EQT-sjef Christian Sinding ser tegn til bedring i markedet. Han argumenterer også for at Oljefondet bør få investere i unoterte aksjer.
Artikkelen presenterer synspunktene til EQT-sjef Christian Sinding, som nylig var foredragsholder på Oljefondets investeringskonferanse. Sinding erkjenner at makroøkonomisk uro påvirker oppkjøpsmarkedet, men tror den er kortsiktig.
Han ser allerede tegn til bedring, spesielt i kredittmarkedet, som er viktig for oppkjøp og sammenslåinger. Sinding uttrykker bekymring for en potensiell global nedgangskonjunktur, men understreker at EQTs investeringer i sektorer som dekarbonisering og digitalisering er mindre påvirket av tariffer.
Han gjentar sitt syn om at Oljefondet bør få investere i unoterte aksjer, da han mener dette gir bedre avkastning over tid og representerer en voksende del av verdiskapningen.
Christian Sinding
Nicolai Tangen
EQT
Oljefondet
Finansdepartementet
Wallenberg-systemet
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg hvordan den økte spenningen i verdenspolitikken kan påvirke nordmenns privatøkonomi. Forbrukerøkonom Magne Gundersen råder folk til å se over sine investeringer i aksjefond, spesielt de med eksponering mot amerikanske selskaper. Han understreker at langsiktig sparing i fond fortsatt er en god idé, men anbefaler å ta ut penger gradvis dersom de skal brukes innen kort tid. Gundersen påpeker også at en sparekonto med 5 prosent rente kan være et godt alternativ for de som er bekymret for svingninger i aksjemarkedet, og mener det er for sent å investere i våpenindustrien.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende uro i markedet grunnet geopolitiske spenninger og frykt for finanskrise, og hvordan dette påvirker folks investeringer. Eksperter understreker viktigheten av langsiktig sparing og tilpasning av risiko etter tidshorisont. Investeringsplattformen Nordnet ser at folk søker mer informasjon og at investorer flytter investeringer fra amerikanske aksjefond til andre markeder. Det anbefales å ha en kontantbuffer for å kunne utnytte eventuelle kjøpsmuligheter som oppstår i et fallende marked. Ekspertene understreker at det ikke er grunn til panikk, og at markedet historisk sett har kommet seg gjennom perioder med uro.
22 dager siden
Oljefondssjef Nicolai Tangen er svært opptatt av de store svingningene i finansmarkedene, som skyldes blant annet handelskonflikten mellom USA og Kina. Han understreker viktigheten av å tenke langsiktig og agere motsatt av andre for å oppnå god avkastning. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache understreker at Norges Bank er forberedt på uro i markedet, mens DNB-sjef Kjerstin Braathen ikke ser tegn til en ny finanskrise. Finansminister Jens Stoltenberg oppfordrer til ro og sier at situasjonen kan minne om finanskrisen.
1 måned siden
I en artikkel om aksjesparing i usikre tider, deler Johan H. Andresen og Magne Gundersen sine synspunkter. Andresen understreker at selv om han ikke gir konkrete råd, har investering i verdensøkonomien historisk sett vært lønnsomt. Gundersen råder folk til å bevare roen og minner om at markedene har en tendens til å komme seg etter kriser. Han anbefaler også jevnlig sparing og ser nedgangstider som muligheter for å kjøpe aksjer til redusert pris. Begge ekspertene foreslår å vurdere nordiske fond for å spre risikoen, og Gundersen anbefaler å søke personlig tilpasset veiledning fra pålitelige kilder for å ta informerte investeringsbeslutninger.
28 dager siden
En forvalter advarer mot en «grå svane»-risiko i rentemarkedet, en synlig, men undervurdert fare. Amerikanske kredittmarkeder priser en lavere sjanse for resesjon enn aksjemarkedene. Økte tollmurer skaper usikkerhet, noe som kan gjøre kredittmarkedet sårbart, og investorer krever høyere rente for å kjøpe høyrenteobligasjoner. En kredittstrateg mener markedet står overfor en markedshendelse der risikopremiene må nullstilles, men tror ikke uroen vil skape negative ringvirkninger i realøkonomien. Selskapenes belåningsgrad er lavere enn tidligere, og frykten for negative spiraler er redusert.
1 dag siden
Investorer diskuterer stor usikkerhet i det amerikanske markedet. Dette skjer 100 dager etter at Donald Trump ble USAs president.
1 måned siden
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum presenterer en kvartalsrapport som beskriver stor usikkerhet i verdensøkonomien, grunnet Trumps tollpolitikk og geopolitiske spenninger. Dørum ser et regimeskifte i global økonomi. Han forventer færre rentekutt fra Norges Bank, totalt fire kutt frem til 2027. Rapporten spår også boligprisvekst. Selv om de direkte effektene av USAs tollpolitikk er små for Norge, kan indirekte effekter via EU ramme norsk næringsliv. Vekst i eksport, oljeinvesteringer og offentlig pengebruk vil bidra positivt til norsk økonomi.
