USA og de nordisk-baltiske landene har blitt enige om fire tiltak for å styrke sikkerheten for undersjøisk infrastruktur, etter flere mistenkelige kabelbrudd. Tiltakene innebærer blant annet økt samarbeid med privat sektor, bedre informasjonsdeling i sanntid, og partnerskap for å forbedre reparasjonskapasiteten.
Kommersielle kabelaktører oppfordres til å lage en database over kabelfeil. Nato har også økt sin militære tilstedeværelse i Østersjøen og satt i gang et nytt overvåkingsoppdrag, Baltic Sentry, med fregatter, droner og maritime patruljefly.
Dette skjer i lys av økt bekymring for sabotasje, spesielt etter kabelbruddet på Estlink 2, som finske myndigheter mener skyldes grov sabotasje.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen omhandler fire mulige sabotasjehendelser mot rørledninger og kabler i Østersjøen. Finsk politi har beslaglagt et anker fra et oljefartøy, som er mistenkt for den siste hendelsen. NATO er bekymret for disse angrepene på kritisk infrastruktur og koordinerer mulige reaksjoner. Eksperter understreker viktigheten av å undersøke hver hendelse grundig før man peker ut skyldige, og advarer mot å automatisk skylde på Russland. Det er usikkert om Russland står bak alle hendelsene, men det er viktig å være forberedt på mulige trusler og styrke beredskapen.
2 måneder siden
Norge og Storbritannia har inngått en ny avtale for å styrke forsvarssamarbeidet. Avtalen inkluderer utvikling av forsvarskapasiteter, styrket strategisk samarbeid i nordområdene og mer felles militær trening. Et viktig fokus er også å avdekke og forebygge sabotasje mot kritisk undersjøisk infrastruktur. Bakgrunnen for avtalen er en erkjennelse av at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet, spesielt i en tid preget av usikkerhet og hvor USA ser ut til å vende mer oppmerksomhet mot andre områder. Forsvarsministrene understreker viktigheten av koordinert innsats for å møte potensielle trusler, spesielt fra Russland, og fremhever bruken av avansert teknologi for overvåking og beskyttelse.
2 måneder siden
Norge og Storbritannia har inngått en ny avtale for å styrke sitt forsvarssamarbeid, spesielt med fokus på å sikre undersjøisk infrastruktur. Avtalen innebærer tettere samarbeid om utvikling av forsvarskapasiteter, militær samtrening i nordområdene, og styrket etterretningsarbeid. De to landene vil også videreutvikle teknologi for å overvåke og beskytte kritisk infrastruktur under vann mot sabotasje. Forsvarsminister Tore Sandvik understreker at Norge og Storbritannia kontinuerlig overvåker og beskytter sin undersjøiske infrastruktur, og sender en klar advarsel til potensielle sabotører.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer om økt trussel mot norsk sikkerhet etter flere kabelbrudd i Østersjøen, inkludert bruddet på Estlink 2-kabelen. Finsk politi har funnet slepespor etter et sabotasjemistenkt skip. Støre understreker at hendelsene er relevante for Norge, med tanke på landets lange kystlinje og viktige infrastruktur på havbunnen. Han peker på at sabotasje og trusler som ikke enkelt kan knyttes til bestemte gjerningspersoner, er et stort problem. Støre oppfordrer både næringsliv og privatpersoner til å være oppmerksomme og melde fra om urovekkende hendelser. Han nevner også utfordringen med «skyggeflåter» og et intensivert samarbeid i NATO, EU og den nordisk-baltiske kretsen.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer om økt trussel mot norsk sikkerhet etter flere kabelbrudd i Østersjøen, inkludert sabotasje av strømkabelen Estlink 2. Finsk politi har funnet slepespor etter et mistenkt skip. Støre understreker at hendelsene er relevante for Norge, med tanke på landets lange kystlinje og viktige infrastruktur på havbunnen. Han peker på at sabotasje og trusler som ikke kan knyttes til bestemte aktører er et økende problem. Beredskapen er skjerpet ved norske havner, og Støre oppfordrer både næringsliv og privatpersoner til å være oppmerksomme. Regjeringen vil legge frem en totalberedskapsmelding for å styrke samfunnets evne til å møte nye trusler.
3 måneder siden
Nato øker sin tilstedeværelse i Østersjøen som svar på bekymringer om sabotasje mot kritisk infrastruktur og aktiviteten til en stor russisk skyggeflåte. Alliansen oppretter et nytt Baltisk senter for informasjonsdeling og utplasserer fregatter og patruljefly. Dette skjer etter at flere kabler i Østersjøen har blitt kuttet, noe som tilskrives Russland. Det er også stor bekymring knyttet til den russiske skyggeflåten av oljetankskip som frakter olje gjennom Østersjøen. Nato vurderer å innføre ytterligere sanksjoner mot denne flåten, som anslås å bestå av mellom 500 og 1000 skip.
3 måneder siden
Nato utplasserer ti skip i Østersjøen for å vokte kritisk infrastruktur under vann, som energi- og fiberkabler. Skip fra Finland og Estland skal sikre Finskebukta, mens andre allierte skal patruljere områder med kabler. Operasjonen, som varer fra slutten av denne uken til april, er en respons på kabelbruddet på Estlink 2 mellom Estland og Finland 1. juledag. Finske myndigheter mistenker sabotasje og knytter hendelsen til oljetankeren Eagle S, som nå er ilagt forbud mot å forlate Finland.
