Netflix-serien «Squid Game» er inspirert av økonomisk stress og voldelige hendelser i Sør-Korea. Regissør Hwang Dong-hyuk ønsket å vise hvordan vanlige mennesker kan havne i økonomisk ruin.
Serien skildrer en verden der marginaliserte mennesker kjemper i dødelige barnespill. Inspirasjonen kommer fra SsangYong-protestene i 2009, der masseoppsigelser førte til voldelige opptøyer og selvmord.
I tillegg sliter Sør-Korea med høy gjeld, dyre levekostnader og en aldrende befolkning. Landet har også verdens laveste fødselsrate, delvis på grunn av økonomisk stress og mangel på likestilling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen belyser økonomisk usikkerhet blant unge i Sør-Korea og Norge, og trekker paralleller til Netflix-serien «Squid Game». Unge sørkoreanere er bekymret for økende levekostnader, mens norske unge opplever økt forbruksgjeld til tross for reallønnsvekst. Sosiale medier bidrar til et forbrukspress, og mange unge er avhengige av foreldrehjelp for å komme inn på boligmarkedet. Artikkelen understreker viktigheten av å bremse forbruksgjelden og prioritere sparing for en tryggere økonomisk fremtid.
3 måneder siden
Netflix annonserte at den tredje og siste sesongen av den sørkoreanske serien «Squid Game» har premiere 27. juni. Serien, som ble en global suksess etter premieren i 2021, følger en gruppe desperate mennesker som deltar i dødelige barneleker for å vinne store pengesummer. Sesong to kom tidligere i år og endte med en cliffhanger. Regissør Hwang Dong-hyuk har bekreftet at sesong to og tre ble filmet samtidig. Under et arrangement ble det vist et klipp fra den kommende sesongen, som indikerer at de dødelige lekene fortsetter med fornyet kraft. Sesong to hadde en rekordåpning på Netflix med 68 millioner visninger på fire dager.
3 måneder siden
Sesong to av den sørkoreanske TV-serien «Squid Game» har hatt tidenes beste åpning for Netflix, med 68 millioner visninger på bare fire dager. Dette slår rekorden til «Wednesday» fra 2022. Den nye sesongen har også klatret til 7. plass på listen over de mest populære ikke-engelskspråklige seriene på Netflix. Sesong 1 av «Squid Game» fra 2021 topper fortsatt denne listen med 265,2 millioner visninger totalt. Lanseringen av sesong to har også ført til et oppsving for den første sesongen. I serien deltar en gruppe desperate mennesker i livsfarlige barneleker for å vinne penger. Lee Jung-jae er tilbake i rollen som Spiller 456.
4 måneder siden
Sesong 2 av «Squid Game» fortsetter historien der første sesong sluttet, med Seong Gi-hun som søker hevn og forsøker å stoppe de dødelige spillene. Han befinner seg igjen i spillapparatet, nå med innsikt fra forrige runde. Nye karakterer introduseres, og spillene har fått et mer hensynsløst preg. Serien kombinerer spenning med overraskende humor, uten å redusere karakterenes kompleksitet. Sesongen avsluttes med en cliffhanger, som legger opp til en tredje sesong i 2025. Serien er en mørk og underholdende fortsettelse av den populære Netflix-serien.
3 måneder siden
Netflix har avslørt at sesong 3 av den populære serien Squid Game har premiere 27. juni 2025. Under en pressedag ble det vist klipp fra den kommende sesongen som antyder intense spill. Det ble også annonsert to nye serier fra Duffer-brødrene, skaperne av Stranger Things. Den ene serien, «The Boroughs», foregår på et eldresenter, mens den andre, «Something very bad is going to happen», handler om et bryllup som går galt. I tillegg kommer en ny Frankenstein-versjon av Guilermo del Toro, en norsk film kalt «Troll 2», siste sesong av Stranger Things og en serie basert på en svensk bok. Krimforfatter Camilla Läckberg bekreftet også en ny serie om en seriemorder.
21 dager siden
Artikkelen belyser at mange nordmenn sliter med forbruksgjeld, ofte skjult og tabubelagt. Forfatteren argumenterer for at mediene bør rette mer oppmerksomhet mot dette problemet, og tilby konkrete råd og løsninger for gjeldshåndtering. Fokus bør flyttes fra problemfokus og worst case-scenarioer, til relaterte situasjoner og løsninger. Økt åpenhet rundt økonomi kan redusere stress og bekymringer, og hjelpe folk med å ta kontroll over sin økonomiske situasjon.
2 måneder siden
Hege (40) opplevde å ha svært lite penger igjen etter å ha betalt ned på en stor gjeld, til tross for en månedlig utbetaling på 90.000 kroner. Gjelden startet med forbrukslån for å kompensere for mobbing og investere i huset. Høye renter førte til at gjelden knapt minket. Etter å ha vurdert selvmord, fikk hun hjelp av en gjeldsrådgiver som koblet henne med NAV. Sammen utarbeidet de en plan for å kontakte kreditorene. Løsningen ble å refinansiere gjelden gjennom Husbanken ved å øke boliglånet. Hege ønsker nå å hjelpe andre i samme situasjon og mener helsepersonell bør spørre pasienter om deres økonomiske situasjon.
