USA har innført nye regler som tillater avslag på visumsøknader basert på søkeres aktivitet i sosiale medier. Ytringer som støtter terrorlistede grupper som Hamas og Hizbollah, samt antisemittiske ytringer, vil føre til avslag.
Innenlands sikkerhetsminister understreker at ytringsfriheten ikke vil beskytte de som oppfordrer til vold og terrorisme. De nye reglene trådte i kraft umiddelbart og gjelder alle typer visum.
Utenriksministeren opplyser at mange allerede har mistet visum, og at flere vil miste det fremover.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
13 dager siden
Trump-administrasjonen har innført nye visumregler som krever at alle som har besøkt Gaza siden 2007, får sine sosiale medier-profiler gransket. Dette gjelder alle typer visum, inkludert for hjelpearbeidere og diplomater. Dersom granskingen avdekker potensielt belastende informasjon, vil det bli gjennomført en sikkerhetsundersøkelse. Tiltaket kommer etter at administrasjonen allerede har tilbakekalt hundrevis av visum. Kritikere hevder at dette er et angrep på ytringsfriheten, spesielt rettet mot studenter som støtter palestinerne.
16 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
25 dager siden
USA har begynt å deportere internasjonale studenter for deres meninger, særlig de som støtter boikott av israelske varer. Private organisasjoner svartelister studenter, og deres personlige informasjon blir offentliggjort, noe som fører til arrestasjoner. Utenriksdepartementet bruker kunstig intelligens for å overvåke og identifisere studenter som sympatiserer med Hamas. Dette har skapt frykt blant amerikanere for at deres ytringsfrihet er truet, og at de kan bli forfulgt for sine meninger på internett. Tiltakene beskrives som politisk forfølgelse og skaper frykt i befolkningen.
29 dager siden
Økt politisk uro i USA fører til bekymring blant norske studenter, særlig knyttet til arrestasjoner og innskrenkninger i ytringsfriheten. ANSA melder om økt usikkerhet og pågang fra studenter som vurderer andre studiesteder. Utenriksminister Marco Rubio har fratatt visum til studenter som deltar i demonstrasjoner. En tyrkisk doktorgradsstudent ble arrestert, anklaget for å støtte Hamas etter å ha kritisert universitetets Israel-politikk. ANSA understreker viktigheten av å være klar over risikoen ved politisk engasjement i USA, men støtter studenters rett til ytringsfrihet.
16 dager siden
Et amerikansk universitet har advart internasjonale studenter mot å delta i demonstrasjoner eller dele politiske meninger i sosiale medier, på grunn av frykt for deportasjoner som følge av innstramminger. Flere utenlandske studenter har blitt arrestert og deportert, angivelig for å ha støttet Hamas eller deltatt i pro-palestinske demonstrasjoner. Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland uttrykker bekymring for ytringsfriheten, og ANSA følger situasjonen nøye, og oppfordrer studenter til å være oppmerksomme. Jurist Anine Kierulf mener dette er en innskrenking av ytringsfriheten, selv om grunnlaget for deportasjonene er uklart.
1 måned siden
Utenriksdepartementet har oppdatert reiseinformasjonen for USA, i likhet med flere andre europeiske land. Bakgrunnen er at flere europeiske statsborgere har blitt arrestert og utvist fra USA den siste tiden, til tross for gyldig ESTA eller visum. Oppdateringen presiserer at innreise ikke er garantert selv med godkjent reisedokument, og at amerikanske immigrasjonsmyndigheter tar den endelige avgjørelsen ved ankomst. Reisende anbefales også å kontakte den amerikanske ambassaden for veiledning dersom nåværende kjønn avviker fra kjønnet ved fødselen.
1 måned siden
UD har oppdatert reiseinformasjonen for USA, og understreker at USA kun anerkjenner kjønn ved fødsel ved visumsøknad. Reisende med avvikende kjønn bør kontakte ambassaden før reise. Reiseforsikring dekker ikke hjemreise ved nektet innreise, advarer Tryg Forsikring, som oppfordrer reisende til å kontrollere søknadsdetaljer. USA legger også vekt på sosiale medier ved innreisekontroll. En fransk forsker ble nylig nektet innreise etter kritikk av Trumps politikk funnet på telefonen hans.
13 dager siden
Trump-administrasjonen truer Harvard med å miste retten til å ta imot utenlandske studenter hvis universitetet ikke deler informasjon om visumholdere. Innenlands sikkerhetsminister Kristi Noem krever dokumentasjon på «ulovlige og voldelige aktiviteter» blant utenlandske studenter og anklager universitetet for å fremme en «antiamerikansk, pro-Hamas ideologi». Samtidig har departementet kansellert to tilskudd til Harvard på til sammen 2,7 millioner dollar. Harvard avviser flere av regjeringens krav, men sier de vil følge loven. Menneskerettighetsadvokater har uttrykt bekymring for ytringsfriheten.