3 måneder siden
Nato-landene rundt Østersjøen er bekymret for sabotasje mot kritisk infrastruktur og har økt sin militære tilstedeværelse i området. Ti Nato-skip er sendt for å overvåke undersjøisk infrastruktur, og det er etablert et eget maritimt senter for dette formålet. Tyskland vurderer nye sanksjoner mot Russlands skyggeflåte, som brukes for å omgå vestlige sanksjoner. Et skip fra denne flåten ble nylig observert mens det sirklet over gassrørledningen Baltic Pipe, som frakter gass fra Norge til Polen. Nato understreker at ethvert angrep mot deres infrastruktur vil møtes med et robust svar.
2 måneder siden
EU iverksetter tiltak for å beskytte undersjøiske kabler, som er avgjørende for energi- og internettrafikk. Etter flere tilfeller av skade på kabler siden Russlands invasjon av Ukraina, har EU-kommisjonen presentert en plan for å sikre kritisk infrastruktur. Planen omfatter forebygging gjennom økte sikkerhetskrav og risikovurderinger, raskere oppdagelse ved hjelp av økt overvåking av havområder, forbedret kapasitet for rask reparasjon av skader, og avskrekking gjennom strengere sanksjoner og diplomatiske tiltak. EU understreker at disse tiltakene kommer i tillegg til NATOs eksisterende aktiviteter, og planen skal rulles ut i løpet av de neste to årene.
4 måneder siden
Nato planlegger å styrke sin militære tilstedeværelse i Østersjøen som respons på nylige skader på undersjøiske kabler mellom Finland og Estland. Alliansens generalsekretær, Mark Rutte, har uttrykt solidaritet med Finland og støtter den pågående finskledede granskningen av hendelsen. Det er mistanke om sabotasje, og finsk politi har bordet et tankskip i Finskebukta i forbindelse med saken. Økningen av militært nærvær er et tiltak for å sikre regionens sikkerhet.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer om økt årvåkenhet etter flere tilfeller av brudd på sjøkabler i Østersjøen. Det siste bruddet skjedde 1. juledag på kraftkabelen Estlink 2 mellom Estland og Finland. Finsk politi har funnet et slepespor på havbunnen som stammer fra skipet Eagle S. Støre uttrykker bekymring for at dette kan være en villet handling og en form for hybridtrussel. Regjeringen følger situasjonen tett og vil legge frem en totalberedskapsmelding for å styrke samfunnets beredskap mot nye trusler. Støre har vært i kontakt med sine finske og estiske kolleger om saken.
4 måneder siden
De baltiske og nordiske landene, sammen med Storbritannia, Tyskland, Polen og Nederland, har blitt enige om å skjerpe tiltakene mot Russlands såkalte skyggeflåte. Tiltakene ble kunngjort under et toppmøte i Joint Expeditionary Force (JEF) i Tallinn. De nye tiltakene innebærer skjerpet overvåking og kontroll av forsikringspapirer for mistenkelige fartøy som frakter russisk olje. Finland har allerede startet inspeksjoner i Finskebukta. Den russiske skyggeflåten blir ansett som en betydelig miljøtrussel og støtter Russlands krigføring i Ukraina. JEF-møtet diskuterte også forsvarsbudsjetter, der Litauen tar til orde for å øke forsvarsutgiftene til 3 prosent av BNP.
4 måneder siden
Estland har startet en marineoperasjon for å beskytte strømkabelen Estlink 1 etter at strømkabelen Estlink 2 ble skadet. Finske myndigheter mistenker at et skip fra Cookøyene kan ha forårsaket skaden på Estlink 2, og etterforsker saken som grov sabotasje. Skipet «Eagle S» er under finsk kontroll. Det er også oppdaget flere kabelbrudd, inkludert tre kommunikasjonskabler mellom Finland og Estland. Statsminister Jonas Gahr Støre har uttalt at situasjonen er alvorlig og bekymringsfull, og understreker viktigheten av å motvirke den såkalte skyggeflåten.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler sikkerheten ved Norges grense mot Russland, spesielt ved Skafferhullet. Grensen er i dag sikret med enkle midler og overvåkes av russiske grensevakter. Regjeringen planlegger å styrke overvåkingen med droner og annet utstyr, finansiert av EU-midler. Dette skjer i lys av et endret trusselbilde, der Etterretningstjenesten og PST advarer om et mer aggressivt Russland og økt risiko for sabotasje. Flere nordeuropeiske land, som Finland og de baltiske statene, har allerede iverksatt omfattende tiltak for å sikre sine grenser mot Russland. Norge vil ta et større ansvar for egen grenseovervåking.
4 måneder siden
Estland har iverksatt en marineoperasjon for å beskytte strømkabelen Estlink 1 etter at det ble oppdaget skader på Estlink 2. Begge kablene forbinder Estland med det finske og skandinaviske strømmarkedet. Skadene på Estlink 2 og flere kommunikasjonskabler etterforskes som grov sabotasje. Finske myndigheter mistenker en oljetanker knyttet til en russisk skyggeflåte for å ha forårsaket skadene. Hendelsene har skapt bekymring, spesielt med tanke på tidligere lignende hendelser i området. Den mistenkte oljetankeren ble stanset og eskortert til finsk farvann.