Carsten Dahl, en anerkjent dansk pianist og komponist, har laget en inderlig hyllest til sin venn og mentor, jazzikonet Palle Mikkelborg. Mellom 2018 og 2023 har Dahl skrevet, arrangert og spilt musikken til dette prosjektet, som inkluderer Mikkelborg selv, samt et dansk superlag av musikere, strykere, vokalister og BBC Children’s Choir.
Hyllesten fremhever Mikkelborgs unike tone og hans betydning som innovatør og inspirator i jazzverdenen.
Mikkelborg, kjent for sin utforskning av rommet mellom lyd og stillhet, blir her æret med musikalske landskap som speiler hans kunstneriske uttrykk og livslange søken etter det musikalske "ingenting".
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
18 dager siden
Stefan Pasborg Trio ga en hyllestkonsert til den avdøde danske trommelegenden Alex Riel på Victoria Nasjonal Jazzscene i Oslo. Pasborg, som var Riels gudsønn, presenterte materiale fra sitt nye album "Dear Alex", sammen med Carsten Dahl og Fredrik Lundin. Konserten spente over et bredt musikalsk landskap, fra fri improvisasjon til tolkninger av Stravinskij, Monk, Coleman og Mangelsdorff, i tillegg til Riels favorittlåter som "Danny Boy" og "Smile". Pasborg delte også personlige minner om Riel, noe som bidro til en varm og livsbejaende hyllest.
1 måned siden
Artikkelen er en hyllest til Eyolf Dale Trio og deres nye album «When Shadows Dance». Skribenten fremhever Dales komposisjonstalent, som kombinerer elementer fra jazz, klassisk musikk og norsk folkemusikk. Trioens samspill, med Audun Kleive på trommer og Per Zanussi på bass, beskrives som empatisk og kollektivt. Kleives perkusjon og Zanussis solide bassarbeid fremheves som essensielle for trioens uttrykk. Dale roses for sitt tekniske arsenal og melodiske bredde, som plasserer ham i elitesjiktet av akustiske pianister.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler en konsert med Michel Petrucciani Trio på Jazz Club Montmartre i København i 1988, med Roy Haynes på trommer og Gary Peacock på bass. Opptak fra konserten, som har ligget i arkivet i 36 år, er nå utgitt på en dobbel-CD. Trioen spilte et variert repertoar bestående av jazzstandarder, samt låter av Ornette Coleman og Petrucciani. Artikkelen beskriver samspillet mellom musikerne som eksepsjonelt, med fokus på lytting og individuelle bidrag. Den nevner også en anekdote om forfatterens møte med Petrucciani i Molde. Artikkelen hyller Petruccianis musikalske talent og trioens samspill.
2 måneder siden
Saksofonisten og komponisten Lars Møller har sammen med Palle Mikkelborg og NDR Bigband gitt ut et live-album kalt "Echoes" fra 2019. Albumet ble spilt inn i Musikhuset i Aarhus og inneholder fire låter inspirert av indisk musikk, brasilianske rytmer og den danske folkemelodien «Marken er mejet». Palle Mikkelborg er solist på trompet, mens Lars Møller bidrar med saksofonspill. Musikken beskrives som original og av høy kvalitet, med sterke prestasjoner fra både Møller, Mikkelborg og NDR Bigband.
2 måneder siden
Artikkelen hyller Mathias Eick som en fremragende trompetist, komponist og bandleder, særlig for albumet «Lullaby». Etter sin debut på ECM i 2008 har han etablert seg som en sentral musiker. Hans nye kvartett, bestående av Hans Hulbækmo, Kristjan Randalu og Ole Morten Vågan, fremheves for sitt samspill. Eick beskrives som en musiker med en varm tone og evne til å skrive melodisk og melankolsk musikk. Artikkelen understreker at Eick har utviklet en særegen stemme i jazzens univers, og «Lullaby» fremheves som et av hans beste album.
2 måneder siden
Knut Kristiansen (78), en sentral skikkelse i norsk jazz siden 60-tallet, er aktuell med albumet «Volum». Albumet viser Kristiansens sterke tilknytning til Thelonious Monks musikalske univers. Kristiansen har med seg de yngre musikerne Aksel Røed, Sigurd Steinkopf og Magne Thormodsæter. Sammen skaper de musikk som umiddelbart fenger lytteren. Albumet inneholder originalkomposisjoner, låter av Ornette Coleman og Cecil Taylor, samt en låt med samisk opprinnelse. Anmelderen beskriver «Volum» som en nydelig manifestasjon av Knut Kristiansens musikalske ståsted i 2025.
2 måneder siden
Ukas musikkanmeldelser presenterer et bredt utvalg av sjangere og artister, hovedsakelig innenfor jazz. Elin Forkelid får anerkjennelse for sitt atmosfæriske album, mens Treverket fremheves for sin livsbejaende musikk. Stein Urheim utforsker unike lydlandskap med et internasjonalt ensemble, og Ben Wendel bekrefter sin posisjon som en fremtredende saksofonist. The New York Second presenterer musikk inspirert av kunstverk, John Stein hylles for sin tidløse jazz, og Mute inviterer lytterne inn i nye musikalske territorier med sin blanding av asiatiske og amerikanske elementer.
