Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret på sitt kommende rentemøte. Samtidig er det stor usikkerhet knyttet til tidspunktet for det første rentekuttet.
Norges Bank holder sitt tredje rentemøte for året denne uken, og det er en bred forventning om at styringsrenten blir liggende i ro på 4,50 prosent. Til tross for at andre sentralbanker har begynt å kutte, har Norges Bank vært mer avventende, blant annet grunnet høy og seig inflasjon i Norge. Sjeføkonomer som Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken og Kjersti Haugland i DNB Markets forventer uendret rente nå, men med utsikter til kutt senere i året, slik sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserte i mars.
Torsdagens møte er et mellommøte uten nye prognoser, som først kommer i juni. Usikkerhet rundt internasjonal økonomi, spesielt knyttet til Donald Trumps handelspolitikk, og en nylig svekkelse av kronekursen, trekkes frem som faktorer som kan påvirke rentebanen.
Økonomene har ulike syn på når kuttet kommer; Handelsbanken tror tidligst i september, Nordea Markets venter ingen kutt i år eller neste, mens DNB Markets venter to kutt i år. Markedet er mer optimistisk og priser inn kutt allerede i juni.
Marius Gonsholt Hov
Kjersti Haugland
Ida Wolden Bache
Sara Midtgaard
Donald Trump
Norges Bank
Handelsbanken
DNB Markets
Nordea Markets
Norge
USA
Europa
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte å tillate surrogati i Norge, mot partilederens råd, og å avvikle grunnrenteskatten på lakseoppdrett. Partileder Sylvi Listhaug kritiserte også Høyres skolepolitikk, noe som utløste reaksjoner fra Erna Solberg. Analyser peker på Listhaugs stilendring, men også at Donald Trump tar oppmerksomhet fra Frps innenrikspolitiske saker.
USAs president Donald Trumps politikk skaper internasjonale ringvirkninger. Canadas nye statsminister Mark Carney møter Trump i Washington under anstrengte forhold, mens Mexico avviser Trumps forslag om amerikanske soldater i landet. Trumps sikkerhetsrådgiver Mike Waltz er sparket, delvis grunnet hemmelige Israel-samtaler. Turismen til USA faller markant, og senatorer frykter varemangel på vestkysten grunnet økte tollsatser.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Avgjørelsen kom etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som følge av medieavsløringer. Vistnes har sterk støtte fra Fellesforbundet og Fagforbundet og regnes nå som favoritt til å overta etter Peggy Hessen Følsvik.
Houthi-bevegelsen i Jemen hevder å ha avfyrt et missil som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv i Israel. Angrepet forårsaket skader på flere personer og førte til midlertidig stans i flytrafikken. Israels forsvarsminister varsler harde tiltak som svar.
Det er bred forventning om at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på 4,50 prosent ved denne ukens rentemøte. Til tross for kutt i andre land, ventes Norges Bank å avvente grunnet høy inflasjon og usikkerhet knyttet til kronekurs og internasjonal økonomi. Rentekutt forventes senere i år.
Betydelige meslingutbrudd i USA, Mexico og Canada får en amerikansk ekspert til å advare om at flokkimmuniteten er tapt. Utbruddene knyttes til lavere vaksinasjonsrater. Også Europa opplever høye smittetall, og UNICEF har uttrykt bekymring for synkende vaksinasjonsdekning i Norge.
1 måned siden
Norges Bank står overfor en viktig rentebeslutning, der markedet er delt mellom forventninger om uendret rente på 4,5 prosent og et mulig rentekutt. Sterkere aktivitet i norsk økonomi og et vedvarende inflasjonspress gjør det vanskelig å kutte renten umiddelbart. Samtidig skaper internasjonal usikkerhet, spesielt knyttet til Donald Trumps handelspolitikk og utviklingen av globale renter, ytterligere kompleksitet. Sentralbanksjefen har tidligere antydet et mulig rentekutt i mars, men den siste tidens økonomiske tall tyder på at dette kan bli utsatt. Norges Banks hovedmål er å stabilisere prisveksten rundt 2 prosent og bidra til en stabil økonomisk utvikling.
