Kripos har tatt i bruk et nytt verktøy for ansiktsgjenkjenning, som har doblet treffprosenten i identifiseringen av gjerningspersoner.
Ved hjelp av såkalte supergjenkjennere sammenlignes bilder fra åsteder med pass- og ID-bilder, noe som har ført til at flere henlagte saker er blitt gjenopptatt.
Metoden brukes i ulike typer saker, inkludert vold, overgrep og bedrageri, og har vist seg å være et viktig hjelpemiddel for politiet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) har argumentert for visitasjonssoner i Norge, og har begrunnet dette med at det er et viktig verktøy for dansk politi. København politi opplyser imidlertid at de aldri har undersøkt effekten av visitasjonssoner. Svensk politi har heller ikke funnet skytevåpen i sine visitasjonssoner, men mener sonene bidrar til å dempe vold. Politidirektoratet (POD) har fått tilbakemeldinger fra flere politidistrikter i Norge, hvor flertallet foreløpig ikke ser behov for visitasjonssoner. Agder politidistrikt er uenig, og mener det vil gi økt trygghet.
2 måneder siden
Politi og frivillige hjelpeorganisasjoner har testet et nytt digitalt kartverk kalt Faks, som skal effektivisere leteaksjoner. Ved å samle all relevant informasjon på en felles plattform, håper de å forbedre samhandlingen og redusere tiden det tar å finne savnede personer. Under en øvelse i Fana deltok over 90 frivillige fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder, sammen med politiet. En drone med termisk kamera ble også brukt i søket. Tilbakemeldingene fra de som deltok var positive, og politiet vurderer å implementere systemet allerede i februar.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å innføre visitasjonssoner for våpenkontroll, noe som gir politiet utvidet mulighet til å ransake personer uten konkret mistanke i bestemte områder. Vedtaket ble støttet av Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet, men møter sterk motstand fra SV. SV mener dette er et feilgrep som kan gjøre mer skade enn nytte, og anklager Senterpartiet for å ha endret sin politikk etter regjeringsbruddet. Frp mener tiltaket er nødvendig for å bekjempe økende kriminalitet, mens Senterpartiet forsvarer sin støtte ved å understreke behovet for å gi politiet de verktøyene de trenger.
3 måneder siden
FC København har fått tillatelse til å bruke ansiktsgjenkjenning for å identifisere bråkmakere på stadion. Dette tiltaket kommer etter at klubben har investert i nødvendig teknologi og ønsker å forbedre sikkerheten. Systemet vil bli innført gradvis, med full implementering innen sesongstart 2025/26. Beslutningen kommer i kjølvannet av en bot fra UEFA for dårlig supporteroppførsel. Justisministeren støtter tiltaket og ser det som et viktig skritt for å bekjempe voldelige fans, og ønsker å utvide bruken til flere klubber og stadioner. Erkerivalen Brøndby har hatt tillatelse til å bruke ansiktsgjenkjenning i flere år.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt et forslag om å innføre visitasjonssoner, som gir politiet utvidede fullmakter til å visitere personer i utsatte områder uten konkret mistanke. Vedtaket har skapt sterke reaksjoner. Venstre kritiserer manglende utredning og mener forslaget er for inngripende, mens Likestillings- og diskrimineringsombudet advarer mot etnisk profilering. Høyre, som først ønsket en utredning, støtter nå forslaget og mener det er nødvendig for å bekjempe økende kriminalitet og gi politiet de verktøyene de trenger. Forslaget skal nå sendes på høring.
3 måneder siden
Svensk politi planlegger å bruke fotobokser og bomkameraer for å spore kriminelle ved hjelp av kunstig intelligens. En lovendring er på trappene som vil gi politiet tilgang til sanntidsdata fra disse kameraene, inkludert ansikts- og skiltgjenkjenning. Målet er å bekjempe kriminelle gjenger. I tillegg skal politiet få tilgang til veivesenets videokameraer for trafikkovervåkning. Svenske politikere håper også å få unntak fra EUs personvernregler for å muliggjøre bruken av KI-teknologi. I Norge er det planer om å øke antall fotobokser, men det er foreløpig ikke planer om å gi politiet tilgang til sanntidsdata fra disse.
4 måneder siden
Politiet i Norge har i år brukt elektrosjokkvåpen 163 ganger, en økning fra fjoråret. Politiet mener våpenet har reddet liv og unngått bruk av skytevåpen i flere situasjoner. Elektrosjokkvåpenet lammer musklene og har en avskrekkende effekt. Det er registrert noen sekundærskader som fall, men ingen dødsfall i Norden. Amnesty mener våpenet er mindre dødelig, men må brukes med omhu og kun i situasjoner der det er fare for liv og helse. Elektrosjokkvåpen ble innført som et prøveprosjekt i 2019 og skal evalueres i 2026.
