Stortingspresident Masud Gharahkhani besøkte USA og møtte senator Mitch McConnell for å styrke samarbeidet mellom Norge og USA. Under møtet advarte McConnell om at USAs interesser vil skades dersom Russland vinner krigen i Ukraina, og han understreket viktigheten av stabilitet i Europa.
Han fremhevet også Jens Stoltenbergs betydning for forholdet mellom Norge og USA. Gharahkhani mener at press fra Europa kan ha påvirket USAs engasjement i Ukraina, og understreker at Norge og USA er gjensidig avhengige av hverandre i sikkerhetspolitikken.
Både Gharahkhani og ambassadør Huitfeldt fremhever den tverrpolitiske enigheten i Norge om støtte til Ukraina som et viktig signal.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En stortingsdelegasjon har besøkt USA for å diskutere arktiske spørsmål og sikkerhetspolitikk, og uttrykker bekymring over signaler fra Donald Trump om en mer Russland-vennlig linje. Delegasjonen frykter at dette kan svekke samholdet i NATO og påvirke Norges sikkerhet i nordområdene. De understreker viktigheten av fortsatt samarbeid med USA for å overvåke Arktis, spesielt med tanke på økt russisk aktivitet. Delegasjonen har møtt amerikanske senatorer, representanter fra NASA, forsvarsindustrien og delstatspolitikere for å styrke samarbeidet.
2 måneder siden
Etter et besøk i Ukraina varsler statsministrene Jonas Gahr Støre og Mette Frederiksen et nytt norsk-dansk forsvarssamarbeid. Inntrykkene fra Ukraina understreker behovet for økt forsvarsevne. Samarbeidet vil inkludere felles investeringer i våpensystemer, sensorer og ammunisjon, samt felles trening. Statsministrene uttrykker også bekymring for sikkerhetssituasjonen i Europa, særlig knyttet til Russland, og fremhever viktigheten av overvåkning i nordområdene. De peker på nødvendigheten av å forstå den nye politiske stilen fra USA og dens implikasjoner for europeisk sikkerhet.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Det hvite hus og møtte president Donald Trump sammen med finansminister Jens Stoltenberg. Møtet var preget av Trumps ros til Norge og delegasjonen, men også tydelige uenigheter, særlig om krigen i Ukraina og amerikansk tollpolitikk. Støre fremhevet Norges viktige rolle i amerikansk sikkerhet, spesielt i nordområdene, og fikk bekreftet en gjensidig tillit i NATO-samarbeidet. Til tross for uenighet om hvordan konflikten i Ukraina bør løses, understreket Støre Norges støtte til et sterkt ukrainsk forsvar og press på Russland. Tollspørsmålet forble uavklart, med Trump som opprettholdt sin holdning om at Norge kan betale mer. Eksperter mener Støre og Stoltenberg kan ha lykkes i å få Trumps oppmerksomhet på sikkerhetsspørsmål, men tviler på at de endret hans syn på toll og fredsforhandlinger.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre redegjorde for Stortinget om den sikkerhetspolitiske situasjonen, og beskrev den som den mest alvorlige siden andre verdenskrig. Bakgrunnen er samtaler mellom Ukraina, USA og Europa. Flere partier har tatt til orde for å øke Norges støtte til Ukraina, spesielt etter at forholdet mellom USA og Ukraina har blitt mer anstrengt. Støre understreket USAs betydning for norsk sikkerhet og at Norge spiller en viktig rolle i Nato på grunn av sin grense mot Russland. Han uttalte også at han ikke tror Russland har kapasitet til å gå imot Nato.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at USAs bidrag er avgjørende for å oppnå en varig fred i Ukraina, spesielt etter møtet mellom Trump og Zelenskyj. Støre reiser til London for et sikkerhetspolitisk toppmøte om Ukraina, der han vil fremheve viktigheten av europeisk samhold og støtte til Zelenskyj. Høyre-leder Erna Solberg beskriver Trumps oppførsel som rystende og oppfordrer Europa til å ta større ansvar for egen sikkerhet. SV-leder Kirsti Bergstø kritiserer Trumps behandling av Zelenskyj og ber Støre komme til Stortinget for å styrke støtten til Ukraina.
2 måneder siden
I forbindelse med sikkerhetskonferansen i München møtte statsminister Jonas Gahr Støre Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Professor Janne Haaland Matlary mener Norge og Europa må øke sin støtte til Ukraina, særlig på grunn av usikkerhet rundt USAs engasjement. Kritikken mot Norges støtte har økt, sett i lys av landets inntekter fra høye gasspriser. Opposisjonen, anført av Høyre og Venstre, krever økt finansiell støtte og bedre europeisk samarbeid. Støre vurderer økt bistand, men understreker at det er viktig å omsette penger til våpen og øke produksjonskapasiteten. USAs Ukraina-utsending uttalte at Europa ikke får delta i fredssamtalene.
1 måned siden
Stortingspresident Masud Gharahkhani er i Butsja, Ukraina, for å markere treårsdagen for byens frigjøring fra russisk okkupasjon. Han deltar sammen med 21 andre europeiske parlamentspresidenter, og understreker viktigheten av Europas samlede støtte til Ukraina, spesielt med tanke på Stortingets nylige vedtak om en støttepakke på 85 milliarder kroner. Butsja ble okkupert av russiske styrker i 2022 og ble åsted for omfattende krigsforbrytelser, med over 400 drepte funnet etter frigjøringen. Gharahkhani har tidligere besøkt byen og beskriver sterke inntrykk fra møter med lokale innbyggere. Besøket finner sted i en kritisk fase, med en forventet russisk offensiv.
