Artikkelen kritiserer NRK for å tillate autotune i Melodi Grand Prix (MGP), til tross for at det ikke er tillatt i Eurovision. Dette har skapt debatt, og en undersøkelse viste at et stort flertall av Nettavisens lesere er imot autotune i MGP.
NRK begrunner bruken med at det er en 'effekt' som gir artistene en moderne 'sound', men kritikere mener dette er irrelevant siden det ikke er lov i Eurovision. Det påpekes også at NRK ikke informerer seerne om hvilke artister som bruker autotune, noe som gjør det vanskeligere å stemme på en rettferdig måte.
Artisten Tone Damli er kritisk til autotune, men vil bruke det hvis andre gjør det.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
NRK tillater bruk av autotune i Melodi Grand Prix, til tross for tidligere kritikk. Musikksjef Tarjei Strøm argumenterer for at autotune er en lydeffekt som brukes i mange musikkprogrammer, og ikke et verktøy for å korrigere falsk sang. Flere MGP-artister, som Tone Damli, er skeptiske til bruken av autotune. Damli mener det er dumt og foretrekker ekte sang, men vil bruke det om andre gjør det. Artister som Sondrey og Nora Jabri ønsker helst å unngå autotune. Autotune er ikke tillatt i Eurovision, men NRK mener det gir en moderne lyd i MGP.
2 måneder siden
Etter kritikk av årets Melodi Grand Prix, inviterte Nettavisen til debatt med NRK-topp Mads Tørklep og andre MGP-eksperter. Tørklep lover å jobbe for et godt budsjett for sceneshowet i Eurovision, men understreker at spesielt bruk av flammer er kostbart i utlandet. Artist Kai Thomas «Skrellex» Ryen Larsen kritiserer utvelgelsesprosessen av artister til MGP, og mener den favoriserer etablerte navn. Tørklep bekrefter at NRK ønsker å arrangere Eurovision selv om det er kostbart, for å opprettholde kompetanse og lage en stor TV-produksjon.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer NRK for en skuffende MGP-finale og et «pinlig» forsvar mot kritikken. Finalen beskrives som uferdig og preget av manglende konkurranse, noe som får artikkelforfatteren til å spekulere i om NRK bevisst saboterte for å unngå å arrangere Eurovision. MGP-sjefens forsvar, med henvisning til god stemning i salen, avfeies som irrelevant. Artikkelen etterlyser en mer seriøs satsing på MGP fra NRKs side, med Sverige som et forbilde, og inviterer til en MGP-debatt i Oslo med deltakelse fra NRK og andre MGP-eksperter.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer NRKs endringer i «Stjernekamp», der dommerne nå velger låter for artistene. Dette fjerner artistenes eierskap og gjør konkurransen urettferdig, da tidligere sjangertemaer er fjernet. Seerne reagerer negativt, og mange mener programmet har mistet sin sjel. Forfatteren oppfordrer NRK til å gå tilbake til det gamle formatet for å redde programmet.
1 dag siden
NRK annonserte nye anklager mot LO-toppen Jørn Eggum i forkant av «Debatten». Disse anklagene ble imidlertid ikke presentert i selve programmet.
2 måneder siden
Melodi Grand Prix-finalen 2025 har startet i Oslo Spektrum, ledet av Markus Neby, Marte Stokstad og Tete Lidbom. Kveldens konkurranse avgjør hvem som skal representere Norge i Eurovision i Sveits. Nettavisens kommentator er kritisk til de første bidragene. Sondreys låt blir beskrevet som kjedelig, mens Tone Damli får kritikk til tross for en tekstendring og et positivt antrekk. Kommentatoren mener Damli drukner i sin egen låt, og at sceneshowet minner for mye om tidligere opptredener.
23 dager siden
Artikkelen kritiserer NRK-programmet «Nytt på nytt» for å fremme feilinformasjon om Tromsø kommunes bruk av kunstig intelligens (KI) i en sak om nedleggelse av barnehager og skoler. Det hevdes at programmet feilaktig fremstiller kunnskapsgrunnlaget som KI-fabrikkert og digitaliseringsminister Karianne Tungs ros av kommunen som ukritisk. Artikkelen argumenterer for at kritikken er politisk motivert, da lignende feiltrinn ikke ville blitt kritisert om KI ble brukt til å forsvare politisk korrekte handlinger. Den konkluderer med at man må være forberedt på hersketeknikker når man utfordrer politisk korrekthet.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Idrettsgallaen for å være mer opptatt av glitter og sponsorer enn av idrettslige prestasjoner. Det hevdes at arrangementet, som er et samarbeid mellom NIF, Norsk Tipping og NRK, ikke fyller et reelt behov for idretten, da utøvere allerede får anerkjennelse gjennom konkurranser. Kritikken går også på at det er vanskelig å sammenligne prestasjoner på tvers av idretter, og at diskusjoner ofte oppstår rundt hvem som ikke får pris. Det trekkes frem eksempler på personer som Bjørge Stensbøl og Johan Kaggestad som burde vært hedret, men som har blitt oversett. Artikkelen konkluderer med et forslag om å legge ned Idrettsgallaen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årets Melodi Grand Prix, der flere store navn mangler. Det avsløres at både Lavrans fra «The Voice» og Angelina Jordan trakk seg i siste liten, noe som skaper spekulasjoner om drama i kulissene. NRK gir uklare forklaringer rundt Lavrans sin exit, og hans manager avviser at det skyldes sceneskrekk. Artikkelen uttrykker skuffelse over manglende overraskelser i artistutvalget, og konkluderer med at årets MGP er en skandale for NRK.