4 måneder siden
Nye retningslinjer fra Statens vegvesen og politiet, bestilt av Samferdselsdepartementet, åpner for at det kan settes opp flere fotobokser. Tidligere var det et krav om at det måtte ha vært personskadeulykker på strekningen for å sette opp fotoboks. Nå er det tilstrekkelig at minst 20 prosent kjører over fartsgrensen, eller at det er vanskelig for politiet å drive fartskontroll, for eksempel i lange tunneler. Målet er å bruke fotobokser mer proaktivt for å øke trafikksikkerheten. Det er per nå 428 fotobokser i Norge.
2 måneder siden
En svensk metode for å forebygge vold i nære relasjoner, der politiet oppsøker voldsutøvere for samtaler, vurderes nå i Norge. Metoden har vist seg effektiv i Sverige, men norske eksperter påpeker juridiske utfordringer knyttet til personvern. Partnerdrapskommisjonen venter på en lovendring som vil gi dem tilgang til nødvendig informasjon for å analysere partnerdrapssaker og forbedre forebyggende tiltak. Statistikken viser at mange som opplever partnervold venter lenge før de søker hjelp, noe som understreker behovet for bedre og tidligere forebygging.
11 dager siden
En tysk kvinne ble funnet i god behold i Vrådal etter å ha vært savnet i over 30 timer. En storstilt leteaksjon ble iverksatt, hvor et nytt digitalt verktøy kalt Faks ble brukt for første gang i Sør-Øst. Faks ga letemannskapene bedre oversikt over mannskapenes posisjoner, interessepunkter og bilder, noe som gjorde aksjonen mer tidsbesparende. Aksjonslederen i Røde Kors mener verktøyet bidro til bedre kommunikasjonsflyt, situasjonsforståelse og kortere informasjonsvei, og at det kan bidra til å redde liv i fremtiden. Søket var krevende på grunn av vanskelig terreng, men Faks ga god dokumentasjon underveis.
1 måned siden
Politiet har ikke tiltalt den vinningskriminelle Ismail Ouhnou for brudd på utlendingsloven til tross for gjentatte lovbrudd og utvisning fra Norge. En høyskolelektor kritiserer politiet for manglende bruk av straffeforfølgelse for ulovlig opphold, noe som kunne forhindret nye lovbrudd. Ouhnou er dømt flere ganger etter utvisning, men har unngått straff for ulovlig opphold grunnet manglende identitetsbekreftelse. Lovgiver åpner for rask straffeforfølgelse etter løslatelse, men dette er ikke fulgt opp. Kritikken retter seg mot at politiet ikke utnytter alle tilgjengelige virkemidler for å kontrollere utviste straffedømte, inkludert skjerpede strafferammer fra 2021.
23 dager siden
BankID BankAxept lanserer en ny funksjon i BankID-appen som lar brukere gjenopprette passord selv ved å skanne pass eller nasjonalt ID-kort. Tidligere har brukere måttet kontakte banken eller bruke bankens nettsider, noe som har vært tidkrevende. Eika har testet løsningen og opplevd en nedgang i henvendelser om BankID. Den nye funksjonen kan også brukes til å aktivere BankID-appen raskere, og reduserer ventetiden fra en time til rundt tre minutter. Løsningen krever at brukeren er over 18 år og har gyldig legitimasjon.
1 måned siden
NRK Supers serie «Kroppen min eier jeg» har bidratt til flere domfellelser i overgrepssaker, inkludert en sak der en far ble dømt for å ha misbrukt sin datter fra hun var tre år gammel. Serien har hjulpet barn å forstå at de har blitt utsatt for overgrep. Etter bekymringer i Kristiansand om at serien var for seksualiserende, har NRK Super nå fjernet aldersgrensen. Kristiansand kommune tillater nå bruk av serien i barnehager, og understreker seriens pedagogiske verdi.
4 måneder siden
Tre menn ble pågrepet med tyvgods til en verdi av rundt 500.000 kroner. Pågripelsen skjedde i forbindelse med et nytt grensesamarbeid mellom Norge og Sverige, som startet 1. desember. Samarbeidet fokuserer på kontroller av kjøretøy og personer, og visepolitimester Elisabeth Rise uttrykker tilfredshet med at samarbeidet ga resultater allerede første dag. Politiet understreker at kriminelle nettverk er en alvorlig trussel og at tettere samarbeid med svensk politi er et viktig tiltak for å bekjempe dette.
3 måneder siden
En ny internasjonal studie viser at kunstig intelligens (KI) er bedre enn mennesker til å oppdage eggstokkreft på ultralydbilder. Studien, ledet av Karolinska Institutet, brukte over 17.000 bilder og viste at KI reduserte antall henvisninger med 63 prosent og feilaktig friskmelding med 14 prosent. Dette kan føre til raskere og mer presise diagnoser, spesielt for kvinner som bor i områder uten spesialister. Kreftforeningen mener studien viser at KI har et stort potensial i kreftdiagnostikk, men understreker at teknologien må testes grundig før den tas i bruk i klinisk praksis. Studien er et viktig skritt mot å gjøre tidlig diagnose mer tilgjengelig.