Farmasøyter i Norge ønsker utvidet rett til å rekvirere og sette vaksiner uten krav om legegodkjenning. Dagens regler oppleves som tungvinte for både apotek og kunder.
Farmasøyter ved norske apotek, representert ved blant andre apoteker Heidi Skjønhaug Reinertsen, ønsker en endring i regelverket som gir dem rett til å rekvirere og sette alle typer vaksiner uten at kunden først må ha resept fra lege. De argumenterer for at dette vil avlaste annet helsepersonell og forenkle prosessen for kundene, spesielt i områder med fastlegemangel.
Per i dag kan apotek sette enkelte vaksiner som rabies og stivkrampe, men kun med legegodkjenning, med unntak av korona- og sesonginfluensavaksiner. Apotekforeningen støtter forslaget, mens Legeforeningen er kritisk og mener leger er best egnet til å vurdere pasienters behov basert på sykdomshistorikk.
Helse- og omsorgsdepartementet vurderer nå saken etter en utredning fra Helsedirektoratet.
Heidi Skjønhaug Reinertsen
Camilla Tully
Berit Rio
Liv Unni Sending
Nils Kristian Klev
Apotek 1
Vitusapotek
Boots Apotek
Apotekforeningen
Helsedirektoratet
Helse- og omsorgsdepartementet
Legeforeningen
Fredrikstad
Norge
Asia
Sarpsborg
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Israelske myndigheter bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse og mulig tømming av Nord-Gaza for sivile. Samtidig forverres den humanitære krisen, med akutt mangel på nødhjelp siden mars grunnet israelsk blokade, og rapporter om barn som dør av sult. Nye israelske regler for internasjonale hjelpeorganisasjoner på Vestbredden og i Gaza skaper frykt for at viktig arbeid stanses.
India har gjennomført militære angrep i Pakistan og pakistanskkontrollert Kashmir, kalt «Operasjon Sindoor». India hevder målene var terrorinfrastruktur, mens Pakistan rapporterer at indiske missiler traff militære mål, drepte minst ett barn og skadet to personer. Pakistan har varslet et svar på angrepene, som kommer etter et tidligere angrep i indisk Kashmir der 26 sivile ble drept.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å stanse all import av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Målet er å kutte Russlands finansiering av krigen i Ukraina. Planen innebærer forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette skjer etter at EU har økt importen av flytende naturgass (LNG) fra Russland, til tross for tidligere sanksjoner.
Kine Asper Vistnes er eneste gjenværende kandidat og storfavoritt til å bli ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk seg. Valget skjer på LO-kongressen torsdag. Kongressen vil også preges av store debatter om fremtidens AFP-ordning, der Fagforbundet ønsker radikale endringer, og et krav fra Fellesforbundet-veteraner om nasjonal kontroll over strømpriser.
Stortinget behandler tirsdag kveld Norges fremtidige oljepolitikk, inkludert den 26. konsesjonsrunden og elektrifisering av Melkøya. Uavhengig representant Christian Tybring-Gjeddes stemme er avgjørende. Det ligger an til flertall for å forberede den 26. konsesjonsrunden, da Tybring-Gjedde støtter Senterpartiets forslag. Et kompromissforslag om alternativer til Melkøya-elektrifisering ser derimot ut til å mangle flertall.
1 måned siden
Regjeringen foreslår å flytte flere fastlegeoppgaver til sykepleiere og vil kompensere legene for dette. Helseministeren argumenterer for at dette vil frigjøre ressurser og forbedre samarbeidet i helsetjenesten. Sykepleierforbundet er positivt innstilt, mens Legeforeningen er skeptisk og påpeker at tidligere forsøk ikke har ført til ønsket avlastning for legene. Notodden kommune har imidlertid gode erfaringer med å la sykepleiere utføre legeoppgaver, noe som har frigjort tid for legene.
