Britiske leger advarer om en økning i tilfeller av nekrotiserende fasciitt (NF), en kjøttetende bakterieinfeksjon i underlivet. Tre kvinner ble rammet, og én døde bare 28 timer etter diagnose.
Infeksjonen er svært aggressiv og kan spre seg raskt. Økning i tilfeller er også sett i andre land i Europa og i USA.
Tidlig diagnose og rask behandling er avgjørende for å redde liv. I en separat hendelse er en kvinne alvorlig skadd etter et fall fra en balkong i Oslo, og politiet etterforsker saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
15 dager siden
Tidligere Judas Priest-trommis Les Binks er død, 73 år gammel, noe som har utløst sorg og hyllester fra bandet og fans. Samtidig advarer britiske leger om en økning i tilfeller av nekrotiserende fasciitt (NF), en kjøttetende infeksjon i underlivet. Tre kvinner ble rammet, hvorav én døde bare 28 timer etter diagnose. Legene understreker at rask diagnose og behandling er kritisk for å hindre spredning og redde liv. Infeksjonen kan oppstå via små sår, operasjoner eller inngrep, og personer med svekket immunforsvar er spesielt utsatt.
10 dager siden
En artikkel fra NRK belyser farene ved kvelningssex, der leger slår alarm om alvorlige helsekonsekvenser. Lege Dina Midttun fremhever at følelsen av eufori under kvelning egentlig er hjernens rop om hjelp på grunn av oksygenmangel. Kvelning kan føre til kramper, synsforstyrrelser, bevissthetstap og i verste fall død. Det finnes lite forskning på kvelningssex i Norge, men internasjonale studier viser at selv lite trykk mot halsen kan være farlig. England og Wales har innført en lov mot kvelning, men en slik lov finnes ikke i Norge. Leger er bekymret for normaliseringen av kvelningssex, spesielt blant unge, og understreker at samtykke til sex ikke betyr samtykke til å bli kvalt.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den økende risikoen for import av antibiotikaresistente bakterier til Norge, hovedsakelig gjennom kosmetiske operasjoner utført i utlandet. En klinisk mikrobiolog advarer om at dette kan sette både den enkeltes helse og folkehelsen i fare, spesielt for sårbare grupper. Selv om Norge har en relativt lav forekomst av slike bakterier, truer global spredning denne fordelen. Artikkelen understreker viktigheten av å begrense unødvendige utenlandsreiser for kosmetiske inngrep og oppfordrer til å vurdere lokale alternativer for å minimere risikoen for spredning av resistente bakterier.
1 måned siden
En markant økning i alvorlige korsbåndsskader i kvinnefotballen, spesielt i årene etter pandemien, bekymrer eksperter. Statistikken viser at spesielt 2022 og 2023 skilte seg ut med et høyt antall skader i Toppserien. Forskere undersøker årsakene til at kvinner er mer utsatt for slike skader enn menn, men har foreløpig ingen klare svar. Flere spillere deler sine erfaringer og understreker behovet for økt fokus og forskning på området. Rosenborg-spiller Kristine Leine, som selv har vært gjennom en korsbåndsskade, forteller om viktigheten av skadeforebygging og god oppfølging.
3 måneder siden
Norges største akuttavdeling ved Oslo universitetssykehus står i fare for å kollapse på grunn av alvorlig mangel på overleger. Styreleder i Norsk kirurgisk forening, Mari-Liis Kaljusto, advarer om at liv kan gå tapt dersom situasjonen ikke bedres. Avdelingen, som har behandlet mange skadde etter store hendelser som 22. juli og Pride-skytingen, sliter med å fylle ledige stillinger. Dette fører til en umulig arbeidshverdag for de gjenværende legene, og det fryktes at beredskapen er sårbar. Sykehusledelsen erkjenner problemene og har startet et arbeid for å analysere situasjonen og iverksette tiltak for å løse bemanningsutfordringene.
1 måned siden
Artikkelen belyser faren for økt antibiotikaresistens som følge av medisinsk turisme, spesielt kosmetisk kirurgi i utlandet. Utenlandske sykehus har ofte lavere hygienestandarder og høyere antibiotikabruk, noe som øker risikoen for å bli smittet med resistente bakterier. Dette kan true folkehelsen i Norge, da slike bakterier kan spre seg og gjøre vanlige infeksjoner vanskeligere å behandle. Artikkelen oppfordrer til å redusere risikoen for smitte ved å unngå unødvendige inngrep i utlandet, praktisere god hygiene og være forsiktig med antibiotikabruk.
1 måned siden
En kvinne døde etter en fettsugingsoperasjon ved Fornebuklinikken, noe som har ført til sterk kritikk fra Statsforvalteren. Kritikken omfatter uforsvarlig oppfølging, mangelfull smertebehandling og dårlig dokumentasjon. Henvendelser fra en bekymret venninne ble ikke tatt alvorlig, og kvinnen ble først sendt til sykehus etter flere timer med symptomer på alvorlig sykdom. Kvinnen døde senere av komplikasjoner, inkludert blodforgiftning og organsvikt. Datteren hennes ønsker nå åpenhet rundt hendelsen og farene ved kosmetiske inngrep, samt viktigheten av å lytte til pasienter og pårørende.
