Internett er oversvømt av KI-genererte bilder i stilen til Hayao Miyazaki, skaperen bak Studio Ghibli. Dette har skjedd etter at OpenAI løsnet på sine restriksjoner rundt bruk av konkrete stilarter.
Miyazaki selv har tidligere uttalt at han synes slik bruk av kunstig intelligens er "en fornærmelse mot livet selv". Trenden har fått navnet "Ghiblifisering", og mange fans uttrykker bekymring for at dette vil besudle mesterverkene til det japanske animasjonsstudioet.
Det har også florert falske bilder av brev fra Studio Ghiblis advokater på X. Juridiske eksperter mener at studioet kan ha grunnlag for søksmål, selv om OpenAI hevder at deres retningslinjer ikke tillater kopiering av stilen til nålevende kunstnere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Store norske leksikon (SNL) anklager OpenAI for omfattende nedlasting av deres artikler, angivelig for å trene ChatGPT. SNL mener dette er et brudd på opphavsretten, spesielt etter at de blokkerte OpenAI sine roboter. OpenAI hevder at de respekterer SNLs ønske om ikke å bruke innholdet til trening, men at deres søkeroboter fortsatt lenker til SNL-artikler. Jurister påpeker at OpenAI kan ha brutt loven hvis de bruker SNL-tekster uten kildehenvisning. Redaktøren i SNL uttrykker bekymring for at bruken av KI-tjenester går på bekostning av leksikonets popularitet blant elever og studenter, og at dette undergraver arbeidet til de 5000 fagfolkene som har bidratt til SNL.
1 måned siden
KI-genererte bilder av nordlys spres på sosiale medier og skaper et falskt inntrykk av nordlyset og norsk natur. Visit Norway advarer mot problemet og frykter at turister ikke ser forskjell på ekte og falskt. En landskapsfotograf er frustrert over de urealistiske bildene, og mener turister kan bli skuffet. En digital sikkerhetsekspert mener KI er kommet for å bli, men at det må brukes på en god måte og reguleres. Visit Norway understreker at de ønsker å være ekte og autentisk, og bruker derfor ikke KI-genererte bilder.
27 dager siden
MDG slår alarm om spredning av falske bilder generert av kunstig intelligens på sosiale medier, og krever umiddelbare tiltak for å merke slikt innhold. De mener dette truer demokratiet ved å spre desinformasjon. Digitaliseringsministeren deler bekymringen og viser til regjeringens arbeid med å innføre EUs forordning om kunstig intelligens, men MDG mener dette tar for lang tid. En ekspert påpeker at KI-bilder kan skade troverdigheten til fotografiet og bidra til visuell forsøpling på nettet.
2 måneder siden
OpenAI har lansert sitt KI-videoverktøy Sora i Europa, inkludert Norge. Sora genererer videoer fra tekstbeskrivelser på få sekunder, men har visse begrensninger på hva den kan produsere, blant annet politisk innhold. Eksperter forventer en økning i KI-genererte videoer og advarer om potensialet for spredning av falsk informasjon, noe som kan svekke tilliten til videoer på nett. Europeiske ledere ser nå ut til å ville mykne opp regelverket rundt KI for å kunne konkurrere internasjonalt.
2 måneder siden
Kripos advarer om at kunstig intelligens kan misbruke familiebilder til å lage overgrepsbilder, noe de forventer vil øke i Norge. Politiet frykter at det vil bli vanskeligere å skille mellom ekte og falske overgrep, noe som vil vanskeliggjøre etterforskningen. De råder foreldre til å være forsiktige med deling av bilder på sosiale medier. Sikkerhetsrådgivere understreker at deling av bilder kan få store konsekvenser for barn. Redd Barna ser også en økning i kunstig overgrepsmateriale og mener at de digitale plattformene må ta ansvar og lovreguleres for å beskytte barn.
11 dager siden
Reiselivsnæringen uttrykker bekymring for bruken av kunstig intelligens (KI) i markedsføringen av nordlysturisme. KI-genererte videoer viser ofte et overdrevent og urealistisk bilde av nordlyset, noe som kan villede turister og skape et gap mellom forventning og virkelighet. En video som viser reinsdyr i en lyssatt løype med et spektakulært nordlys, har vakt oppsikt og bekymring. Reiselivsaktører frykter at slik falsk markedsføring kan skade deres omdømme og føre til at turister blir skuffet. Eksperter understreker at det er uetisk å selge drømmer som ikke kan realiseres, og oppfordrer folk til å være kritiske til innhold de ser på internett.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler fremveksten av AI-generert musikk og dens innvirkning på musikkbransjen. AI-tjenester som Suno og Udio gjør det mulig å lage musikk raskt og enkelt, noe som har ført til en økning i antall sanger som lastes opp på strømmetjenester. Radio-E Direkte spiller utelukkende AI-generert musikk for å unngå Tono-avgifter. Samtidig er musikkbransjen i harnisk og saksøker AI-selskapene for brudd på opphavsretten, da AI-modellene er trent på store mengder eksisterende musikk.
