Benjamin Ree er tildelt Peer Gynt-prisen 2025 for dokumentaren «Ibelin», som omhandler Mats Steen og hans liv som «Ibelin» i World of Warcraft. Ree uttrykker stor glede over prisen, som tidligere er tildelt markante personligheter som Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland.
Filmen har også samlet inn over 22 millioner kroner til forskning på Duchennes muskeldystrofi. Rune Støstad, stortingsrepresentant og leder av nominasjonskomiteen, fremhever filmens bidrag til samtaler både nasjonalt og internasjonalt, og beskriver Ree som en verdig vinner.
Utdelingen finner sted på Vinstra 2. august.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
Filmskaper Benjamin Ree er tildelt Årets Peer Gynt for sin dokumentar «Ibelin», som skildrer livet til Mats Steen. Prisen deles ut under Peer Gynt-festivalen på Vinstra. Komiteen fremhever at Ree gjennom filmen har vist hvordan personlige historier kan skape samtaler om viktige temaer som sorg, fellesskap og håp, både nasjonalt og internasjonalt. Ree understreker at han deler prisen med teamet bak filmen og håper den vil bidra til å holde minnet om Mats Steen levende og inspirere andre. Han trekker frem tidligere prisvinnere som Anne-Cath. Vestly og Thorbjørn Egner som store forbilder.
4 måneder siden
Mats «Ibelin» Steen og hans familie er kåret til «Årets navn» av VG for 2024. Dokumentaren «Ibelin», som skildrer Mats' liv i spillet «World of Warcraft» og hans vennskap der, har rørt mange. Familien mottok prisen for sin åpenhet rundt funksjonshemning og spillkultur. Filmen har vunnet flere priser, inkludert Amandaprisen og publikumsprisen på Sundance. Mats døde av Duchennes muskeldystrofi, men hans historie lever videre gjennom dokumentaren. VG har kåret «Årets navn» siden 1974, og årets pris er den 50. i rekken. Prisen ble delt ut på VGs juleavslutning.
3 måneder siden
Den norske dokumentaren «Ibelin» er en favoritt til å vinne en Oscar, og nevnes av stadig flere som en åpenbar kandidat. New York Times har trukket frem filmen som en kandidat til årets beste film, ikke bare beste dokumentar, og kaller den en «oppsiktsvekkende utforskning av hvordan vi påvirker hverandres liv». Filmen har også fått mye oppmerksomhet fra andre store medier som Variety, The Hollywood Reporter og IndieWire. «Ibelin» vant både publikumsprisen og regissørprisen under Sundance Film Festival. Dokumentaren handler om Mats Steen, som døde av Duchennes muskeldystrofi, og hans liv i spillet «World of Warcraft». Oscar-nominasjonene offentliggjøres 17. januar, og selve utdelingen er 2. mars.
3 måneder siden
Spillere har oppdaget en ny NPC (non-playable character) ved navn Lord Ibelin Redmoore i «World of Warcraft». Denne figuren er oppkalt etter Mats «Ibelin» Steen, en norsk spiller som døde av Duchennes muskeldystrofi. Steen var en aktiv spiller og fikk venner over hele Europa gjennom spillet. Det finnes allerede et minnesmerke for ham i spillet. Historien om Steens liv ble fortalt i dokumentaren «Ibelin», som har vunnet flere priser, inkludert Amandaprisen og publikumsprisen på Sundance. Dokumentaren er også på kortlisten til Oscar. Mats «Ibelin» Steen og familien ble kåret til Årets navn av VG i 2024.
2 måneder siden
World of Warcraft-spillere har samlet inn over 22 millioner kroner til forskning på Duchenne muskeldystrofi, en sykdom som Mats «Ibelin» Steen døde av. Pengene ble samlet inn gjennom salg av «The Reven Pack», som består av en rev og en ryggsekk dekorert i norsk rosemaling, som en hyllest til Steen. Steens far, Robert Steen, uttrykker stor takknemlighet for bidragene, som kan bidra til å finne en kur for sykdommen. World of Warcraft fremhever den globale støtten og at mange spillere har besøkt Steens gravsted i spillet.
3 måneder siden
Kai Simonsen Fredriksen, en sentral person i dokumentarfilmen «Ibelin», er død. Fredriksen var leder for spillgruppen Starlight, der Mats Steen var medlem. Dokumentaren, regissert av Benjamin Ree, omhandler Steens liv og vennskap gjennom videospillet «World of Warcraft». Filmen viser hvordan vennskapene ble nære og hvordan spillerne møttes i virkeligheten. Mats Steen holdt lenge sin sykdom skjult for gruppen, noe som skapte undring blant medlemmene når han ikke deltok på fysiske møter. «Ibelin» er en av favorittene til å bli Oscar-nominert.