1 måned siden
Oljefondets stresstest avdekker at en fragmentert verden med økte tollsatser kan redusere fondets verdi med 35 prosent, tilsvarende 7.000 milliarder kroner. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets ser tegn til denne utviklingen, men anser et slikt fall som usannsynlig, selv om det ikke kan utelukkes. Oljefondet påpeker at flere negative scenarioer kan inntreffe samtidig, og at verdensøkonomien preges av høye gjeldsnivåer, geopolitiske spenninger og høye aksjeverdsettelser. Et marerittscenario er stagflasjon, men sentralbankene forventes å unngå tidligere feil.
2 måneder siden
Artikkelen belyser de vanskelige boligutsiktene for studenter, preget av høye boligpriser og begrensede sparemuligheter. Dagens inntektsgrense for studiestøtte og en utdatert BSU-ordning gjør det vanskelig for studenter å spare nok egenkapital. Samtidig bidrar økonomiske ulikheter til at noen får hjelp hjemmefra, mens andre sliter. Forfatteren etterlyser tiltak fra regjeringen for å bedre studentenes situasjon på boligmarkedet, uten å øke gjeldsbyrden.
4 måneder siden
Koreansk TV har opplevd en global popularitetsøkning, med formater som «Maskorama» og «Spillet» som eksempler. «King of Masked Singers», den koreanske originalen til «Maskorama», har gått i Sør-Korea i nesten ti år. Streaming-tjenester som Netflix investerer stort i koreansk innhold. Mens konkurransebasert reality er populært internasjonalt, er lettbeinte dokumentarer en ny trend i Sør-Korea. TV-bransjen følger nøye med på Sør-Korea på grunn av de nyskapende formatene. Produsentene mener at koreansk TV fenger fordi det er underholdende, spennende og lett å forstå.
14 dager siden
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl er bekymret for nordmenns økende økonomiske problemer, som hun mener kan føre til alvorlige konsekvenser som selvmord. Hun kritiserer mangelen på økonomisk støtte i de nasjonale tiltakene mot selvmord, og påpeker at det i visse tilfeller kan være økonomisk gunstigere å være langtidssykemeldt enn å jobbe. Sandmæl jobber for å bedre folks privatøkonomi og har startet et teknologiselskap som skal hjelpe folk i økonomisk uføre.
27 dager siden
TV-programmet «Luksusfellen» er tilbake med en ny sesong på TV3 den 23. april. Seerne vil møte deltakere som Aleksander, med et ekstremt forbruk av Coca-Cola og energidrikk, og paret Jakob og Tuva, som sliter med gjeld etter impulskjøp fra Temu. Werner risikerer å miste leiligheten sin på grunn av investeringssvindel. Hallgeir Kvadsheim, Lene Drange, Magne Gundersen og Cecilie Tvetenstrand er tilbake som eksperter for å hjelpe deltakerne med å rydde opp i økonomien sin.
2 måneder siden
En ny undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er mest bekymret for egen økonomi, spesielt på grunn av økte priser på mat, strøm og renter. Undersøkelsen viser at unge kvinner er mer bekymret enn unge menn, og at bekymringen øker med alderen. Østfold skiller seg ut som fylket der ungdom er mest bekymret for egen økonomi, men minst bekymret for krig, klima og miljø. Økonomirådgiver Lene Drange forklarer at mange unge sliter med å få endene til å møtes fordi lønningene ikke har holdt tritt med prisveksten. Undersøkelsen viser også at bekymring for klima og miljø har avtatt siden 2020, mens bekymring for krig og uro i verden har økt.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan dyrtiden fører til økt pågang hos Nav og Namsfogden, også fra personer med etablerte liv og faste inntekter. Avdelingsdirektør ved Nav Sandnes, Ågot Elise Vatnedal, forklarer at økte utgifter overstiger inntektene for mange. Namsfogden i Rogaland har opplevd en dobling i antall søknader om gjeldsordning i januar, og på landsbasis har antallet økt med nesten 50 prosent. Susanne R. Roalkvam, seksjonsleder for gjeldsordning i Stavanger og Sandnes, understreker at situasjonen er alvorlig og rammer mange familier. Ifølge Nav er det spesielt personer i 40–50 årene som opplever størst økonomisk press.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende statsgjelden og rentene globalt, som skaper bekymring for en potensiell økonomisk krise. Mange land sliter med høy gjeld, og økte renter gjør det dyrere å låne penger. Spesielt USA sin økonomi og politikk påvirker verdens finansmarkeder. Til tross for at sentralbanker har kuttet styringsrentene, har statsrentene skutt i været. Dette fører til at stater må betale mer for sine lån, og det påvirker også andre markeder som boliglån og aksjer. Artikkelen peker på at uansvarlig pengebruk og økende budsjettunderskudd forverrer situasjonen, og at høyere statsrenter kan føre til at investorer flytter penger fra aksjer til statspapirer.