Troms FpU foreslo dødsstraff for voldtektsdømte, med fullbyrdelse to uker etter dom. Forslaget ble trukket etter massiv kritikk.
AUF reagerte kraftig og mente forslaget var mer passende for Saudi-Arabia. FpU-leder Simen Velle tok avstand fra forslaget og understreket at det ikke representerer FpUs syn.
Unge Høyre kalte det en dårlig idé som ville gjøre det vanskeligere å dømme voldtektsmenn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) foreslår strengere straffer for unge kriminelle, inkludert økt bruk av fengsel, noe som møter sterk kritikk fra Fellesorganisasjonen. Leder Marianne Solberg reagerer og understreker at straff ikke er den eneste løsningen. Samtidig har Stortingets justiskomité vedtatt innføring av visitasjonssoner, et forslag justisministeren tidligere har avvist. Aas-Hansen ønsker også å «fotfølge» unge gjengangere etter dansk modell, men Solberg stiller spørsmål ved lovligheten av dette uten samtykke fra de unge og deres familier, og påpeker at det danske tiltaket er basert på frivillighet.
2 dager siden
Debatten om straffenivået i Norge fortsetter å eskalere. Spesielt forvaring og mulig gjeninnføring av livstidsstraff diskuteres.
2 måneder siden
Høyre kritiserer justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) for manglende handlekraft mot ungdomskriminalitet, og mener de foreslåtte tiltakene er for svake. Mari Holm Lønseth (H) vil ha strengere straffer for knivbæring, bruk av fotlenke for unge under 15 år, og landsdekkende institusjoner med låste dører. Aas-Hansen svarer at regjeringen har iverksatt flere tiltak og bevilget midler for å forebygge kriminalitet. Lønseth ønsker også generell bevæpning av politiet, et synspunkt Emilie Enger Mehl (Sp) nå støtter, noe som kan gi flertall på Stortinget.
2 dager siden
Fremskrittspartiet foreslår å innføre livstidsforvaring for farlige gjengangere. Partiet mener dagens forvaringsinstitutt ikke alltid fungerer etter hensikten.
2 måneder siden
To profilerte Høyre-politikere, Mari Holm Lønseth og Peter Frølich, tar til orde for å øke maksstraffen i Norge fra 21 til 30 år. De mener at straffenivået bør heves, spesielt i alvorlige saker som drap, grov vold og overgrep mot barn. Lønseth understreker at hensynet til gjerningspersonen ikke bør være avgjørende. Et lignende forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet ble nedstemt i 2017, men Frølich mener det nå er et stemningsskifte i samfunnet som gjør det mulig å få gjennomslag for en økning. Forslaget skal behandles på Høyres landsmøte, hvor partiprogrammet for neste stortingsperiode vedtas.
3 måneder siden
SV reagerer kraftig på justisminister Emilie Enger Mehls forslag om å tillate politiet å ransake personer uten mistanke. SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland, mener forslaget er et autoritært grep som vil sette til side grunnleggende rettsstatsprinsipper. Han hevder at politiet vil kunne ransake folk uten annen grunn enn at de ikke liker utseendet deres, og at dette vil ramme folk i byene hardest. Mehl forsvarer forslaget med at det er nødvendig for å bekjempe gjengkriminalitet, og at det vil gjelde i hele landet. Hun understreker at det er en hjemmel med høy terskel og for et kortvarig tidsrom. Unneland påpeker at politiet ikke har bedt om dette virkemiddelet, og at forskere mener det kan gjøre mer skade enn gavn. Mehl mener det må være opp til politiet når dette skal brukes som et virkemiddel i et avgrenset område.
1 måned siden
Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) publiserte et Instagram-innlegg der de antydet at klimaaktivister burde fengsles, noe som utløste sterk kritikk fra MDG-politiker Margit Martinsen Bye, som kalte det autoritært og udemokratisk. FpU endret først innlegget, men fjernet det senere. FpU-leder Simen Velle beklaget og forklarte at innlegget var ment å vise til aktivister som skader samfunnet gjennom sabotasje og ødeleggelser. Avisen påpeker at ungdomspolitikere bør være klar over sin rolle som forbilder, og oppfordrer til en mer moderat ordbruk i den offentlige debatten.
21 dager siden
Regjeringen foreslår å oppheve minstestraffen på tre år for voldtekt, for å gi domstolene større fleksibilitet i straffeutmålingen. Justisministeren ønsker å videreføre det generelle straffenivået, men mener dommerne bør ha større mulighet til å vurdere individuelle forhold i hver sak. Samtidig foreslås en samtykkelov som krever aktivt samtykke til seksuell omgang, der «bare ja betyr ja». Regjeringen foreslår også et nytt straffealternativ der manglende respekt for en avvisning kan straffes med fengsel inntil 10 år.
