En intern debatt om vindkraft rører seg i Miljøpartiet De Grønne før landsmøtet. En sentral MDG-politiker i Oslo utfordrer partiets restriktive linje for landbasert vindkraft.
Leder Margit Bye i Oslo MDG utfordrer Miljøpartiet De Grønnes restriktive politikk for landbasert vindkraft før partiets landsmøte. Hun argumenterer for at Norge trenger mer kraft for å nå klimamål og omstille industrien, og at utbygging er mulig uten å ødelegge viktig natur dersom det lages en helhetlig plan.
Bye foreslår en kartlegging for å finne akseptable utbyggingsområder og er åpen for vindmøller selv i Holmenkollen. MDGs programkomité foreslår å fortsette den restriktive linjen.
Marius Dalin, toppkandidat i Sogn og Fjordane, er derimot skeptisk til å bli mindre restriktiv, ønsker en pause for å vurdere konsekvenser, og foretrekker satsing på havvind og diskusjon om energiforbruk. Miljødirektoratet og Energikommisjonen peker på behovet for betydelig mer ny kraft for å nå klimamålene, mens utbyggingstakten er lav.
Margit Bye
Marius Dalin
Terje Søviknes
Miljøpartiet De Grønne
Oslo MDG
NVE
Energikommisjonen
Miljødirektoratet
Oslo
Holmenkollen
Norge
Sogn og Fjordane
Sunnfjord
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
President Trump har foreslått 100 prosent toll på utenlandske filmer, noe som skaper reaksjoner og bidro til børsfall i USA. Han har også beordret gjenåpning av Alcatraz-fengselet for farlige kriminelle og stilt spørsmål ved om grunnloven gjelder ved masseutvisninger. Samtidig ser eksperter tegn til en mulig endring i Trumps syn på Ukraina-krigen, med kritikk av Putin og forberedelser for et nytt våpensalg til Ukraina.
LO-kongressen preges av kampen om ledervervet etter at Jørn Eggum trakk seg. Kine Asper Vistnes og Frode Alfheim er nå kandidatene. Kongressen skal også behandle et kontroversielt forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon. LO-leder Peggy Hessen Følsvik kritiserte i sin åpningstale Stein Erik Hagen for hans støtte til Trump og borgerlige partier.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu har varslet en ny og mer intensiv militæroffensiv i Gaza, med planer om å flytte sivilbefolkningen sørover. Israels sikkerhetskabinett skal ha godkjent en plan for full overtakelse og okkupasjon av Gazastripen, og titusenvis av reservister kalles inn. Samtidig diskuterer LO i Norge et forslag om lovforbud mot handel og investeringer som støtter Israels okkupasjon.
Norges og Sveriges justisministre har møttes for å styrke samarbeidet mot grensekryssende gjengkriminalitet, etter økende bekymring for svenske kriminelle i Norge. Samtidig er fire personer siktet etter et trippeldrap i Uppsala, som mistenkes å være gjengrelatert. Politiet i Agder melder om økt ungdomskriminalitet, inkludert ran og spredning av voldsvideoer. Nylig ble det gjort et stort kokainbeslag i Norge, smuglet via Sverige.
Rettssaken mot eksmannen til Abida Raja har startet i Oslo tingrett. Mannen er tiltalt for mangeårig mishandling og gjentatt voldtekt av Raja og parets fire barn. Han nekter straffskyld. Abidas bror, Abid Raja, har vitnet om søsterens tvangsgifte og volden hun og barna skal ha blitt utsatt for. Mishandlingen skal ha påført ofrene alvorlige psykiske lidelser.
Senterpartiet forsøker å stanse elektrifiseringen av Melkøya, og tviler på at det finnes nok ny kraftproduksjon i nord. Samtidig forbereder Stortinget en avgjørende avstemning om fremtiden for norsk olje- og gassleting, der Senterpartiet, Høyre og Frp mangler én stemme for å pålegge regjeringen å starte arbeidet med 26. konsesjonsrunde. Regjeringen har også besluttet å forby etablering av nye torvuttak for å kutte klimagassutslipp.
