Artikkelen diskuterer den vanskelige situasjonen statsminister Jonas Gahr Støre står i, der han må velge mellom å presse gjennom EUs energipakke og risikere regjeringskrise, eller å gi etter for Sps krav og svekke forholdet til EU. Forholdet til EU er viktigere enn noensinne på grunn av Trumps skepsis til internasjonale organisasjoner.
Norge er avhengig av EUs velvilje for å unngå økonomisk skvis og for å sikre tilgang til vaksiner i en potensiell ny pandemi. Støre kan styrke sin posisjon ved å prioritere forholdet til EU, selv om det kan føre til at Sp går ut av regjeringen.
En ren Ap-regjering kan få mer spillerom i EU-spørsmål, men kan møte mer motstand i andre politiske saker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen analyserer Jonas Gahr Støres vanskelige situasjon med å forsvare EØS-avtalen etter at Senterpartiet trakk seg fra regjeringen. Både SV og Sp er motstandere av avtalen, noe som gjør at Ap nå er avhengig av støtte fra Høyre for å sikre Norges tilknytning til EU. Høyre har invitert Ap til samarbeid om EUs energidirektiver, men Støre har foreløpig avvist dette. Artikkelen understreker EØS-avtalens betydning for norsk næringsliv, pensjonister, studenter og forskere, og argumenterer for at et samarbeid mellom Ap og Høyre er nødvendig for å sikre Norges interesser i en usikker verden. Den peker også på at det kan være et skifte i norsk politikk der forholdet til Europa blir viktigere enn tradisjonell høyre-venstre-aksen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den vanskelige situasjonen Støre-regjeringen står i vedrørende EUs regelverk for ren energi. Regelverket berører flere områder, som energisparing, kommunenes handlingsrom og nasjonal energipolitikk. Arbeiderpartiet ønsker en rask tilslutning, mens Senterpartiet truer med å forlate regjeringen. EU presser på for en avklaring, spesielt med tanke på potensiell handelskrig med USA. Saken har også skapt intern splid i Arbeiderpartiet og utfordrer Støres lederposisjon. Energipolitikken er en risikabel sak for regjeringen, og det er en frykt for å tape valg på dette. Regjeringen jobber også med å redusere etterslepet av EU-regler som skal inn i norsk lovverk.
3 måneder siden
Senterpartiet truer med å forlate regjeringen på grunn av uenighet om EUs ren energi-pakke. Dette kan føre til at partiet mister mye av sin politiske innflytelse. Det er et flertall på Stortinget for å samarbeide med EU om ren energi, og Norge er avhengig av samarbeidet for å unngå straffetoll fra USA. Statsminister Jonas Gahr Støre står overfor tre mulige utfall: å stå fast på EUs energipakke, inngå kompromiss eller utsette saken. Senterpartiet risikerer å miste politiske seire ved å forlate regjeringen. SV støtter Senterpartiet i saken, mens Trond Giske indirekte støtter statsministeren.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) står fast på å vedta tre omstridte EU-direktiver, til tross for sterk motstand fra Senterpartiet (Sp). Støre forsøker å redde regjeringen ved å tilby Sp politiske seire på andre områder, som strømpolitikken, men understreker at det er svært vanskelig å droppe direktivene. Støre og Vedum har hatt samtaler i helgen for å finne en løsning, men kilder i begge partier er pessimistiske. Senterpartiet vurderer å forlate regjeringen og beskriver Støres pressekonferanse som «uforsonlig». Støre advarer mot konsekvensene av å ikke innføre direktivene, og peker på EØS-avtalen og signaler fra EU.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Norges utfordringer i en tid der både Donald Trump i USA og Donald Tusk i EU vil ha stor innflytelse. Det understrekes at Norge er avhengig av et sterkt og konkurransedyktig Europa, spesielt med tanke på sikkerhet og økonomi. EØS-avtalen fremheves som sentral for Norges tilgang til det europeiske markedet, og det argumenteres for at Norge må være en aktiv deltaker i EU for å ivareta egne interesser. Det advares mot å bruke olje og gass som pressmiddel overfor EU, og det påpekes at handelen med EU er langt viktigere for Norge enn handelen med USA. Artikkelen konkluderer med at Norge må balansere forholdet til både Trump og Tusk i en krevende tid.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps tollpolitikk og dens potensielle innvirkning på Norge. Under en debatt på NRK ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret av programleder Fredrik Solvang angående Norges forhold til EØS-avtalen og implementeringen av EU-direktiver. Støre understreket at Norge er forberedt på mulige handelshindringer og vil jobbe for tilpasninger. Trygve Slagsvold Vedum og Erna Solberg advarte mot EU-medlemskap, mens Sylvi Listhaug mente Norge er en viktig aktør i Europa og at Trump er positivt innstilt til Norge.