2 måneder siden
Halfdan Ullmann Tøndel og Renate Reinsve er tildelt «Kon-Tiki prisen» under Nordisk Films prisutdeling «Isbjørnen» for deres bidrag til å fremme norsk film internasjonalt. Ullmann Tøndel hedres for sin prisvinnende spillefilmdebut «Armand», som vant Caméra d'Or i Cannes, mens Reinsve anerkjennes for sine roller i både norske og amerikanske produksjoner. Reinsve fremhever at norsk film har etablert seg internasjonalt, med premierevisninger i prestisjetunge festivaler og suksess på strømmetjenester. Juryen består av norske filmfolk, og prisvinnerne deler 75 000 kroner.
1 dag siden
Illusjonisten Alexx Alexxander får sin dramatiske livshistorie filmatisert. Norsk filminstitutt gir tre millioner kroner i tilskudd til prosjektet.
4 måneder siden
Fire norske filmer har blitt valgt ut til kortlisten for den kommende Oscar-utdelingen. «Armand», regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, er med i kategorien for beste internasjonale film. Dokumentarfilmen «Ibelin», regissert av Benjamin Ree, forteller historien om Mats Steen og hans relasjoner i spillet «World of Warcraft». I tillegg er den palestinsk-norske dokumentaren «No Other Land» og animasjonsfilmen «Kanskje det var elefanter» også på listen. De endelige nominasjonene vil bli offentliggjort 17. januar, mens selve prisutdelingen finner sted 2. mars.
4 måneder siden
Fire norske filmer har blitt valgt ut til kortlisten for Oscar-nominasjonene. «Armand», regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, er med i kategorien for beste internasjonale film. Dokumentarfilmen «Ibelin», regissert av Benjamin Ree, forteller historien om Mats Steen og hans virtuelle liv i spillet World of Warcraft. I tillegg er den palestinsk-norske dokumentaren «No Other Land» og animasjonsfilmen «Kanskje det var elefanter» også på listen. De endelige nominasjonene offentliggjøres 17. januar, mens selve Oscar-utdelingen finner sted 2. mars.
3 dager siden
Bjørn Einar Romøren og kona Martine har mottatt en ærespris. De hedres for sin åpenhet om å få barn med Downs syndrom.
20 dager siden
Renate Reinsve og Joachim Trier er igjen invitert til filmfestivalen i Cannes, denne gangen med filmen «Affeksjonsverdi». Reinsve uttrykker stor glede over å bli invitert tilbake. Filmen har fått det norske namnet «Affeksjonsverdi». For fire år siden vant Reinsve prisen for beste kvinnelege hovudrolle i Cannes med filmen «Verdens verste menneske», også den regissert av Trier. Regissøren fremhever Reinsves talent og det gode samarbeidet de har. Filmen har store skodespelar-namn som Stellan Skarsgård, Elle Fanning og Inga Ibsdotter Lilleaas med på laget. Trier er svært begeistret for skodespelarprestasjonene i filmen.
2 måneder siden
Håndballspiller Camilla Herrem er tildelt Bragdprisen for 2024 av Rogaland fylkeskommune. Prisen ble delt ut under fylkestinget tirsdag, og Herrem uttrykte stor overraskelse og ære over å motta den. Hun slutter seg til en rekke tidligere prisvinnere som Susanne Sundfør, Jakob Ingebrigtsen og Erling Braut Haaland. Bragdprisen gis til personer som har utmerket seg nasjonalt eller internasjonalt innen et samfunnsområde. Herrem har vært en sentral spiller for håndballjentene, spesielt under OL- og EM-gullet i 2024. Fylkesordføreren roste Herrem for hennes harde arbeid og dedikasjon, og fremhevet henne som en rollemodell.
1 måned siden
Etter Syver Blindheims deltakelse i NRK-serien «Team Pølsa» har en spleis til forskning på barnedemens samlet inn over 8,2 millioner kroner. Syver har diagnosen JNCL, en sjelden og alvorlig sykdom som fører til demens og motoriske vansker. Innsamlingen skal støtte forskning ved NTNU og Oslo Universitetssjukehus, ledet av Magnar Bjørås. Bjørås forklarer at midlene vil muliggjøre ansettelse av flere forskere og innkjøp av nødvendig utstyr, noe som vil intensivere arbeidet med å finne en behandling. Han påpeker også at forskningen kan ha positive ringvirkninger for andre genetiske sykdommer. Familien Blindheim uttrykker stor takknemlighet og håp for fremtiden.
6 dager siden
Nobelprisvinner Jon Fosse og norsk litteratur ble hedret under den første utdelingen av Fosseprisen og Fosseforedraget på Slottet. Den tyske oversetteren Hinrich Schmidt-Henkel mottok prisen på 500.000 kroner for sin omfattende innsats med å oversette over 120 bøker, inkludert Fosses teaterstykker og prosa, til tysk. Arrangementet samlet litteraturinteresserte fra hele Norge, blant annet bibliotekarer og forfattere, som uttrykte glede over å feire norsk litteratur og oversettere. Fosseprisen og foredraget er etablert av Nasjonalbiblioteket og finansiert av Støres regjering med en årlig bevilgning på 4 millioner kroner. Kulturminister Lubna Jaffery fremhevet viktigheten av å institusjonalisere denne æren for fremtidige generasjoner og understreket at norsk litteratur allerede har internasjonal rekkevidde, selv om språket er lite.