1 måned siden
Uenighet om oljepolitikken preger Arbeiderpartiet før landsmøtet, der et nytt partiprogram skal vedtas. AUF ønsker å begrense oljeleting til eksisterende felt, noe som i praksis vil stoppe leting i Barentshavet. Dette står i kontrast til moderpartiets ønske om jevnlig tilgang på areal for leting. En undersøkelse viser at et flertall av Aps velgere støtter en strengere linje. Nestleder Tonje Brenna forsvarer dagens politikk med at Norge er en viktig energileverandør til Europa, mens AUF-leder Gaute Børstad Skjervø frykter at klimapolitikken blir satt til side.
8 timer siden
Senterpartiet forsøker å samle flertall i Stortinget for å stoppe elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya. Partileder Trygve Slagsvold Vedum uttrykker tvil om det er mulig å skaffe nok strøm fra land til prosjektet.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer Fremskrittspartiets (FrP) kritikk av Magnus Marsdals klimapolitikk, som de mener vil svekke oljenæringen og norsk økonomi. FrP argumenterer for at norsk gass er viktig for å fase ut kull i Europa, og de kritiserer regjeringens satsing på havvind og karbonfangst som kostbar symbolpolitikk. De ønsker å begrense strømeksporten for å prioritere norske husholdninger og bedrifter. FrP mener Norge skal bidra til utslippskutt, men ikke ved å skrote egen olje- og gassproduksjon, da dette vil gi mer makt til udemokratiske land. De hevder deres politikk gir trygghet og vekst, i motsetning til venstresidens linje.
1 måned siden
Et mindretall i SV ønsker å endre partiets program for å åpne for mer internasjonalt energisamarbeid og fjerne motstanden mot nye utenlandskabler. Gunnell Erika Sandanger ønsker å være mer åpen for utbygging av fornybar energi og kraftutveksling med naboland. Sunniva Holmås Eidsvoll sier uenigheten handler om hvordan man skal stoppe klimaendringene og sikre grønne arbeidsplasser i Norge. SVs programkomité har foreslått å si nei til ny utenlandskabel til Danmark, men dette ønsker mindretallet å endre på landsmøtet.
4 måneder siden
Klimaminister Tore O. Sandvik (Ap) uttrykker misnøye med de høye strømprisene og understreker behovet for økt kraftproduksjon i Norge. Han avviser at løsningen er å kutte strømkabler til utlandet, da disse er viktige for forsyningssikkerheten, spesielt i tørre år. Sandvik er i Brussel for å diskutere norske klimamål og har fått inntrykk av at det er betydelig diskusjon om EUs 2040-mål. Han er også nevnt som en mulig kandidat til partisekretær i Arbeiderpartiet. Norge skal melde inn klimamål for de neste ti årene til FN i 2025, og har som mål å være et lavutslippssamfunn innen 2050.
3 måneder siden
Stortinget debatterer en naturmelding som møter sterk kritikk for å være utilstrekkelig for å bevare norsk natur. Regjeringens handlingsplan for natur får motstand fra flere partier, som mener den ikke oppfyller Norges internasjonale forpliktelser om vern av natur. Et sentralt stridspunkt er regjeringens avvisning av forslag om å kartlegge grå arealer, som er områder påvirket av mennesker. Dette forslaget har bred støtte fra både kommuner, næringsliv og andre partier, da det kan bidra til å redusere nedbygging av viktig natur. Regjeringen velger å samarbeide med Frp for å få flertall for sin politikk, istedenfor å søke en bredere koalisjon.
2 måneder siden
Artikkelen belyser en splittelse i miljøbevegelsen mellom de som prioriterer klimaspørsmål og de som fremmer tradisjonelt naturvern. Motvind Norge kritiserer Bellona for å ha kommersielle interesser, spesielt gjennom investeringer i batteriselskapet Morrow, som de mener påvirker deres miljøengasjement. Motvind Norge argumenterer for at storskala vindkraftindustri går på bekostning av naturen og at energieffektivisering bør prioriteres. De hevder også at de møtes med forsøk på kansellering fra klimalobbyen når de presenterer fakta om negative sider ved vind- og solkraft, og understreker at de selv ikke har økonomiske egeninteresser i energipolitikken.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet er uenige om innføring av EUs energidirektiver. Arbeiderpartiet ønsker å innføre fornybardirektivet, bygningsdirektivet og energieffektiviseringsdirektivet, som de mener er viktig for norsk næringsliv. Senterpartiet motsetter seg dette, og frykter at fornybardirektivet vil svekke kommunenes mulighet til å si nei til vindkraft. Uenigheten har ført til hastemøter i begge partier. Energiminister Terje Aasland (Ap) har fremmet direktivene for vurdering i regjeringen, men ingen avgjørelse ble tatt.
