Maldivenes tidligere president Mohamed Nasheed mener verden ikke går under selv om USA kutter i bistanden. Han mener USA gir fra seg sin lederrolle, og at andre land står klare til å ta over.
Nasheed representerer Climate Vulnerable Forum og ser muligheter for investeringer og handel i klimasårbare land, men etterlyser politisk risikogarantier for å sikre investeringene.
Han tror likevel verden vil klare å redde planeten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Telenor-sjef Sigve Brekke uttrykker bekymring for at Donald Trumps klimapolitikk vil gjøre det vanskeligere å nå klimamålene. Hun deltar på Verdens økonomiske forum i Davos, som kritiseres for å være en lukket elitesamling, men mener det er viktig for å samle ledere på tvers av land og bransjer. Ekstremvær knyttet til klimaendringer har rammet Telenors infrastruktur i både Pakistan og Norge. Telenor har redusert utslippene i Norden, men sliter med økte utslipp i Asia på grunn av begrenset tilgang til fornybar energi. Selskapet ser på sine innkjøp som en mulighet til å påvirke klimaarbeidet.
1 måned siden
Grønlands regjeringssjef, Múte B. Egede, kritiserer USAs president Donald Trump for manglende respekt for grønlendere. I et intervju med dansk kringkasting understreker Egede at han vil gjøre det klart for Trump at Grønland tilhører grønlenderne. Han uttrykker bekymring for den vaklende verdensordenen og Trumps uforutsigbarhet, spesielt dagen før valget på nytt grønlandsk parlament. Trump har tidligere sagt at USA vil kjøpe Grønland, og natt til mandag lovet han å investere milliarder av dollar i landet.
5 dager siden
Utviklingsminister Åsmund Aukrust merker uro etter USAs kutt i nødhjelpen. Han deltok på møter i Washington D.C. om utviklingspolitikk.
1 måned siden
SV vurderer å bruke 50 milliarder oljekroner fra Oljefondet på klimatiltak i utlandet gjennom en ny handlingsregel. Forslaget, som skal behandles på partiets landsmøte, innebærer at 0,25 prosent av fondet øremerkes internasjonale klimatiltak, i tillegg til dagens handlingsregel for bruk i Norge. SV ønsker å kompensere for kutt i internasjonal bistand, blant annet som følge av Trumps politikk, og mener klimafinansiering vil bremse klimaendringene. Partiet skal også diskutere kraftpolitikk, EØS og andre politiske mål. SV-lederen uttrykker bekymring for manglende rødgrønt samarbeidsklima før valget, selv om partiet er åpen for regjeringsdeltakelse.
3 måneder siden
USAs president Donald Trump gjentar at han tror USA vil få Grønland, og mener det vil være uvennlig av Danmark å ikke la det skje. Han hevder at Grønland ønsker å være en del av USA, og at det er nødvendig for å beskytte den frie verden. Både Danmarks statsminister og Grønlands leder har tidligere avvist at Grønland er til salgs, men Grønland er åpen for tettere samarbeid med USA. Grønland er strategisk viktig for USA på grunn av sin beliggenhet. Saken har skapt stor debatt i Danmark, der mange ønsker at Grønland skal forbli en del av det danske riksfellesskapet, men med mer selvstendighet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringen for at Donald Trump vil trekke USA ut av internasjonalt klimasamarbeid hvis han blir president igjen. Trump trakk tidligere USA ut av Parisavtalen, og det fryktes at han vil gjøre det igjen, denne gangen raskere. Det er også bekymring for at han vil trekke USA ut av FNs klimakonvensjon, noe som vil gjøre det vanskelig å komme tilbake. I tillegg kan Trump reversere Biden-administrasjonens klimareformer og åpne for økt olje- og gassutvinning. Det er også frykt for at han vil kutte i forskningsbudsjetter. Utslippene gikk ned under Trumps første periode, men dette skyldes langsiktige trender, ikke hans politikk.
3 måneder siden
Donald Trump anser Grønland som en sentral brikke i det globale maktspillet og antyder bruk av makt for å sikre kontroll. Han kritiserer Danmark for manglende utnyttelse av Grønlands potensial og tilbyr omfattende amerikanske investeringer i økonomi, ressurser og sikkerhet. Trump ser Grønland som en strategisk partner i Arktis, og et samarbeid kan styrke både Grønlands økonomi og USAs forsyningssikkerhet. Artikkelen advarer mot å kompromittere suverenitet gjennom internasjonale avtaler, med henvisning til Svalbardtraktaten. Grønland har nå en historisk mulighet til å forme sin egen fremtid, uavhengig av dansk politikk og autoritære stormakter.
8 dager siden
I januar uttrykte oljefondets sjef, Nicolai Tangen, optimisme for amerikansk økonomi, basert på forventninger om deregulering, lavere skatt og offentlige utgifter. Denne optimismen ble utfordret da USAs president Donald Trump i april annonserte høye tollsatser på import fra flere land, inkludert Norge og EU, noe som førte til kraftige børsfall globalt. Handelskrigen mellom USA og Kina har skapt økt usikkerhet i markedene. Økonomer som Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 mener Trumps tollpolitikk er negativ for både amerikansk og global vekst, og beskriver den som autoritær med risiko for korrupsjon og svekkede internasjonale institusjoner. Oljefondet har foreløpig ikke kommentert saken, men vil svare ved kvartalsrapporten i april. Kritikken retter seg mot at Trump bryter med tidligere amerikansk økonomisk politikk og skaper usikkerhet for investeringer og verdensøkonomien.
