Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at matprisene steg med 1,8 prosent fra januar til februar. Matforsker Ivar Pettersen påpeker at alt over et par prosent er kraftig prisvekst.
Den totale prisveksten i samfunnet var 3,6 prosent i samme periode, og matprisene har økt med 7,5 prosent fra februar 2024 til februar 2025. Forskingsinstituttet Sifo har funnet ut at matprisene for en gjennomsnittsfamilie har økt med 33 prosent på tre år.
Pettersen venter en merkbar vekst i matprisene fremover, og anslår en økning på mellom 3,5 og 4,5 prosent i år.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Ferske tall fra SSB viser en økning i matvareprisene på 1,8 prosent i februar. Sjokolade opplevde en rekordstor prisvekst på 24,2 prosent fra februar 2024 til februar 2025, den sterkeste tolvmånedersveksten noensinne målt. Prisene på sukkerholdige varer generelt steg også betydelig.
1 måned siden
Konsumprisindeksen (KPI) i Norge viste en prisvekst på 3,6 prosent i februar, over markedets forventninger på 2,6 prosent. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det særlig økte strøm- og matpriser som bidrar til veksten. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energipriser og avgifter, steg også, til 3,4 prosent. Matprisene økte betydelig, med en totalvekst på 7,6 prosent fra februar i fjor. Spesielt sjokolade og sukkerholdige varer opplevde en kraftig prisstigning, der sjokoladeprisene alene steg med hele 24,2 prosent.
1 måned siden
Ferske tall fra SSB viser at matvareprisene steg med 1,8 prosent i februar. Prisene steg for de fleste matvaregruppene, men sjokolade og andre sukkerholdige varer opplevde en spesielt stor prisvekst. Sjokoladeprisene har økt med 24,2 prosent fra februar i fjor til februar i år, som er den sterkeste tolvmånedersveksten som er målt. I forrige måned var økningen på matvarer og alkoholfrie drikkevarer 2,3 prosent.
1 måned siden
Prisene i Norge steg mer enn ventet i februar, hovedsakelig på grunn av økte matvarepriser. Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterte en inflasjon på 3,6 prosent, mens Norges Bank hadde forventet 2,6 prosent. Særlig matvareprisene bidro til oppgangen, sammen med endringer i strømpriser. Dette er de siste tallene Norges Bank får før rentebeslutningen 27. mars. Selv om et rentekutt fortsatt er ventet, kan den høye inflasjonen påvirke hvor mange rentekutt det blir i år. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen peker på at internasjonalt inflasjonspress og politiske endringer kan spille inn.
1 måned siden
Inflasjonen i Norge økte til 3,6 prosent i februar, en markant økning fra 2,3 prosent i januar. Kjerneinflasjonen steg også betydelig. Hovedårsakene er høyere strøm- og matvarepriser, hvor matprisene alene steg med 7,6 prosent fra februar i fjor. Markedet venter nå på Norges Banks rentekutt, men internasjonale faktorer som Donald Trumps tollplaner skaper usikkerhet rundt antall rentekutt i år. Norges Bank hadde i desember anslått tre rentekutt i 2024.
1 måned siden
Konsumprisindeksen (KPI) viser at prisene i Norge steg med 3,6 prosent fra februar 2024 til februar 2025. Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre Knudsen, uttrykker overraskelse over tallene, som er høyere enn forventet og skaper usikkerhet rundt Norges Banks varslede rentekutt. Økningen skyldes i hovedsak dyrere strøm og matvarer. Spesielt sjokoladeprisene har hatt en kraftig økning på 24,2 prosent, den største tolvmånedersveksten som er målt for denne varegruppen. Matvarekjedene forklarer prisøkningen med dyrere kakao, men det er også avdekket at de har høye marginer på sjokolade.
20 dager siden
Norske matvarer har opplevd en prisstigning på 8,7 prosent de siste 12 månedene, ifølge SSB. Kokesjokolade, melis og spisesjokolade har hatt de største prisøkningene. Matvareekspert Ivar Pettersen i Alo Analyse mener prisveksten kan virke urovekkende, men forventer en hyggeligere utvikling fremover. Økte kakaopriser internasjonalt påvirker sjokoladeprisene, mens årsaken til økningen i ketchup- og sennepspriser er sammensatt og trolig knyttet til få tilbydere. Egg har også hatt en kraftig prisøkning, delvis grunnet økt etterspørsel og sykdomsutbrudd i Europa, men eksperten mener økningen er større enn forventet.
