Venstreleder Guri Melby kritiserer statens langsomme støtte til Ukraina, og foreslår å kanalisere mer hjelp gjennom frivillige organisasjoner. Under et besøk hos HMM Helsehjelp Ukraina i Bergen, fremhevet hun deres effektivitet.
HMM Helsehjelp Ukraina forbereder nå sin største leveranse av medisinsk utstyr til Ukraina, verdt rundt 40 millioner kroner. Styreleder Tor Fredrik Müller understreker at disse leveransene er avgjørende for moralen og dekker grunnleggende fysiske behov.
Melby påpeker at Europa må øke sin støtte til Ukraina etter at USA har redusert sin bistand.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Venstre-leder Guri Melby kritiserer regjeringen for manglende økonomisk støtte til Ukraina, og mener Norges 12. plass på giverlisten er pinlig. Hun oppfordrer finansminister Jens Stoltenberg til å bruke landets inntekter til å øke bidraget, og håper det vil inspirere andre land. Stoltenberg kommenterer ikke Norges plassering, men er fornøyd med Stortingets vedtak om økt støtte. Frp ønsker ikke å delta i en «overbudspolitikk», men er åpen for å diskutere ytterligere støtte.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer økt støtte til Ukraina etter at president Zelenskyj ble kritisert i USA. Støre mener at den nye amerikanske administrasjonen markerer en endring i amerikansk utenrikspolitikk, og at Europa må bidra mer. Venstre støtter Støres signaler og hasteinnkaller Stortinget for å diskutere en mangedobling av støtten. Partileder Guri Melby mener USA svikter Ukraina, og at Norge må handle raskt. Støre uttrykker forståelse for Zelenskyjs reaksjon og understreker at Ukraina kjemper en frihetskamp for alle.
1 måned siden
Flere hjelpeorganisasjoner ber om en krisepakke for humanitær bistand i forbindelse med Ukraina-pakken. De ønsker at Norge skal bevilge flere milliarder fra Oljefondet for å avhjelpe situasjonen i kriserammede områder, spesielt etter at USA har kuttet store deler av sin bistand. Redd Barna påpeker at liv står i fare og barn vil dø om kort tid hvis det ikke tas grep. Organisasjonene oppfordrer statsminister Støre til å ta en lederrolle internasjonalt, slik Starmer har gjort for Ukraina. Utviklingsministeren sier bistand er en prioritet, men at man må forenkle og effektivisere bistanden.
16 dager siden
Litauens tidligere utenriksminister, Gabrielius Landsbergis, kritiserer europeiske land for manglende engasjement og handlekraft i støtten til Ukraina. Han mener Europa sløser tid på planlegging av en fremtidig sikkerhetsstyrke, og at svært få land vurderer å delta reelt. Norge er med i «Koalisjonen av de villige», men Landsbergis fremhever at kun Frankrike har signalisert klar vilje til å delta i et oppdrag uten Russlands godkjennelse. Forsvarsminister Tore O. Sandvik forstår utålmodigheten, men understreker at Europa bidrar med betydelig utstyr og støtte. USA oppfordrer Europa til å ta et større ansvar for egen sikkerhet, mens Landsbergis etterlyser økt finansiering til Ukraina.
2 måneder siden
Ferd-eier Johan H. Andresen oppfordrer Norge til å støtte Ukraina som om landet selv var i krig, og etterlyser handlekraft fra norske politikere. Han påpeker at Europa ikke lenger kan stole på at USA vil gripe inn. Flere partiledere, som Erna Solberg og Sylvi Listhaug, støtter økt støtte til Ukraina. Gründer Isabelle Ringnes mener Norge bør søke EU-medlemskap i lys av situasjonen. Petter Stordalen uttrykker bekymring for økt polarisering, men understreker viktigheten av håp og fred.
2 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen støtter kritikken om at Vesten ikke har gjort nok for å sette Ukraina i stand til å vinne krigen mot Russland. Hun fremhever at Danmark har vært tidlig ute med donasjoner, men erkjenner at mer kunne vært gjort. Frederiksen uttrykker skepsis til at en fredsavtale vil føre til varig fred i Europa, og understreker behovet for et sterkt ukrainsk militære som sikkerhetsgaranti. Statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter at Norge vil bidra til å trene og utruste en ukrainsk brigade, etter anmodning fra president Zelenskyj.
1 måned siden
Senterpartiet ønsker å øke Norges støtte til Ukraina og Forsvaret, og foreslår å kutte i satsingen på havvind og kjøp av skogkvoter for å frigjøre nødvendige midler. Marit Arnstad anslår at dette kan frigjøre over 40 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre forventes å varsle økt støtte til Ukraina i sin kommende redegjørelse. Samtidig argumenterer flere partier for at den eksisterende langtidsplanen for Forsvaret må fremskyndes og trappes opp, som en respons på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen og usikkerheten knyttet til USAs engasjement.
