Hjelp til Gaza står fast: Vesten diskuterer sanksjoner mot Israel
Store deler av den humanitære hjelpen til Gaza når ikke frem, ifølge FN, noe som forverrer den kritiske situasjonen for sivilbefolkningen. Samtidig pågår det diskusjoner blant vestlige land om mulige sanksjoner mot Israel som følge av situasjonen.

Kort oppsummert
- FN rapporterer at store deler av hjelpesendingene til Gaza ikke kommer frem til distribusjonslagrene.
FN melder at store deler av humanitær hjelp til Gaza ikke når frem til distribusjonslagrene, til tross for at Israel nylig ga ordre om å slippe inn hjelp. Utfordringer ved grenseovergangen i Rafah, inkludert krav om omlasting og venting på godkjenning, hindrer effektiv distribusjon. Før krigen ankom 500 lastebiler daglig, mens nylige tall viser langt færre.
Samtidig diskuterer vestlige land, inkludert 17 EU-land, mulige sanksjoner mot Israel. Et forslag fra Nederland om å revurdere EUs bånd til Israel basert på brudd på menneskerettigheter har fått støtte. Storbritannia har allerede fryst handelsforhandlinger og sanksjonert bosettere.
Norge, representert ved statsminister Støre og utenriksminister Eide, signaliserer vilje til å vurdere koordinerte sanksjoner med andre land, spesielt EU, men avviser ensidige norske tiltak. Eksperter ser en mulig endring i den internasjonale tilnærmingen, der Israel tidligere har hatt et «straffefritak».
Caspar Veldkamp
Benjamin Netanyahu
Stéphane Dujarric
Marco Rubio
Pave Leo
Jonas Gahr Støre
David Lammy
Line Khateeb
Espen Barth Eide
Kaja Kallas
Dag Tuastad
FN
EU
OCHA
Cogat
IDF
Hamas
BBC
Israels utenriksdepartement
Palestinakomiteen
EFTA
EØS
Universitetet i Oslo
Gaza
Israel
Europa
Vestbreidda
Oslo
Brussel