Rødt presenterer sine hovedkrav for et mulig fremtidig regjeringssamarbeid. Partiet utnytter sin potensielle vippeposisjon basert på ferske meningsmålinger.
Partiet Rødt, ledet av Marie Sneve Martinussen, presenterer tre hovedkrav til en potensiell fremtidig rødgrønn regjering på 1. mai.
Kravene inkluderer en utvidelse av innleieforbudet til flere bransjer, forbedringer i sykelønnsordningen med flere egenmeldingsdager og forskuttering fra arbeidsgiver, samt en mer rettferdig pensjon med økt minstepensjon, styrket obligatorisk tjenestepensjon, sliterpensjon og stans i levealdersjusteringen. Bakgrunnen for kravene er meningsmålinger som indikerer at Rødt kan bli avgjørende for et rødgrønt flertall etter neste stortingsvalg.
Rødt ønsker en formell samarbeidsavtale med regjeringen. Statsminister Jonas Gahr Støre har tidligere uttrykt positivitet til samarbeid, mens Ap-nestleder Tonje Brenna mener den politiske avstanden er for stor for et regjeringssamarbeid, men at de skal snakke godt sammen etter valget.
Marie Sneve Martinussen
Erna Solberg
Sylvi Listhaug
Jonas Gahr Støre
Tonje Brenna
Rødt
Høyre
Frp
Arbeiderpartiet
VG
Klassekampen
Østlandet
Asker
Lillestrøm
Jessheim
Moss
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø signaliserer at partiet kan være villig til å gå inn i regjering dersom Senterpartiet trekker seg fra det nåværende regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet. Hun understreker at SV er opptatt av å få gjennomslag for sin politikk, spesielt knyttet til å redusere forskjeller, trygge velferden og fremme en grønn omstilling. Bergstø er åpen for samtaler med statsminister Jonas Gahr Støre, men understreker at politikken må være i fokus. Hun avviser ikke et regjeringssamarbeid selv om Arbeiderpartiet går videre med EU-direktiver som SV er skeptiske til. Bergstø mener det er for tidlig å diskutere posisjoner, og håper at de nåværende regjeringspartiene finner en løsning for å fortsette samarbeidet.
2 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen tar til orde for å redusere politikerlønninger og særprivilegier, og retter kritikk mot Frp for å opprettholde disse ordningene. Martinussen ønsker å kutte i godtgjørelser ved sykefravær og etterlønnsordninger for stortingsrepresentanter, med mål om å harmonisere regelverket med vanlige folks vilkår. Frp-nestleder Hans Andreas Limi avviser kritikken og omtaler Rødts forslag som useriøst. Rødts landsmøte inkluderer også debatter om forsvarspolitikk og valg av partisekretær.
1 måned siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, stiller klare krav til Arbeiderpartiet for et mulig samarbeid etter valget. Kravene inkluderer å fjerne helseforetakene og gi staten kontroll over sykehusene, styre strømpolitikken uten nye EU-direktiver, og unngå økte avgifter på biler samt subsidiert havvind i klimapolitikken. Arbeiderpartiets nestleder, Tonje Brenna, avviser å forhandle via media og understreker at partiene vil fokusere på egne saker i valgkampen. Vedum avviser at han ikke stoler på Støre, men mener han har vært uklar i EU-saken. Han bekrefter at han fortsetter som partileder og er motivert for å utvikle hele Norge, til tross for sin MS-diagnose.
5 timer siden
Arbeiderpartiet lover å øke fagforeningsfradraget betydelig dersom de vinner valget. Forslaget møter kritikk fra Høyre og Frp.
2 måneder siden
Rødts partileder Marie Sneve Martinussen vil på landsmøtet tale om viktigheten av å opprettholde velferden i distriktene, med Andørja som et eksempel på steder som «forvitrer». Hun kritiserer nedleggelsen av skoler og sykehjem, og vil styrke kommuneøkonomien. Partiet skal også diskutere havvind og forsvarspolitikk. Martinussen avviser at Rødt har beveget seg mot høyre, og landsmøtet vil trolig vedta mindre skjermbruk i skolen og diskutere skolestart for 7-åringer. Hun ønsker å flytte tilbake til Nord-Norge, men fortsetter som partileder for å styrke Rødts posisjon.
3 måneder siden
Valgkomiteen i Rødt har innstilt Marie Sneve Martinussen til gjenvalg som partileder. Komiteen foreslår også at hele det sittende arbeidsutvalget gjenvelges, inkludert nestlederne Charlotte Therkelsen og Sofie Marhaug, samt partisekretær Reidar Strisland. Martinussen uttrykker glede over tilliten og er klar for å fortsette arbeidet dersom landsmøtet ønsker det. Hun har vært en del av Rødts ledelse siden 2012, først som nestleder, og er i dag stortingsrepresentant for Akershus. Therkelsen og Marhaug ble valgt som nestledere i henholdsvis 2023 og 2024.
2 måneder siden
Rødt kritiserer dagens sykelønnsordning, og mener alvorlig syke «dømmes til fattigdom» ved overgang til AAP etter ett år. Partiet foreslår å forlenge sykepengeperioden og innføre en «tidskonto» for mer fleksibel bruk av sykedager. Kreftforeningen støtter behovet for en mer fleksibel ordning for å opprettholde kontakt med arbeidslivet. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) erkjenner at dagens ordning har uheldige utslag, men understreker samtidig regjeringens bekymring for at endringer kan forverre situasjonen for de sykeste. Regjeringen samarbeider med Nav for å identifisere mulige forbedringer innenfor gjeldende rammer.
