En ung kvinne fra Oslo vest har skrevet et humoristisk innlegg om «pappagutter» fra samme område som dominerer utelivet i Bergen. Innlegget har skapt debatt og ført til sterke reaksjoner.
Andrea Victoria Horne (23) fra Ullern i Oslo har skrevet et humoristisk debattinnlegg publisert i Bergens Tidende, hvor hun kritiserer det hun kaller «pappagutter» fra Oslos vestkant for å dominere utelivet i Bergens Nygårdsgaten. Horne, som selv flyttet til Bergen fra Ullern, beskriver mennene med «boblevest-gjengen», «for stramme jeans» og «midtskill».
Innlegget ble opprinnelig skrevet for studentavisa Studvests humoristiske spalte «Apropos», hvor skribenter oppfordres til å sette ting på spissen. Horne forklarer at teksten er ment som satire og selvironi basert på hennes observasjoner, men har mottatt sterke reaksjoner og anklager om diskriminering.
Hun understreker at budskapet er et ønske om mer mangfold i Bergens uteliv. Sportsjournalist Christian August Cederblad fra Dagbladet svarer på vegne av «dunvestguttene» og peker på at stilen er annerledes i Oslo.
Andrea Victoria Horne
Christian August Cederblad
Bergens Tidende
Studvest
Dagbladet
BI
NHH
Ullern
Bergen
Nygårdsgaten
Oslo
Asker
Bærum
København
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur og ble sykmeldt, seiler Frode Alfheim, leder i forbundet Styrke, opp som favoritt til å bli ny LO-leder. Alfheim har trukket seg fra valgkomiteen og er formelt foreslått av eget forbund, med støtte fra flere andre. Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, nevnes også som en mulig kandidat, og det jobbes med å overtale henne til å stille. Eggums rådgiver utarbeidet et avtaleutkast for Merethe Solberg uten å kjenne til forholdet mellom henne og Eggum. Valget skjer på LO-kongressen neste uke.
Sterk jobbvekst i USA i april, med 177.000 nye jobber utenfor landbruket, overgikk forventningene og bidro til børsoppgang på Wall Street. Optimismen ble også styrket av signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina. Samtidig har president Trump lagt frem et budsjettforslag med økte forsvarsutgifter og kutt i andre offentlige utgifter, samt stanset føderal finansiering til kringkasterne NPR og PBS. Trump har også nominert en kontroversiell kandidat som sjefaktor i Washington D.C. Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer Trumps politikk for å skade Norge.
Et aktivistskip på vei til Gaza med nødhjelp skal ha blitt angrepet av droner utenfor Malta, ifølge Freedom Flotilla Coalition. Samtidig meldes det at USA og Israel er nær en avtale om distribusjon av nødhjelp til Gaza via en internasjonal stiftelse, etter to måneders stans og advarsler om kritisk matmangel. Israels viseutenriksminister Sharren Haskel forsvarer Israels handlinger, kritiserer Hamas og uttrykker skuffelse over Norges anerkjennelse av Palestina.
På FrPs landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen for å bygge ned velferden, spesielt eldreomsorgen, og lovet 4000 nye sykehjemsplasser årlig. Partiet vil kreve kunnskapsministerposten i en ny regjering. Internt er partiet splittet i synet på lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere den. Frp vil også fjerne bompenger etter rekordhøy innkreving i fjor. Forslaget om å fjerne næringsstøtte møter kritikk fra Abelia.
Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en ekstremistisk trussel mot demokratiet. Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og mener den er politisk motivert.
Norske kriminelle gjenger benytter i økende grad unge svensker, såkalte «klivare», til å utføre drap og annen grov vold i Norge. Denne praksisen senker terskelen for voldsbruk og gjør det vanskeligere å spore bakmennene. Flere nylige hendelser knyttes til denne trenden, og politiet ser et svensk spor i etterforskningen av drapet på Metkel Betew. Utviklingen krever styrket innsats mot gjengkriminalitet og internasjonalt samarbeid.
