Sveriges regjering vil sammen med Sverigedemokraterna endre landets våpenregler etter skoleskytingen i Örebro.
De vil tydeliggjøre reglene for våpenlisens og begrense tilgangen til enkelte halvautomatiske våpen, som AR-15.
Regjeringen vil også gi politiet og helsemyndighetene i oppdrag å styrke arbeidet med å varsle om personer som av medisinske årsaker er uegnet til å eie skytevåpen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Den svenske regjeringen, sammen med Sverigedemokratene, har blitt enige om å skjerpe våpenloven etter skoleskytingen i Örebro. De nye reglene vil begrense tilgangen til visse halvautomatiske våpen, inkludert AR-15, og tydeliggjøre kravene for egnethet til å eie våpen. Myndighetene vil også forbedre rutinene for å identifisere og anmelde personer som av medisinske årsaker ikke bør ha våpen. Bakgrunnen for innstrammingen er skoleskytingen der ti personer ble drept før gjerningsmannen tok sitt eget liv.
2 måneder siden
Sverige strammer inn våpenlovene etter masseskytingen i Örebro, der minst ti personer ble drept. Regjeringen og Sverigedemokraterna er enige om å skjerpe våpenreglene, spesielt rundt halvautomatiske våpen. Politiet fant flere våpen på åstedet, som tilhørte gjerningsmannen. Gjerningsmannen, en 35 år gammel mann uten tidligere straffehistorikk, tok sitt eget liv etter skytingen. Politiet beskriver åstedet som et «inferno» med døde og skadde. Etterforskningen pågår, og det antas at gjerningsmannen handlet alene, og handlingen ser ikke ut til å være politisk motivert.
2 måneder siden
Etter masseskytingen i Örebro melder fagforeningsledere om flere savnede ansatte i kommunen. Skytingen fant sted ved Campus Risbergska, der mange elever er kommunalt ansatte. Identifiseringen av ofrene har tatt tid, men politiet vil trolig offentliggjøre navnene fredag. Ti personer ble drept og seks såret, inkludert gjerningsmannen. Fem sårede er fortsatt innlagt på sykehus. Regjeringen og Sverigedemokraterna er enige om å endre våpenreglene, inkludert å tydeliggjøre reglene for egnethet og begrense tilgangen til visse halvautomatiske våpen.
2 måneder siden
Etter skoleskytingen på Campus Risbergska i Örebro, der ti personer ble drept, har den svenske regjeringen foreslått flere tiltak for å øke sikkerheten i skolene. Tiltakene inkluderer låste skoler, kameraovervåkning og utvidede fullmakter for lærere til å gjennomsøke elevers sekker og vesker. Forslagene kommer som et svar på den oppblussede debatten om skolesikkerhet i Sverige.
2 måneder siden
Etter masseskytingen i Örebro foreslår svenske myndigheter strengere sikkerhetstiltak i skoler, som adgangskontroll og ransaking. Utdanningsforbundet i Norge støtter økt beredskap, men advarer mot tiltak som kan skade det inkluderende miljøet og mener tiltakene må forsvares ut fra nytten. Høyre tar til orde for nasjonale og lokale tiltak, inkludert å vurdere overvåking. Kunnskapsdepartementet understreker at norske regler tilpasses norske forhold, mens AUF advarer mot å gjøre skolen til en arena for anti-terrorberedskap og understreker at lærere skal være eksperter på å ta vare på barn, ikke sikkerhetspersonell.
3 måneder siden
En gjennomgang fra NRK viser at de fleste drap med skytevåpen i fjor ble begått med lovlig eide våpen. Dette har ført til en ny debatt om våpenloven. Flere politikere, inkludert medlemmer fra Senterpartiet, ønsker å se på forslag fra Våpenlovutvalget på nytt, spesielt krav om legeerklæring for å få våpentillatelse. Justisministeren mener derimot at dagens lovverk er tilstrekkelig og ser ingen grunn til endring. SV kritiserer manglende informasjonsdeling mellom politi og helsevesen, og mener dette er et hull i lovverket. Legeforeningen støtter krav om legeerklæring, men er skeptisk til meldeplikt for helsepersonell.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å innføre visitasjonssoner for våpenkontroll, noe som gir politiet utvidet mulighet til å ransake personer uten konkret mistanke i bestemte områder. Vedtaket ble støttet av Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet, men møter sterk motstand fra SV. SV mener dette er et feilgrep som kan gjøre mer skade enn nytte, og anklager Senterpartiet for å ha endret sin politikk etter regjeringsbruddet. Frp mener tiltaket er nødvendig for å bekjempe økende kriminalitet, mens Senterpartiet forsvarer sin støtte ved å understreke behovet for å gi politiet de verktøyene de trenger.