2 måneder siden
Nye tall fra SSB viser at konsumprisindeksen (KPI) steg mer enn forventet i januar, med en økning på 2,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Særlig matvareprisene bidro til økningen, med en vekst på 5,0 prosent. SSB melder også at årets januartilbud var svakere enn tidligere, noe som forsterket prisveksten. Handelsbanken advarte på forhånd om at tallene kunne gi et feilaktig inntrykk av at prisveksten fortsetter å falle, grunnet fjorårets høye månedsvekst i januar.
1 måned siden
Norge har opplevd en av de høyeste matprisøkningene i Europa, viser ferske tall. Fra februar i fjor til februar i år har prisene økt med 7,36 prosent. Ifølge eksperter skyldes dette økte importpriser, en svakere krone og muligens økte marginer hos dagligvarekjedene. En spesiell situasjon i februar i fjor, da prisene falt, bidrar også til den kraftige økningen. Selv om situasjonen er alvorlig, forventes en utjevning av prisene fremover, med en mulig nedgang i forbindelse med priskrig før påsken.
1 måned siden
En matforsker forventer en kraftig prisvekst på matvarer i mars, anslagsvis rundt 10 prosent sammenlignet med fjoråret. Prisene på importerte varer, som kakao og kaffe, har steget betydelig. Forskyvningen av påsken bidrar også til den høye prisstigningen. En jordbruksanalytiker understreker viktigheten av å se på den langsiktige prisutviklingen, og påpeker at Norge har hatt en lavere prisvekst enn Sverige og EU-snittet de siste årene. Usikkerhet knyttet til globale verdikjeder og faktorer som krigen i Ukraina og kronekursen gjør det vanskelig å spå fremtidig prisvekst.
20 dager siden
Matprisene fortsetter å øke, og i mars var de 8,6 prosent høyere enn i samme måned året før. Konsumprisindeksen har steget med 2,6 prosent de siste 12 månedene. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 Sør-Norge, ser frem til en mulig priskrig på matvarer i forbindelse med påsken, da han mener dette kan påvirke kjerneinflasjonen. Strømprisene bidrar til å dempe den samlede inflasjonen.
2 måneder siden
Prisveksten i Norge økte til 2,3 prosent i januar, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette skyldes hovedsakelig en økning i matvareprisene. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energipriser og avgiftsendringer, steg også, til 2,8 prosent. Fra desember til januar økte prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 2,3 prosent. SSB forklarer dette med at juletilbudene i desember bidro til å trekke ned prisene, og at prisene nå har steget forbi nivået før kampanjene. Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer har steget med 5,0 prosent fra januar i fjor til januar i år.
20 dager siden
Ferske tall fra SSB viser at matvareprisene har steget betydelig det siste året, med en samlet økning på 8,6 prosent. Sjokolade har hatt den største prisøkningen, hele 32,1 prosent. Samtidig bidro lavere strømpriser til å dempe den totale prisveksten. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt med 12,4 prosent sammenlignet med mars i fjor. Mars er den andre måneden på rad hvor SSB ser en betydelig økning i prisveksten for matvarer de siste tolv månedene.
1 måned siden
Nordmenn opplever økte priser og strammere økonomi på grunn av høy prisvekst og usikkerhet rundt renteutviklingen. I februar steg prisveksten til 3,6 prosent, noe som er betydelig over Norges Banks mål. Særlig matvareprisene har økt, med en markant økning for sukkerholdige produkter. Denne utviklingen skaper usikkerhet blant eksperter om det vil bli et rentekutt i mars, noe som igjen påvirker folks kjøpekraft. Flere nordmenn forteller at de må redusere forbruket og utsette planlagte investeringer. Økningen i kjerneinflasjonen bidrar ytterligere til den økonomiske usikkerheten.
3 måneder siden
Matprisene i Norge har økt betydelig mer enn i Sverige det siste året, med en vekst på 4,2 prosent mot Sveriges 1,3 prosent. Spesielt store forskjeller sees i prisene på brød, grønnsaker og fisk. Brød har blitt billigere i Sverige, men dyrere i Norge. Det samme gjelder grønnsaker, som har falt i pris i Sverige, men økt i Norge. Fiskeprisene har også utviklet seg forskjellig, med en nedgang i Sverige og en økning i Norge. Ekspert Ivar Pettersen finner det vanskelig å forklare de store forskjellene, da verken valutakurs, lønnsvekst eller energipriser gir en fullgod forklaring.