Innbyggere i et lite område i Sør-Texas stemmer over om de skal bli en offisiell by kalt Starbase. Utfallet av avstemningen forventes å favorisere forslaget, da flertallet av de stemmeberettigede er tilknyttet SpaceX.
Innbyggerne i Boca Chica, et lite område i Sør-Texas, skal stemme over om de vil bli en offisiell by med navnet Starbase. Området huser rundt 500 mennesker, hvorav 260 er ansatte i SpaceX, og resten i hovedsak deres familier.
Dette flertallet av SpaceX-tilknyttede innbyggere gjør at utfallet av avstemningen anses som så godt som garantert i favør av bystatus. SpaceX argumenterer for at bystatus vil forbedre logistikk og koordinering rundt deres rakettoperasjoner.
Kritikere, representert ved grupper som South Texas Environmental Justice Network, uttrykker sterk bekymring for potensielle miljøødeleggelser, ulovlig dumping, seismisk aktivitet og begrenset offentlig tilgang til Boca Chica Beach, som de mener har lang historisk og kulturell betydning for lokalbefolkningen og urfolk.
Elon Musk
Bobby Peden
Bekah Hinojosa
Remi Garza
Donald Trump
SpaceX
The Guardian
AFP
South Texas Environmental Justice Network
Environmental Protection Agency
Sør-Texas
Boca Chica
Starbase
Mexicogolfen
Texas
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte et nytt partiprogram med mål om regjeringsdeltakelse. Partiet går inn for strengere straffer, inkludert livstid og utvidet forvaring, kutt i offentlig sektor som Utrykningspolitiet og Innovasjon Norge, og vil kreve kunnskapsministerposten. Mest kontroversielt vedtok landsmøtet, mot partiledelsens råd, å tillate surrogati i Norge. Andre vedtak inkluderer nei til gratis ferger og elektrifisering av Melkøya, samt ja til kasinoer og gasskraftverk. Analyser peker på en stilendring hos leder Sylvi Listhaug, men at Trump kan være en utfordring for partiets fokus.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Beslutningen kom etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som følge av mediesaker. Vistnes har mottatt sterk oppfordring fra Fellesforbundet og Fagforbundet, som til sammen representerer et flertall av delegatene på LO-kongressen, og regnes nå som favoritt til å etterfølge Peggy Hessen Følsvik. Valgkomiteens leder bekrefter at det nå er to sterke kandidater.
Donald Trump har i et intervju utelukket å søke en tredje presidentperiode, og anerkjenner grunnlovens begrensning på to perioder. Samtidig planlegger administrasjonen massedeportasjoner av innvandrere ved hjelp av Palantir-teknologi og en avtale med El Salvador om bruk av det omstridte Cecot-fengselet, selv for personer uten kriminelt rulleblad. Canadas nyvalgte statsminister Mark Carney skal møte Trump i Washington tirsdag, i et forsøk på å håndtere et anstrengt forhold preget av Trumps tollpolitikk og uttalelser.
Det er bred forventning om at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent ved rentemøtet denne uken. Sentralbanken har vært mer avventende med kutt enn andre land grunnet høy inflasjon. Usikkerhet knyttet til internasjonal økonomi, Trumps handelspolitikk og en svak kronekurs påvirker utsiktene, og økonomene er uenige om tidspunktet for eventuelle rentekutt senere i år. Samtidig har dollaren svekket seg betydelig den siste tiden, og flere storbanker venter videre fall mot euro og norske kroner.
Houthi-bevegelsen i Jemen har tatt på seg ansvaret for et missilangrep som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv i Israel. Angrepet førte til at flere personer ble skadet og flytrafikken ble midlertidig stanset. Houthiene hevder angrepet viser deres evne til å ramme beskyttede mål og er i solidaritet med palestinerne. Israels forsvarsminister har varslet harde tiltak som svar på angrepet.
50 norske organisasjoner, inkludert LO og Amnesty, kritiserer Oljefondets investeringer i israelsk-okkuperte områder i et brev til finansministeren. De viser til at FN-domstolen har fastslått at okkupasjonen er ulovlig og at regjeringen fraråder handel knyttet til bosetningene. Organisasjonene mener det er doble standarder når fondet likevel investerer der, mens Etikkrådet viser til sitt mandat. Finansdepartementet forsvarer dagens rammeverk for fondet.
