En bekk i Oslo fikk en uvanlig smaragdgrønn farge, noe som skapte bekymring blant innbyggerne. Fargen skyldes imidlertid et ufarlig sporstoff kalt uranin, som brukes av Vann- og avløpsetaten for å spore lekkasjer i overvanns- og avløpsrør.
Stoffet blir knallgrønt i kontakt med vann og er ikke farlig for miljøet. Lekkasjesøkere bruker uranin rutinemessig for å identifisere lekkasjer, og fargen forsvinner gradvis ved nedbrytning i sollys.
Vann- og avløpsetaten forsikrer at de vil reparere eventuelle lekkasjer så raskt som mulig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Bane Nor har stanset arbeidet med dobbeltsporutbyggingen i Stange etter å ha sluppet ut for mye uran og arsen. Utslippene av uran var nesten tre ganger høyere enn tillatt, og også arsenutslippene overskred grenseverdiene. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) overvåker situasjonen, men anser ikke utslippene som en umiddelbar fare for drikkevann eller miljø. Arbeidet vil ikke gjenopptas før Bane Nor har dokumentert at utslippene ikke skader mennesker eller miljø.
1 måned siden
En stor oljelekkasje på 50.000 liter fra en trafostasjon eid av Statnett har ført til bekymring for miljøskader i Sandvikselva i Bærum. Statnett mistenker sabotasje, da det ser ut til at noen har tatt seg inn på området og manipulert transformatoren. Oljen har rent ut i elva, og Bærum kommune jobber med å begrense skadene. Leder for fiske på Hamang uttrykker stor bekymring for konsekvensene for vannlevende dyr og fisk. Politiet er varslet om saken, og lekkasjen etterforskes.
2 måneder siden
Bane Nor har stanset arbeidet med dobbeltsporutbyggingen i Stange etter å ha sluppet ut for mye uran og arsen. Utslippene av uran var nesten tre ganger høyere enn tillatt, og også arsenutslippene overskred grenseverdiene. Selskapet vet ikke hvor lenge anleggsområdet vil være stengt. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) overvåker situasjonen, men mener utslippene ikke utgjør en umiddelbar fare for drikkevann eller miljø. Bane Nor må dokumentere at videre arbeid ikke vil føre til skade på mennesker eller miljø før de kan fortsette.
2 måneder siden
Flere steder i Oslo sentrum har blitt tagget med et neongrønt «peace»-symbol. Taggingen er observert på Løvebakken foran Stortinget, på Karl Johan-statuen foran Slottet, og på et tre utenfor Akershus festning. Politiet etterforsker saken, men har foreløpig ingen mistenkte. Det aktuelle symbolet er et internasjonalt kjent fredssymbol som opprinnelig ble brukt i forbindelse med atomnedrustning på 1950-tallet.
2 måneder siden
Sarandi-elva i utkanten av Buenos Aires har blitt blodrød, noe som har skapt frykt blant innbyggerne. Elven ligger ved Villa Inflamable, nær flere garverier og annen industri som bruker kjemikalier i produksjonen. En beboer beskriver sterk lukt og en elv som lignet blod. Kommunen mistenker utslipp av anilin, et giftig stoff, og har sendt saken videre til provinsmyndighetene for etterforskning. Beboere har tidligere meldt om uvanlige farger i elva og klaget på forurensning siden 1990-tallet.
1 måned siden
50.000 liter olje har lekket ut fra en trafostasjon tilhørende Statnett i Bærum, og har forurenset Sandvikselva. Statnett mistenker sabotasje, da det ser ut til at uvedkommende har tatt seg inn på området og tuklet med en transformator. Oljelekkasjen ble oppdaget søndag ettermiddag, og Bærum kommune jobber med å begrense skadene. Lokal leder for fiske på Hamang uttrykker stor bekymring for konsekvensene for fisk og annet liv i elva. Politiet er varslet om hendelsen og etterforsker saken.
2 måneder siden
Innbyggere i Argentinas hovedstad ble møtt med et sjokkerende syn da Sarangi-elven ble farget intens rød, og en sterk lukt spredte seg. Elven renner gjennom et område med garverier og annen industri som bruker kjemikalier. En beboer beskriver elven som en «elv av blod». Lokale myndigheter mistenker utslipp av det giftige stoffet anilin. Kommunen har tatt vannprøver og sendt saken videre til provinsmyndighetene for etterforskning. Dette er ikke første gang elven endrer farge, og beboere har klaget på forurensning siden 1990-tallet.