3 måneder siden
I en debatt på NRK konfronterte Marit Arnstad (Sp) energiminister Terje Aasland (Ap) angående EUs fjerde energimarkedspakke. Arbeiderpartiet ønsker å implementere tre deler av pakken før valget, noe Senterpartiet avviser. Aasland argumenterer for at dette er nødvendig for å sikre Norges handelsforbindelser med EU og unngå sanksjoner. Arnstad uttrykte mistillit til Ap, og mente at partiet vil innføre de resterende direktivene etter valget med støtte fra Høyre. Hun frykter også at fornybardirektivet vil svekke kommunenes mulighet til å si nei til vindkraft.
4 måneder siden
Det er intern uenighet i Arbeiderpartiet om fremtiden til strømkablene til Danmark. LO-sekretær Are Tomasgard og stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol ønsker å vrake kablene når de skal fornyes i 2026, og mener dette bør vedtas på partiets landsmøte. Partileder Jonas Gahr Støre vil ikke ta stilling til dette nå, og vil vente med å vurdere saken. Energiminister Terje Aasland åpner for å forlenge kablenes levetid, men stiller krav om at de ikke skal bidra til høye strømpriser. Tomasgard mener at programkomiteen ikke lar seg diktere av partiledelsen, mens Kjerkol mener at kabel-vraking kan skjerme mot prissmitte.
1 måned siden
Julie Brodtkorb og Sylvi Listhaug utfordrer Høyres klimapolitikk for anleggsmaskiner, og argumenterer for at fokuset på elektriske maskiner er urealistisk og kostbart. De fremmer biodiesel som et mer gjennomførbart alternativ for å redusere utslipp. Brodtkorb, som leder Maskinentreprenørenes Forbund, understreker behovet for realistiske klimakutt. Listhaug lover å avskaffe symbolsk klimapolitikk dersom Frp kommer i regjering, og vil heller satse på globale utslippskutt. Tina Bru fra Høyre svarer at det ikke finnes et absolutt påbud om utslippsfrie maskiner, og anerkjenner at flere løsninger må tas i bruk.
1 måned siden
Julie Brodtkorb og Sylvi Listhaug utfordrer Høyres klimapolitikk for anleggsmaskiner, og mener fokuset på elektrifisering er urealistisk og fordyrende. Brodtkorb, leder for Maskinentreprenørenes Forbund, ønsker klimakutt, men mener entreprenørene selv må velge teknologi. Listhaug foreslår biodiesel som et bedre alternativ, og advarer mot å gjøre seg avhengig av elektrisitet. Høyre-nestleder Tina Bru svarer at det ikke er et absolutt påbud om utslippsfrie maskiner, og at flere løsninger må brukes.
12 minutter siden
Stortinget skal tirsdag stemme over nye krav til elektrifisering av olje- og gassfelt. Debatten handler om kraftbehovet til nye felt og konsekvenser for strømpriser på fastlandet.
1 dag siden
Det er uenighet innad i Fremskrittspartiet om tolkningen av et ferskt landsmøtevedtak. Striden gjelder partiets standpunkt til elektrifiseringen av Melkøya og bruk av CO2-rensing.
1 måned siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Arbeiderpartiets nye oljevedtak, og mener det skaper usikkerhet for Norges viktigste næring i en tid med internasjonal uro. Vedtaket, som ble gjort på Aps landsmøte, innebærer at leteaktivitet etter olje og gass skal foregå i allerede åpne, «modne» områder. AUF er fornøyd med vedtaket, og ser det som en viktig delseier i kampen for en strengere oljepolitikk. SV derimot, mener Ap ikke tar klimakrisen på alvor og at vedtaket signaliserer en uendret oljepolitikk. Statsminister Jonas Gahr Støre forsikrer at vedtaket ikke betyr slutten på nye konsesjonsrunder, og at det handler om å utvikle, ikke avvikle, næringen, samtidig som utslippene skal kuttes.