2 måneder siden
Tone Damli har valgt å fjerne en Tesla-referanse fra sin Melodi Grand Prix-låt like før finalen. Avgjørelsen kommer som følge av Elon Musks kontroversielle handlinger og uttalelser den siste tiden. Damli ønsker ikke å bli assosiert med Tesla og Musk. Tekstendringen fører til at artisten må spille inn ny vokal og mastre låten på nytt, noe som skaper ekstra arbeid rett før finalen. Det er også usikkert om låten vil beholde sine eksisterende strømmetall på Spotify. Damli og hennes manager understreker at avgjørelsen er tatt i fellesskap, og at de vil presentere en energisk forestilling i finalen.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer NRK-programmet «Debatten» for å ha fremstått som en ukritisk hyllest av regjeringen ved presentasjonen av nye statsråder. Fredrik Solvang anklages for å ha unnlatt å stille kritiske spørsmål, og heller fokusert på en irrelevant SMS-utveksling med barne- og familieministeren, noe som beskrives som en avledningsmanøver. NRK beskyldes for å ha tatt en aktiv rolle i å skape en positiv historie om regjeringen, noe som anses som problematisk i et demokratisk samfunn.
23 dager siden
Den Europeiske kringkastingsunionen (EBU) strammer inn pressereglene for årets Eurovision Song Contest, og innfører foto- og filmforbud under generalprøvene. En svensk journalist kritiserer EBU for sensur, og mener det hindrer journalistisk dekning av arrangementet. EBU begrunner tiltaket med et ønske om å beskytte artistenes privatliv og velvære etter fjorårets uro i Malmö. Tiltaket møter motstand fra flere hold, blant annet fra Norsk Redaktørforening og den norske delegasjonen, som mener det vil føre til dårligere arbeidsvilkår for pressen og mindre medieomtale. NRK har bedt EBU om å revurdere forbudet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende «sløseripopulismen» i Norge, der kritikk av offentlig pengebruk og ineffektivitet har blitt mer fremtredende. Et eksempel er Tøyenbadet i Oslo, som etter en kostbar oppussing åpnet med synlige feil. Denne kritikken har fått fotfeste i sosiale medier og den offentlige samtalen, og partier som Frp har utnyttet frustrasjonen ved å love skattekutt og billigere strøm. Flere profilerte personer har også fått et stort publikum ved å kritisere offentlig sløsing. Samtidig er det en økende følelse av at staten har for mye makt over folks økonomi, og at mange ønsker å beholde mer av sine egne penger. Det understrekes at debatten om sløsing er viktig, men at man må være forsiktig med forenklinger.
2 måneder siden
NRKs «Debatten» har fått kritikk etter en sending om Ukraina. Programmet anklages for å svekke NRKs oppdrag ved å invitere kontroversielle gjester, som redaktør Ole Asbjørn Ness fra iNyheter, noe som ifølge kritikere normaliserer marginaliserte synspunkter. Medieforsker Kristin Skare Orgeret påpeker at valget av gjester signaliserer hva som er akseptabelt i den offentlige debatten. Kritikken omfatter også at programmet kun hadde mannlige deltakere. Redaksjonssjef Solveig Tvedt forklarer at Ness ble invitert for å representere et annet synspunkt, og beklager mangelen på kvinnelige deltakere, og sier at ingen kvinner hadde mulighet til å delta.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler uttaket til langrenns-VM i Trondheim, der Anne Kjersti Kalvå kjemper for en plass, mens Emil Iversen ikke ble tatt ut. Iversens manglende uttak har ført til kritikk fra hans far, Ole Morten Iversen, og Emil selv, som mener uttaket var urettferdig og preget av dårlig kommunikasjon. Landslagsledelsen på sin side mener Iversens resultater ikke rettferdiggjør en plass i troppen. Artikkelen konkluderer med at Iversens kritikk er usaklig, og at hans far burde holdt seg for god til å kritisere uttaket offentlig, spesielt med tanke på hans erfaring som tidligere landslagstrener. Det blir også nevnt at det er tre ledige plasser i troppen, to for herrer og en for kvinner.