1 måned siden
Et utslipp av råolje fra Equinor-feltet Njord A har spredt seg til Nordlandskysten. Utslippet skjedde på nyttårsaften, men ble først oppdaget seks uker senere. Miljødirektoratet ser svært alvorlig på hendelsen, da det er første gang et slikt utslipp har nådd land. En omfattende opprydningsaksjon er iverksatt med 180 personer, fem fartøy og 20 droner. Miljødirektoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og oter, spesielt i verdensarvområdet Vega, og understreker behovet for rask fjerning av oljen. Equinor samarbeider med NOFO og lokale beredskapsgrupper for å kartlegge og rydde opp, og oppfordrer publikum til å rapportere funn av oljeklumper.
4 måneder siden
En vannlekkasje i Kristiansund har ført til at 90 husstander er uten vann på julaften. Kommunen mottok melding om bruddet på ledningsnettet tidlig om morgenen og har lokalisert lekkasjen ved Omsundet. Reparasjonsarbeidet er i gang, og vannet forventes å være tilbake i løpet av et par timer. Avdelingsleder for vann og avløp i kommunen, Tor Magne Hasselø, bekrefter at situasjonen er under kontroll, men erkjenner at tidspunktet for lekkasjen er uheldig for de som skal lage julemiddag. De berørte husstandene har blitt varslet via tekstmelding fra kommunen.
4 måneder siden
Eksperter er bekymret etter funn av miljøgiften TFA i mineralvann fra flere europeiske land. TFA er en del av PFAS-gruppen, som er kjent for å være vanskelig å bryte ned og kan være helseskadelig i store mengder. Organisasjonen PAN Europe fant TFA i 10 av 19 testede mineralvann, med nivåer opptil 32 ganger høyere enn EUs grenseverdier. Forurensningen antas å stamme fra bruk av plantevernmidler, der TFA brukes som stabilisator. EU-kommisjonen vurderer nå å forby to plantevernmidler som inneholder TFA-forbindelser. Norge har tidligere krevd et bredt forbud mot PFAS-stoffer i EU.
1 måned siden
Innbyggerne i Hurum er bekymret for planene om en ny sprengstoffabrikk i Hurummarka, og frykter økt risiko for sabotasje, forurensning og redusert trygghet. Den britiskeide bedriften Chemring Nobel ønsker å utvide sin produksjon av høyeksplosiver, men møter motstand fra lokalbefolkningen som frykter inngrep i naturen og begrensninger i friluftslivet. PST bekrefter at de er i kontakt med selskapet angående sikkerhet, og vurderer at produksjon av materiell til Ukraina kan være utsatt for sabotasje. Lokalbefolkningen stiller spørsmål ved plasseringen av fabrikken og mangelen på åpenhet rundt risikoanalyser, og flere vurderer å flytte.
1 måned siden
Et omfattende oljeutslipp har rammet Bærum etter at 50 til 60 tonn olje lekket ut fra en transformatorstasjon og forurenset Sandvikselva. Statnett mistenker sabotasje, da uvedkommende ser ut til å ha tatt seg inn på området og manipulert en transformator. Oljelekkasjen ble oppdaget søndag ettermiddag, og nødetatene jobber nå med å begrense skadene på miljøet. Bærum kommune og Statnett samarbeider om opprydningsarbeidet, men det er stor bekymring for konsekvensene for det lokale dyrelivet. Politiet er informert om hendelsen og har startet etterforskning.
2 måneder siden
I helgen har ukjente personer tagget flere steder i Oslo sentrum, inkludert Stortinget, Slottet og Akershus festning. Taggingen består av neongrønne peacetegn. Stortinget bekrefter at en av løvene utenfor bygningen er tagget og at de har anmeldt saken. De har også bestilt ekstern hjelp for å fjerne taggingen. Politiet har foreløpig ingen mistenkte i saken. Også statuen av Carl Johan utenfor Slottet og et tre på Akershus festning er tagget.
2 måneder siden
Et kokevarsel er innført i Lillehammer og på Sjusjøen etter at det ble påvist bakterier i drikkevannet. Dette berører over 29.000 personer. Lillehammer kommune har tatt nye prøver, men resultatene ventes ikke før lørdag. Ringsaker kommune er også berørt, da vannverket forsyner Sjusjøen med drikkevann fra Lillehammer. Sjusjøen får nå vann fra Moelv, men kokevarselet opprettholdes inntil videre. Kommunen opplyser at de vil komme med fortløpende oppdateringer om situasjonen. Et lignende kokevarsel ble utstedt i fjor høst på grunn av ledningsbrudd.
2 måneder siden
Östersund kommune slår alarm etter spredning av falske rykter om bakterier i drikkevannet. Bekymrede innbyggere har kontaktet kommunen, som nå tilbakeviser ryktene på sin hjemmeside. Kommunedirektøren understreker at påstandene er feilaktige og oppfordrer innbyggerne til å være kildekritiske og søke informasjon fra offisielle kanaler for å unngå unødig frykt.