Planene om å etablere et asylmottak ved kongehytta på Mågerø i Færder kommune er skrinlagt. Corvita Care AS, som hadde fått kontrakt for å drive mottaket, trekker seg etter at kommunen avslo søknaden om bruksendring.
Planene om å etablere et asylmottak for opptil 260 personer møtte sterk motstand fra lokalbefolkningen, og politiet og PST uttrykte bekymring for sikkerheten. Selskapet hadde søkt etter 24 ansatte, men har nå informert søkerne om avslaget.
Corvita Care, som kjøpte eiendommen i 2022, venter fortsatt på godkjenning for å bygge luksushytter i området.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Politiet har bedt Færder kommune om å vurdere sikkerheten rundt kongehytta på Mågerø i forbindelse med planene om å etablere et asylmottak i nærheten. Eiendomsutvikleren Mågerø Utvikling AS ønsker å bruke et tidligere militæranlegg til å huse inntil 260 asylsøkere, mens de venter på tillatelse til å bygge luksushytter på tomten. UDI har tildelt kontrakt til et selskap for å drive mottaket, men lokale beboere er bekymret for konsekvensene av et så stort asylmottak i et lite lokalsamfunn. Kommunen behandler nå saken som en søknad om bruksendring.
2 måneder siden
Saken om etablering av et asylmottak for inntil 260 asylsøkere på Mågerø, like ved kongehytta, har ført til at PST er involvert, og politiet er bekymret for sikkerheten. Færder kommune behandler søknaden om bruksendring raskt, samtidig som lokalbefolkningen er urolig for mottakets størrelse og manglende muligheter for integrering. Selskapet Mågerø Utvikling AS, som opprinnelig hadde planer om å bygge hytter på området, leier nå ut til asylmottak på grunn av forsinkelser i byggeprosessen og behov for inntekter.
2 måneder siden
Politiet har bedt Færder kommune om å vurdere sikkerhetsaspekter ved et planlagt asylmottak på Mågerø, grunnet nærhet til kongehytta. Slottet ønsker ikke å delta i prosessen. Mågerø Utvikling AS planlegger å huse inntil 260 asylsøkere i et tidligere militæranlegg fra 1. april, og viser til unntaksbestemmelser i plan- og bygningsloven grunnet situasjonen i Ukraina. Kommunen behandler nå søknaden om bruksendring. Lokal velforening har uttrykt bekymring for manglende infrastruktur og hva de asylsøkere skal gjøre på Mågerø.
1 måned siden
Statsforvalteren har stoppet Ivar Tollefsens planer om å bygge en hyttelandsby med 220 hytter og 160 båtplasser på Litangen i Kragerø. Kommunestyret hadde tidligere godkjent prosjektet, da kommunen sliter økonomisk og er på Robek-lista. Statsforvalteren begrunner sin avgjørelse med at saken ikke var godt nok opplyst før vedtaket ble fattet. MDG, Rødt og SV ba om lovlighetskontroll, og mente vedtaket var i strid med byggeforbudet i strandsonen. Kommunen mister dermed muligheten for årlige inntekter på rundt 8 millioner kroner i eiendomsskatt. Prosjektet har møtt motstand, med demonstrasjoner og flere negative stemmer i kommunestyret.
3 måneder siden
Kommunen planlegger å bygge boliger for rusavhengige i utkanten av Kanadaskogen, uten fast bemanning. Naboer i Bjørndalsskogen borettslag er bekymret for manglende oppfølging, brannfare og manglende dialog med kommunen. De frykter at beboerne ikke vil få et godt nok tilbud, noe som kan gå utover hele nabolaget. Kommunen mener boligene er skjermet og vil gi beboerne et trygt sted å bo, og at de ikke trenger fast bemanning. Naboene føler seg overkjørt og mener prosjektet er et venstrehåndsarbeid. Sosialbyråden avviser at Fana forskjellsbehandles og understreker at boligene skal være brannsikre.
3 måneder siden
Forsvaret planlegger å bygge et radaranlegg på Sirikjerke i Øvre Eiker etter at tidligere planer for Gyrihaugen ble skrinlagt på grunn av forstyrrelser. Naturvernforbundet kritiserer prosessen for manglende åpenhet og mener Forsvaret misbruker behovet for hemmelighold. De reagerer også på at et populært turområde blir berørt. Forsvaret hevder at de har lært av feilene på Gyrihaugen og at Sirikjerke er en egnet lokasjon. Radaranlegget er en del av en større utbygging til 12 milliarder kroner, og skal være ferdig innen 2031. Naturvernforbundet har sendt en juridisk betenkning og krever innsyn i saken.
2 måneder siden
Ringsaker kommune vil legge til rette for over 3500 nye hytter i Norges største hytteområde, Sjusjøen og Ringsakerfjellet, ifølge en ny arealplan. Naturvernforbundet reagerer og mener planene ikke tar hensyn til kunnskap om nedbygging av naturen, og er bekymret for nedbygging av myr og CO2-utslipp. Villreinnemnda for Rondane og Sølnkletten er bekymret for konsekvensene for villreinen, da økt menneskelig ferdsel kan forstyrre villreinens trekk til sommerbeite. Varaordføreren i Ringsaker kommune understreker at kommunen må balansere hensynet til grunneiere, hytteeiere, tilflyttere og naturen.
