Fra andre halvår 2025 øker panteprisen på alle drikkeforpakninger i Sverige, ifølge Returpack. Små PET-flasker og bokser får en økning fra 1 til 2 svenske kroner, mens store PET-flasker øker fra 2 til 3 kroner. Dette gjør at et brett med 24 bokser brus blir 26 kroner dyrere i pant.
Returpack oppfordrer forbrukere til å pante som vanlig, da gamle forpakninger ikke øker i verdi. Dagens panteforpakninger fjernes fra butikkhyllene 31. desember 2026, og etter 31.
desember 2028 kan de ikke lenger pantas. Forbrukerne har dermed god tid til å pante ut gamle flasker og bokser før de mister panteverdien.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
I løpet av 2025 vil panten på drikkevarer i Sverige øke. Pantebeløpet for aluminiumsbokser og små plastflasker vil øke til to kroner, mens store plastflasker vil få en pant på tre kroner. Dette er en justering fra Returpack/Pantamera for å øke gjenbruken av bokser og flasker. Endringen vil tre i kraft i butikkene fra andre halvår i 2024. Med denne økningen vil Sverige ha samme pantebeløp som Norge. Det er mulig å pante svenske bokser og flasker i Norge, men man får som regel ikke igjen panten.
3 måneder siden
Fra andre halvdel av 2025 vil det bli dyrere å kjøpe drikke på boks og flaske i Sverige. Panteprisen øker fra én til to kroner for aluminiumsbokser og små plastflasker, og fra to til tre kroner for store plastflasker. Ifølge administrerende direktør i Returpack, Tomas Kjellker, er hensikten med økningen å styrke det allerede velfungerende pantesystemet. Endringen krever oppdatering av merking på over 11 000 produkter og oppgradering av panteautomater. Pantandelen i Sverige ligger på rundt 90 prosent.
1 måned siden
Fra 1. april 2025 øker prisen på plastposer til fire kroner for å redusere forbruket og møte EUs krav om maksimalt 40 poser per innbygger innen utgangen av 2025. Handelens Miljøfond håper prisøkningen vil motivere de siste brukerne til å velge handlenett. En undersøkelse viser at et flertall av nordmenn støtter tiltaket og bruker handlenett regelmessig.
12 dager siden
Sverige har doblet vrakpanten for bensin- og dieselbiler til 25.000 kroner ved kjøp eller leasing av elbil, som et tiltak for å redusere klimagassutslipp. Klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari fremhever elektrifisering som sentralt for å nå Sveriges klimamål innen 2045. NAF mener Norge bør følge etter med en betydelig økning av vrakpanten, som nå er på 3.000 kroner. En økning er nødvendig for å få de eldste og minst trafikksikre bilene ut av sirkulasjon, ifølge NAF.
4 måneder siden
Mange glemmer å pante gløggflasker, selv om de har pant. I 2023 ble det solgt rundt 600 000 flasker Tomtegløgg, og totalt ble 721 112 gløggflasker pantet, en økning fra året før. Likevel ble omtrent 180 000 flasker ikke pantet, noe som tilsvarer over 500 000 kroner i tapt pant. Infinitum melder om en økning i bevisstheten rundt pant på andre drikkevarer enn brus og øl, men det er fortsatt et stykke igjen før gløggflaskene når samme returandel. Produsentene oppfordrer folk til å pante flaskene og gjerne donere panten til Røde Kors.
4 måneder siden
Fra 1. januar 2025 må alle plastflasker i EU inneholde minst 25 prosent resirkulert plast, som en del av EUs direktiv om engangsplast. Dette kravet gjelder også for Norge. Forbrukere kan oppleve at flaskene får en mørkere eller mer gulaktig farge på grunn av den resirkulerte plasten. Norske produsenter ligger i forkant av dette kravet, med over 60 prosent resirkulert plast i sine flasker. Ringnes, som var først i Norge med 100 prosent resirkulert plast i 2019, har redusert andelen til 80 prosent for å øke resirkulerbarheten. Målet er å redusere klimaavtrykket fra plastflasker.
1 måned siden
Handelens Miljøfond øker prisen på plastposer til fire kroner fra 1. april 2025. Dette gjøres fordi forbruket av plastposer ikke reduseres raskt nok. Målet er å få ned forbruket til 40 poser per innbygger, men tallet ligger nå på 70. Ifølge Handelens Miljøfond er dette en frivillig kontingent som går til å løse plastens miljøutfordringer. De håper at prisøkningen vil føre til at flere bruker handlenett, sekk eller veske.
