Nye tall viser at Kinas økonomi opplever en svekkelse. Innkjøpssjefsindeksen (PMI) falt i april, noe som indikerer press på veksten.
Kinas økonomi viser tegn til svekkelse, ifølge nye tall fra National Bureau of Statistics. Den offisielle innkjøpssjefsindeksen (PMI) for industrien falt fra 50,5 i mars til 49,0 i april, det laveste nivået siden desember 2023. Også PMI for ikke-industri falt.
Kinaøkonom Zichun Huang ved Capital Economics mener fallet i PMI overdriver effekten av tollsatser, men bekrefter press på økonomien grunnet avtagende ekstern etterspørsel. Indeksen for nye eksportordrer nådde sitt laveste nivå siden april 2012. Eksport har vært viktig for Kinas økonomiske oppgang etter pandemien.
IMF, Goldman Sachs og UBS forventer ingen vekst i 2025/2026, med henvisning til amerikanske tollsatser. Kina nekter å forhandle om tollsatsene og venter på USA.
Zichun Huang
National Bureau of Statistics
Reuters
Capital Economics
Det internasjonale pengefondet
Goldman Sachs
UBS
Kina
USA
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 timer siden
Nye tall viser uventet stor nedgang i Kinas industriaktivitet i april. Dette påvirker markedene i Asia, som viser en blandet utvikling.
1 måned siden
Kina opplever for første gang på over ett år negativ prisvekst. Tall fra landets statistikkbyrå viser et fall på 0,7 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Dette er en nedgang fra en økning på 0,5 prosent måneden før, og større enn analytikere hadde forventet. En sjeføkonom mener at svak innenlandsk etterspørsel er en viktig faktor bak utviklingen.
4 måneder siden
Kinas leder Xi Jinping melder at landets økonomi ser ut til å nå målet om 5 prosent vekst i 2024. Dette til tross for utfordringer i eiendomssektoren. Kinesiske myndigheter har iverksatt flere tiltak for å stimulere økonomien, inkludert rentekutt og en mer aktiv finanspolitikk. Samtidig forbereder Kina seg på mulige konsekvenser av en ny handelskrig med USA, ettersom Donald Trump planlegger å øke tollen på kinesiske varer. Analytikere påpeker at Trumps politikk kan ha stor innvirkning på Kinas økonomiske strategi.
9 dager siden
Handelskrigen mellom Kina og USA har ført til høye tollmurer som påvirker verdensøkonomien og norske forbrukere. Kina må finne nye markeder for varer som ikke kan eksporteres til USA, noe som kan føre til billigere varer i Europa og Norge. Sjeføkonom Kyrre Knudsen forklarer at dette kan dempe prisveksten midlertidig, men samtidig skape utfordringer for europeiske produsenter som konkurrerer med Kina. Handelsbanken-sjeføkonom Marius Gonsholt Hov påpeker at andre faktorer som lønnsvekst og svekket kronekurs kan holde prisene høye i Norge. Europa vurderer beskyttelsestiltak for å støtte egne produsenter, noe som kan påvirke Norge avhengig av tollavtaler med EU. Begge ekspertene er enige om at handelskrigen på lang sikt er negativ for økonomien, med risiko for lavere produksjon og høyere arbeidsledighet, selv om den kortsiktig kan gi lavere priser for norske forbrukere.
4 timer siden
USAs økonomi krympet i første kvartal 2025, ifølge nye tall. President Donald Trump legger umiddelbart skylden på tidligere president Joe Biden.
10 dager siden
Sport Outlet-sjefen spår potensielt lavere priser som følge av handelskrigen mellom USA og Kina, da Kina kan øke eksporten til Europa. Andre aktører er skeptiske og peker på kronesvekkelsen som en viktigere faktor, og frykter prisstigning og dumping av dårlige varer. Artikkelen viser til at Kina er Norges største importpartner og at kronesvekkelsen er knyttet til fall i oljeprisen og markedsuro.
14 dager siden
Verdens handelsorganisasjon (WTO) forventer en nedgang i global handel i 2025, hovedsakelig på grunn av handelskonflikten mellom USA og Kina. Nye tollsatser skaper økonomisk usikkerhet, og WTO anslår at verdenshandelen kan falle med 0,2 prosent. Hvis konflikten eskalerer, kan nedgangen bli enda større og Nord-Amerika vil bli hardest rammet med et betydelig fall i eksport og import. Selv om tjenestehandelen ikke direkte rammes av toll, vil også denne sektoren oppleve redusert vekst. WTO understreker at de minst utviklede landene er spesielt sårbare for slike økonomiske sjokk.
