En masterstudent i psykologi ved Universitetet i Oslo fikk ikke bestått på eksamen i faget «Seksualitet og seksuell helse». Sensor begrunnet dette med at studentens bruk av begrepene «han- og hunkjønn» var problematisk og ikke forenelig med emnets kompetansemål.
Studenten reagerer på tilbakemeldingen og mener at bruken av biologisk språk er vanlig i akademiske tekster. Hun har klaget på karakteren, og oppgaven skal nå vurderes av to nye sensorer.
Psykologisk institutt ønsker ikke å kommentere saken mens klagebehandlingen pågår.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En student fikk refs på en mastereksamen i psykologi for å ha brukt uttrykkene «han- og hunkjønn». Sensor mente dette ga uttrykk for en «biologisk deterministisk» forståelse av kjønn. Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) reagerer sterkt og oppfordrer kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) og statsråd for høyere utdanning, Oddmund Løkensgard Hoel (Sp), til å ta tak i saken. Klinge mener undervisning om kjønn må baseres på vitenskap og biologi, og at det kun finnes to kjønn. FrPs Himanshu Gulati har også reagert og sendt skriftlig spørsmål til statsråd Hoel. Kunnskapsdepartementet svarer at vurdering av eksamensbesvarelser er institusjonenes ansvar.
3 måneder siden
En student ved Universitetet i Oslo strøk på en eksamen i psykologi etter å ha brukt begrepene «han- og hunkjønn» i sin besvarelse. Sensoren mente dette var problematisk, i tillegg til andre mangler i oppgaven. Saken har nådd Stortinget, der Frp-representant Himanshu Gulati reagerer og stiller spørsmål til statsråden for forskning og høyere utdanning. Gulati mener saken er et eksempel på «woke» ideologi i utdanningssektoren og utfordrer statsråden på om bruken av «han og hun» er en biologisk deterministisk forståelse av kjønn. Universitetet i Oslo har ikke kommentert saken, da den er under klagebehandling. Studenten selv er glad for at saken har fått politisk oppmerksomhet.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har behandlet en klage fra Ingvild Kjerkol mot TV 2, knyttet til TV-kanalens dekning av hennes masteroppgave. Kjerkol mente TV 2 hadde brutt god presseskikk, blant annet ved å bruke begrepet «plagiat» og ved å rapportere om 43 prosent tekstlikhet uten å spesifisere at dette inkluderte medieomtale. TV 2 avviste klagen, men endret deler av artiklene. PFU konkluderte med at TV 2 ikke har brutt god presseskikk, og nyhetsredaktør i TV 2 er fornøyd med avgjørelsen.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har konkludert med at TV 2 ikke brøt god presseskikk i sin omtale av Ingvild Kjerkols masteroppgave. Kjerkol klaget inn to artikler som omhandlet hennes masteroppgave fra 2021, som ble underkjent for fusk ved Nord universitet. Kjerkol mente at artiklene inneholdt uriktige opplysninger og manglet tilstrekkelig dekning. TV 2 på sin side, mente at opplysningene var korrekte og at Kjerkol hadde fått muligheten til å kommentere saken før publisering. TV 2 gjorde endringer i artiklene seks dager etter publisering, noe Kjerkol mente var for sent. PFU fant ingen brudd på Vær Varsom-plakaten.
1 dag siden
En student strøk på eksamen fordi filnavnet inneholdt spesialtegn. Andre studenter med samme feil bestod eksamen.
2 måneder siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har behandlet Ingvild Kjerkols klage mot TV 2, som omhandlet TV-kanalens dekning av hennes masteroppgave. Kjerkol mente TV 2 brøt god presseskikk, blant annet ved å bruke begrepet «plagiat» og at de ikke hadde dekning for sin tittel. TV 2 avviste brudd og viste til at de hadde sitert direkte fra vedtaket. PFU konkluderte med at TV 2 ikke har brutt god presseskikk.
4 måneder siden
En student ble utestengt fra Høgskolen i Innlandet for selvplagiat etter å ha gjenbrukt avsnitt fra en tidligere eksamen. Studenten ble utestengt i to semestre. Saken gikk gjennom flere rettsinstanser, inkludert Høyesterett, hvor studenten fikk medhold. Nå har studenten bestått eksamen etter en ny sensur, og er kvalifisert for å jobbe som lektor. Saken har skapt debatt om fuskeregler i høyere utdanning. Advokaten til studenten uttrykker lettelse over utfallet, og studenten er nå klar for å søke jobb.