1 måned siden
Senterpartiet vurderer å innføre generell bevæpning av politiet under sitt landsmøte. Partileder Trygve Slagsvold Vedum har endret sitt syn og støtter nå forslaget, med henvisning til støtte fra politiet. Argumentene for inkluderer et økende antall oppdrag knyttet til psykisk helse, der politiet håndterer stadig flere situasjoner. Motstandere frykter at generell bevæpning vil svekke tilliten til politiet og etterlyser forbedringer innen psykisk helsevern. Høyre og KrF støtter allerede bevæpning, noe som kan føre til flertall på Stortinget dersom Senterpartiet vedtar det samme.
1 måned siden
Norsk og svensk politi etablerer felles politistasjon på grensen, men ulike våpenregler skaper utfordringer. Svensk politi er vanligvis bevæpnet, i motsetning til norsk politi, noe som hindrer operativt samarbeid over grensen da svenske tjenestemenn ikke kan bære våpen på norsk side. Politidirektoratet arbeider med en samarbeidsavtale mellom Norge og Sverige for å løse problemet, men dette kan ta tid. Samarbeidet fungerer bedre ved midlertidig norsk bevæpning, som åpner for svensk assistanse. Begge parter håper på regelverksendringer for å styrke det grensekryssende politisamarbeidet og bekjempe grensekriminalitet.
2 måneder siden
Det har vært en alvorlig skyteepisode ved en skole i Örebro, Sverige, der flere personer er skadet. Politiet har iverksatt en større aksjon med innsatsstyrke. Vitner har rapportert om mange skudd, og personer inne på skolen har barrikadert seg. Hendelsen betegnes som alvorlig, og politiet opplyser at det er fare for liv. Nødetater er på stedet, men svenske myndigheter har foreløpig ikke kommentert hendelsen.
3 dager siden
Regjeringen varsler innstramminger for forvaringsdømte. Justisministeren mener nye tiltak er nødvendig for å verne samfunnet.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet reagerer på en NRK-kartlegging som viser at svenske kriminelle nettverk er involvert i over 40 saker i Norge. Partileder Sylvi Listhaug krever strakstiltak fra regjeringen, som hun mener har vært handlingslammet. Statsminister Jonas Gahr Støre avviser kritikken og fremhever regjeringens tiltak, inkludert økt politibemanning og samarbeid med svensk politi. Kripos bekrefter en økning i svenske nettverk siden 2021, men understreker at dette kun er en del av den organiserte kriminaliteten. Frp foreslår strengere grensekontroll og bevæpning av politiet, mens regjeringen mener de allerede har iverksatt tiltak. Senterpartiets Sigve Bolstad støtter bevæpning av politiet.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer behovet for bedre sikkerhet i norske skoler etter skoleskytingen i Sverige og tidligere voldsepisoder i Norge. Det argumenteres for at skoler må iverksette tiltak for å hindre uvedkommende adgang, som for eksempel bedre oppsyn og innpasseringsrutiner. Forslag omfatter også kameraovervåking i fellesområder og strengere håndheving av forbud mot våpen. Artikkelen understreker viktigheten av foreldres og læreres engasjement for å sikre en trygg skolehverdag for elevene.
1 måned siden
Høyre vedtok på sitt landsmøte å innføre generell bevæpning av politiet, etter intern uenighet. Erna Solberg forklarer at økt organisert kriminalitet og flere våpen i omløp blant kriminelle ligger bak beslutningen. Samtidig stemte landsmøtet mot å senke den kriminelle lavalderen, til tross for en engasjert debatt. Solberg mener at det bør finnes andre måter å reagere på kriminelle handlinger begått av personer under 15 år, som for eksempel barnevern og politietterforskning.
1 måned siden
Senterpartiet har snudd i spørsmålet om generell bevæpning av politiet, noe som kan føre til at norsk politi for første gang blir permanent bevæpnet. Justisminister Emilie Enger Mehl endret mening etter å ha mottatt en rapport fra Maktmiddelutvalget, sett en endring i kriminalitetsbildet og fått tilbakemeldinger fra politiet. Flere partier støtter nå forslaget, og Fremskrittspartiet har allerede et forslag klart for behandling i Stortinget. Kjersti Toppe er imot bevæpning og frykter for tilliten til politiet, og mener at bedre tilbud for psykisk syke er viktigere.