22 timer siden
Høyre har lagt frem et forslag for å redusere ventetiden for fastlegetimer. Forslaget innebærer en ny bookingløsning, men møter sterk motstand fra legeorganisasjoner.
1 måned siden
Helsedirektoratet innfører nye retningslinjer for antibiotikabruk, med anbefaling om kortere kurer for å bekjempe antibiotikaresistens. Bakgrunnen er en økning i antibiotikabruken i Norge, til tross for tidligere anbefalinger. De nye rådene innebærer at leger skal skrive ut mindre doser for vanlige infeksjoner, og vente lengre før de foreskriver antibiotika. Forskning viser at kortere kurer er like effektive og bidrar til å redusere resistens. Helsedirektoratet understreker at retningslinjene er forskningsbaserte og trygge, og håper på redusert antibiotikaresistens som følge av endringene.
26 dager siden
Regjeringen har foreslått en lovendring som gir mulighet for å innføre godkjenningsordninger for private tilbydere av helse- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fremhever at dette vil sikre kvalitet og bedre ressursbruk, og fungere som en kvalitetssikring der godkjente aktører mottar et «kvalitetsstempel» fra det offentlige. Lovendringen kan også gi regjeringen mulighet til å begrense nyetableringer av private helseaktører i områder med mangelfull akuttberedskap. Fremskrittspartiets Bård Hoksrud er kritisk til forslaget og mener det vil vanskeliggjøre pasientenes mulighet til å ta frie behandlingsvalg.
27 dager siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) foreslår en fastlegereform med 13 punkter for å modernisere og bedre tilgjengeligheten. Sentralt er krav om digitale konsultasjoner hos alle fastleger, samt en offentlig nettlege. Reformen inkluderer også endringer i finansiering, der basistilskuddet økes og kommunene får mer kontroll over lønnsmodellen. Utdanningskrav for legevaktleger senkes, og sykepleiere kan overta flere oppgaver. Kritikere påpeker mulige utfordringer knyttet til legens rolle og kvaliteten på tjenestene, spesielt i distriktene, samt faren for at nettleger overser alvorlige symptomer.
26 dager siden
Alvorlig syke pasienter i Norge får nå mulighet til å søke om å få dekket livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei til nasjonal godkjenning. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre understreker at dette gjelder kun i «klinisk eksepsjonelle» tilfeller, hvor pasientens situasjon vurderes individuelt. Pasientorganisasjonen LHL hyller endringen og mener det kan være avgjørende for mange alvorlig syke.
27 dager siden
Regjeringen har presentert forslag til endringer i fastlegeforskriften for å modernisere ordningen. Helseministeren understreker at forbedringer er nødvendig for å sikre at fastlegetjenesten er innbyggernes førstevalg. Blant forslagene er å heve aldersgrensen for fastleger til 80 år og innføre plikt til å tilby videokonsultasjoner. Regjeringen ønsker også en prøveordning med offentlig nettlege for å avlaste fastleger med fulle timeplaner. Totalt er det foreslått 13 grep for å modernisere fastlegetjenesten.
3 måneder siden
En forsker ved Folkehelseinstituttet (FHI) hevder at fastleger kan tape penger på å være strenge med sykmeldinger, da de tjener mer på raske konsultasjoner. Dette kan føre til at leger lettere skriver ut sykmeldinger for å unngå tidkrevende samtaler og press fra pasienter. En fastlege er uenig i at pasienter 'bestiller' sykmeldinger, og mener konsultasjoner handler om å finne løsninger i samarbeid med pasienten. Forskere undersøker nå hvordan dagens finansieringsordning påvirker legenes arbeid og om det kan være en årsak til det høye sykefraværet i Norge.
