Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) uttaler til NRK at nødhjelpsstansen til Gaza vil ha store konsekvenser, fordi den humanitære situasjonen allerede er svært vanskelig.
Eide uttrykker usikkerhet rundt hvorvidt partene vil klare å opprettholde våpenhvilen, og frykter at krigen kan blusse opp igjen.
Samtidig fremhever han at USAs utsending, Steve Witkoff, er aktiv i forsøkene på å bevare våpenhvilen, og at USA har en viss prestisje knyttet til at den holder.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Det er stor usikkerhet rundt fremtiden i Gaza idet våpenhvilen utløper uten enighet om forlengelse. Samtaler mellom Hamas og Israel i Kairo har ikke ført frem, og Hamas avviser det israelske forslaget om å forlenge første fase av våpenhvilen, mens Israel ønsker å forlenge den. En talsperson for Hamas antyder økt militær aktivitet på Gazastripen. Forhandlere forsøker å finne en løsning, men Hamas-delegasjonen har trukket seg ut av samtalene. FNs generalsekretær understreker viktigheten av å opprettholde våpenhvilen for å sikre bistand til Gaza, hvor store deler av befolkningen er drevet på flukt og mange er drept.
2 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring over manglende internasjonal oppmerksomhet rundt situasjonen i Gaza. Han beskriver situasjonen som forferdelig og verre enn før en våpenhvile ble brutt.
1 måned siden
Andre fase av våpenhvilen mellom Israel og Hamas er i fare, ifølge en Midtøsten-ekspert som mener Israel planlegger å gjenoppta krigen. Uenigheten sentrerer seg rundt implementeringen av en permanent våpenhvile, der Hamas krever at den opprinnelige avtalen følges, mens Israel har fått støtte fra USA for nye innspill. Israel har stanset nødhjelp til Gaza, noe Hamas fordømmer som utpressing og et brudd på folkeretten. Hjelpeorganisasjoner uttrykker sterk bekymring for at en gjenopptakelse av krigen vil ramme en allerede hardt prøvet sivilbefolkning.
26 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) uttrykker bekymring for at Frps holdning til EØS kan påvirke internasjonalt samarbeid dersom det blir en borgerlig regjering. Eide mener at partier som utfordrer EØS-avtalen, opptrer uansvarlig i dagens situasjon, og kritiserer Frp for deres syn på bistand. Hans Andreas Limi fra Frp understreker at partiet står fast på EØS-avtalen, men vil fortsette å utfordre EU-direktiver som ikke er i Norges interesse. Limi er uenig i at bistandskutt vil svekke Norges posisjon internasjonalt. Eide fremhever viktigheten av en stabil utenrikspolitikk og økonomisk orden i en urolig tid.
1 måned siden
EU advarer om at Israels stans av nødhjelp til Gaza kan få alvorlige humanitære konsekvenser. Stansen kommer som følge av at Hamas ikke vil forlenge våpenhvilen. EU fordømmer Hamas' beslutning og oppfordrer til en rask gjenopptakelse av forhandlingene. Utenriksminister Espen Barth Eide har uttalt seg om at nødhjelpsstansen vil ha enorme konsekvenser.
2 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring for situasjonen i Gaza. Han mener verdenssamfunnet er altfor stille om lidelsene.
2 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over situasjonen i Gaza. Han mener verdenssamfunnet er altfor stille om krigen.
1 måned siden
Israel har stanset nødhjelpssendinger til Gaza med begrunnelsen at Hamas nekter å forlenge våpenhvilen. Utenriksminister Espen Barth Eide og flere nødhjelpsorganisasjoner advarer om de alvorlige humanitære konsekvensene dette vil ha. Norsk Folkehjelp påpeker at Israels handling er et brudd på folkeretten og at de ignorerer pålegg fra Den internasjonale domstolen. Røde Kors understreker at nødhjelpen som har kommet inn hittil, kun er en liten del av det totale behovet. Hamas anklager Israel for utpressing og for å sabotere våpenhvilen, og ber om internasjonalt press for å opprettholde avtalen. Våpenhvileavtalen omfatter løslatelse av gisler og fanger, samt israelsk tilbaketrekning fra Gaza.
