Gaza Humanitarian Foundation: Sterk kritikk mot ny bistandsmodell
En ny bistandsmodell for Gaza, ledet av Gaza Humanitarian Foundation (GHF) og støttet av Israel og USA, møter massiv internasjonal kritikk. Organisasjonen, som består av leiesoldater og eksmilitære, anklages for å politisere og militarisere nødhjelpsarbeidet, noe som skaper dyp bekymring for humanitære prinsipper.

Kort oppsummert
- Gaza Humanitarian Foundation (GHF), bestående av leiesoldater og eksmilitære, har tatt over nødhjelpsarbeidet i Gaza med støtte fra Israel og USA.
Gaza Humanitarian Foundation (GHF), en ny organisasjon bestående av amerikanske leiesoldater, eksmilitære og hjelpearbeidere, har overtatt bistandsarbeidet på Gazastripen med støtte fra Israel og USA. Denne nye bistandsmodellen møter imidlertid sterk internasjonal kritikk fra blant annet FN, Flyktninghjelpen og Norges utenriksminister Espen Barth Eide.
Kritikerne hevder at GHF politiserer, militariserer og privatiserer nødhjelpen, noe som strider mot etablerte humanitære prinsipper om nøytralitet og upartiskhet i en krigssituasjon. GHF forklarer bruken av sikkerhetsfirmaer med behovet for å hindre Hamas i å stjele hjelpen.
Forvirringen rundt GHF økte da leder Jake Wood trakk seg, og utleveringen av nødhjelp er forsinket. Samtidig fortsetter FN og andre hjelpeorganisasjoner å levere nødhjelp via grenseoverganger, og Norge har økt støtten til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).
Jan Egeland
Espen Barth Eide
Jens Laerke
Jake Wood
John Acree
Gaza Humanitarian Foundation
FN
Flyktninghjelpen
NHO
UNRWA
Røde Kors
Røde Halvmåne
Hamas
Reuters
Afp
Haaretz
IDF
Gaza
Gazastripen
Norge
USA
Israel