3 måneder siden
Frp-politiker Himanshu Gulati utfordret forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) angående bruken av kjønnsbetegnelsene «han og hun» i undervisning. Bakgrunnen var en sak der en student hadde strøket på eksamen for å bruke disse ordene. Gulati spurte om statsråden mente at bruken av «han/hun» var en uriktig måte å gruppere kjønn på. Statsråd Hoel svarte kort og konsist «nei» i Stortingets spørretime. Gulati uttrykte tilfredshet med svaret, men etterlyste samtidig tiltak mot det han kaller «wokisme» i utdanningssektoren. Han nevnte eksempler som spørsmål om kjønnsidentitet til barn og kanselleringskultur som uttrykk for dette.
2 måneder siden
Statsforvalteren har oversendt en tilsynssak mot kjendispsykolog Peder Kjøs til Statens helsetilsyn etter klage fra en tidligere pasient. Kjøs anklages for å ha handlet i strid med helselovgivningen, blant annet gjennom manglende rammer for terapien, rolleblanding og for intim deling av seg selv, noe Statsforvalteren mener har virket antiterapeutisk på pasienten. Pasienten deltok i Kjøs sin NRK-podkast. Statsforvalteren mener det burde vært gjennomført en forhåndssamtale med pasienten. Kjøs erkjenner å ha gjort feilvurderinger og beklager, men understreker at han mener han har handlet forsvarlig. Statens helsetilsyn skal nå vurdere saken og avgjøre om Kjøs skal sanksjoneres, noe som i ytterste konsekvens kan føre til tap av autorisasjon.
2 måneder siden
Ingvild Kjerkol tapte sin klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU) mot TV 2. Klagen omhandlet TV 2s dekning av Kjerkols masteroppgave fra 2021, hvor det ble funnet tekstlikhet med andre tekster. Kjerkol mente TV 2 hadde brutt god presseskikk ved å bruke begrepet «plagiat» og mente tittelen var feilaktig. TV 2 avviste dette og viste til at de hadde sitert direkte fra vedtaket. PFU konkluderte med at TV 2 ikke hadde brutt god presseskikk.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler forventede reaksjoner på natt-testen i «Mesternes mester», hvor høydeforskjeller mellom deltakerne skaper debatt. Etter klager på en tidligere episode, er Johanne Killi og Kai Robin Havnaa forberedt på nye reaksjoner. Killi var skeptisk, men endret syn etter egen deltakelse. Havnaa mener kritikken bør rettes mot de som lager konkurransen, ikke deltakerne. Produsenten understreker at testene evalueres, men Havnaa mener NRK bør vurdere testen på nytt.
4 måneder siden
En ny rapport fra NOKUT viser at mange lærerstudenter ikke føler seg godt nok forberedt på skolehverdagen, og noen opplever masteroppgaven som irrelevant. Kroken skole i Tromsø har i samarbeid med UiT utviklet en mer praktisk mastermodell, der studenter forsker på undervisning i klasserommet. Dette gir studentene mulighet til å reflektere over egen rolle, samtidig som lærerne får verdifull tilbakemelding. Målet er å gjøre masteroppgavene mer relevante og bidra til å utvikle skolen raskere. En tidligere student, nå veileder, bekrefter at den tradisjonelle masteroppgaven ikke alltid er relevant for klasserommet.
1 måned siden
En mann i 20-årene er frifunnet i lagmannsretten for sovevoldtekt etter en hendelse på et hotell på Voss i oktober 2023. Kvinnen meldte mannen for voldtekt etter en natt hvor de begge var på et hotellrom. Hun forklarte at hun våknet av at mannen utførte oralsex på henne, og at hun følte seg ute av stand til å motsette seg handlingen. Tingretten dømte mannen, men lagmannsretten har kommet til en annen konklusjon og mener at det ikke er bevist at kvinnen var ute av stand til å motsette seg handlingen, og viser til en nylig dom fra Høyesterett. Kvinnens bistandsadvokat uttrykker skuffelse over dommen, mens mannens forsvarer mener lagmannsretten har foretatt en grundig bevisvurdering. Kvinnen er skuffet over systemet, men glad for at hun anmeldte forholdet.
1 dag siden
En sak om LO-topp Jørn Eggums håndtering av en sluttavtale for sin tidligere sexpartner skaper debatt. Forholdet og avtaleforsøket reiser spørsmål om uprofesjonell oppførsel.
1 måned siden
Pressens Faglige Utvalg (PFU) har felt NRK for brudd på god presseskikk i en omdiskutert sak om Sandra Borchs samiske bakgrunn. Utvalget mener NRK brøt punkt 2.3 i Vær varsom-plakaten, som omhandler bakenforliggende forhold, da en journalist hadde bindinger til Norske Samers Riksforbund (NSR) uten at dette ble opplyst i saken. Klagen gjaldt tre publiseringer der Borch mente hennes samiske opphav ble trukket i tvil, knyttet til hennes innføring i Sametingets valgmanntall. NRK hevder de ikke stilte spørsmål ved hennes samiske identitet, men om hun oppfylte kriteriene for valgmanntallet.