1 måned siden
Donald Trump har kunngjort at han vil kutte støtten til universiteter som tillater det han kaller «ulovlige demonstrasjoner». Han truer også med å deportere utenlandske studenter som deltar i slike protester, og inndra visum for Hamas-sympatisører. Samtidig revurderer Trump-administrasjonen støtten til Columbia University på grunn av påstått manglende håndtering av antisemittisme i forbindelse med propalestinske demonstrasjoner. Komiteen for amerikansk-arabisk anti-diskriminering (ADC) har uttrykt bekymring for et mulig muslim-forbud, da flere studenter allerede har fått beskjed om deportasjon grunnet «hatefulle ytringer» i propalestinske demonstrasjoner. Politiske demonstrasjoner er beskyttet av USAs grunnlov så lenge de er fredelige.
1 måned siden
USA avviser at en fransk forsker ble nektet innreise på grunn av kritiske uttalelser om Donald Trump. Ifølge amerikanske myndigheter hadde forskeren konfidensiell informasjon fra et laboratorium på sin elektroniske enhet, i strid med en konfidensialitetsavtale. Eksperter påpeker at det er vanskelig å fastslå den egentlige årsaken, men bemerker at ytringsklimaet i USA har blitt vanskeligere, med økt frykt for negative konsekvenser ved kritikk av tidligere administrasjoner. Amerikanske grensemyndigheter understreker at alle reisende er gjenstand for individuell vurdering, og avviser at politiske motiver ligger bak avgjørelsen.
21 dager siden
Eurovision strammer inn reglene etter fjorårets kaotiske arrangement i Malmö, preget av diskvalifikasjon, protester og fiendtlighet, særlig mot den israelske delegasjonen. Nye regler inkluderer våpenforbud og forbud mot filming av artister uten tillatelse for å skape en tryggere atmosfære. En israelsk journalist kritiserer filmningsforbudet, mens NRK forventer at politiske meninger vil komme til uttrykk også i år. Den israelske artistens bakgrunn som terroroffer gjør sikkerhetsspørsmålet ekstra sensitivt.
1 måned siden
Artikkelen beskriver en markant nedgang i interesse for USA-reiser etter at Donald Trump ble president. Reisebyråer i Europa melder om kraftig reduksjon i søk og bestillinger, noe som resulterer i oppsigelser. Eksperter forklarer dette med bekymring for USAs politikk og et ønske om boikott. Mens noen spår nedgang også i forretningsreiser, har Berg Hansen foreløpig ikke sett endringer. Reiseekspert Ole Stouby forventer at nedgangen vil forsterkes fremover, grunnet politisk uro og handelskonflikter.
1 måned siden
Trump-administrasjonen vurderer å innføre innreiserestriksjoner for borgere fra over 40 land, ifølge dokumenter sett av New York Times og Reuters. Listen er delt inn i røde, oransje og gule kategorier basert på sikkerhetsrisiko. Røde land vil få fullt innreiseforbud, mens oransje land vil få strenge visumrestriksjoner. Tiltaket kan bli mer omfattende enn Trumps tidligere innreiseforbud rettet mot land med muslimsk majoritet. Utenriksdepartementet utarbeidet listen etter en presidentordre i januar. Kilder understreker at listen er et utkast og kan endres. Russland er ikke lenger oppført på Reuters' oversikt over land med innreiserestriksjoner.
25 dager siden
USA har trukket tilbake alle visum for sørsudanske statsborgere og nekter nye ankomster. Utenriksminister Marco Rubio begrunner beslutningen med at Sør-Sudan ikke vil ta imot egne borgere som er utvist fra USA. Dette er første gang siden Donald Trumps tilbakekomst at USA innfører et slikt tiltak mot et helt lands befolkning. Rubio anklager Sør-Sudans overgangsregjering for å utnytte USA og krever at landet aksepterer retur av sine borgere. Han åpner for å revurdere tiltakene dersom Sør-Sudan samarbeider. Sør-Sudan, som er verdens nyeste og et av de fattigste landene, sliter med politisk uro og frykt for ny borgerkrig.
16 dager siden
Andrea Bolstad (20), en norsk journalistikkstudent i USA, opplever at hennes ytringsfrihet er begrenset etter at Donald Trump ble president. Hun forteller om advarsler fra universitetsledelsen om å være forsiktig med hva hun legger ut på sosiale medier og å unngå å kritisere Trump-administrasjonen. Studenter fra enkelte land anbefales å ikke reise hjem, og flere internasjonale studenter har blitt pågrepet og utvist. Arrangementer for minoritetsgrupper ved universitetet har blitt avlyst. Bolstad frykter at dette er et første steg mot økt sensur også for amerikanske borgere, men nekter å la seg målbinde og er villig til å ta konsekvensene av å dele sin historie.