Nye inflasjonstall utfordrer regjeringens tidligere påstand om et vendepunkt i økonomien. Finansminister Stoltenberg erkjenner at det er vanskelig å redusere prisstigningen til 2 prosent.
Statsminister Støre peker på usikkerhet knyttet til krigen i Ukraina og internasjonale handelspolitiske utfordringer.
Regjeringen forventer likevel reallønnsvekst og økt kjøpekraft for nordmenn fremover, takket være budsjett- og inntektspolitikk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg kommenterte nylig de nye inflasjonstallene, som viser en prisstigning på 3,6 prosent i februar, noe som førte til at flere økonomer avlyste rentekutt i mars. Duoen møtte pressen i Hønefoss, der regjeringen jobber med neste års budsjett. De understreket at budsjettet vil være stramt for å sikre en trygg økonomisk styring i urolige tider. Til tross for den avlyste rentekutten, forsikrer Støre at folk vil få bedre kjøpekraft i år og i 2026. Stoltenberg la til at lønningene nå vokser mer enn prisene, og at denne trenden forventes å fortsette.
4 måneder siden
Til tross for regjeringens påstander om økonomisk bedring, viser en ny undersøkelse at mange nordmenn tror økonomien vil forverres. Undersøkelsen fra Opinion viser at kun 23 prosent tror på en bedre økonomi i 2025, mens 31 prosent forventer en forverring. Statistisk Sentralbyrå (SSB) rapporterer imidlertid om økt kjøpekraft og forventer ytterligere vekst, samt flere rentenedsettelser i 2025. Statsminister Jonas Gahr Støre erkjenner at folks opplevelse av økonomien er annerledes enn de makroøkonomiske tallene. Opinion mener skuffelsen over uteblitte rentekutt i 2024 bidrar til folks pessimisme. Støre håper på rentekutt for å bedre folks økonomiske trygghet.
4 måneder siden
Til tross for at regjeringen og SSB spår lysere økonomiske tider, viser en fersk undersøkelse at mange nordmenn forventer at deres egen økonomi vil forverres. SSB rapporterer om økt kjøpekraft og forventer ytterligere forbedringer i 2025, inkludert flere rentenedsettelser. Statsminister Støre hevder at et vendepunkt er nådd, men erkjenner at folks opplevelse av egen økonomi ikke samsvarer med de positive makrotallene. Forbrukernes skepsis til de økonomiske utsiktene skyldes blant annet skuffelse over manglende rentekutt i 2024, samt økte priser og ustabile strømpriser. Opinion påpeker at den psykologiske faktoren overskygger de reelle økonomiske indikatorene.
2 måneder siden
Nye inflasjonstall fra SSB viser en prisvekst på 2,3 prosent fra januar 2024 til januar 2025. Sjeføkonom Kyrre Knudsen mener dette er positivt og at Norges Bank trolig vil kutte renten i mars. Dyrere matvarer kompenseres av lavere priser på importerte varer og strøm. Knudsen understreker at lavere lønnsvekst er nødvendig for å nå inflasjonsmålet. Usikkerhet rundt økonomisk politikk i USA kan påvirke situasjonen. DNB Markets forventer tre rentekutt i år, men ser en økende risiko for at det kun blir to.
2 måneder siden
Inflasjonen i Norge har stabilisert seg, men mange opplever fortsatt prisene som høye. Inflasjonen forventes å holde seg stabil i januar, men økonomer påpeker at matvarepriser kan overraske. Høyere lønnsvekst bidrar til at prisene på norskproduserte varer holder seg oppe. Nordea Markets forventer at folk flest vil få bedre råd i 2025, men understreker at økende råvarepriser og internasjonal handelskonflikt kan påvirke prisveksten negativt.
2 måneder siden
Inflasjonstallene for januar var høyere enn forventet, noe som skaper usikkerhet rundt fremtidige rentekutt. Sjeføkonomer er uenige om Norges Bank vil gjennomføre de varslede rentekuttene i mars, og hvor mange kutt som vil følge senere i år. Mens noen mener inflasjonen er under kontroll og at rentekutt i mars er sannsynlig, advarer andre om at det kan bli færre kutt enn tidligere antatt. Norges Bank har tidligere varslet tre rentekutt i år, men den siste utviklingen har skapt tvil om dette vil realiseres.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg debatten rundt dyrtid i Norge, der prisene på billigvarer har økt kraftig. Finansminister Jens Stoltenberg møtte kritikk i et TV-program, der han ble konfrontert med folks opplevelse av høye priser kontra sjefsøkonomers syn på økonomien. Uenigheten om hvorvidt dyrtiden er over vedvarer, og mens opposisjonen foreslår tiltak som å senke matmomsen, vektlegger Stoltenberg å holde orden på økonomien. Dette skaper et inntrykk av at regjeringen ikke vil iverksette tiltak for å lette presset på folks lommebøker.