1 måned siden
Markedsaktører er usikre på om Norges Bank vil kutte renten. Handelsbanken tror sentralbanken holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent på grunn av vedvarende prispress i økonomien. Tidligere forventninger om raske rentekutt i 2024 har blitt dempet, og Nordea tror ikke på kutt i det hele tatt i år eller neste år. Økonomer venter spent på Norges Banks pengepolitiske rapport, som vil gi en indikasjon på fremtidig økonomisk utvikling og rentebane. Overraskende høye inflasjonstall og internasjonal usikkerhet har bidratt til å endre forventningene.
3 måneder siden
Norges Bank skal snart avgjøre om renten endres, etter et år uten endringer. Sjeføkonomer er uenige om behovet for et rentekutt i mars 2025, selv om Norges Bank tidligere har signalisert dette. Noen mener norsk økonomi er sterkere enn antatt, med lav ledighet og synkende inflasjon, noe som kan redusere behovet for rentekutt. DNB forventer tre rentekutt i 2025, mens andre er mer usikre. Internasjonalt kan økte tollsatser i USA føre til økt inflasjon og færre rentekutt.
3 måneder siden
Sjeføkonomer ser økt usikkerhet rundt renteutsiktene i Norge etter at Donald Trump ble president i USA. Markedet har priset inn høyere renteforventninger, noe som kan svekke den norske kronen. Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, men signalisere et kutt i mars. Det er likevel usikkerhet rundt antall rentekutt i år, med mulighet for kun to. Inflasjonen er på vei ned, men kronekursen er svakere enn forventet. Flere økonomer åpner for at lavere rente kan bli kortvarig, og noen utelukker ikke nye rentehevinger. Utviklingen i USA og internasjonale renter påvirker også Norges Banks vurderinger.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i tråd med forventningene. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserer at det første rentekuttet trolig vil komme i mars. Renten har bidratt til å dempe prisveksten, men høy kostnadsvekst i bedriftene og færre forventede rentekutt i utlandet gjør at Norges Bank fortsatt ser behov for en innstrammende pengepolitikk. Arbeidsledigheten har økt noe, men fra et lavt nivå. Inflasjonen nærmer seg målet på 2 prosent, men det er fortsatt usikkerhet rundt den videre utviklingen.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Sentralbanken signaliserer at første rentekutt trolig vil komme i mars 2025, men at det kan bli færre kutt enn tidligere forventet. Banken begrunner dette med at aktiviteten i norsk økonomi holder seg bedre enn antatt, samtidig som prisveksten nærmer seg målet. Det er stor usikkerhet knyttet til den globale økonomien og mulige handelshindringer. Norges Bank åpner for at renten kan settes raskere ned dersom prisveksten blir lavere eller arbeidsledigheten øker, men også at renten kan bli høyere ved vedvarende lønns- og prisvekst.
3 måneder siden
Det er usikkerhet blant økonomer om hvor mange rentekutt Norges Bank vil gjennomføre i 2025. Mens noen forventer tre kutt, tror andre det kan bli fire eller færre. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har signalisert et første kutt i mars 2025. Donald Trumps tilbakekomst som president i USA skaper ytterligere usikkerhet, da hans politikk kan påvirke både internasjonal økonomi og Norges rentebane. Økonomer er bekymret for Trumps tollsatser og økte forsvarsbudsjettkrav, men er likevel relativt sikre på at Norges Bank vil holde fast ved planen om å kutte renten i mars.
3 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache offentliggjør Norges Banks rentebeslutning torsdag. Eksperter forventer at styringsrenten holdes uendret på 4,5 prosent. Det er stor spenning knyttet til om Norges Bank vil gi signaler om fremtidige rentekutt i 2024 og 2025. Sjeføkonomer har ulike forventninger til antall rentekutt i år, med anslag fra ett til tre kutt. Noen mener det ikke er nødvendig med rentekutt i mars, mens andre tror Norges Bank vil signalisere et kutt da. Det er usikkerhet knyttet til hvor mange rentekutt det blir i 2025.
