Miljødirektoratet advarer mot spredning av flatormen Obama nungara til Norge, etter funn i Sverige og andre europeiske land. Denne flatormen utgjør en trussel mot økosystemet da den spiser meitemark, snegler og insekter.
Miljødirektoratet har sendt ut varsel til hagesentre og oppfordrer publikum til å rapportere funn av ormen. Ved funn anbefales det å ta bilde og destruere den ved koking.
Selv om det er usikkert om arten kan etablere seg i Norge, kan den overleve temperaturer ned til minus fire grader, noe som gjør det viktig å være oppmerksom.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Den potensielt skadelige flatormen Obama nungara er oppdaget i Sverige, noe som vekker bekymring i Norge. Miljødirektoratet frykter at denne fremmede arten, som spiser meitemark, snegler og insekter, kan true det norske naturmangfoldet. Funnene i Sverige knyttes til import av planter fra ulike europeiske land, og norske planteimportører blir bedt om å være ekstra årvåkne. Arten er 5-8 cm lang og har et karakteristisk utseende med beige til mørkebrun farge og svarte langsgående striper.
3 måneder siden
Norge opplever en kraftig økning i import av fremmede arter via planter, med 1,9 milliarder levende virvelløse dyr og 800 millioner spiredyktige frø som ankom i fjor. Blant de mest bekymringsfulle artene er amerikabartege, tomatmøll, skarabeen Oxyomus sylvestris og kulegråurt, som kan true norsk natur og landbruk. Disse artene kommer hovedsakelig via importerte planter med jordklumper. Miljødirektoratet og Mattilsynet vurderer nå strengere importregler, inkludert forbud mot import fra høyrisikoområder og økt testing. Privatpersoner oppfordres til å kjøpe norske planter og rapportere uvanlige funn. Klimaendringer øker risikoen for spredning, og tiltak er nødvendig for å beskytte norsk natur og økonomi.
1 måned siden
Miljødirektoratet vil forby kinaullhåndskrabbe i Norge etter et større beslag av levende krabber på Svinesund i 2023. Kinaullhåndskrabben er en av verdens 100 verste fremmede arter og truer livet i elvene ved å forårsake erosjon og konkurrere med lokale arter om mat. De beslaglagte krabbene var ment for restauranter og kjøpt i Gøteborg, men arten kommer opprinnelig fra Asia, Afrika og Amerika. Miljødirektoratet har nå sendt et forslag på høring om forbud mot import, omsetning og utsetting av levende kinaullhåndskrabbe samt seks andre krabbearter, for å hindre at skadelige arter etablerer seg i norsk natur.
2 måneder siden
PST-sjef Beate Gangås advarer om at Norge kan bli utsatt for sabotasje fra russisk side, med mål om å svekke landets støtte til Ukraina. Hun oppfordrer publikum til å være årvåkne og melde fra om mistenkelige hendelser. PST har registrert flere titalls hendelser i Europa som kan være sabotasje, og mener det er viktig å være forberedt også i Norge. To russiske borgere ble utvist i fjor høst etter å ha blitt pågrepet i et skjermingsverdig område. Gangås understreker at det kan være vanskelig å identifisere hvem som står bak sabotasje, og at det er viktig å undersøke om hendelser er ulykker, kriminelle handlinger eller sabotasje. Det nye nasjonale etterretnings- og sikkerhetssenteret skal koordinere arbeidet med å forebygge sabotasje.
1 måned siden
PST advarer om at russisk etterretning forbereder seg på en potensiell konflikt mot Norge og Nato. Dette skjer gjennom kartlegging av kritisk infrastruktur og beredskap i nordområdene. Etterretningsaktiviteten har økt etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Russland benytter seg av ulike metoder, inkludert fisketrålere og proxyaktører som kriminelle, for å innhente informasjon og forberede sabotasje. PST understreker viktigheten av å være bevisst på sikkerhet og oppfordrer publikum til å rapportere mistenkelig aktivitet. De jobber også med å avdekke og motvirke trusler, inkludert tilstedeværelsen av «illegalister» i Norge.
15 dager siden
Artikkelen omhandler økt mauraktivitet i norske hjem om våren. Biolog Ragna Byrkjeland fra Norsk Hussopp Forsikring advarer om at maur kan etablere reir innendørs og skade isolasjonsmaterialer, spesielt under gulv med varmekabler. Hun anbefaler forebyggende tiltak som å tette sprekker og holde det rent. Stein Norstein, skadesjef i Anticimex, toner ned risikoen og mener maur hovedsakelig er et ubehag, og at skadeomfanget ofte er overdrevet. Han påpeker at stokkmaur kan gnage i fuktskadet treverk, men at råte er hovedproblemet.