4 måneder siden
Forfatter Anne B. Ragde kom med kontroversielle uttalelser om dagens unge i et humorprogram på TV 2, der hun hevdet at de er for sykemeldte og uføretrygdet. Dette skapte sterke reaksjoner hos Guro Bondevik, som selv er uføretrygdet, og som mener Ragdes utsagn bidrar til negative holdninger om uføre. Ragde har presisert at uttalelsene var ment som humor. Reaksjonene har vært delte, med både kritikk og støtte til Ragdes humor på sosiale medier. Programleder Espen Eckbo ser positivt på oppmerksomheten rundt programmet og mener Ragde var en god gjest.
12 dager siden
Artikkelen diskuterer mangelen på mangfold i norsk humorbransje, spesielt innen standup, og kommenterer et tidligere leserinnlegg som kritiserte mangelen på minoritetsrepresentasjon. Den stiller spørsmål ved hvordan kvinner og minoriteter settes opp mot hverandre i debatten. Selv om flere kvinner tar plass i bransjen, opplever de fortsatt hets og underrepresentasjon. Forfatteren understreker viktigheten av et nyansert språk i inkluderingsarbeidet, og påpeker at bransjen fortsatt er mannsdominert og trenger mer mangfold. Endring er mulig hvis man står sammen og er bevisst på utfordringene.
2 måneder siden
I en kronikk reflekterer forfatteren over sin egen reaksjon på kvinner som tar mye plass, spesielt sexologen Iselin Guttormsen. Han innser at hans irritasjon kan stamme fra ubevisste kjønnsstereotyper, da han sjelden reagerer på menn som tar like mye plass. Han stiller spørsmål ved hvorfor kvinnelige profiler ofte møter hardere kritikk enn menn, og oppfordrer både menn og kvinner til å reflektere over egne fordommer uten å skamme seg. Målet bør være å fokusere på om man finner noe underholdende, uavhengig av kjønn.
1 måned siden
I en debatt i NRK barket Nettavisen-spaltist Ørjan Greiff Johnsen og leder i Leieboerforeningen, Anne-Rita Andal, sammen angående leieboeres situasjon. Bakgrunnen var en kommentar fra Greiff Johnsen til «Helsesista» som klaget over økt leie. Johnsen mente hun burde flytte til en billigere bydel, noe Andal reagerte sterkt på. Hun mente Johnsen hadde en nedlatende holdning til leieboere. Johnsen anklaget Leieboerforeningen for å stigmatisere leieboere, noe Andal avviste. Debatten dreide seg om leieboeres rettigheter og representasjon i det offentlige rom.
18 dager siden
Artikkelen omhandler stor pågang av skiturister på Sognefjellet grunnet gode snøforhold, noe som kontrasteres av parkeringskaos på Valdresflye. Samtidig har Astrid Øyre Slind reagert kraftig på at kvinnenes langdistanse i Janteloppet ble avlyst, og premiepengene redusert. Petter Northug får kritikk for sin håndtering av saken, og Petter Skinstad slakter Northugs svar og beskylder Janteloppet for kjønnsdiskriminering.
3 måneder siden
Artikkelforfatteren kritiserer Hans Petter Sjøli i VG for å være nedlatende og overfladisk. Sjøli stempler artikkelforfatteren som ytre høyre uten å referere til konkrete holdninger. Artikkelforfatteren argumenterer for lavere skatt, kutt i offentlig sektor og mindre ikke-vestlig innvandring. Sjølis fremstilling av Danby Chois kamp mot kanselleringskultur avvises som feilaktig. Videre kritiseres Sjøli for å stemple familien Nerdrum som ytre høyre. Artikkelforfatteren fremhever sin egen bakgrunn og ser Sjølis innlegg som et tegn på håp for deres medieprosjekt.
1 måned siden
En kommentator kritiserer «Helsesista» og Leieboerforeningen for å klage over høye leiepriser i Oslo. Kommentatoren mener det ikke er en menneskerett å bo i sentrumsnære områder, og at de som ikke har råd, bør flytte til billigere steder. Han spør om staten skal innføre leiestøtte for å bo i attraktive områder, noe han mener vil bli en regning for skattebetalerne. Leieboerforeningen svarer med å si at hvis kommentatoren ikke har noe snilt å si, så bør han tie stille.
3 dager siden
Moderne tolkninger av bunaden, som fargerike skjorter, skaper debatt. Tradisjonalister kritiserer endringene, mens andre mener folk kan velge selv.