2 måneder siden
Et leserbrev kritiserer Norges manglende økonomiske støtte til Ukraina og stiller spørsmål ved hvorfor Norge ikke gir mer hjelp. Skribenten uttrykker forundring over at pressen ikke har konfrontert Støre med dette. Det argumenteres for at Norge bør gi etter evne, og at rask handling er nødvendig. Kritikken rettes også mot Stoltenberg for å fokusere for mye på handlingsregelen.
1 måned siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kritiserer regjeringen for byråkratiske hindringer som forsinker opprustningen av Forsvaret og utviklingen av norsk forsvarsindustri. Kritikken kommer etter statsminister Støres redegjørelse om økt støtte til Ukraina og en kommende endring i den langsiktige forsvarsplanen. Listhaug nevner spesifikt utvidelsen av Nammo-fabrikken, oppbygging av skytefelt og etableringen av Chemring Nobels sprengstoffabrikk som prosjekter som møter unødvendige hindringer. Hun understreker at rikets sikkerhet og Forsvarets behov må prioriteres.
1 måned siden
Norsk-ukrainsk venneforening oppfordrer Norge til å øke sin støtte til Ukraina til minst 200 milliarder kroner. Bakgrunnen er bortfall av støtte fra USA, som krever en kraftig økning i europeisk innsats. Foreningen understreker at Norge har ressurser til å gjøre en forskjell, og at det er en billig forsikring sammenlignet med kostnadene ved en russisk seier. De foreslår en fullmaktsbevilgning for å møte Ukrainas behov raskt, inkludert finansiering av våpenproduksjon, deltakelse i flernasjonale fond og støtte til sivil sektor og antikorrupsjonsarbeid. Det argumenteres for at Norge ikke har råd til å være passiv og må handle raskt for å forsvare demokrati og menneskerettigheter.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina og Europa som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt og målrettet støtte til Ukraina. Han kritiserer munnhuggeriet mellom Trump og Zelenskyj, samtidig som han fremhever viktigheten av samhold i Europa. Flere partiledere, inkludert Støre, Melby, Bergstø, Solberg og Hermstad, støtter kravet om økt støtte, og foreslår konkrete tiltak som hasteinnkalling av Stortinget og en europeisk kronerulling. De understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet og fremtid, spesielt i lys av usikkerheten rundt USAs engasjement.
2 måneder siden
I forbindelse med sikkerhetskonferansen i München møtte statsminister Jonas Gahr Støre Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Professor Janne Haaland Matlary mener Norge og Europa må øke sin støtte til Ukraina, særlig på grunn av usikkerhet rundt USAs engasjement. Kritikken mot Norges støtte har økt, sett i lys av landets inntekter fra høye gasspriser. Opposisjonen, anført av Høyre og Venstre, krever økt finansiell støtte og bedre europeisk samarbeid. Støre vurderer økt bistand, men understreker at det er viktig å omsette penger til våpen og øke produksjonskapasiteten. USAs Ukraina-utsending uttalte at Europa ikke får delta i fredssamtalene.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide beskriver situasjonen i Ukraina som en «skjebnetid» og understreker behovet for økt støtte og vestlig samhold. Han kritiserer også ordvekslingen mellom USAs president Trump og Ukrainas president Zelenskyj. Flere partiledere, inkludert Venstre, SV og Høyre, krever økt støtte til Ukraina, mens MDG foreslår en europeisk kronerulling. Statsminister Støre kommenterer situasjonen og understreker viktigheten av samarbeid med USA for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Norske politikere vurderer å øke støtten til Ukraina etter kritikk fra en dansk redaktør, som påpeker at Norge har tjent betydelig på krigen gjennom økte gassinntekter. Redaktøren foreslår en støtte på minst 780 milliarder kroner. Statsminister Støre signaliserer en «betydelig» økning, men vil diskutere konkrete tall med partiene først. Flere partiledere har kommentert behovet for økt støtte, men uten å fastsette beløp. Venstre ønsker en mangedobling, mens MDG har foreslått 1000 milliarder kroner.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler forventninger om at Jens Stoltenberg, i sin nye rolle som finansminister, vil øke Norges økonomiske støtte til Ukraina. Stoltenberg har tidligere oppfordret NATO-land til å øke forsvarsbudsjettene, og eksperter mener han nå vil bli presset til å etterleve dette selv. Venstre-leder Guri Melby etterlyser en klarere politikk fra Stoltenberg om Ukraina-støtten. Norge kritiseres fra dansk hold for å gi mindre bistand enn Danmark, til tross for store inntekter fra gassalg under krigen.