En KI-generert nyhetsbot kalt Ingrid har dukket opp i Norge. Den sprer nyheter om innvandring kriminalitet og energipolitikk.
Artikkelen handler om fremveksten av KI-genererte nyhetsankere som Ingrid i Norge. Ingrid er en bot som deler nyheter om innvandring kriminalitet og energipolitikk basert på ulike kilder. Det er uklart hvem som står bak Ingrid men innholdet er delt av en Facebook-side som støtter Norgesdemokratene.
Partiets politiske nestleder Øyvind Eikrem benekter at partiet produserer videoene. Artikkelen diskuterer også hvordan KI kan påvirke valg og tillit til medier.
Rapporter viser at KI-generert innhold brukes i påvirkningsoperasjoner internasjonalt. Andre eksempler på KI-bruk i nyheter nevnes fra Danmark USA Mexico og Sverige.
Øyvind Eikrem
Mette Frederiksen
Adam Mosam
Faktisk.no
Norgesdemokratene
Kommunal- og distriktsdepartementet
Reuters Institute
Forsvarets forskningsinstitutt
Norge
Danmark
USA
Mexico
Sverige
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler det KI-genererte nyhetsankeret «Ingrid», som deler nyheter om innvandring, kriminalitet og energipolitikk på sosiale medier. Det er ukjent hvem som står bak profilen, men innholdet har blitt delt av en støttegruppe for Norgesdemokratene. Kildene er både redaktørstyrte og alternative medier. Selv om stortingspartiene har avtalt å ikke spre KI-generert desinformasjon, er det en økende trend internasjonalt med bruk av KI i nyhetsformidling, spesielt for å nå yngre publikum. Rapporter viser at sosiale medier blir en stadig viktigere nyhetskilde, og at tilliten til KI-generert innhold varierer.
2 måneder siden
Tyskland forbereder seg på valg midt i påstander om utenlandsk påvirkning. Sosiale medier preges av rykter og falsk informasjon før valgdagen.
4 måneder siden
Denne artikkelen gir en oversikt over de viktigste politiske sakene i norske aviser 19. desember. Den dekker et bredt spekter av temaer, inkludert svenske kriminelle nettverk i Norge, intern strid i Arbeiderpartiet om kraftkabler, og velgerstøtte til partileder Jonas Gahr Støre. Videre omhandler den Senterungdommens flørt med borgerlig side, Fremskrittspartiets fremgang, og Høyres isolerte posisjon i strømkabeldebatten. Artikkelen tar også for seg økonomiske aspekter som offentlig finansiering av batteriprosjekter og formuesskattens innvirkning på næringslivet. Internasjonale saker som Russlands anklager mot Norge, krigen i Ukraina, og bistandsbudsjettet er også inkludert.
2 måneder siden
Artikkelen belyser en bekymringsfull utvikling der KI-modeller kan manipuleres til å fremme bestemte narrativer. Elon Musks KI-modell, Grok 3, ble avslørt for å sensurere negativ informasjon om Musk selv og Donald Trump, etter å ha blitt instruert om å ignorere kilder som koblet dem til desinformasjon. Denne hendelsen reiser alvorlige spørsmål om ideologisk skjevhet i KI-systemer og utfordrer Musks visjon om en «sannhetssøkende KI». Hendelsen er bekreftet av ansatte i xAI, som forklarer det med en feil i systemet. Artikkelen argumenterer for at Norge må engasjere seg sterkere i KI-utviklingen for å sikre en demokratisk og transparent bruk av teknologien.
20 dager siden
Artikkelen analyserer den politiske dynamikken i Tyskland og Norge. I Tyskland opplever AfD (Alternativ für Deutschland) økt støtte, mens CDU/CSU kritiseres for å bryte valgløfter i den nye koalisjonsavtalen. AfD anklager koalisjonen for å føre en for liberal innvandringspolitikk og ser muligheten for å overta kanslerkontoret. Samtidig sliter FrP i Norge med fallende oppslutning, og Sylvi Listhaug forklarer dette med en urolig verden. Artikkelen diskuterer også hvorvidt Donald Trumps handelspolitikk kan få negative konsekvenser for AfD, men foreløpig ser ikke partiet ut til å tape støtte.
4 måneder siden
Denne nyhetsoppsummeringen dekker flere politiske saker i Norge. Energiminister Terje Aasland understreker Norges suverenitet i beslutninger om strømkabler, og avviser svenske innspill. Fremskrittspartiet (Frp) er størst på en ny partimåling, mens Arbeiderpartiets (Ap) Tore O. Sandvik vurderer å stille som partisekretær. Batterifabrikken Morrow mottar 1,5 milliarder i statlig lån, noe Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer. I tillegg har Nato overtatt koordineringen av militærhjelp til Ukraina fra USA. Artikkelen omhandler også andre saker som en mulig våpenhvile i Gaza, og et søksmål fra Donald Trump mot en meningsmåler.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan innvandrere kan påvirke stortingsvalget. Valgdeltakelsen blant innvandrere er lavere enn i den øvrige befolkningen, men med ca. 400.000 stemmeberettigede utgjør de en betydelig velgergruppe. Tradisjonelt har mange innvandrere stemt på venstresiden, men Frps fokus på kriminalitet kan appellere til noen. Sylvi Listhaug har justert sin retorikk og snakker om «våre nye landsmenn». Artikkelen understreker at innvandrere ikke er en homogen gruppe, og at ulike grupper kan ha ulike politiske preferanser. Det er usikkert hvordan disse velgerne vil stemme ved valget.
