Nyhetssaker
VG logo

VG

Rahavy-drapet førte til økt bruk av omvendt voldsalarm

Rahavy-drapet i Oslo avdekket en alvorlig systemsvikt og manglende beskyttelse for voldsutsatte kvinner. Denne tragiske hendelsen har ført til en viktig lovendring og en markant økning i bruken av omvendt voldsalarm.

3 dager siden

2 min lesetid

Kort oppsummert

  • Rahavy-drapet avdekket en bred systemsvikt hos politiet, i domstolen og manglende lovgivning knyttet til stalking.

Rahavy-drapet ble en vekker for samfunnet, og avdekket en bred systemsvikt hos politiet, i domstolen, samt manglende lovgivning og kunnskap om stalking. Politimester Ida Melbo Øystese understreker at saken viste behovet for bedre beskyttelse av voldsutsatte kvinner.

Som en direkte konsekvens trådte en lovendring i kraft i april 2024, som gir politiet rett til å ilegge omvendt voldsalarm (OVA) uten forhåndsgodkjenning fra domstolen. Dette har ført til en markant økning i bruken av OVA; i Oslo ble det fattet 37 vedtak på under ni måneder, sammenlignet med 13 dommer på ti år tidligere.

En viktig endring er at byrden nå flyttes fra offeret til gjerningspersonen, som må bære fotlenke og holde seg unna definerte soner. Politiet melder at flere europeiske storbyer viser interesse for den norske modellen, som har vist seg å være et effektivt verktøy.

Ida Melbo Øystese

Rahavy

Kamzy Gunaratnam

Politiet

Arbeiderpartiet

Oslo

Europa