21 dager siden
Asia-børsene opplevde fall etter at USA innførte nye tollsatser, særlig rettet mot Kina. Markedene reagerte negativt, men kinesiske aksjer hentet seg inn mot slutten av dagen på grunn av forventninger om økonomiske tiltak. Oljeprisen fortsatte nedgangen, og analytikere uttrykker bekymring for en potensiell global resesjon. Kina har allerede stoppet importen av amerikansk naturgass og vurderer å redusere oljeimporten fra USA. Europeiske børser viser også nedgang i førhandelen, mens amerikanske statsobligasjoner svekkes.
21 dager siden
Kina svarer på USAs nylige tolløkning ved å øke tollsatsen på amerikanske varer til 84 prosent. Dette skjer etter at USA først innførte en toll på 54 prosent på kinesiske varer, som senere ble økt med ytterligere 50 prosent som følge av kinesiske mottiltak. En forvalter beskriver situasjonen som et spørsmål om hvem som tåler mest smerte, og uttrykker bekymring for en eskalerende handelskrig. Markedene har reagert negativt på nyhetene, med fall i oljeprisen og nedgang på børsene. Morgan Stanley anslår at konflikten kan svekke Kinas økonomi med opptil to prosentpoeng.
22 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina tilspisser seg etter at USA økte straffetollene, noe Kina har svart på med samme mynt. USA truer med ytterligere opptrapping. Kina oppfatter konflikten som et forsøk på å begrense landets utvikling og ønsker en multipolar verden. De vurderer å bruke eksportrestriksjoner på sjeldne jordarter som pressmiddel, noe som kan ramme USAs forsvars- og teknologisektor. Analytikere spår en utmattelseskrig, hvor utfallet avhenger av hvilket land som har høyest smerteterskel, spesielt gitt Kinas økonomiske utfordringer.
3 måneder siden
Kinas eksport satte ny rekord i 2024, med en vekst på 7,1 prosent. Spesielt desember viste en sterk økning på 10,7 prosent, noe som overgikk økonomers prognoser. Denne økningen kan være delvis drevet av frykt for kommende tollsatser fra Donald Trump, som førte til at amerikanske importører fylte lagrene med kinesiske varer. Kinas import økte også, men med en lavere vekst på 2,3 prosent. Landets økonomi forventes å ha vokst med rundt 5 prosent i fjor, selv om de offisielle tallene ikke er publisert ennå.
2 måneder siden
Kina har varslet mottiltak som svar på USAs økte straffetoll på kinesiske varer. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen advarer om at begge parter vil tape på dette, da det resulterer i dyrere varer og mindre effektiv produksjon. Andreassen fremhever at dette tollregimet skaper usikkerhet som kan svekke den globale veksten, og at Norge indirekte vil bli påvirket. Kina avviser USAs begrunnelse om fentanyl og hevder at økte tollsatser vil undergrave stabiliteten i den globale verdikjeden.
18 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina har trappet opp med gjensidige økninger i tollsatser. USA har økt tollen på kinesiske varer kraftig, mens Kina har svart med samme mynt. USA gir toll-lettelser til de fleste land, men Kina er unntatt. Eksperter mener USA forsøker å isolere Kina, og frykter at utviklingen vil føre til økt proteksjonisme, redusert global handel og lavere vekst. Det er en økende bekymring for at USA ønsker å verne egne verdikjeder og forsyning av kritiske råvarer, noe som kan endre den globale økonomiske dynamikken.
4 måneder siden
Den europeiske sentralbanken (ESB) har kuttet styringsrenten for fjerde gang i år, til 3,0 prosent, på grunn av svak økonomisk vekst og lav inflasjon. ESB forventer en tregere økonomisk gjenoppretting enn tidligere antatt, med en vekst på 0,7 prosent i år og 1,1 prosent neste år. Inflasjonen i euroområdet forventes å være 2,4 prosent i 2024 og 2,1 prosent i 2025. Økonomer peker på svak vekst i Europa, spesielt i Tyskland, og økt konkurranse fra Kina som årsaker til rentekuttet. I Norge kan rentekutt bli utsatt på grunn av sterkere økonomiske tall. Norges Bank forventes å gjennomføre færre rentekutt enn tidligere antatt.
22 dager siden
Kronen har svekket seg kraftig, noe som skaper bekymring blant økonomer. En svakere krone kan føre til økt inflasjon, og dermed forsinke eller hindre rentekutt fra Norges Bank. Usikkerhet rundt global vekst, toll og fallende oljepris bidrar til kronesvekkelsen. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache understreker at Norges Bank vil vurdere renteendringer basert på inflasjonsutsiktene. Økonomer påpeker at en svak krone også kan styrke eksportsektoren, men at importert prisvekst kan vedvare.