4 måneder siden
Det er sendt ut farevarsel om glatte veier flere steder i Norge, og både meteorologer og Statens vegvesen advarer om vanskelige kjøreforhold. En overgang fra frost til plussgrader, kombinert med nedbør, kan føre til underkjølt regn og et tynt islag på veiene. Meteorologene beskriver potensialet for såpeføre, og oppfordrer bilister til å kjøre forsiktig og sko seg for vinterføre. Statens vegvesen understreker viktigheten av å senke farten, spesielt i kryss og svinger, og melder om forebyggende salting. Det er også sendt ut farevarsel for Nordland og nordlige deler av Trøndelag, hvor regn kan fryse til is.
4 måneder siden
Mattilsynet advarer mot skjulte farer ved muggsopp i julematen. Mugg kan inneholde giftstoffer som er skadelige og ikke forsvinner ved oppvarming. Mat som ferskt kjøtt, fisk, myke oster og grønnsaker med høyt vanninnhold bør kastes ved mugg, mens harde oster og grønnsaker kan reddes ved å fjerne muggen med god margin. Pinnekjøtt med mugg bør kastes. Mattilsynet anbefaler å være forsiktig med oppbevaring og nedkjøling av mat for å unngå muggdannelse.
19 dager siden
NVE advarer mot våris, som de beskriver som den farligste istypen, og oppfordrer folk til å være forsiktige på islagte vann. Isen er spesielt svekket i lavlandet i Sør-Norge, mens den i Nord-Norge og i fjellet fortsatt er relativt trygg. Det er viktig å sjekke istykkelsen, unngå områder med strøm under isen, og aldri gå alene. Våris kan gjøre det vanskelig å komme seg opp av vannet om uhellet skulle være ute.
1 måned siden
Artikkelen omhandler tidlig hoggorm-aktivitet i Norge, som knyttes til klimaendringer og høye temperaturer. En slangeentusiast observerte hoggorm allerede 6. mars, halvannen uke tidligere enn i fjor. Giftinformasjonen har mottatt flere henvendelser om hoggormbitt, og forsikringsselskaper har fått skademeldinger om bitt på kjæledyr. En ekspert bekrefter at hoggormen er aktiv større deler av året på grunn av mildere vintre, selv om det er lokale variasjoner. Det understrekes et behov for bedre statistikk for å kartlegge hoggormens spredning.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer om økt trussel mot norsk sikkerhet etter flere kabelbrudd i Østersjøen, inkludert sabotasje av strømkabelen Estlink 2. Finsk politi har funnet slepespor etter et mistenkt skip. Støre understreker at hendelsene er relevante for Norge, med tanke på landets lange kystlinje og viktige infrastruktur på havbunnen. Han peker på at sabotasje og trusler som ikke kan knyttes til bestemte aktører er et økende problem. Beredskapen er skjerpet ved norske havner, og Støre oppfordrer både næringsliv og privatpersoner til å være oppmerksomme. Regjeringen vil legge frem en totalberedskapsmelding for å styrke samfunnets evne til å møte nye trusler.
2 måneder siden
Miljødirektoratet uttrykker bekymring for oljeforurensning fra Njord A-plattformen, som truer kystområdene i Trøndelag og potensielt Helgeland. Direktoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og oter, da oljen har nådd viktige hekke- og overvintringsområder. Situasjonen er kritisk fordi hekketiden snart begynner, og store mengder sjøfugl oppholder seg i området.
2 måneder siden
PST advarer om at nordmenn er forsøkt vervet for å kartlegge mål i Norge, og at russisk etterretning bruker sivile fartøy til å samle informasjon. Utvisningen av russiske diplomater har ført til økt bruk av stedfortredere. PST mener det er sannsynlig at Russland vil utføre sabotasjeaksjoner i Norge i 2025, rettet mot kritisk infrastruktur. Hensikten er å skape frykt og påvirke Norges støtte til Ukraina. PST understreker viktigheten av å være oppmerksom på trusselen uten å skape unødig frykt.
15 dager siden
NVE advarer om økende skredfare i store deler av landet på grunn av mildvær. I Nord-Norge er faren størst på grunn av mye snø og ustabile lag i snødekket, noe som kan føre til store skred. I Sør-Norge ventes plussgrader og regn, som øker faren for våte skred. NVE oppfordrer folk som skal ferdes i fjellet til å følge med på snøskredvarslene og være oppmerksomme på skredterreng. Fra fredag er det meldt kaldere vær, noe som kan endre skredfaren.
3 måneder siden
Tryg Forsikring advarer huseiere i Sør-Norge om å sikre boligene sine før mildværet setter inn. Meteorologene melder om mildvær og mye regn fra mandag, noe som vil føre til rask smelting av store snømengder. NVE har varslet om skred- og flomfare, og Tryg Forsikring beskriver situasjonen som en «varslet ekstremtilstand» med is, sørpe, vann og oversvømmelser. De oppfordrer folk til å lage renner for å lede smeltevann bort fra huset og unngå at snø og smeltevann samler seg mot husvegg eller grunnmur. Det advares også om faren for underkjølt regn, som kan skape farlige forhold for både bilister og fotgjengere. I fjor ble det registrert rekordmange vannskader i Norge.