2 måneder siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson ønsker å utvide egenmeldingsdager fra 3 til 16 for å redusere unødvendige legebesøk og frigjøre ressurser i helsevesenet. Høyre er uenig og frykter økt sykefravær, og mener Norge heller bør stramme inn på ordningen. Et ekspertutvalg ledet av Kjetil Telle foreslo også å utvide egenmeldingsdager for å avlaste fastlegene, men understreker at de ikke har undersøkt effekten på sykefraværet. Høyre mener fastlegene bør få betalt for å friskmelde pasienter. Forslaget skal behandles i Stortinget om en måneds tid.
2 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen frykter at NHO har en skjult plan om å kutte i sykelønna, etter at den nye IA-avtalen ikke lenger garanterer fredning av ordningen. Martinussen mener NHO driver en aggressiv interessekamp, angivelig støttet av krefter i Frp og Høyre. NHOs arbeidslivsdirektør, Nina Melsom, svarer at de ønsker å samarbeide for å redusere sykefraværet og mener alle årsaker må vurderes. Høyres nestleder Henrik Asheim avviser blankt at de vil kutte i sykelønna og anklager Rødt for løgn. Artikkelen avslutter med å påpeke at sykefraværet i Norge er på sitt høyeste nivå på 16 år.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer mulige scenarier foran valget i 2025, der Jonas Gahr Støre kan bli presset til å gå av som statsminister og Ap-leder. Tonje Brenna nevnes som en mulig etterfølger. Samtidig har Frp og Sylvi Listhaug hatt en sterk fremgang, og Listhaug fremstår som en samlende leder. Høyre og Erna Solberg kan ha undervurdert effekten av aksjesaken og Listhaugs fremgang. Det spekuleres i om et generasjonsskifte i norsk politikk kan være på vei, med en yngre Ap-leder og en mer samlende Frp-leder, noe som kan endre dynamikken i valgkampen.
2 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen kritiserer Frp for å forsvare politikernes særprivilegier, spesielt knyttet til etterlønn og sykepenger. Under åpningen av Rødts landsmøte anklaget Marthinussen Frp for å være «partiet for maktpolitikere flest» og for å prioritere egne fordeler fremfor vanlige folks interesser. Hun fremhevet at Frp har motsatt seg forslag om å fjerne Stortingets gunstige etterlønnsordninger. Rødt vil redusere politikerlønninger og begrense lobbyvirksomhet for å redusere avstanden mellom politikere og befolkningen. Partiet har også lansert en egen strømpakke som et alternativ til regjeringens «Norgespris».
3 måneder siden
Artikkelen presenterer nyttårsforsettene til en rekke norske partiledere for 2025. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ønsker å være romslig, mens Sylvi Listhaug (FrP) vil skifte regjering. Arbeiderpartiets nestledere, Jan Christian Vestre og Tonje Brenna, har mål om å redusere helsekøer og å være snill. Høyre-ledelsen, med Erna Solberg, fokuserer på bedre søvn og livskvalitet. Guri Melby (V) ønsker valgseier, Dag-Inge Ulstein (KrF) håper på fred, og Arild Hermstad (MDG) vil lede en god valgkamp og ta vare på ekteskapet.
2 måneder siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen anklager Frp for å være en «trojansk hest» i EU-politikken, og uttrykker skepsis til partiets løfter om å motsette seg EU-direktiver. Hun argumenterer med at Høyre ønsker en tettere integrasjon med EU, og at Frp vil kompromisse i forhandlinger. Listhaug avviser påstanden og understreker at Frp er imot fjerde energimarkedspakke. Hun påpeker at Høyre, MDG og Venstre er de som ønsker å innføre de omstridte strømdirektivene fra EU.
7 dager siden
En ny måling fra Opinion viser at Arbeiderpartiet (Ap) får 30,4 prosent oppslutning, det høyeste siden juni 2017 og en økning på fem prosentpoeng siden mars. Høyre opplever sin laveste oppslutning siden 2009 med 14,4 prosent, mens Frp er det største høyrepartiet med 20,1 prosent. Andre partier har varierende oppslutning, med blant annet Rødt på 4,6 prosent og Sp på 7 prosent. Hvis målingen var et valgresultat, ville de rødgrønne partiene samlet hatt flertall. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier partiet er klare til å danne regjering og vil jobbe videre med samarbeidsformer. Målingen er basert på 739 respondenter og har en feilmargin på 1,4 til 3,1 prosent.
1 måned siden
Erna Solberg og Guri Melby ønsker å samle de borgerlige partiene i en ny regjering. Solberg vil inkludere Høyre, Frp, Venstre og KrF, og understreker viktigheten av langsiktig samarbeid. Melby er åpen for samtaler med alle partiene og er villig til å kompromisse på enkelte politiske saker, som alkoholpolitikk, for å sikre et borgerlig flertall. Hun fremhever også Solbergs lederegenskaper under koronakrisen som en viktig grunn til å støtte henne som statsminister. Begge partilederne understreker at det viktigste er å få et flertall som er internasjonalt orientert og setter sikkerhet og norske interesser øverst.