Arbeiderpartiets Hadia Tajik fungerte nylig som settepresident i Stortinget. Dette plasserte henne midlertidig som nummer to i rang i Norge, kun etter kongen.
Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet trådte inn som settepresident i Stortinget, en rolle som midlertidig ga henne den nest høyeste rangen i Norge, etter kongen. Hun ledet et møte i stortingssalen og er trolig den første kvinnelige politikeren med innvandrerbakgrunn i denne funksjonen. Tajik beskrev dagen som spesiell, da hun aldri tidligere hadde sittet på presidentens plass.
Vanligvis ledes møtene av det valgte presidentskapet, men settepresidenter brukes ved behov, spesielt før sommeren. Tajik har tidligere vært den første politikeren med innvandrerbakgrunn som fungerte som regjeringssjef under statsråd på Slottet i 2021.
Hun har vært stortingsrepresentant i nesten 16 år og er nå Aps justispolitiske talsperson, men slutter i politikken til høsten etter å ha tapt en nominasjonskamp. Tajik uttrykker takknemlighet for mulighetene hun har fått og håper det inspirerer andre kvinner med innvandrerbakgrunn.
Hadia Tajik
Masud Gharahkhani
Svein Harberg
Nils T. Bjørke
Morten Wold
Kari Henriksen
Ingrid Fiskaa
Kamzy Gunaratnam
Kong Harald
Stortinget
Arbeiderpartiet
TV 2
Sp
Frp
SV
Oslo Ap
Norge
Oslo
Slottet
Rådhusplassen
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Hadia Tajik, tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, har fått jobb som advokatfullmektig og seniorrådgiver i advokatfirmaet Haavind. Hun skal jobbe med områder som havbruk, offshore, industri og energi. Tajik forlater Stortinget etter å ha tapt nominasjonskampen om en sikker plass på stortingslista til Oslo Ap. Etter nederlaget uttalte hun at hun ville søke «vanlige jobber». Tajik fremhever Haavinds gode omdømme, høye faglige nivå og gode arbeidsmiljø som grunner til at hun takket ja til jobben.
2 måneder siden
Hadia Tajik, tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, begynner i ny jobb som advokatfullmektig og seniorrådgiver i advokatfirmaet Haavind. Hun skal jobbe med områder som havbruk, offshore, industri og energi. Tajik forlater Stortinget etter å ha tapt kampen om andreplassen på stortingslista til Oslo Ap i november, noe som gjør at hun ikke lenger er innvalgt etter valget i 2009. Etter nederlaget uttalte hun at hun ville søke 'vanlige jobber'.
3 måneder siden
Tidligere helseminister Ingvild Kjerkol har valgt å ikke stille til gjenvalg i Arbeiderpartiets sentralstyre. Dette skjer etter at hun tapte kampen om førsteplassen på valglisten i Nord-Trøndelag, noe som medfører at hun også forlater Stortinget til høsten. Kjerkol har også varslet sin avgang som fylkesleder i Trøndelag Ap. Hun har vært medlem av sentralstyret i 16 år og uttrykker takknemlighet for tilliten hun har fått. Kjerkol har ønsket å være kandidat til partiets valgkomité, men dette har møtt motstand fra enkelte sentralstyremedlemmer som mener at de som er på vei ut av partiet ikke bør ha for stor innflytelse i valgkomiteen.
3 måneder siden
To måneder etter å ha antydet at hun var ferdig i rikspolitikken, er Hadia Tajik et hett navn i spekulasjonene om ny statsrådskabal. Flere i Arbeiderpartiet ønsker henne tilbake i regjeringen, spesielt som justisminister, etter Senterpartiets exit. Tajiks kvalifikasjoner blir ansett som ubestridte, og hun har støtte fra flere fylkesledere i Ap. Hun har tidligere trukket seg fra flere verv etter avsløringer om pendlerbolig, og LO har tidligere uttrykt motstand mot henne. Likevel mener kommentatorer at Tajik er en sterk kandidat, og at statsminister Støre trenger erfarne statsråder som kan gå rett inn i jobben.
3 måneder siden
Dag-Inge Ulstein ble formelt valgt til ny partileder i KrF under et ekstraordinært landsmøte. Han har fungert som leder siden Olaug Bollestad trakk seg i august. Ida Lindtveit Røse ble gjenvalgt som første nestleder. Ulstein uttrykte takknemlighet for tilliten og understreket sin motivasjon for å lede partiet fremover. Han erkjente at partiet har hatt en vanskelig tid, spesielt rundt lederbyttet, men mener de nå er tilbake på rett spor politisk.
3 måneder siden
Stortingspresident Masud Gharahkhani er lansert som en potensiell kandidat til stillingen som partisekretær i Arbeiderpartiet, etter at Kjersti Stenseng kunngjorde sin avgang. Gharahkhani selv avviser ikke et kandidatur, men ønsker ikke å kommentere saken offentlig. Han får ros fra partikolleger for sitt arbeid som stortingspresident og sin evne til å samle folk. Dersom Gharahkhani blir valgt, vil han være den første med flerkulturell bakgrunn i denne rollen. Dette kan også øke presset på partileder Jonas Gahr Støre, da partiet må opprettholde kjønnsbalansen i ledelsen. Det pågår også en intern diskusjon om Støres fremtid som partileder.