2 måneder siden
Stortinget kan vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen, et omstridt journalsystem i Helse Midt-Norge, stikk i strid med regjeringens ønske. Flere partier ser ut til å støtte forslaget, og Fremskrittspartiet vurderer å endre sin posisjon. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene lider under mangelen på en langsiktig plan for Helseplattformen. Systemet har møtt kritikk fra Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener det øker risikoen for feilbehandling av pasienter. Riksrevisjonen har også påpekt svakheter i prosessen rundt Helseplattformen. Den nåværende mindretallsregjeringen opplever flere nederlag i Stortinget.
3 måneder siden
Fastlege Trym Viktor Jaang Bjørn-Hansen kritiserer leger for å sykemelde pasienter som ikke burde vært det, og mener dette er en hovedårsak til det høye sykefraværet i Norge. Han hevder leger ofte gir sykemeldinger for å unngå konflikter og lange diskusjoner, og at mange pasienter kommer til legen med en forventning om å få sykemelding. Bjørn-Hansen mener også at langtidssykemeldinger kan forverre tilstanden for pasienter med psykiske lidelser. Allmennlegeforeningen bekrefter at det kan være lettere å gi sykemelding, men understreker at de fleste leger prøver å finne den beste løsningen for pasienten. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier hun stoler på fastlegenes vurderinger, men oppfordrer til mer bruk av gradert sykemelding.
1 måned siden
Regjeringen moderniserer fastlegeordningen ved å innføre krav om timebestilling på nett og digitale konsultasjoner via video, tekst og telefon. En ny prøveordning med digital allmennlegetjeneste skal sikre tilgang til lege når fastlegen ikke er tilgjengelig. Helse- og omsorgsministeren understreker at tiltakene er nødvendige for å møte konkurransen fra private aktører og innbyggernes forventninger om moderne, digitale løsninger.
12 dager siden
Fastlegeyrket i Norge har lenge vært mannsdominert, men nå nærmer kjønnsbalansen seg likhet, og kvinner er i ferd med å bli i flertall. Ifølge lederen i Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Kleiv, vil kvinner snart utgjøre flertallet blant fastlegene, støttet av at 7 av 10 medisinstudenter nå er kvinner. Helsedirektoratets tall viser at kvinnelege fastleger har færre pasienter på venteliste enn mannlige, noe som kan henge sammen med at mange kvinner foretrekker lege av samme kjønn, særlig ved sensitive undersøkelser som celleprøver. Flere tiltak, som mulighet for kvinneleg helsepersonell til stede og egne celleprøvekvelder, bidrar til å trygge kvinnelige pasienter. Selv om kjønnsbalansen bedres, er det fortsatt for få fastleger i Norge, og rundt 136 000 innbyggere mangler fastlege. Det er viktig at pasientene har reelt valg av fastlege, både med tanke på kjønn og personlighet, for å sikre god kommunikasjon og trygghet i legebesøkene.
26 dager siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre har kunngjort en ny ordning som gir alvorlig syke pasienter mulighet til å få livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei. For å kvalifisere må pasientens situasjon vurderes som «klinisk eksepsjonell», noe som gir håp for dem som tidligere er blitt nektet livsforlengende behandling. Samtidig åpnes det for at klinikere og brukerorganisasjoner kan delta i diskusjonene i Beslutningsforum, men uten beslutningsrett. Regjeringen vil også prioritere medisiner og vaksiner som reduserer behovet for helsepersonell, for å effektivisere ressursbruken i helsevesenet.
2 måneder siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson ønsker å utvide egenmeldingsdager fra 3 til 16 for å redusere unødvendige legebesøk og frigjøre ressurser i helsevesenet. Høyre er uenig og frykter økt sykefravær, og mener Norge heller bør stramme inn på ordningen. Et ekspertutvalg ledet av Kjetil Telle foreslo også å utvide egenmeldingsdager for å avlaste fastlegene, men understreker at de ikke har undersøkt effekten på sykefraværet. Høyre mener fastlegene bør få betalt for å friskmelde pasienter. Forslaget skal behandles i Stortinget om en måneds tid.
1 måned siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.