19 dager siden
Den danske altsaksofonisten Amalie Dahl, som har base i Norge, presenterer sitt nye kvartettprosjekt 'Breaking/Building Habits'. Kvartetten, med en unik instrumentering bestående av altsaksofon, gitar, trommer og vibrafon, utforsker musikalske landskap mellom komponert musikk og fri improvisasjon. Musikken, som ble fremført på Victoria Nasjonal Jazzscene i Oslo, beskrives som spennende, uforutsigbar og fascinerende, og viser Dahls evne til å utvide sitt musikalske uttrykk.
26 dager siden
Artikkelen er en hyllest til Bugge Wesseltofts album «Am Are», som beskrives som en musikalsk gumbo der han samarbeider med musikere fra ulike generasjoner og musikalske uttrykk. Albumet inneholder både solo piano, duo med trommer, trio med saksofon og vokal, samt opptak med Jon Christensen og Sveinung Hovensjø. Anmelderen fremhever Wesseltofts kreativitet, nysgjerrighet og gjennomføringskraft, og konkluderer med at albumet er en sterk manifestering av disse kvalitetene.
2 måneder siden
Artikkelen fremhever Motvind Records som en viktig aktør i norsk musikkliv, og presenterer fire nylige utgivelser. Den beskriver samarbeidet mellom Egil Kalman og Hans Hulbækmo, der de improviserer med synth, munnharpe, bass, congas og trommer. Håkon Thelin tolker folkemusikk på kontrabass, mens Helga Myhr og Tanja Orning skaper unike lydlandskaper med hardingfele og cello. Joel Rings avantgarde jazzprosjekt utforsker jazzens yttergrenser. Felles for musikerne er originalitet, improvisasjon og et sterkt kunstnerisk særpreg.
2 måneder siden
Artikkelen hyller Ine Hoems nye album «Minnelandet», og beskriver Hoem som en av landets største historiefortellere. Albumet er skrevet og produsert av Hoem selv, og tar for seg personlige minner og erfaringer. Musikalsk sett beskrives albumet som singer-songwriter med jazzimpulser. Kjente musikere som Pål Hausken, Markus Lillehaug Johnsen, Jo Berger Myhre og Andreas Ulvo bidrar, i tillegg til gjestevokalister som Trygve Skaug og Marthe Wang.
1 måned siden
Ukas musikkanmeldelser spenner fra folkemusikk til jazz og samtidsmusikk. Reolô blander sjangere og får toppscore. Ketil Bjørnstad utforsker både korverk og solopiano. Ingebjørg Loe Bjørnstad skaper et kammermusikalsk møte med personlige tekster. Linda May Han Oh reflekterer over eksistensielle spørsmål. Pedro Melo Alves utfordrer med improviserte lydlandskaper. Rahel Talts presenterer et ambisiøst verk med musikere fra flere land.
1 måned siden
Den estiske pianisten og komponisten Rahel Talts har gitt ut albumet «New and Familiar». Etter studier i Danmark, pendler hun nå mellom Danmark og Estland. Albumet inneholder musikk skrevet og arrangert av Talts, med unntak av en estisk folkemelodi. Musikken fremføres av et band bestående av musikere fra flere land, inkludert en strykekvartett. Anmelderen beskriver musikken som varm, melodisk og livsbejaende, og ser frem til å følge Talts' karriere i årene som kommer.
14 dager siden
Artikkelen omhandler Mats Eilertsens nye soloalbum «1», som er hans andre solo-utgivelse. Eilertsen er en anerkjent og allsidig bassist, kjent for sitt arbeid med en rekke band innen jazz og folkemusikk. Albumet beskrives som en svenneprøve der Eilertsen utforsker bassens muligheter med inspirasjon fra folkemusikk, jazz og klassisk musikk. Han bruker mye bue og viser stor innlevelse og teknisk dyktighet. Artikkelen fremhever Eilertsens lyriske tonespråk og evne til å skape varme og inderlighet i musikken sin.
3 måneder siden
En minnekonsert ble arrangert i Oslo for å minnes saksofonisten Sigurd Køhn og hans sønn Simen, 20 år etter deres bortgang i tsunamien i 2004. Konserten, initiert av Staffan William-Olsson, samlet musikere som hadde spilt med Køhn i hans ulike prosjekter. Kvelden var delt inn i tre deler, som representerte ulike faser av Køhns karriere: hans kvartett, hans soul-jazz prosjekt med Nils-Olav Johansen, og orgeljazzbandet The Real Thing. Musikere som Kasper Værnes, Jarle Bernhoft og Torun Eriksen bidro til å fremføre Køhns musikk. Konserten ble avsluttet med en hyllest fra The Real Thing, og publikum ga stående applaus.