2 måneder siden
Utlendingsdirektoratet (UDI) har besluttet å legge ned åtte asylmottak i Norge, noe som resulterer i tap av flere hundre asylplasser og arbeidsplasser. Nedleggelsene skyldes en nedgang i antall asylsøkere den siste tiden. Blant mottakene som stenger er Dovregubben asylmottak i Sel og Hovelsåsen asylmottak i Åsnes. Totalt berøres 1340 plasser fordelt på regionene Nord, Midt, Indre Øst og Sør. UDI opplyser at beboere som venter på bosetting vil prioriteres, mens andre vil få tilbud om plass i andre asylmottak i nærheten. Siste driftsdag er satt til 17. juni.
3 måneder siden
Beboere i Storetveitvegen i Bergen er bekymret for å miste hjemmene sine på grunn av planer om en sykkelvei og et leilighetskompleks. Flere hus står i fare for å bli revet, og beboerne føler seg overkjørt av både private utbyggere og offentlige myndigheter. Et tidligere forslag om å redde husene ble skrinlagt, og saken er utsatt i bystyret. Samarbeidspartiene i byrådet har nå snudd og vil kjempe mot riving. Utbygger avviser å ha presset beboere til å selge, men er opptatt av at sykkelveien blir realisert. Beboerne mener det finnes alternativer til å rive hus for å bygge sykkelvei, og at det er mulig å flytte husene.
4 måneder siden
Eviny har trukket søknaden om å bygge 12–15 vindturbiner på Måkafjellet, som ligger mellom Tysvær og Sveio. Beslutningen kommer etter bekymringer fra lokalbefolkningen om støy og negative effekter på boligpriser. Prosjektet, som skulle koste 1,5 milliarder kroner, møtte motstand, blant annet gjennom et fakkeltog i desember. Eviny oppgir at de trenger mer tid til å vurdere konsekvensene før de eventuelt går videre. Motvind Norge og lokale innbyggere uttrykker lettelse over avgjørelsen, og flere peker på at dette viser viktigheten av å lytte til lokal motstand.
1 måned siden
Innbyggerne i Hurum er bekymret for planene om en ny sprengstoffabrikk i Hurummarka, og frykter økt risiko for sabotasje, forurensning og redusert trygghet. Den britiskeide bedriften Chemring Nobel ønsker å utvide sin produksjon av høyeksplosiver, men møter motstand fra lokalbefolkningen som frykter inngrep i naturen og begrensninger i friluftslivet. PST bekrefter at de er i kontakt med selskapet angående sikkerhet, og vurderer at produksjon av materiell til Ukraina kan være utsatt for sabotasje. Lokalbefolkningen stiller spørsmål ved plasseringen av fabrikken og mangelen på åpenhet rundt risikoanalyser, og flere vurderer å flytte.
3 måneder siden
Selskapene Akershus Energi Vind og Hafslund Eidsiva Vind har foreslått å bygge en vindmøllepark med Norges høyeste vindmøller i et skogsområde i Lillestrøm. Dette har skapt bekymring blant naboer, spesielt en besøksgård som frykter for sin virksomhet på grunn av støy og visuelle inngrep. Vindmøllene, som vil være 250 meter høye, er ment å dekke noe av det store kraftbehovet i Oslo-området. Senterpartiet og SV er sterkt imot prosjektet på grunn av naturinngrep og trussel mot rødlistearter. Formannskapet i Lillestrøm har vedtatt å utrede prosjektet videre, men understreker at dette ikke betyr en endelig godkjenning. Organisasjonen Motvind Norge har også engasjert seg mot planene og arrangerer folkemøte.
4 måneder siden
Tryllekunstner Alexx Alexxander har trukket seg fra planene om å kjøpe Skar leir i Maridalen, da han mener det blir for kostbart og omfattende. Han hadde planer om å lage et opplevelsessenter der, men restriksjoner knyttet til beliggenheten ved drikkevannskilden Maridalsvannet begrenser mulighetene. Ragde Eiendom har fått akseptert et bud på 17,1 millioner kroner for den omstridte militærleiren. Alexxander kritiserer kommunens salgsprosess og mener prisen er for høy i forhold til leirens tilstand. Oslo kommune har brukt over 80 millioner på drift av leiren siden de kjøpte den for 17 år siden. Kommunen beholder skogsareal og vaktbua ved leiren.
2 dager siden
Stortinget bryter et tidligere løfte om å forby plassering av unge på sykehjem mot deres vilje. Regjeringen droppet lovforslaget og får nå støtte fra et flertall i Stortinget.
1 måned siden
Statsforvalteren har stoppet Ivar Tollefsens planer om å bygge 220 hytter i Kragerø, etter at flere partier ba om en lovlighetskontroll. Kommunestyret hadde tidligere godkjent prosjektet, men Statsforvalteren mener saken ikke var tilstrekkelig belyst før vedtaket ble fattet. Ordføreren fra Rødt er fornøyd med avgjørelsen og fremhever hensynet til naturmangfoldsloven. Det opprinnelige forslaget inkluderte også 220 båtplasser, men dette ble senere redusert til 160. Kragerø kommune er underlagt Robek-listen, noe som krever statlig godkjenning av kommunale låneopptak.