1 måned siden
Regjeringen har startet budsjettkonferansen for 2026 på Klækken hotell, preget av internasjonal usikkerhet. Statsminister Støre påpeker at Norge, som en åpen økonomi, er spesielt sårbar i en urolig tid. Finansminister Stoltenberg understreker at den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør budsjettarbeidet ekstra utfordrende, og nevner krig og økte tollmurer som eksempler. Økt støtte til Ukraina og satsing på forsvar forventes å være sentrale temaer under konferansen.
1 måned siden
Nye inflasjonstall viser en uventet høy prisvekst i Norge, noe som setter Norges Banks planlagte rentekutt i fare. Økningen skyldes særlig høyere mat- og strømpriser, samt en generell kostnadsvekst som ikke kompenseres av produktivitetsvekst. Det forestående lønnsoppgjøret representerer en ytterligere utfordring, da høyere lønnsvekst kan bidra til å holde inflasjonen oppe. Flere banker har nå revidert sine forventninger og tror at det første rentekuttet kan bli utsatt, eller at det kun blir ett kutt i 2025. Boliglånskunder må derfor forberede seg på å vente lenger på lavere renteutgifter.
1 måned siden
SSB melder om forventninger om vekst i norsk økonomi, til tross for uro i verdensøkonomien grunnet handelskonflikter. Veksten skyldes økt kjøpekraft, satsing på forsvar og økt boligbygging. SSB forventer to rentekutt i år og tre i 2026, som vil bringe styringsrenten ned til 3,25 prosent. Husholdningene kan se frem til økt kjøpekraft, med en forventet reallønnsvekst på 1,5 prosent i år. Samtidig ventes BNP for Fastlands-Norge å stige til 1 prosent i år og videre til 2 prosent i 2026. Økt usikkerhet og høyere inflasjon gjør at rentekuttene vil komme saktere enn tidligere antatt.
1 måned siden
Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) erkjenner at det er mer utfordrende å jobbe med klima nå enn tidligere, og at Norges klimamål kan bli vanskeligere å nå. Internasjonale forhold som handelskrig og sikkerhetspolitisk uro vanskeliggjør samarbeidet. EU sliter med å nå sine elbil- og hydrogenmål, og Norge er ikke i rute for å nå sine klimamål, og er avhengig av kvotekjøp for å nå målene. Klimaministeren understreker behovet for en pragmatisk tilnærming. Frp kritiserer regjeringens klimapolitikk og mener målene må tilpasses realitetene.
3 måneder siden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum erkjenner at dagens tollregler skaper et problem for norske nettbutikker, spesielt i konkurranse med aktører som Temu. VOEC-ordningen tillater utenlandske nettbutikker å importere tekstiler tollfritt opp til 3000 kroner, mens norske aktører må betale 11 prosent tekstiltoll. Vedum åpner for å se på en reduksjon av tekstiltollen i statsbudsjettet for 2026. Han understreker at norsk økonomi går bra, med høy reallønnsvekst i fjor, men at det er behov for å få flere i arbeid. Regjeringen vurderer å redusere inntektsskatten for å stimulere sysselsettingen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler forventninger om at Jens Stoltenberg, i sin nye rolle som finansminister, vil øke Norges økonomiske støtte til Ukraina. Stoltenberg har tidligere oppfordret NATO-land til å øke forsvarsbudsjettene, og eksperter mener han nå vil bli presset til å etterleve dette selv. Venstre-leder Guri Melby etterlyser en klarere politikk fra Stoltenberg om Ukraina-støtten. Norge kritiseres fra dansk hold for å gi mindre bistand enn Danmark, til tross for store inntekter fra gassalg under krigen.
27 dager siden
Finansministeren åpner Arbeiderpartiets landsmøte med fokus på økonomisk trygghet i en urolig tid preget av krig, handelskonflikter og internasjonal usikkerhet. Regjeringen har redusert prisstigningen uten å øke ledigheten, og sikret reallønnsvekst. Tiltross for bedring i økonomien, er mange fortsatt bekymret. Regjeringen vil sikre et sterkt næringsliv og rettferdig fordeling, og motvirke konsekvensene av økt toll og redusert handel ved å opprettholde EØS-avtalen, jobbe inn mot EU, og føre en ansvarlig økonomisk politikk.
1 måned siden
Teknisk beregningsutvalg (TBU) har justert opp anslaget for prisveksten i Norge i 2025 til 2,7 prosent, begrunnet med økte matvarepriser i februar. Denne oppjusteringen kommer like før lønnsoppgjøret, der TBUs anslag er sentralt for å vurdere reallønnsvekst. Overraskende høye inflasjonstall for februar har skapt usikkerhet rundt et mulig rentekutt i mars. Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, hvor LO prioriterer økt kjøpekraft, mens NHO ønsker større fokus på lokale forhandlinger. Frontfagsoppgjøret innledes først og setter rammen for de påfølgende oppgjørene. I fjor undervurderte TBU prisveksten, men frontfagsoppgjøret resulterte likevel i reallønnsvekst.