19 dager siden
Prisen på plastposer har økt til 6,75 kroner i butikker som Kiwi, Rema 1000 og Extra, for å møte EUs krav om redusert plastposebruk. BI-professor Ragnhild Silkoset er skeptisk til at ytterligere prisøkninger vil ha stor effekt, da mange kunder ikke er prissensitive. Hun foreslår heller at butikkene vurderer å slutte å selge plastposer eller likestille prisen med gjenbruksnett. Handelsens miljøfond mottar en betydelig del av poseprisen, som brukes til miljøprosjekter. Norge ligger etter Sverige og Danmark i reduksjon av plastposebruk, men miljøfondet forventer fortsatt et fall i poseforbruket fremover.
29 dager siden
Fra 1. april øker avgiften på plastposer fra tre til fire kroner for å redusere forbruket, og for å møte EUs krav om maks 40 poser per innbygger innen 2025. Handelens Miljøfond understreker at norske forbrukere må bli flinkere til å bruke handlenett. Undersøkelser viser at mange allerede har endret vaner, men ytterligere innsats er nødvendig. Avgiften finansierer miljøtiltak, men fondet påpeker at ikke alle butikker bidrar, og oppfordrer forbrukerne til å være oppmerksomme på dette.
1 måned siden
Handelens Miljøfond øker plastposekontingenten med én krone, slik at prisen blir 6,50 kroner per pose. Målet er å redusere nordmenns bruk av plastposer til under 40 per person innen 2025, i tråd med EUs krav. Tiltaket er en frivillig kontingent som finansierer arbeid for å løse miljøutfordringer knyttet til plast. Undersøkelser viser at et flertall av nordmenn støtter kontingenten, og at mange bruker handlenett regelmessig.
25 dager siden
Prisen på plastposer i dagligvarebutikker har økt med ca. 22 prosent fra 1. april, som følge av økt kontingent til Handelens Miljøfond. Handelens Miljøfond ønsker å redusere plastposeforbruket i Norge og oppfordrer folk til å bruke handlenett. Dagligvarekjedene Meny og Coop melder om nedgang i posesalget. Coop forklarer at de har høyere priser på plastposer i sine Coop Mega-butikker fordi det er dyrere å drifte supermarkeder.
4 måneder siden
Fra 2025 innføres en rekke nye lover og regler. Det blir mer lønnsomt å selge syltetøy og andre hageprodukter skattefritt, og det gis mulighet for å redusere studielånet ved å flytte til distriktskommuner. Ansatterabatter øker, og pendlere som bor på brakke får utvidet fradrag. Momsen på kommunale avgifter reduseres i mai, noe som kan gi lavere vannregninger. Det kommer også nye regler for kampsport, og rettshjelpssatsen øker, men ikke så mye som advokatene ønsker. Prisene på pass og ID-kort øker, mens rettsgebyret til namsmannen reduseres.
4 måneder siden
Vinmonopolet justerer prisene på en rekke varer fra 1. januar. Om lag 12 500 varer blir dyrere, mens 28 500 varer blir billigere eller forblir uendret. Prisøkningen skyldes i hovedsak inflasjonsjustering av alkoholavgiften, men også økte emballasjeavgifter og justeringer fra produsenter og importører. Noen få varer øker betydelig i pris, mens andre reduseres kraftig. Det kan derfor være gunstig å handle enkelte varer før nyttår, mens andre bør kjøpes etter 1. januar. Vanlige bytteregler gjelder også for salgsvarer.
4 måneder siden
Fra 2025 trer flere nye lover og regler i kraft. Det blir forbudt å gifte seg med nære slektninger som søskenbarn, og det blir lettere å få gjeldsordning. Terskelen for strømstøtte øker, mens butikker får enklere regler for salg av varer med kort holdbarhet. Frikortgrensen øker til 100.000 kroner, og personfradraget øker til 108.550 kroner. Det innføres også nye regler for informasjonskapsler (cookies), og skattegrensen for utleie av bolig øker. I tillegg avvikles den ekstra arbeidsgiveravgiften, og det blir slutt på måling av radioaktivitet hos sau. Det blir også lettere å få boliglån med lavere egenkapitalkrav, men stønad til kiropraktorbehandling avvikles.
2 måneder siden
Storbritannia opplever en økning i alkoholpriser på grunn av flere nye avgifter og regelendringer. Fra 1. februar øker alkoholavgiften med 3,6 prosent, og i april innføres en miljøavgift som legger til 12 pence per flaske. Dette kan føre til at en flaske vin øker med 1 pund, eller 14 norske kroner. Britiske supermarkeder frykter at disse avgiftene vil legge ytterligere press på matvareprisene og øke husholdningsutgiftene. Finansdepartementet i Norge understreker at prisene i Storbritannia ikke automatisk påvirker norske alkoholpriser, da disse styres av nasjonale avgifter som justeres årlig.