3 måneder siden
Klimaforsker Kikki Kleiven kritiserer Donald Trumps planer om å reversere USAs satsing på fornybar energi, og mener det er en selvmotsigelse da USA trenger store mengder kraft til kunstig intelligens. Hun påpeker at Trumps fokus på fossil energi kan svekke USAs posisjon i den globale konkurransen med Kina, som satser tungt på grønn energi. Kleiven viser til at Joe Bidens «The IRA Act» har ført til store investeringer i fornybar energi, også i republikanske distrikter, og at en reversering vil være et tap for disse regionene. Nordeas bærekraftsekspert Thina Saltvedt deler Kleivens tvil om Trumps planer, og peker på at flere selskaper allerede endrer sine retningslinjer i frykt for Trumps reaksjoner. Saltvedt mener også at Trumps politikk kan føre til økt oljeeksport fra USA, men at dette også vil påvirkes av geopolitiske forhold.
3 måneder siden
Til tross for tidligere uttalelser fra Donald Trump om bruk av militær makt for å sikre amerikansk kontroll over Grønland, er Grønlands finansminister, Erik Jensen, åpen for samarbeid med den påtroppende presidenten. Jensen, som er leder for partiet Siumut, understreker at Grønland ikke er til salgs, men ønsker et tettere samarbeid med USA for å utvikle landets økonomi. Han inviterer Trump til Grønland for å diskutere mulige samarbeidsområder, og signaliserer dermed at Grønland er «open for business». Trumps uttalelser om militær makt har skapt sterke reaksjoner internasjonalt.
2 måneder siden
USA har trukket sin delegasjon fra et viktig møte i FNs klimapanel i Kina, noe som beskrives som en sabotasjeaksjon mot det internasjonale klimaarbeidet. Nasas sjefforsker Katherine Calvin, som skulle ledet arbeidet med utslippsreduksjoner, er blant de som er nektet å delta. Trump-administrasjonen har også varslet store kutt i miljøvernbyrået EPA og har trukket landet fra Parisavtalen. Til tross for dette uttrykker klimaforsker Bjørn Samset optimisme og tror det internasjonale klimaarbeidet vil fortsette fremover.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og Europa. Trumps administrasjon gjennomfører raske politiske endringer i USA og utfordrer samtidig den etablerte, regelbaserte verdensordenen. USA viser mindre vilje til å være verdenspoliti og forventer at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet. Økende bruk av toll og en trend mot å flytte produksjon tilbake til USA skaper usikkerhet i verdensøkonomien. Mest bekymringsfullt er det at USA i mindre grad skiller mellom allierte og motstandere, noe som skaper utfordringer for land som bygger på demokrati og felles verdier.
1 måned siden
Lederen for FNs nødhjelpskontor (OCHA) uttaler at USAs bistandskutt under president Donald Trump har skapt store problemer for nødhjelpsarbeidet globalt. Minst 300 millioner mennesker trenger nødhjelp, og kuttene beskrives som et jordskjelv for sektoren. OCHA-sjefen, Tom Fletcher, frykter at mange vil dø som følge av bortfall av bistand. USAs utenriksdepartement har stanset 83 prosent av USAID-programmene etter å ha fryst bistandsutbetalinger for gjennomgang. FN erkjenner at de har vært for avhengige av amerikansk bistand, og må nå ta vanskelige valg om hvilke liv som skal prioriteres.
3 måneder siden
NHO uttrykker bekymring for mulige handelskrig med Trump og ønsker et tettere samarbeid med EU. Tidligere Frp-statsråd Ketil Solvik-Olsen er uenig i denne strategien. Han argumenterer for at Norge bør forhandle direkte med Trump, og mener Norge har ressurser som er viktige for USA, spesielt innen energi og mineraler. Solvik-Olsen foreslår at en norsk delegasjon med Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg reiser til USA for å inngå en handelsavtale. Han mener Norge er et lite land som raskt kan komme til enighet med USA, i motsetning til EU. Solvik-Olsen mener NHO mangler selvtillit når de ikke tror Norge kan forhandle direkte med Trump.
3 måneder siden
Professor i statsvitenskap, Tore Wig, mener Donald Trumps uttalelser om Grønland skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor sine allierte. Wig påpeker at Trump kan se på Svalbard som en forhandlingsbrikke, muligens med Russland. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at Svalbard er norsk og at alle traktatparter har like rettigheter der. Seniorforsker Andreas Østhagen tror det er urealistisk at Trump er interessert i Svalbard, og at et forsøk på overtakelse vil møte sterk internasjonal motstand. Han mener Trumps uttalelser om Grønland er hårreisende og undergraver den vestlige verdensorden.