7 dager siden
Regjeringens forslag til endring i sivilbeskyttelsesloven har utløst omfattende debatt og kritikk. Lovforslaget gir regjeringen vide fullmakter til å pålegge arbeidsplikt i situasjoner med krig, trussel om krig eller fare for rikets sikkerhet. Professor Benedikte Moltumyr Høgberg advarer mot at fullmaktene kan true demokratiet og sammenligner tiltaket med autoritære grep fra Hitlers tid. Flere partier, inkludert Frp, Krf og Senterpartiet, snudde i siste liten og stemte mot forslaget etter først å ha støttet det. Frp-leder Sylvi Listhaug tok selvkritikk for manglende grundig intern behandling. SV gir ros til Frp for åpenheten, mens Høyre forsvarer lovforslaget som nødvendig for rask krisehåndtering. Tidligere militære og eksperter har også uttrykt bekymring for lovens omfang og konsekvenser. Behandlingen i Stortinget ble utsatt på grunn av motstand fra flere partier.
2 måneder siden
SV krever at regjeringen overholder løftet om en samtykkelov og fremmer et forslag i Stortinget om å få loven vedtatt før påsken 2025. En slik lov vil definere sex uten samtykke som voldtekt. Bertine Vågenes, kjent fra en gruppevoldtektssak i Bergen, tror en samtykkelov kunne ha endret resultatet i hennes sak, og understreker at voldtekt rammer en av fem kvinner i Norge. SVs justispolitiske talsperson, Andreas Sjalg Unneland, kritiserer de nåværende voldtektsbestemmelsene for å være utilstrekkelige og viser til internasjonal kritikk av norsk lovgivning på dette området.
7 dager siden
Peter Frølich, medlem av Høyres partiledelse, kritiserer det norske straffesystemet som naivt etter at Stig Millehaugen, siktet for drap i forbindelse med NOKAS-ranet, fikk permisjon. Millehaugen har en lang kriminell historie med to tidligere drapsdommer, forvaringsdom og flere rømninger, men har likevel fått flere permisjoner. Frølich mener regelverket ikke passer for de mest alvorlige kriminelle og etterlyser strengere regler, inkludert bruk av elektronisk fotlenke for forvaringsdømte under permisjon. Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) understreker at dagens praksis følger gjeldende lovverk og at det er en krevende balanse mellom rehabilitering og samfunnssikkerhet. Frølich ønsker at politikerne vurderer lovendringer for å skjerpe vilkårene for permisjon og prøveløslatelse for de hardeste kriminelle.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt et forslag om å innføre visitasjonssoner, som gir politiet utvidede fullmakter til å visitere personer i utsatte områder uten konkret mistanke. Vedtaket har skapt sterke reaksjoner. Venstre kritiserer manglende utredning og mener forslaget er for inngripende, mens Likestillings- og diskrimineringsombudet advarer mot etnisk profilering. Høyre, som først ønsket en utredning, støtter nå forslaget og mener det er nødvendig for å bekjempe økende kriminalitet og gi politiet de verktøyene de trenger. Forslaget skal nå sendes på høring.
1 måned siden
Et flertall i Straffereaksjonsutvalget vil videreføre ordningen med statlig finansiert prøveløslatelse, der farlige fanger soner i enmannsfengsler, til tross for en årlig kostnad på over 100 millioner kroner. Mindretallet i utvalget, støttet av Høyre, foreslår sikkerhetsboliger under Kriminalomsorgen som et rimeligere alternativ, da dagens system kritiseres for å være dyrt og ha mangelfullt tilsyn. Ordningen har eksistert i 25 år og kostet over en milliard kroner. Kritikere fremhever uklare ansvarslinjer og manglende kvalitetssikring, mens de som forsvarer ordningen mener den er nødvendig for å sikre tilbakeføring til samfunnet for visse domfelte.
1 måned siden
Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) slettet et Instagram-innlegg etter kritikk fra MDG og spørsmål fra TV 2. Innlegget viste klimaaktivister bak lås og slå, noe MDG kalte autoritært og udemokratisk. FpU endret først teksten i innlegget, før det ble slettet helt. FpU-leder Simen Velle mente innlegget handlet om å straffe lovbrytere som begår hærverk, men innrømmet at det kunne tolkes feil. Moderpartiet Fremskrittspartiet ønsket ikke å kommentere saken.
1 måned siden
Aftenpostens reklameplakat, som kommenterer Donald Trumps uttalelser om Gaza, har utløst sterke reaksjoner og debatt. Kritikere mener at reklamen legitimerer Trumps forslag og viser manglende hensyn til ofrene i Gaza. Blant kritikerne er en lege og Aftenposten-skribent som uttrykte ubehag over reklamen, og fikk støtte fra mange følgere i sosiale medier. Aftenposten beklager at reklamen er blitt feiltolket og understreker at intensjonen var å kommentere nyhetsbildet, ikke å støtte Trumps synspunkter. Avisen vurderer nå om kampanjen bør justeres. En ekspert foreslår at Aftenposten burde ha testet reklamen på berørte grupper før publisering for å unngå å støte noen.