1 dag siden
SpaceX-anlegget Starbase i Texas er på vei til å få offisiell bystatus. En lokal avstemming viser overveldende flertall for å gjøre området til en by.
19 timer siden
Elon Musks rakettbase Starbase i Texas har fått bystatus. Et flertall av de stemmeberettigede godkjente forslaget i en avstemming.
1 dag siden
Stedet hvor SpaceX bygger og skyter opp raketter, kjent som Starbase, har nå fått status som en offisiell by i Texas. Dette skjer etter en lokal avstemning der et flertall stemte for forslaget.
4 måneder siden
Elon Musk ønsker å gjøre SpaceX' anlegg Starbase i Texas til en egen by. SpaceX har sendt en formell begjæring til lokale myndigheter om å holde en avstemning for å gi Starbase bystatus. Dette kommer etter at Musk flyttet selskapets hovedkontor fra California i protest mot en ny kjønnsidentitetslov. Starbase har allerede infrastruktur og over 3000 ansatte, og SpaceX hevder å investere milliarder i området. Ideen ble først lansert av Musk i 2021, men først nå har fylket mottatt en offisiell begjæring. Lokale myndigheter vil nå vurdere om begjæringen er i henhold til loven.
4 måneder siden
SpaceX har offisielt flyttet sitt hovedkvarter til Starbase i Texas, bekreftet av Elon Musk. Starbase ligger ved Boca Chica Beach, hvor selskapet utvikler Starship-raketter. Flyttingen kommer etter at Musk tidligere annonserte planer om å flytte både SpaceX og X fra California til Texas. En ny kjønnsidentitetslov i California ble nevnt som en utløsende faktor. SpaceX har også flyttet sin registrering fra Delaware til Texas. Det er uklart hvor mange jobber eller fasiliteter som vil bli overført fra California.
3 måneder siden
I Bykle kommune har lokalbefolkningen uttrykt bekymring over hytteutbygging, og en undersøkelse viser at et flertall mener at hytteeiere tar seg for mye til rette og at mer utbygging vil skade lokalsamfunnet. Ordføreren er uenig i kritikken, men erkjenner behov for kontrollert utbygging og understreker at kommunen allerede har satt bremsen på flere hytteprosjekter. Hytteutbygging er viktig for kommunens økonomi, men det er en økende misnøye blant innbyggerne. En professor påpeker at skepsisen til hyttebygging er økende i flere fjellkommuner, ikke bare i Bykle.
1 måned siden
Modalen kommune, med 307 stemmeberettigede, holder folkeavstemning om et vindkraftprosjekt. Norsk Vind ønsker å bygge 100 turbiner, noe som kan gi kommunen 100 millioner kroner årlig de første ti årene, samt 15 arbeidsplasser og bedre infrastruktur. Kommunen er allerede velstående grunnet vannkraft, men har store naturinngrep. Innbyggerne vurderer økonomi opp mot miljøkonsekvenser. Folkeavstemningen er rådgivende, og kommunestyret tar endelig beslutning i april.
29 dager siden
Naturvernere har klaget Stord kommunes avgjørelse om å tillate bygging av 250 boliger på Hystadgardane inn til Sivilombudet. De mener utbyggingen bryter med naturmangfoldloven, da området har flere rødlistede arter og truede treslag, uten at det er gjort tilstrekkelige biologiske undersøkelser. Kommunalsjefen stiller seg uforstående til kritikken og mener kommunen har et godt nok kunnskapsgrunnlag. Utbyggingsselskapet planlegger likevel byggestart etter sommeren, og melder om stor interesse for boligene. Naturvernforbundet på Stord føler ikke de blir hørt i prosessen, og kjemper for at naturen skal få en stemme.
4 måneder siden
Innbyggerne på Sekken kjemper mot sentralisering og befolkningsnedgang. Til tross for at kommunen legger ned ungdomstrinnet, gir de ikke opp. De lokker barnefamilier, spesielt fra Nederland, med boliger og tomter. Dugnadsånd har ført til butikk, brannstasjon og boligprosjekter. Øyfolket har et sterkt samhold og driver selvbetjent butikk og generasjonskorps. De jobber for å øke folketallet og beholde skolen, som de ser som avgjørende for øyas overlevelse. De har investert betydelige midler i boligprosjekter og infrastruktur.