3 måneder siden
Artikkelen tar for seg riksmedienes overdrevne dekning av snøfall i Oslo, sett i lys av de store snømengdene som er vanlig i Nord-Norge. Forfatteren beskriver hvordan nordnorske ordførere spøkte med situasjonen i sør, noe som førte til kritikk fra en statssekretær. Statssekretæren mente ordførerne gjorde narr av folk som slet med snøen i hovedstaden. Forfatteren argumenterer for at det bør være rom for humor, også om vær, og at det trengs mer humor i både politikk og media. Han mener at det er viktig å tåle spøk, også når den rammer en selv, og kritiserer mangelen på selvironi hos enkelte politikere og medieaktører.
5 dager siden
Ordfører Anne Lindboe har fått oppmerksomhet for sin klesstil. Hun bruker slips og dress, noe som har blitt tolket som en trend.
3 måneder siden
Orkla har trukket en reklamefilm for Nidar med langrennsløper Johannes Høsflot Klæbo etter kritikk for seksualisering og kroppspress. PR-sjef Rune Brynhildsen reagerer sterkt på avgjørelsen og mener kritikken er oppkonstruert. Han får støtte fra sportskommentator Sverre Krogh Sundby, som ser på reklamen som humoristisk. Redd Barnas ungdomsorganisasjon mener derimot at reklamen bidrar til økt kroppspress, mens politisk kommentator Astrid Mæland kaller den harry. Brynhildsen mener det er blitt for lett å bli krenket og stiller spørsmål ved hvorfor akkurat denne reklamen får så mye oppmerksomhet, og foreslår en sladdet versjon.
25 dager siden
I en kronikk forteller en kvinne om sine erfaringer med seksuell trakassering og overgrep fra ungdomsskolen og senere i livet. Hun beskriver hvordan hun og andre jenter ble utsatt for uønskede seksuelle meldinger, kommentarer og tilnærmelser. Hun kritiserer den lave terskelen for hva som anses som akseptabelt mot kvinner, og etterlyser en endring i holdninger og handlinger, spesielt fra menn. Hun understreker at seksuell trakassering kan ha alvorlige konsekvenser for ofrenes psykiske helse, og oppfordrer menn til å ta ansvar. Hun avslutter med å oppmuntre jenter og kvinner til å fortsette å kreve respekt og ta plass.
3 måneder siden
En reklamefilm med Johannes Høsflot Klæbo i bar overkropp har skapt debatt om kroppspress og seksualisering. PR-profil Rune Brynhildsen mener kritikken er overdrevet og at reklamen er ment som humor, mens Forbrukertilsynet advarer mot kroppsfokus i reklame, spesielt rettet mot barn. Sunn idrett påpeker at det kan være lavere terskel for å spille på kropp i reklame med menn enn kvinner, og Reform uttrykker bekymring for en utvikling der unge menns kropper seksualiseres. Nidar valgte å trekke reklamen etter kritikken.
1 måned siden
Document-journalist Lise Sørensen ble utsatt for en nettstorm etter å ha publisert et bilde av seg selv og venninner på X. Humorprofiler sammenlignet dem med IS-krigere og nazi-tyskere, noe Sørensen kritiserer som overdrevet, spesielt siden venninnene er privatpersoner. Komikerne Abubakar Hussain og Javad Elbakali står bak spøkene. Hussain forsvarte sin handling i en NRK-podkast, men slettet senere sin X-konto etter å ha mottatt hets. Elbakali beskrev det som humor, men trakk seg også fra X på grunn av hatefulle meldinger. Sørensen jobber i Document.no, et mediehus kjent for sin kritiske holdning til innvandring og islam.
2 måneder siden
Svenske skiløperes fokus på buing fra det norske publikummet under VM i Trondheim skaper reaksjoner. Lotta Udnes Weng oppfordrer svenskene til å «vokse opp» og heller være fornøyde med publikums tilstedeværelse, og ser på buingen som humor. Edvin Anger avfeier kritikken med at Udnes Weng får mene hva hun vil. Andre svenske løpere, som Johanna Hagström og Maja Dahlqvist, rapporterer at de enten ikke hørte buing eller var forberedt på det, og ser det som et tegn på engasjement fra publikum.