Mediene i USA opplever et betydelig press fra Donald Trump. Han bruker rettssystemet og trusler for å påvirke dekningen.
Donald Trump fortsetter og intensiverer presset mot amerikanske medier i sin potensielle andre presidentperiode. Han bruker rettssystemet aktivt ved å saksøke store mediehus som CBS, ABC, The New York Times, The Washington Post og CNN, ofte med begrunnelser om ærekrenkelse eller partiskhet. I tillegg truer han med å trekke tilbake finansiering og lisenser.
Professor Hilmar Mjelde beskriver Trump som besatt av medieoppmerksomhet, men også som en som hater negativ omtale. Mjelde advarer om at mediene kan kues, noe ABC News' forlik med Trump illustrerer.
Presset fører til intern uro, som eksemplifisert ved sjefprodusenten for «60 Minutes» i CBS, Bill Owens, som sa opp i protest mot manglende redaksjonell uavhengighet. Noen journalister, som Jim Acosta og Don Lemon, har startet uavhengige plattformer på Substack.
Donald Trump
Hilmar Mjelde
Kamala Harris
Bill Owens
Shari Redstone
Dan Rather
Jim Acosta
Don Lemon
Katie Phang
CBS
ABC
The New York Times
The Washington Post
CNN
AP
Fox News
Truth Social
ABC News
CBS News
Paramount
Skydance Media
FCC
MSNBC
Substack
USA
Det hvite hus
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Donald Trump bruker søksmål og trusler for å kneble amerikansk presse. Han saksøker medier for påståtte feil og feilsiteringer, og har oppnådd et oppsiktsvekkende forlik med ABC. Trump truer med å bruke justisdepartementet og FBI mot medier som kritiserer ham, og hans nominerte FBI-sjef har en liste over journalister han vil straffeforfølge. Mediehus frykter økonomiske konsekvenser og sensurerer seg selv. Trump har lært av Viktor Orban og tar sikte på å kontrollere både domstoler og presse.
4 måneder siden
Nyhetsorganisasjoner forbereder seg på en ny periode med Donald Trump, med bekymring for hans fiendtlige holdning til pressen. Trump har tidligere omtalt pressen som sine fiender og snakker om gjengjeldelse. TV-kanalen ABC betalte 15 millioner dollar for å løse en injuriesak etter en feilaktig påstand om voldtekt. Trump har uttalt at pressen er korrupt og trenger å bli 'ordnet', og har truet med rettslige skritt mot flere nyhetsorganisasjoner. Trump-administrasjonen har kritisert og angrepet journalister for normal reportasje, og har anklaget dem for å være partiske. Flere av Trumps utnevnte kandidater har uttrykt fiendskap til pressen, noe som skaper bekymring for pressens frihet.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps anstrengte forhold til pressen og hvordan dette kan påvirke amerikanske medier i hans kommende presidentperiode. Reportere uten grenser uttrykker bekymring for Trumps angrep på pressen, inkludert trusler om å inndra TV-lisenser og fengsle journalister. De frykter også at Trumps tette bånd til Elon Musk kan skade mediebransjen. Samtidig ser organisasjonen muligheter for samarbeid med Trump i saker som omhandler pressefrihet i andre land. Artikkelen belyser også hvordan Trumps retorikk kan føre til vold og hvordan mediene selv har bidratt til tillitskrisen.
1 måned siden
Donald Trump har gått til angrep på føderale dommere som stiller spørsmål ved hans politikk, og antydet riksrett, noe som har skapt bekymring for rettsstatens tilstand i USA. Eksperter mener Trump forsøker å delegitimere domstolene og sette rettssystemet til side. Selv om høyesterettsdommer John Roberts har tatt til motmæle, frykter noen at dommere kan bli redde for å dømme mot presidenten. Konsekvensen kan være et svekket demokrati der presidenten overkjører lovverket, og eksperter spår at Trump vil fortsette å utfordre grensene for sin makt.
1 måned siden
Professor Carl Henrik Knutsen mener Donald Trump følger en «diktator-oppskrift» for å svekke demokratiet, lik den man har sett i land som Russland og Tyrkia. Trump truer frie medier gjennom søksmål, presser sivilsamfunnet ved å mistenkeliggjøre demonstrasjoner, og angriper rettsvesenet ved å true dommere. En presidentordre om endringer i valgsystemet krever gyldig legitimasjon, noe som kan ramme grupper som stemmer demokratisk. Knutsen er overrasket over tempoet og brutaliteten, men ser et håp i at Trumps åpenhet kan mobilisere motstand.