3 måneder siden
Ifølge medieoppslag er det oppnådd enighet om en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas. Den israelske regjeringen skal ta stilling til avtalen fredag, og den er planlagt å tre i kraft søndag og vare i 42 dager. Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker tro på at Israel vil akseptere våpenhvilen, men er usikker på varigheten. Samtidig har israelske angrep i Gaza fortsatt, noe som har ført til advarsler fra Hamas om at gislers sikkerhet kan være i fare. En barnepsykolog i Gaza forteller om håp om våpenhvile, mens en representant fra NORWAC understreker det akutte behovet for nødhjelp i Gaza.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått, men det er mange utfordringer knyttet til gjennomføringen. Avtalen har tre faser: gisselutveksling, tilbaketrekking av israelske tropper og en potensiell fredsavtale. Det er uenighet om hvilke gisler og fanger som skal utveksles, og statsminister Netanyahu møter press fra ytre høyre i sin egen regjering. Det er også en risiko for at såkalte spoilergrupper kan forsøke å sabotere avtalen. I tillegg er det mange ubesvarte spørsmål om hvem som skal styre Gaza etter krigen, og hvordan gjenoppbyggingen skal finansieres. Eksperter mener en tostatsløsning er usannsynlig, men at De palestinske myndighetene må styre Gaza.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring for konsekvensene av Donald Trumps tilbakekomst som president i USA, spesielt med tanke på en potensiell handelskrig mellom USA og EU. Han frykter at dette kan føre til tap av arbeidsplasser i Norge. Eide understreker Norges avhengighet av et godt forhold til EU for å unngå negative konsekvenser av Trumps handelspolitikk, og at Norge er i dialog med EU for å sikre inkludering i eventuelle mottiltak. Norge forbereder seg på ulike scenarioer, inkludert mulige vilkår fra Trump for å unngå handelsbarrierer, og har trappet opp kontakten med både EU og Trumps administrasjon. Eide påpeker at Trumps nye administrasjon består av lojalister, noe som krever en ny tilnærming i forberedelsene.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring for at en potensiell handelskrig mellom USA og EU under Donald Trumps presidentskap kan føre til jobbtap i Norge. Han understreker Norges avhengighet av et godt forhold til EU for å unngå negative konsekvenser av Trumps handelspolitikk, spesielt med tanke på at Norge ikke er en del av EUs tollunion. Norge er i dialog med EU for å sikre inkludering i eventuelle tiltak mot handelsbarrierer. Samtidig forbereder Norge seg på mulige vilkår fra Trump for å unngå handelsbarrierer, som kan innebære isolering av Kina. Norge har trappet opp kontakten med både EU og Trumps administrasjon for å forberede seg på en ny Trump-periode, og er klar over at situasjonen er annerledes enn under Trumps forrige periode.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide er bekymret over at palestinske myndigheter har beordret Al Jazeera til å stanse all virksomhet på Vestbredden og Gazastripen. Eide anser dette som et angrep på pressefriheten og har oppfordret palestinske myndigheter til å omgjøre beslutningen raskt. Han understreker at verdenssamfunnet er avhengig av mediene for å få troverdig informasjon om situasjonen i Palestina. Forbudet kommer etter Al Jazeeras dekning av sammenstøt mellom ulike palestinske fraksjoner. Al Jazeera er også forbudt i Israel.
27 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide mener Trumps nye tollsatser på norske varer kan være i strid med Natos artikkel 2 om økonomisk samarbeid. USA vil innføre 16 prosent toll på norske varer, noe som har ført til børsfall internasjonalt. Finansminister Jens Stoltenberg beskriver situasjonen som et alvorlig tilbakeslag for verdenshandelen. Rederiforbundet frykter konsekvenser for norsk skipsfart, spesielt knyttet til handel mellom USA og Kina. Norge håper på forhandlinger med USA og samarbeider tett med EU i saken. Statsminister Jonas Gahr Støre opplyser at amerikanerne har åpnet for samtaler.
3 måneder siden
Eksperter er skeptiske til fredsforhandlingene mellom Israel og Hamas, til tross for en våpenhvile. Våpenhvilen ble forsinket grunnet manglende navneliste over gisler, noe som understreker tillitsmangelen mellom partene. Den første fasen av våpenhvilen, som innebærer løslatelse av gisler, anses som viktig, men ekspertene er bekymret for de påfølgende fredsforhandlingene. Store deler av Gaza er ødelagt, og gjenoppbygging vil kreve en politisk avtale. Det israelske samfunnets lave tillit og regjeringens radikale partnere skaper ytterligere utfordringer. Netanyahu har signalisert at våpenhvilen ikke er en fredsavtale, og forbeholder seg retten til å gjenoppta krigen.