14 dager siden
En kvinne døde og en annen ble kritisk skadet etter en nitrogenlekkasje under en kryoterapibehandling på et treningssenter i Paris. Kvinnen som døde var ansatt ved senteret. Politiet etterforsker hendelsen, og arbeidsmiljøinspektører er også involvert. Kryoterapi, som bruker ekstrem kulde, har tidligere vært omdiskutert på grunn av sikkerhetsrisikoer. En europeisk organisasjon advarte allerede i 2018 mot farene ved bruk av nitrogen, inkludert kvelning. En lignende ulykke skjedde i Las Vegas i 2015.
2 måneder siden
Storbritannia opplever en ny bølge av norovirusinfeksjoner med en markant økning i sykehusinnleggelser. Flere virusstammer i sirkulasjon øker risikoen for dobbeltsmitte, og smittetallene er de høyeste siden 2014. Smitten merkes spesielt på sykehus og pleiehjem. I Norge har FHI registrert 53 utbrudd, hovedsakelig på Østlandet. FHI understreker at immuniteten etter en norovirusinfeksjon er usikker, og at flere stammer i omløp øker sjansen for å bli smittet på nytt. FHI følger situasjonen, men ser foreløpig ikke samme alvorlige utvikling som i Storbritannia.
15 dager siden
En overlege advarer mot den økende trenden med hjemmefødsler uten helsepersonell, og fremhever risikoen for komplikasjoner og dødsfall hos både mor og barn. Tall fra Folkehelseinstituttet viser en økning i slike fødsler i 2024. Legen argumenterer for at fødsel er en risikofylt hendelse der rask medisinsk hjelp kan være avgjørende. Han anslår at uten et fungerende helsevesen ville mange flere dødd under fødsel. En spaltist støtter legens bekymringer og understreker viktigheten av å føde på sykehus eller med jordmor til stede.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av antibiotika i Norge og faren for antibiotikaresistens. Kreftpasienten Janne er et eksempel på hva resistente bakterier kan føre til. Helsepersonell er bekymret for utviklingen og frykter at flere vil dø av resistente bakterier i fremtiden. Det er foreslått tiltak som kurs for leger for å redusere bruken og øke bevisstheten rundt problemet. Problemet er globalt og krever samarbeid mellom land.
21 dager siden
Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om en økning i resistente soppinfeksjoner og mangel på tilstrekkelige medisiner og diagnostiske verktøy. Flere sopper er nå på WHOs «verstingliste» over kritiske patogener, deriblant candida auris. Infeksjonene rammer spesielt pasienter med svekket immunforsvar, og WHO påpeker at manglende diagnostisering, spesielt i fattigere land, gjør det vanskelig å gi riktig behandling. Eksperter understreker at resistensen utvikler seg raskere enn utviklingen av nye medisiner, og kaller det en stille pandemi.
4 måneder siden
Norske hudleger rapporterer en økning i tilfeller av den resistente hudsoppen «Trichophyton indotineae». Soppen, som trolig stammer fra Sørøst-Asia, gir hissig kløe og utslett, og er vanskelig å behandle med vanlige midler. Hudleger fra hele Europa utveksler erfaringer for å finne nye behandlingsmetoder. Soppen smitter ved langvarig hudkontakt og kan overleve lenge på overflater. Utviklingen av antibiotikaresistens er en global helsetrussel, og det jobbes med å begrense bruken av kombinasjonskremer som kan bidra til resistens.
4 måneder siden
En ny, aggressiv hudsopp, Trichophyton indotineae, sprer seg raskt over hele verden og skaper bekymring blant hudleger. Soppen er resistent mot vanlige medisiner, noe som gjør den vanskelig å behandle. Den forårsaker rød, flassende og kløende hud, og smitter gjennom langvarig hudkontakt. Hudleger oppfordrer folk til å oppsøke lege ved mistanke om resistent hudsopp for å få riktig diagnose og behandling.
1 måned siden
En rapport fra Helsetilsynet har avdekket alvorlige lovbrudd og høy risiko for svikt ved Oslo legevakt, etter at en kvinne døde grunnet manglende behandling. Statsforvalteren konkluderer med at Oslo kommune ikke sikrer tilstrekkelig bemanning med relevant helsefaglig utdanning, nødvendige kurs eller opplæring i nødnett for de ansatte. Rapporten viser også mangler ved besvarelse av telefonhenvendelser og manglende overholdelse av taushetsplikten. Helsepolitikere reagerer sterkt på funnene og krever umiddelbar opprydding. Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har konkludert med at kvinnen trolig ville overlevd hvis hun hadde fått tidligere behandling.