1 måned siden
Norges Bank skuffet markedet ved å ikke kutte styringsrenten, og boliglånskunder må vente til tidligst september på lettelse. Sentralbanken viser til høyere prisvekst og økt optimisme i næringslivet som begrunnelse. Usikkerhet rundt internasjonal økonomi, spesielt Donald Trumps politikk, bidrar også til forsiktigheten. Økonomer understreker at renteprognoser er usikre, og at forbrukerne bør forberede seg på at rentekutt kan utebli eller bli forsinket. Artikkelen råder folk til å spare penger for å møte økonomisk usikkerhet.
1 måned siden
Nordea Markets spår at det ikke blir rentekutt i år, grunnet høy prisvekst og lav arbeidsledighet. Norges Bank har valgt å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. DNB Markets ser for seg to rentekutt innen mars neste år, men usikkerhet råder etter et prissjokk i februar, der kjerneinflasjonen steg markant. Sentralbanken hadde tidligere signalisert rentekutt i mars, men har nå justert forventningene. Økonomer understreker at prisvekst og arbeidsledighet er avgjørende faktorer for rentebeslutningene.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig publiserte de en pengepolitisk rapport som indikerer at det mest sannsynlig vil komme tre rentekutt i 2025. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets mener rentebanen er høyere enn tidligere, og makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken anslår også to til tre kutt neste år. Sentralbankens tidligere prognoser har variert, med tre kutt i 2025 også antydet i september og juni. I mars signaliserte de ett kutt i 2024, men åpnet også for en mulig renteheving.
3 måneder siden
Økonomer forventer at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent ved årets første rentemøte. Det er bred enighet om at sentralbanken vil signalisere et rentekutt i mars, til tross for en svak krone og økte renteforventninger i utlandet. Det er imidlertid uenighet blant økonomene om hvor mange rentekutt det vil bli i løpet av 2025, med spådommer som varierer fra to til fire. Noen økonomer mener Norges Bank er for optimistiske med tanke på hvor langt ned renten skal i løpet av året, og at effekten av rentekutt vil være sterkere enn forventet. Samtidig trekker lavere prisvekst i desember i motsatt retning av de økte utenlandske renteforventningene og den svake kronen.
4 måneder siden
Norges Bank forventes å kunngjøre uendret styringsrente, med en ny prognose for renteutviklingen. Forventningene om et snarlig rentekutt er lave, og de fleste økonomer tror det første kuttet vil komme i mars 2025. DNB Markets forventer tre rentekutt i 2025, mens SSB er mer optimistiske med fem. Nordmenn er generelt pessimistiske til renteutviklingen, og mange tror ikke på kutt før andre kvartal 2025. Høy lønnsvekst og kostnadsvekst bidrar til å holde prispresset oppe, noe som forskyver tidspunktet for rentekutt.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Samtidig signaliserer sentralbanken at det mest sannsynlig vil komme et rentekutt i mars neste år. Dette begrunnes med et behov for å stabilisere prisveksten, men at tiden snart er inne for å sette renten ned. Norges Bank utelukker ikke at renten kan settes ned raskere dersom prisveksten blir lavere eller arbeidsledigheten øker. Samtidig understrekes det at høyere lønns- og prisvekst kan føre til at renten må settes opp igjen. Den pengepolitiske rapporten gir en prognose for norsk økonomi og renteutviklingen fremover.
4 måneder siden
Økonomer forventer at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret i årets siste rentemøte. De anser sannsynligheten for et rentekutt i januar som lav, og flere tror første kutt vil komme i mars 2025. Dette skyldes at norsk økonomi går bedre enn forventet, og at inflasjonen fortsatt er for høy. Økonomene forventer også at Norges Bank vil signalisere færre rentekutt enn tidligere, og at rentebanen vil løftes noe. Det pekes også på at Norges rentenivå ikke skiller seg markant fra andre land.