Tom Hagens advokater reagerer på at Spesialenheten for politisaker og Riksadvokaten nekter TV 2 innsyn i etterforskningen av lekkasjer i Lørenskog-saken. Advokatene mener dette hindrer offentlig kontroll og ansvarliggjøring av politiet, og de kritiserer at ingen vil ta ansvar for lekkasjene.
Spesialenheten begrunner avslaget med personvern, men Presseforbundet mener det er oppsiktsvekkende å nekte å oppgi navnet på den avhørte politiadvokaten. Politiet erkjenner dårlig kontroll på informasjonsflyten i starten av etterforskningen, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.
Advokatene frykter at manglende åpenhet vil føre til at vitner blir tilbakeholdne i avhør.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En politiadvokat involvert i Lørenskog-saken erkjenner at sensitiv informasjon ikke var tilstrekkelig sikret. En nedlagt operasjonssentral med defekt lås ble brukt som hovedkvarter, hvor sakens detaljer var synlig på veggene. Rundt 100 politifolk var involvert, og det tok flere dager før saken ble skjermet i politiets system. På et tidspunkt hadde over 200 ansatte i påtalemyndigheten tilgang til saksdokumentene. Spesialenheten henla saken om brudd på taushetsplikten, da de ikke kunne identifisere kilden til lekkasjene. Tom Hagens advokater kritiserer politiet for å ha lekket bevis og lagt til rette for en svertekampanje i media. Politiet beklager lekkasjene, men svarer ikke på detaljerte spørsmål om manglende kontroll.
2 dager siden
Retten stengte dørene for pressen under Tone Ingebrigtsens vitnemål i en straffesak. Flere eksperter og presseorganisasjoner reagerer sterkt på avgjørelsen.
1 måned siden
Politifolk reagerer på den omfattende ressursbruken i Gjert Ingebrigtsen-saken, der et stort antall politifolk ble satt på etterforskningen, samtidig som det er mangel på ressurser i andre mishandlingssaker. Bekymring reises for om profilerte saker prioriteres over andre alvorlige saker. Politiets Fellesforbund har mottatt reaksjoner fra medlemmer som stiller spørsmål ved prioriteringen. En rapport fra Statsadvokatene i Rogaland avdekker mangler ved etterforskning og ressurser i Sør-Vest politidistrikt. Politiet avviser forskjellsbehandling og understreker at alle saker prioriteres etter alvorlighetsgrad og sakens karakter.
24 dager siden
Gjert Ingebrigtsen har i retten anklaget politiet for lekkasjer til media og forhåndsdømming i mishandlingssaken mot ham. Han mener at media har fått tilgang til dokumenter og at han møtes med forutinntatthet. Politiet avviser anklagene og sier de har etterforsket saken objektivt, og at de har avhørt vitner til ulik tid basert på taktiske vurderinger. Ingebrigtsens forsvarere har også kritisert politiet for rask saksbehandling og høy prioritering av saken. Politiet avviser også denne kritikken.
27 dager siden
Marius Borg Høibys forsvarer, Ellen Holager Andenæs, har anmeldt lekkasjer fra politiets etterforskning i saken mot Høiby, og uttrykker en dyp bekymring for at disse lekkasjene kan sabotere etterforskningen. Hun har anmeldt to lekkasjer til Oslo politidistrikt og bedt om at de etterforskes som brudd på taushetsplikten. Andenæs er også kritisk til pressens overskrifter rundt saken, der Høiby er siktet for vold i nære relasjoner mot tre ekskjærester og to tilfeller av voldtekt uten samleie. Tidligere var Øyvind Bratlien Høibys forsvarer, før Andenæs tok over i februar.
2 dager siden
Tone Ingebrigtsen vitnet i Sør-Rogaland tingrett og krevde at pressen ble kastet ut. Retten etterkom kravet til tross for offentlig interesse.
2 måneder siden
TV 2 har avslørt at ansatte i Oslo politidistrikt har hatt en hemmelig rabattavtale på parkering, til en verdi av 31.200 kroner årlig. Jurister mener dette kan være korrupsjon, og politiledelsen har bedt de ansatte om å avslutte avtalene. Spesialenheten etterforsker saken etter et anonymt varsel. Advokater påpeker at flere faktorer må vurderes før man kan konkludere om korrupsjon, men er enige om at saken potensielt kan skade tilliten til politiet. Parkeringsselskapet opplyser at rundt 60 politiansatte har benyttet seg av denne avtalen.
1 måned siden
Forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) inviterte pressen til en spørsmålsrunde om en ny vedlikeholdsavtale for F-35 kampfly, men TV 2 ble nektet adgang. Sandvik er part i en varslingssak med alvorlige anklager om lovbrudd som partiet først avviste å behandle. Statsministerens kontor (SMK) vil ikke kommentere saken, og Sandvik selv er taus. Etter en tid startet partikontoret likevel undersøkelser av varselet, samtidig som SMK undersøker anklagene for å opprettholde tilliten til forsvarsministeren. Statsminister Støre nekter å kommentere saken, og viser til konfidensialitet rundt varslersaker. En kommunikasjonsrådgiver anbefaler Ap å vurdere saken objektivt.
