En video offentliggjort av Palestinsk Røde Halvmåne viser angivelig at israelske styrker drepte palestinske hjelpearbeidere på Gazastripen, og at ambulansene var tydelig merket med blålys. Videoen motsier påstander fra det israelske militæret om at hjelpearbeiderne utgjorde en trussel.
New York Times har verifisert videoen, som viser skuddveksling mot hjelpearbeiderne. Drapene har ført til internasjonal fordømmelse, og FNs høykommissær for menneskerettigheter vurderer om det kan dreie seg om krigsforbrytelser.
Ifølge FN er minst 1000 helse- og hjelpearbeidere drept av israelske styrker i løpet av den 18 måneder lange krigen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
En video publisert av Palestinsk Røde Halvmåne viser et israelsk angrep i Gaza der 15 helsearbeidere ble drept. Hendelsen har skapt sterke reaksjoner, da videoen motsier det israelske militærets forklaring om at de skjøt mot mistenkelige kjøretøy uten lys. Videoen viser ambulanser med blålys og helsepersonell i refleks. FNs menneskerettssjef har bedt om en uavhengig gransking, og mener Israel kan ha begått en krigsforbrytelse. IDF har uttalt at hendelsen er under etterforskning. En menneskerettsekspert påpeker at angrep på merkede ambulanser i utgangspunktet kan være en krigsforbrytelse, men at situasjonen endrer seg dersom ambulansene brukes i fiendtligheter.
24 dager siden
En video fra et israelsk angrep i Rafah viser at palestinske hjelpearbeidere ble drept til tross for at ambulansene var tydelig merket og hadde blålysene på. Israel har hevdet at ambulansene nærmet seg uten lys, men videoen bekrefter det motsatte. Hendelsen har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra Norges utenriksminister Espen Barth Eide, som understreker at angrep på humanitære arbeidere er et brudd på folkeretten. FNs høykommissær for menneskerettigheter vurderer hendelsen som en mulig krigsforbrytelse. Etter angrepet skal israelske soldater ha begravet likene og ambulansene i en massegrav.
25 dager siden
New York Times har publisert en video som viser hendelsen der 15 hjelpearbeidere ble drept i Gaza. Videoen viser ambulanser og en brannbil med blålys og frontlys på, noe som er i strid med Israels forklaring om at kjøretøyene fremsto som mistenkelige uten lys. Det israelske forsvaret (IDF) har bekreftet drapene og hevder at de skjøt mot kjøretøyene fordi de mistenkte at de ble brukt av Hamas-medlemmer. En overlevende hjelpearbeider benekter dette og sier at ambulansene hadde lysene på og at det ikke var militante til stede. Helsepersonell skal beskyttes under krig i henhold til Genèvekonvensjonen. Kroppene til de drepte ble funnet i en massegrav fem dager etter hendelsen.
24 dager siden
Israel har endret sin forklaring om drapene på 15 palestinske hjelpearbeidere i Gaza etter at en video dukket opp. Videoen viser at ambulansene og brannbilene var tydelig merket med blinkende lys, i motsetning til Israels tidligere påstander. Hjelpearbeiderne ble drept i Rafah 23. mars, og åtte av de drepte jobbet for Røde Halvmåne. FN bekrefter at de ble nektet adgang til å hente ut likene i flere dager. Utenriksminister Espen Barth Eide har uttalt at videoen er svært opprørende, og FNs høykommissær for menneskerettigheter mener drapene kan være krigsforbrytelser. Over 150 ambulansearbeidere fra Røde Halvmåne og sivilforsvaret er drept av Israel, ifølge FN.
24 dager siden
En hjelpearbeider i Gaza filmet et israelsk angrep som drepte ham og flere kolleger. Videoen viser ambulanser tydelig merket med lys, noe som motsier Israels påstand om at de kjørte uten lys. Hendelsen har ført til sterk internasjonal fordømmelse, inkludert fra Norges utenriksminister, og reiser spørsmål om mulige krigsforbrytelser. Ifølge artikkelen ble hjelpearbeiderne først meldt savnet, og da andre rykket ut for å lete etter dem ble også de drept. Deretter skal israelske soldater ha begravet likene og kjøretøyene i en massegrav. FNs høykommissær for menneskerettigheter har uttalt at drapene skaper ytterligere bekymring for at Israel begår krigsforbrytelser på Gazastripen.
27 dager siden
En lege ved Nasser-sykehuset i Gaza forteller til VG at han så drepte ambulansearbeidere med bundne hender, noe som styrker mistanken om henrettelse. Dette motsier Israels påstand om at de skjøt mot «mistenkelige» kjøretøy. Femten redningsarbeidere, inkludert åtte fra Røde Halvmåne, ble funnet i en massegrav etter et angrep mens de var ute for å redde skadde. IDF hevder at Hamas-medlemmer var blant de drepte, men en overlevende benekter dette. Norges Røde Kors krever en full etterforskning av hendelsen, og understreker at slike handlinger kan utgjøre krigsforbrytelser.
23 dager siden
Palestinsk Raude halvmåne anklager israelske styrker for å ha drept 15 hjelpearbeidere med intensjon, etter rettsmedisinske funn. Israels militære hevder de handlet i selvforsvar og at Hamas-krigere var involvert. En norsk lege i Gaza bekrefter at situasjonen for ambulansepersonell er svært utrygg, og at det er stor mangel på medisinsk hjelp og rent vann. Siden våpenhvilen brøt sammen, har hundretusener blitt drevet på flukt.