2 måneder siden
Ringsaker kommune vil legge til rette for over 3500 nye hytter i Norges største hytteområde, Sjusjøen og Ringsakerfjellet, ifølge en ny arealplan. Naturvernforbundet reagerer og mener planene ikke tar hensyn til kunnskap om nedbygging av naturen, og er bekymret for nedbygging av myr og CO2-utslipp. Villreinnemnda for Rondane og Sølnkletten er bekymret for konsekvensene for villreinen, da økt menneskelig ferdsel kan forstyrre villreinens trekk til sommerbeite. Varaordføreren i Ringsaker kommune understreker at kommunen må balansere hensynet til grunneiere, hytteeiere, tilflyttere og naturen.
2 måneder siden
Et stort skogsområde i Asker risikerer å bli brukt til bygging av en sprengstoffabrikk for Chemring Nobel, for å øke produksjonen av militært sprengstoff grunnet underskudd i Europa. Forslaget har utløst sterk motstand fra lokalbefolkningen og Naturvernforbundet, som frykter store konsekvenser for dyreliv og friluftsliv. Over 3000 personer har signert et opprop mot planene. Samtidig argumenteres det med at fabrikken vil gi 400 arbeidsplasser og nærhet til eksisterende anlegg. En mulighetsstudie skal presenteres for politikerne i Asker kommune for å belyse konsekvensene.
1 måned siden
I Modalen avholdes det folkeavstemning om et vindkraftprosjekt som har skapt splid i bygda. Innbyggerne skal velge mellom å bevare naturen eller å tillate bygging av 100 vindturbiner, hver 220 meter høye, i Modalsfjellene. Utbyggeren, Norsk Vind, lover betydelige inntekter, nye arbeidsplasser og billigere strøm. Prosjektet møter motstand fra de som frykter konsekvensene for natur, dyreliv og friluftsliv. Engasjementet er stort, og utfallet vil være avgjørende for om selskapet skrinlegger planene. Folkeavstemningen er rådgivende, og kommunestyret skal behandle saken 10. april.
2 måneder siden
Innbyggerne i Hurum er bekymret for planene om en ny sprengstoffabrikk i Hurummarka, og frykter økt risiko for sabotasje, forurensning og redusert trygghet. Den britiskeide bedriften Chemring Nobel ønsker å utvide sin produksjon av høyeksplosiver, men møter motstand fra lokalbefolkningen som frykter inngrep i naturen og begrensninger i friluftslivet. PST bekrefter at de er i kontakt med selskapet angående sikkerhet, og vurderer at produksjon av materiell til Ukraina kan være utsatt for sabotasje. Lokalbefolkningen stiller spørsmål ved plasseringen av fabrikken og mangelen på åpenhet rundt risikoanalyser, og flere vurderer å flytte.
15 dager siden
Artikkelen omhandler Honduras Próspera, en kontroversiell libertariansk fristat etablert på øya Roatán i Honduras. Prosjektet er støttet av investorer som Peter Thiel og Tim Draper, og tiltrekker seg selskaper og individer med løfter om lave skatter og minimal statlig regulering. Svenske Lonis Hamaili gir et innblikk i hvordan fristaten fungerer og hvorfor han valgte å flytte dit. Samtidig møter prosjektet sterk lokal motstand fra urfolksgruppen garifuna, som frykter for tap av land og tradisjonelle leveområder. Etter at Honduras' nasjonalforsamling vedtok å legge ned de økonomiske sonene, har Honduras Próspera saksøkt staten for et betydelig beløp, noe som skaper ytterligere kontrovers og juridiske utfordringer.
1 måned siden
Et flertall i Modalen stemte nei til å bygge Norges største vindkraftanlegg, noe som har ført til bekymring for fremtidig energimangel. Unge Venstre mener dette kan bety slutten for vindkraft på land i Norge, og ønsker å fjerne kommunenes vetorett. Zero foreslår å gi kommunene inntekter tidligere i utbyggingsprosessen for å øke aksepten for vindkraft. Venstre støtter kommunal vetorett, men mener staten må kunne overstyre kommunens ja dersom det går utover nasjonale verneverdier. Utbygger Norsk Vind avventer nå kommunestyrets endelige avgjørelse i saken.