3 måneder siden
Dag-Inge Ulstein ble lørdag valgt til ny leder for Kristelig Folkeparti (KrF) under et ekstraordinært landsmøte. Han har fungert som partileder siden Olaug Bollestad trakk seg i fjor sommer. Valgkomiteen hadde enstemmig innstilt Ulstein til vervet. Med seg i ledelsen får han nestlederne Ida Lindtveit Røse, som fortsetter, og Jorunn Gleditsch Lossius, som er ny i partiledelsen. Bollestad trakk seg etter påstander om press, noe resten av partiledelsen har avvist. Hun ble takket for sin innsats for partiet.
1 måned siden
Stortinget retter opp en historisk forsømmelse ved å endelig plassere portretter av Anna Rogstad og Karen Platou i Eidsvollgalleriet. Anna Rogstad var den første kvinnen som møtte i Stortinget i 1911, mens Karen Platou var den første faste kvinnelige representanten. Stortingspresident Masud Gharahkhani fremhever at det er på tide å anerkjenne disse kvinnelige pionerene, spesielt med tanke på den høye kvinneandelen i dagens parlament. For å gi plass til de nye portrettene, flyttes portrettet av Gunnar Knudsen til et annet rom i Stortinget. Denne handlingen markerer en viktig anerkjennelse av kvinners bidrag til norsk politikk og historie.
2 måneder siden
Sunniva Gylver er innsatt som ny biskop i Oslo under en seremoni i Oslo Domkirke. Kong Harald var til stede under gudstjenesten, sammen med flere representanter fra regjeringen, deriblant statsminister Jonas Gahr Støre. I sin første preken som biskop snakket Gylver om å tro, håpe og kjempe i en urolig verden preget av polarisering. Gylver overtar embetet etter Kari Veiteberg, som har gått tilbake til sin tidligere rolle som gateprest i Kirkens Bymisjon.
1 måned siden
Regjeringen har plassert Tonje Brenna som nummer to i rangordningen, og bryter dermed med tradisjonen om at alder avgjør ved lik ansiennitet. Både Brenna og Vestre ble statsråder i oktober 2021 og er nestledere i Arbeiderpartiet. Statsministerens kontor understreker at regjeringen står fritt til å bestemme rekkefølgen. Rangordningen er viktig fordi den bestemmer hvem som trer inn som statsminister ved fravær og hvor statsrådene sitter under offisielle møter. Brenna ønsker ikke å kommentere saken.
2 måneder siden
Finnmark Arbeiderparti har foreslått Helga Pedersen som en av de nye statsrådene i Jonas Gahr Støres regjering etter at Senterpartiet trakk seg. Pedersen har lang erfaring fra politikken og blir sett på som en kandidat som kan gå rett inn i en statsrådrolle. Flere andre fylkeslag i Arbeiderpartiet, som Trøndelag, Vestland og Østfold, har også spilt inn sine kandidater og forventer økt representasjon i regjeringen. Møre og Romsdal håper også på å få inn flere statsråder. Det er en forventning om at Nord-Norge skal styrkes i regjeringen, og Pedersen blir sett på som en kandidat som kan bidra til dette.
3 måneder siden
Marte Mjøs Persen trekker seg som fylkesleder for Vestland Ap etter å ha blitt vraket fra gjenvalg til Stortinget. Hun opplyser at hun vil søke sivile jobber fra høsten og ønsker å bruke sin arbeidskapasitet på nye utfordringer. Persen har vært stortingsrepresentant siden 2021 og har tidligere hatt ministerposter i Jonas Gahr Støres regjering, blant annet som olje- og energiminister og arbeids- og inkluderingsminister. Hun har foreløpig ikke besvart henvendelser fra media.
29 dager siden
Kari-Anne Opsal fra Harstad står foran å bli valgt som Arbeiderpartiets nye partisekretær, som den første fra Nord-Norge i denne rollen. Partifeller beskriver henne som tydelig og humørfylt med et nordnorsk lynne. Statsminister Jonas Gahr Støre fremhever hennes erfaring som ordfører og forståelse for kommunale utfordringer. Opsal understreker viktigheten av respekt og åpenhet i vanskelige saker, inkludert varsler, og at «kontradiksjon er viktig». Hun planlegger å pendle mellom Oslo og Harstad. EU-spørsmålet blir en av stridssakene på landsmøtet, og Opsal understreker viktigheten av å tenke på Norges posisjon.
1 måned siden
Amund Hellesø er enstemmig valgt som ny leder for Trøndelag Arbeiderparti, etter at Ingvild Kjerkol takket for seg etter 30 år i politikken. Kjerkol oppfordret partiet til å fornye seg raskere og ta opp vanskelige temaer. Hellesø, som er ordfører i Nærøysund, ser frem til å samle partiet etter en periode med uro, spesielt i tidligere Sør-Trøndelag. Valkomiteens leder, Gunnar Thorsen, fremhevet Hellesøs arbeidskapasitet, nettverk og dyktighet som viktige for å samle partiet. Årsmøtet fokuserte på politikk uten åpne personkonflikter.
4 måneder siden
Kjersti Stenseng går av som partisekretær i Arbeiderpartiet, noe som sees som en mulighet for fornyelse før valget. Partiet sliter på meningsmålingene, og det har vært interne diskusjoner om å bytte ut Jonas Gahr Støre som partileder og statsminister. Flere profilerte kvinnelige politikere har tapt nominasjonskamper, noe som har skapt intern uro. Stensengs avgang antas å lette presset på Støre, og det er usikkert hvem som blir ny partisekretær. Det er lite sannsynlig at Støre blir byttet ut før valget.