1 måned siden
Palestinsk Røde Halvmåne melder om at 14 personer er funnet døde etter at israelske styrker angrep ambulanser i Gaza. Blant de døde er åtte ambulansearbeidere fra PRCS, fem sivilforsvarsansatte og en FN-ansatt. IDF har innrømmet å ha beskutt ambulansene etter å ha identifisert dem som «mistenkelige kjøretøy». Norges Røde Kors uttrykker bekymring for at angrepene vil vanskeliggjøre hjelpearbeidet og føre til flere tap av liv, og minner om at humanitær- og helsearbeidere har krav på beskyttelse ifølge internasjonal lov.
28 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og internasjonale organisasjoner fordømmer et israelsk angrep på Gazastripen, der 15 hjelpearbeidere ble drept. Hendelsen ble kjent etter publisering av satellittbilder som viste nedgravde kjøretøy. Israels forsvar (IDF) innrømmet å ha beskutt ambulansene, men hevdet feilaktig at de ble identifisert som «mistenkelige». Åtte helsearbeidere fra Palestinsk Røde Halvmåne, seks fra sivilforsvaret og en FN-ansatt var blant de drepte. FN krever full etterforskning, mens Røde Kors beskriver angrepet som et av de mest omfattende mot Røde Kors-bevegelsen i nyere tid.
28 dager siden
Israelske soldaters angrep på ambulanser i Rafah, hvor 15 helsearbeidere ble drept og deretter forsøkt skjult, har vakt sterke reaksjoner. Helsearbeiderne, som var iført uniformer og tydelig merket, forsvant etter å ha rykket inn i et område for å evakuere drepte og sårede. Etter først å ha benektet hendelsen, innrømmet Israel at deres soldater hadde åpnet ild mot ambulansene, og omtalte dem som «mistenkelige kjøretøy». FN-personell fant senere en massegrav med likene av de drepte helsearbeiderne. Internasjonale organisasjoner, inkludert Røde Kors og FN, fordømmer angrepet og krever at Israel etterforsker drapene og stiller de ansvarlige til ansvar. Hendelsen beskrives som en grov krenkelse av internasjonal humanitærrett.
29 dager siden
Femten palestinske hjelpearbeidere ble funnet i en massegrav i Rafah, Gaza, etter å ha vært savnet siden 23. mars. Hjelpearbeiderne, som inkluderte ambulansepersonell fra Røde Halvmåne og FN-ansatte, var iført uniformer og kjørte merkede kjøretøy da de ble drept under en israelsk offensiv. FN krever svar og rettferdighet, mens det israelske militæret hevder at de drepte Hamas-operatører som beveget seg mistenkelig. Røde Halvmåne avviser at noen av deres medarbeidere var militante. Hendelsen fordømmes internasjonalt, og Israel har beordret evakuering av Rafah.
26 dager siden
FNs menneskerettssjef, Volker Türk, anklager Israel for mulige krigsforbrytelser etter drapene på 15 helsearbeidere og hjelpearbeidere i Gaza. Drapene skjedde i Rafah i mars, og ofrene ble funnet begravd i en massegrav. Türk krever en uavhengig granskning av hendelsen og fordømmer Israels blokade av nødhjelp til Gaza, som han mener kan være kollektiv avstraffelse og bruk av sult som krigsvåpen. Han uttrykker også bekymring for israelske planer om å kontrollere Gazastripen, noe han mener kan være i strid med folkeretten. Palestinsk Røde Halvmåne krever rettferdighet for de drepte og savnede hjelpearbeiderne.
28 dager siden
Statsminister Støre fordømmer på det sterkeste drapet på 15 hjelpearbeidere i Gaza, og understreker at målrettede angrep mot humanitære arbeidere er forbudt ifølge krigens folkerett. Hjelpearbeiderne jobbet for Palestinsk Røde Halvmåne, det palestinske sivilforsvaret og FN. De ble drept i et israelsk angrep i Rafah for over en uke siden, og Støre krever at hendelsen etterforskes og at de ansvarlige stilles til ansvar. I tillegg meldes det om et israelsk angrep mot en FN-drevet helseklinikk i Jabalia hvor minst 19 mennesker ble drept, inkludert ni barn. Israel sier de etterforsker saken, mens de fortsetter sine luftangrep mot Gaza.
10 dager siden
En israelsk etterforskning av drapene på 15 helsearbeidere i Gaza i mars vedgår «profesjonelle feil», men avviser straffskyld på flere punkter. En visekommandør har blitt avskjediget, og en annen har fått en reprimande. Ifølge IDF ble det gjort flere feil, og hendelsen ble ikke tilstrekkelig rapportert. Etterforskningen fant ingen bevis for henrettelser eller forsøk på å skjule hendelsen, men bekrefter at israelske soldater fjernet lik og ødela kjøretøyer, selv om de hevder at dette var rimelig gitt omstendighetene. IDF hevder at de svarte på reelle trusler og at seks av de drepte var Hamas-medlemmer, samtidig som de beklager skadene på sivile. FN har antydet at drapene kan være en krigsforbrytelse.
1 måned siden
Artikkelen omhandler påstander om at Israel står bak målrettede angrep på journalister i Midtøsten, spesielt i Gaza og Libanon. Reportere Uten Grenser anklager Israel for å bevisst ramme journalister, og viser til flere konkrete hendelser der journalister er drept eller skadet, blant annet et droneangrep i Gaza der flere hjelpearbeidere og journalister ble drept. Israel nekter internasjonal presse adgang til Gaza, og lokale journalister føler seg som målskiver. Organisasjoner som Amnesty International krever etterforskning av mulige krigsforbrytelser. Mange journalister i regionen frykter nå å bruke pressevester og -skilt, da de mener dette gjør dem til mål for israelske styrker.