9 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte USAs president Donald Trump i Det hvite hus denne uken. Møtet vil fokusere på sikkerhetspolitikk, Nato, krigen i Ukraina, samt handel og næringsliv. Støre understreker at USA er Norges viktigste allierte, spesielt i en tid med økte sikkerhetspolitiske utfordringer. Tidligere har Støre hatt telefonkontakt med Trump, der tollspørsmål ble diskutert, spesielt etter at Trump innførte tollsatser som senere ble satt på pause i 90 dager for land utenom Kina. Støre ønsker å unngå en tollkrig og fremhever viktigheten av samarbeid mellom Europa og USA. Stoltenberg, som var Nato-sjef under Trumps første periode, uttrykker bekymring for usikkerheten rundt tollsatser og deres ringvirkninger. Reuters omtaler Stoltenberg som en potensiell «Trump-hvisker» som kan bidra til å dempe handelskonflikter mellom Norge og USA.
2 måneder siden
Europeiske statsledere møtes i Kyiv for å demonstrere samhold med Ukraina, samtidig som USAs posisjon under Trump har endret seg og krever betaling for tidligere støtte. Dette tvinger Europa til å ta et større ansvar og øke sin støtte til Ukraina. Artikkelen understreker viktigheten av europeisk samarbeid for å sikre både Ukrainas og Europas sikkerhet. Jonas Gahr Støres deltakelse i Kyiv signaliserer Norges støtte og tilhørighet til det europeiske fellesskapet, og viktigheten av å stå sammen mot Russlands aggresjon.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg ledet en norsk delegasjon til et møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Trump ga ros til Norge og Støre, som på sin side berømmet Trumps initiativer for fred i Ukraina, til tross for store uenigheter mellom Norge og USA i denne saken. Professor Jo Jakobsen ved NTNU beskriver møtet som et nødvendig diplomatisk spill hvor Norge må unngå konflikt og opptre høflig, selv om landet er dypt uenig i USAs politikk overfor Ukraina, Russland og Grønland. Jakobsen mener møtet var et «kosemøte» for å styrke det bilaterale forholdet, men advarer samtidig om at Norge må forberede seg på et økt samarbeid med Europa i fremtiden. Han peker på at Norges avhengighet av USA gjør det vanskelig å uttrykke åpen kritikk, og at det er viktig å unngå å skape konflikter som kan skade norske interesser.
1 måned siden
Latvias president Edgars Rinkēvičs besøker Norge fredag 28. mars for å møte statsminister Jonas Gahr Støre, stortingspresident Masud Gharahkhani og kronprinsregenten. Hovedtemaene for besøket er støtte til Ukraina, europeisk sikkerhet og samarbeid innen forsvarsindustri. Latvia og Norge har et tett samarbeid både i den nordisk-baltiske kretsen NB8 og i NATO. Presidenten skal også delta på et seminar om forsvarsindustri arrangert av Latvias ambassade og NHO.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på sikkerhetskonferansen i München, hvor han møtte Ukrainas president Zelenskyj og representanter fra USA. Støre understreker at Norge og Nato støtter Ukraina fullt ut, og at Ukraina selv må definere en akseptabel fredsløsning. Han tror ikke fredsforhandlinger er nært forestående. Støre kommenterer også at den amerikanske administrasjonen sender ut signaler og at deres holdning til krigen er under utarbeidelse. Han viser til Natos erklæring om at Ukraina er på vei mot medlemskap, og at enkeltland ikke kan oppheve slike beslutninger. Støre foretrekker Nansen-programmet for å støtte Ukraina, fremfor den danske modellen.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) understreker at USA fortsatt er Norges viktigste allierte, til tross for usikkerhet skapt av signaler fra amerikansk politikk. Han påpeker at USA har satt Europa på sidelinjen i Ukraina-prosessen og skapt usikkerhet rundt NATO. Støre fremhever viktigheten av samarbeid i nordområdene og understreker behovet for å tolke de mange signalene fra USA. Han stoler på at USAs NATO-forpliktelser fortsatt gjelder og at USA vil stille opp for Norge ved behov.
2 måneder siden
Toppledere fra svensk og dansk næringsliv besøkte Oslo for å diskutere Norges forhold til EU og behovet for tettere nordisk samarbeid. De uttrykte bekymring for uro i europeiske regjeringer og understreket viktigheten av samhold, spesielt med tanke på sikkerhet, økonomi og forholdet til USA. De argumenterte for at et samlet Europa står sterkere i møte med en uforutsigbar amerikansk handelspolitikk, og inviterte Norge til å bli med i EU. NHO-sjef Almlid delte bekymringen og påpekte at Norge kan bli sårbart utenfor EU i en potensiell handelskrig.
6 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte USAs president Donald Trump i Det hvite hus, hvor tonen var god og preget av gjensidig respekt. Hovedtemaet i samtalen var Ukraina, der Støre understreket behovet for økt press på Russland for å få slutt på krigen. De diskuterte også norsk-amerikansk samarbeid i nordområdene, særlig innen forsvar og etterretning, med vekt på Norges rolle som "øyne og ører" i nord. Trump uttrykte stor interesse for Norge og landet generelt. Støre opplevde Trump som lyttende, og møtet hadde en positiv atmosfære. I tillegg snakket de om handel, hvor Støre og finansminister Jens Stoltenberg fremhevet viktigheten av norsk-amerikansk samhandel og norske bedrifters investeringer i USA, uten at det ble ført forhandlinger om toll eller tariffer.