4 måneder siden
Handelsbanken varslet Økokrim om mistenkelige pengeoverføringer til telefonsalgfirmaet Windmill i 2018. Økokrim bekrefter å ha mottatt meldingene, men saken ble ikke etterforsket. Advokater og andre aktører kritiserer Økokrim for manglende oppfølging av varsler om mistenkelige transaksjoner, som har økt kraftig de siste årene. Økokrim-sjefen innrømmer at de har kapasitetsproblemer og at dagens regelverk kan skape en falsk trygghet. Manglende handling fra politiet kan føre til at de som skal varsle, sender dårligere meldinger.
4 måneder siden
Flere uttrykker bekymring for økt maktbruk fra politiet etter at en politimann ble frikjent i Høyesterett for voldsbruk i Kongsberg. Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) og Advokatforeningen frykter at dommen kan føre til mer vold fra politiet og svekke tilliten til rettsvesenet. Politiets Fellesforbund mener derimot at dommen ikke vil endre politiets praksis, og at politiet alltid skal bruke minst mulig makt. Høyesterett la vekt på politiets vurdering av situasjonen, noe kritikere mener gir politiet for stort handlingsrom. Det er også reist spørsmål om hvorvidt dommen tar hensyn til den som utsettes for maktbruken.
3 måneder siden
Justisdepartementet kritiserte i et brev Politidirektoratets praksis med å frata førerkort ved rusbruk, men forsøkte å holde brevet hemmelig i over ett år. Dagbladet fikk til slutt tilgang til brevet via Politidirektoratet. Jussprofessor Morten Holmboe og Venstre-politiker Ingvild Wetrhus Thorsvik kritiserer departementets hemmelighold og lange saksbehandlingstid. Politiet argumenterer for at tilbakekall av førerkort er et viktig forebyggende tiltak. Politidirektoratets svarbrev til Justisdepartementet er også hemmeligstemplet, noe som møter kritikk. Mellom 2019 og 2021 ble rundt 1000 førerkort inndratt etter veitrafikklovens paragraf om edruelighet, og omtrent 1000 på bakgrunn av bekymringsmeldinger om rusbruk.
4 måneder siden
TV-profil Tom Stiansen er i konflikt med Kragerø kommune angående en del av terrassen på sin fritidseiendom. Kommunen mener terrassen er ulovlig oppført og har sløyfet den fra den nylig innvilgede byggetillatelsen. Stiansen på sin side klager på vedtaket, og viser til at kommunen ikke reagerte på den samme terrassen i en tidligere byggesak fra 2019. Stiansens arkitekt argumenterer med at manglende reaksjon den gang må bety at terrassen er lovlig. Saken skal nå behandles politisk i kommunens hovedutvalg for plan og bygg.
4 måneder siden
Opprørte jurister ved Statsforvalteren hevder at over 2000 klagesaker i helseavdelingen ikke er behandlet, og frykter at folk kan dø i klagekø. De mener at manglende ressurser og økt saksmengde har ført til en kritisk situasjon, der kun en liten andel av sakene overholder saksbehandlingstiden. Juristene reagerer på statsrådens uttalelser om manglende informasjon, og hevder de har rapportert situasjonen siden 2021. De understreker at situasjonen skyldes manglende grunnfinansiering, og at de har varslet om dette til Stortinget uten at det er tatt hensyn til.
29 dager siden
Gjert Ingebrigtsen, tiltalt for mishandling i nære relasjoner, nekter straffskyld og hevder han aldri har utøvd vold. Under rettssaken anklaget han politiet og bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen for å lekke dokumenter til media. Larsen avviser anklagene, og politiinspektør Terese Braut Våge sier hun ikke kjenner til noen lekkasjer fra politiets side. Ingebrigtsen har ikke anmeldt de påståtte lekkasjene. Politiet understreker at de har gjennomført en grundig etterforskning med avhør av flere personer for å belyse saken.
1 måned siden
En sak publisert av TV 2 forteller om kritikkverdige forhold ved Heimdal politistasjon i Trondheim. 23 tidligere og nåværende politiansatte forteller om utfrysing, mobbing og forskjellsbehandling. Flere ansatte har forsøkt å varsle om kritikkverdige forhold rundt ledelsen, men opplever en fryktkultur. Politiets Fellesforbund sentralt mener det ikke er trygt å varsle i politiet. Lederen for justiskomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad, er bekymret og ønsker en evaluering av dagens varslingssystem, samt å vurdere å gi varslingsombudet større ansvarsområder. Varslingsombudet behandler nå saken til en politibetjent fra Heimdal politistasjon.