1 måned siden
Oljefondets stresstest avdekker at en fragmentert verden med økte tollsatser kan redusere fondets verdi med 35 prosent, tilsvarende 7.000 milliarder kroner. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets ser tegn til denne utviklingen, men anser et slikt fall som usannsynlig, selv om det ikke kan utelukkes. Oljefondet påpeker at flere negative scenarioer kan inntreffe samtidig, og at verdensøkonomien preges av høye gjeldsnivåer, geopolitiske spenninger og høye aksjeverdsettelser. Et marerittscenario er stagflasjon, men sentralbankene forventes å unngå tidligere feil.
23 dager siden
Norske økonomer er enige om at verden ikke står overfor en ny finanskrise, til tross for uro i markedene. De forklarer situasjonen med reaksjoner på økte amerikanske tollsatser og den påfølgende usikkerheten rundt global handel, snarere enn fundamentale svakheter i finanssystemet. Bekymringen er større for en potensiell resesjon i USA, selv om Norge antas å være relativt beskyttet. Økonomene påpeker at det finnes stabiliserende faktorer som kan bidra til å opprettholde økonomisk vekst, men understreker at situasjonen er uforutsigbar.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Oljefondet bør unngå investeringer i unoterte aksjer (Private Equity). Selv om Nicolai Tangen argumenterer for meravkastning og porteføljekonsentrasjon, er det lite empirisk grunnlag for å plassere pensjonsmidler i et investeringsunivers kjent for høye gebyrer og kreativ finansakrobatikk. PE gir en illusjon av stabil avkastning ved å unngå å rapportere midlertidige verdifall, og markedet er preget av høy konkurranse. PE har også en enda høyere eksponering mot teknologiselskaper enn det børsnoterte markedet. Artikkelen foreslår alternative måter for Oljefondet å oppnå diversifisering og høyere avkastning.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges økonomiske sårbarhet på grunn av Oljefondets store investeringer i amerikanske aksjer. Fondet er spesielt eksponert mot svingninger i teknologiselskaper som Nvidia, og et fall i disse aksjene kan føre til betydelige tap. Kinas raske teknologiske utvikling utfordrer USAs dominans, og Donald Trumps økonomiske politikk skaper ytterligere usikkerhet. Artikkelen argumenterer for at Norge må diversifisere Oljefondets investeringer for å redusere risikoen og sikre økonomisk stabilitet i fremtiden.
25 dager siden
Petter Stordalen uttrykker optimisme for Norden og Europas økonomiske fremtid, til tross for global usikkerhet skapt av Trumps tollregime. Han fremhever Tysklands investeringspakke som en potensiell drivkraft for vekst. Kristian Tunaal sammenligner Norden med en uthvilt bokser, klar til å møte utfordringer, og peker på sektorer som bank, forsikring og telekom som relativt trygge. Stordalen ser økt aktivitet i flere nordiske industrier, spesielt innen hotell, konferanser og reiseliv.
2 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for norsk havvindindustri under finansminister Jens Stoltenberg, på grunn av hans tidligere motstand mot subsidier. Forfatteren argumenterer for at Norge må satse på havvind som en erstatning for oljeindustrien, selv om den enda ikke er lønnsom. Investeringer bør rettes mot prosjekter som styrker norsk leverandørindustri og bygger kompetanse. Kinas satsing på solkraft trekkes frem som inspirasjon. Å stanse havvindsatsingen vil sette norsk industriutvikling på pause.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til fondssparing i lys av Donald Trumps presidentskap. Rekordmange nordmenn sparer i fond, spesielt globale indeksfond som har stor eksponering mot amerikanske selskaper. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim råder sparere med lang horisont til å holde seg til sin eksisterende strategi og ikke la seg stresse av markedssvingninger. Han mener også at Trumps politikk kan være positiv for børsen. Aksjestrateg Paul Harper påpeker at mange amerikanske selskaper har global eksponering, og at det er vanskelig å gi bastante råd. Ekspertene understreker viktigheten av å vurdere egen risikovillighet og ikke ta forhastede beslutninger.
23 dager siden
Oljefondet har opplevd et betydelig fall og er nå under 17.800 milliarder kroner, som følge av uro i markedet. Oljefondsjef Nicolai Tangen forklarer at økte tollsatser og frykt for en handelskrig bidrar til nedgangen. Tangen understreker at fondet er forberedt på store svingninger og er en langsiktig investor. Han minner om at markedet ikke kan forventes å stige kontinuerlig, og at fondet kan falle 40 prosent i et worst-case scenario. Børsene i Oslo, Europa og Asia viser også nedgang.