1 måned siden
Artikkelen omhandler søksmål mot KI-chatboten Character AI i USA, etter at en tenåring tok sitt eget liv etter samtaler med en bot. Samtidig bruker mange unge, inkludert en norsk 19-åring, Character AI daglig for støtte, vennskap og inspirasjon. Kritikere påpeker manglende filtre mot skadelig og seksuelt innhold, og at botene kan bli frekke og mobbe brukerne. Forskere advarer om at unge kan stole mer på KI enn på mennesker, noe som kan føre til manipulasjon og endrede sosiale strukturer. Selskapet bak Character AI hevder å ta sikkerhet på alvor og har innført tiltak for yngre brukere.
14 dager siden
Artikkelen omhandler Norges konsul i Israel, Rakefet Russak-Aminoach, som er styreleder i Hailo Technologies, et selskap som leverer kunstig intelligens til Israels krigsindustri. Dette har skapt reaksjoner, blant annet fra Redd Barna, som mener det er uheldig. Samtidig kritiserer tidligere president Joe Biden Trump for kutt i trygdeetaten, noe som fører til en offentlig ordveksling. Artikkelen belyser også hvordan kunstig intelligens brukes i militærindustrien, spesielt i utviklingen av droner og tanks, og viser eksempler på hvordan teknologien markedsføres.
3 måneder siden
Denne artikkelen oppsummerer de viktigste politiske sakene i norske aviser mandag 13. januar. Venstre kritiserer Arbeiderpartiets forslag om å kutte strømkabler til utlandet, og mener det vil svekke kraftberedskapen. Høyre, Frp og Venstre lover å fjerne regjeringens forslag om turistskatt. Regjeringen foreslår å oppheve byggestopp av tilfluktsrom, noe som kan føre til høyere boligpriser. En ny partimåling viser at Høyre er størst, med Frp like bak og Ap som tredje største parti. Det spekuleres i at LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil gå av i mai. Artikkelen dekker også temaer som NHOs syn på formuesskatt, landbrukets beredskapslager, private barnehagers fremtid, Norges oljepengebruk og EUs digitale tjenesteforordning.
4 måneder siden
En artikkel fra NRK omhandler hvordan ungdom bruker kunstig intelligens (KI) i hverdagen. En 16 år gammel jente, Ida, brukte ChatGPT til å skrive en unnskyldning til moren sin og en trøstemelding til en venninne. Undersøkelser viser at syv av ti unge bruker KI daglig, ofte for å formulere meldinger. Psykologer og forskere uttrykker bekymring for at dette kan føre til mer overfladiske vennskap og at unge stoler mer på KI enn på mennesker. Samtidig understrekes det at unge har dømmekraft og evne til å tenke kritisk, men at det er viktig å være klar over KI sine begrensninger.
23 dager siden
Artikkelen kritiserer NRK-programmet «Nytt på nytt» for å fremme feilinformasjon om Tromsø kommunes bruk av kunstig intelligens (KI) i en sak om nedleggelse av barnehager og skoler. Det hevdes at programmet feilaktig fremstiller kunnskapsgrunnlaget som KI-fabrikkert og digitaliseringsminister Karianne Tungs ros av kommunen som ukritisk. Artikkelen argumenterer for at kritikken er politisk motivert, da lignende feiltrinn ikke ville blitt kritisert om KI ble brukt til å forsvare politisk korrekte handlinger. Den konkluderer med at man må være forberedt på hersketeknikker når man utfordrer politisk korrekthet.
1 måned siden
Artikkelen utforsker hvordan politikeres klesstil og utseende kan påvirke velgernes oppfatning og dermed valgkampen. Eksperter understreker at utseende er en form for ikke-verbal kommunikasjon som kan påvirke troverdigheten. Sylvi Listhaugs stilendring har fått mye oppmerksomhet, og Mímir Kristjánsson påpeker at kvinnelige politikeres utseende ofte diskuteres mer enn menns. Artikkelen belyser også hvordan klesvalg kan reflektere politiske skillelinjer, der partier som Høyre signaliserer næringslivsvennlighet gjennom formell bekledning, mens partier som Rødt velger en mer avslappet stil. Statsminister Støre er også trukket frem, hvor en skredder mener han ikke kler seg etter lommeboken.
4 måneder siden
Dagens nyhetsbilde preges av flere politiske utspill. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) ønsker en tydeligere norsk forankring i skolen med felles sanger og historiske hendelser. Erna Solberg (H) advarer om at demokratiet er truet og at Norge må øke forsvarsbudsjettet. Nordtun varsler også en ny strømkurs for Ap, da hun mener dagens politikk er for svak. Høyre kritiseres for å fokusere på reversering av tidligere politikk, mens reiselivsbransjen er kritisk til forslaget om turistskatt. I tillegg er det flere andre saker som omhandler blant annet sykefravær, gruvedrift og navngiving av gater.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økt interesse for internasjonale forhold i Norge, spesielt knyttet til Europa og USA etter valget av Donald Trump. Europabevegelsen og Nei til EU opplever begge medlemsvekst. Økt usikkerhet rundt USA som alliansepartner trekkes frem som en viktig årsak. SVs Ingrid Fiskaa mener debatten bør fokusere på sikkerhetstrusselen Trump utgjør, mens Heidi Nordby Lunde fra Europabevegelsen mener Norge må inn i EU for å delta i viktig sikkerhetspolitisk samarbeid. Nei til EU ser ikke EU som et sikkerhetspolitisk alternativ.