4 dager siden
Donald Trumps utfall mot akademia skaper sjokkbølger i USA. Prestisjeuniversitetet Harvard tar nå til motmæle mot administrasjonen.
15 dager siden
Tilliten til Donald Trump faller kraftig i USA, ifølge en ny meningsmåling. Målingen viser at et flertall av amerikanere mener økonomien er på feil vei og skylder på Trumps økonomiske politikk. Samtidig raser Trump mot CBS etter en reportasje om hans vedvarende interesse for Grønland. Han krever at TV-kanalen straffes og mister lisensen, og hevder reportasjen er misvisende og et forsøk på å skade hans rykte. Trump mener CBS er en uærlig politisk aktør.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å stille til en tredje presidentperiode, noe som er grunnlovsstridig. Han har uttalt at det finnes muligheter for å omgå grunnlovens begrensninger. USA-ekspert Hilmar Mjelde utelukker ikke at Trump kan finne veier rundt dette, og mener at det politiske systemets regler kun fungerer så lenge politikerne respekterer dem. En republikansk kongressrepresentant har allerede foreslått et grunnlovstillegg for å muliggjøre en tredje periode for Trump. Trump har også blitt anklaget for å utvide presidentmakten og føre en krig mot domstoler, mediene og politiske motstandere. Professor Mjelde advarer om latinamerikanisering av amerikansk politikk.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvorfor Donald Trump bruker en provoserende retorikk. Eksperter mener Trump bevisst bruker kontroversielle utspill for å dominere mediedekningen og holde oppmerksomheten rettet mot seg. Han benytter retoriske triks som skremsel, trusler og ydmykelse. Ketil Solvik-Olsen mener Trump trives i selvskapt kaos, noe som gir ham kontroll. Kjell Terje Ringdal peker på at Trumps retorikk er binær og transaksjonell, der han appellerer til en følelse av urettferdighet. Ekspertene råder norske ledere til å fokusere på Trumps politiske interesser fremfor å snakke om verdier.
2 måneder siden
Donald Trump planlegger å ta kontroll over det uavhengige postvesenet (USPS) ved å fjerne den nåværende ledelsen og underlegge etaten handelsdepartementets kontroll. Det er ventet at Trump vil signere en presidentordre om dette i løpet av uken. USPS' tverrpolitiske styre forbereder seg på å kjempe imot Trumps plan, og har engasjert ekstern advokathjelp for å saksøke Det hvite hus dersom Trump forsøker å fjerne styremedlemmer eller endre etatens uavhengige status. Posteksperter mener Trumps ordre trolig vil være et brudd på føderal lov. Trump skal tidligere ha vurdert privatisering av USPS.
16 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
2 måneder siden
En artikkel omhandler USAs tidligere president Donald Trumps forhold til landets domstoler. Dommere har forsøkt å stanse flere av Trumps presidentordrer, noe som har ført til reaksjoner fra både visepresident JD Vance og Elon Musk. Vance oppfordrer Trump til å stå opp mot domstolene, mens Musk kritiserer rettsavgjørelser som hindrer effektivisering av offentlige midler. USA-ekspert Sofie Høgestøl mener at dersom Trump ikke respekterer rettsvesenet, kan det føre til en utvisking av maktfordelingen i USA. Samtidig har det vært store protester mot Trumps politikk, spesielt knyttet til immigrasjon.
1 måned siden
Donald Trump er i konflikt med det amerikanske rettsvesenet, og anklager dommere for å være venstreorienterte og sabotere hans politikk. Han oppfordrer Høyesterett til å begrense dommeres myndighet til å overstyre hans administrasjons beslutninger. Konflikten eskalerte da en dommer stoppet deportasjonsfly, noe som resulterte i et personlig angrep fra Trump mot dommeren. Samtidig rapporteres det om en økning i trusler mot dommere og deres familier, inkludert en bombetrussel. Tidligere har Høyesterettsjustitiarius refset Trump for hans angrep på rettsvesenet.
10 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.
1 måned siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt det amerikanske demokratiet under Donald Trump, hvor han har trosset domstolsavgjørelser og angrepet advokatfirmaer. Dette skaper en konstitusjonell krise der maktfordelingen trues. Domstolene fremstår som den eneste motmakten, men det er frykt for at de vil gi etter for press. Samtidig er det et håp knyttet til høyesterettsdommer Amy Coney Barrett. Artikkelen understreker behovet for at rettsapparatet står opp mot Trump for å forhindre en utvikling mot autoritært styre.