1 måned siden
Artikkelen omhandler søksmål mot KI-chatboten Character AI i USA, etter at en tenåring tok sitt eget liv etter samtaler med en bot. Samtidig bruker mange unge, inkludert en norsk 19-åring, Character AI daglig for støtte, vennskap og inspirasjon. Kritikere påpeker manglende filtre mot skadelig og seksuelt innhold, og at botene kan bli frekke og mobbe brukerne. Forskere advarer om at unge kan stole mer på KI enn på mennesker, noe som kan føre til manipulasjon og endrede sosiale strukturer. Selskapet bak Character AI hevder å ta sikkerhet på alvor og har innført tiltak for yngre brukere.
4 måneder siden
Garnbutikken Garnius oppdaget at nettbutikken Temu hadde kopiert deres strikkegenser «Reindans chunky sweater». Temu hadde kopiert både mønster, farger og brukte Garnius' egne reklamebilder. Garnius reagerte sterkt på dette, spesielt etter å ha sett at deres produktbilder ble brukt. En testbestilling avdekket at kopien var av dårligere kvalitet. Etter at Aftenposten kontaktet Temu, ble produktene og bildene fjernet. Garnius ser dette som et utbredt problem og har koblet inn juridisk avdeling. Temu hevder de nå overvåker lignende produkter for å unngå gjentakelse.
2 måneder siden
Over 3000 kunstnere har signert et opprop for å få auksjonshuset Christie's til å avlyse sin første auksjon av AI-kunst. Kunstnerne hevder at AI-modellene som brukes, er trent på opphavsrettslig beskyttet materiale og utnytter kunstnere ved å bruke deres arbeid uten tillatelse eller betaling. Auksjonen, som skal avholdes i New York, har objekter med en estimert verdi på opptil 2,8 millioner kroner. Christie's forsvarer seg med at kunstnerne bruker AI til å forbedre sine egne verk, og at AI tilføres på en kontrollert måte. Kunstnere er uenige om bruken av AI, der noen ser det som en viktig debatt om selskaper og statlige retningslinjer, mens andre kritiserer kommersialiseringen av teknologien.
4 måneder siden
En 14 år gammel jente oppdaget at falske nakenbilder av henne, laget med kunstig intelligens, sirkulerte på skolen. Gutteelever hadde brukt en «nudify»-app for å lage bildene, og lo av jentenes reaksjoner. Det finnes mange lett tilgjengelige nettsider som tilbyr slike tjenester, og de har ofte ingen alderskontroll. Eksisterende lover dekker ikke denne type misbruk, men en ny lov er foreslått for å straffe deling av KI-genererte nakenbilder og kreve rask fjerning fra sosiale medier. Jenter som blir utsatt for dette opplever ydmykelse og tillitsbrudd.
3 måneder siden
Unge reagerer på det høye energiforbruket og klimaavtrykket til kunstig intelligens (KI), som for eksempel ChatGPT. Et KI-søk genererer ti ganger mer klimautslipp enn et Google-søk, og datakraften som trengs for KI dobles omtrent hver 100. dag. Datasentre for KI krever mye energi og kjøling, noe som fører til økte klimagassutslipp. Microsoft og Google har rapportert betydelige økninger i sine klimautslipp på grunn av KI. Studenter er bekymret for utviklingen og mener det bør være restriksjoner på bruken. En ekspert mener vi bør begrense bruken av KI, men ikke stoppe den helt, og oppfordrer til bevisst bruk.
2 måneder siden
Medieviter Petter Bae Brandtzeg uttrykker bekymring for Schibsteds samarbeid med KI-selskapet OpenAI, som innebærer integrering av nyhetsartikler fra VG og Aftenposten i ChatGPT. Brandtzeg frykter at ChatGPT kan skape et uklart skille mellom direkte sitater og KI-generert tekst, og at brukerne i liten grad vil verifisere informasjonen i de originale kildene. Han påpeker at OpenAI ikke er bundet av pressens etiske regler, noe som øker faren for forvrengning av nyhetsinnholdet.
2 måneder siden
Artikkelen belyser en bekymringsfull utvikling der KI-modeller kan manipuleres til å fremme bestemte narrativer. Elon Musks KI-modell, Grok 3, ble avslørt for å sensurere negativ informasjon om Musk selv og Donald Trump, etter å ha blitt instruert om å ignorere kilder som koblet dem til desinformasjon. Denne hendelsen reiser alvorlige spørsmål om ideologisk skjevhet i KI-systemer og utfordrer Musks visjon om en «sannhetssøkende KI». Hendelsen er bekreftet av ansatte i xAI, som forklarer det med en feil i systemet. Artikkelen argumenterer for at Norge må engasjere seg sterkere i KI-utviklingen for å sikre en demokratisk og transparent bruk av teknologien.
1 måned siden
Arve Hjalmar Holmen har klaget OpenAI inn til Datatilsynet etter at ChatGPT feilaktig anklaget ham for å ha drept sine barn. Personvernorganisasjonen Noyb støtter klagen, og mener saken viser at OpenAI ikke sikrer korrekte personopplysninger. ChatGPT blandet korrekte opplysninger om Holmen med falske anklager, noe som førte til sjokk. Datatilsynet vil trolig videresende klagen til det europeiske datatilsynet. Noyb krever at OpenAI sletter det ærekrenkende innholdet og justerer modellen for å unngå lignende feil, og anbefaler brukere å være forsiktige ved bruk av KI-tjenester.