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps handelspolitikk utfordrer Norges forhold til EU og aktualiserer spørsmålet om EØS-avtalen. Trumps proteksjonistiske tiltak truer med å utløse en global handelskrig, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for norsk økonomi. Eksperter advarer om at EØS-avtalen kanskje ikke er tilstrekkelig for å beskytte Norge i en slik situasjon, og statsminister Støre forsikrer at regjeringen jobber med å sikre norske interesser i EU. Senterpartiets motstand mot EØS-avtalen isolerer dem i utenrikspolitikken, mens Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet forsvarer avtalen som et viktig utenrikspolitisk verktøy.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre har bestemt seg for å fremme tre direktiver fra EUs Ren energi-pakke, til tross for sterk motstand fra Senterpartiet. EU har presset på for innlemmelse av direktivene, spesielt fornybardirektivet, og truet med straffereaksjoner ved manglende overholdelse av fristen. Senterpartiet forsøkte å få til en utredning for å utsette saken, men dette ble avvist av Støre. Senterpartiets stortingsgruppe har gitt Vedum klar beskjed om å stå imot. Uenigheten om energipakken har skapt en potensiell regjeringskrise, da Senterpartiet kan komme til å forlate regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser igjennom direktivene.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at regjeringen jobber med å finne en løsning i den vanskelige energisaken. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, noe Senterpartiet er sterkt imot. Støre avviser at dette handler om hans lederposisjon i Ap og understreker at det er viktig for Norge å bevare EØS-avtalen. Han mener det er best om Sp fortsetter i regjeringen. Senterpartiet mener at hele energipakken må sees samlet og er mot alle direktivene. Flere Sp-politikere har uttalt at de ikke vil sitte i en regjering som innfører direktivene, noe som kan føre til at Sp forlater regjeringen.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer Senterpartiets krav om å avvise EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet har varslet et mulig grasrotoppgjør og truet med regjeringskrise dersom Arbeiderpartiet ikke sier nei til pakken. Støre understreker at regjeringen jobber sammen og tar ansvar, også i saker der de er uenige. Han mener det er viktig å analysere energipakken grundig og avviser at det er en krise. Støre fremhever at Arbeiderpartiet er for samarbeid med Europa på energi, men at Norge skal beholde kontroll over egne ressurser og at norske interesser skal ivaretas. Han mener det er mye feilinformasjon om energipakken i media.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at han var villig til å trekke seg dersom Arbeiderpartiet ikke støttet EUs energidirektiver, noe som førte til at Senterpartiet gikk ut av regjeringen. I et intervju forteller Støre om de vanskelige vurderingene rundt direktivene og konsekvensene det fikk for regjeringssamarbeidet. Han beskriver også hvordan han opplevde presset rundt sin lederrolle i Arbeiderpartiet og hvordan han mobiliserte for å vise hvem han og partiet står for.
3 måneder siden
Regjeringen står overfor en alvorlig krise på grunn av en konflikt mellom Senterpartiet (Sp) og Arbeiderpartiet (Ap) angående EUs energidirektiver. Sp har inntatt en kompromissløs holdning mot direktivene, mens Ap insisterer på at de må vedtas. Denne uenigheten har skapt en fastlåst situasjon som truer regjeringens eksistens. Interne maktkamper i Ap bidrar til å komplisere situasjonen, da noen ser statsminister Jonas Gahr Støres harde linje som et forsøk på å styrke sin egen posisjon. Selv om de aktuelle direktivene ikke direkte påvirker strømprisene, er strømsaken en sentral del av konflikten. Den kommende uken er avgjørende for regjeringens fremtid og for de politiske alliansene i Norge.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarte på et internt Ap-møte om risikoen for handelskrig og økonomiske konsekvenser dersom Norge ikke innfører tre EU-direktiver. Han anerkjente Senterpartiets sterke motstand, men understreket viktigheten av direktivene. Støre avviste at han ønsker å presse Sp ut av regjeringen, men åpnet for en bred diskusjon i Ap om saken er viktig nok til å gå videre med, selv uten Sps støtte. Muligheten for at Ap kan ende opp i mindretallsregjering ble også diskutert. Senterpartiet på sin side kalte inn til hastemøte i sentralstyret.
3 måneder siden
Regjeringen er i en avgjørende fase i behandlingen av EUs energipakke, der særlig fornybardirektivet skaper stor splid. Arbeiderpartiet ønsker å innføre pakken, mens Senterpartiet frykter tap av nasjonal kontroll over strømpolitikken og krever at Stortinget behandler saken. Sp-topp Marit Arnstad advarer mot å fremme saken nå. Også internt i Arbeiderpartiet og LO er det motstand mot energipakken. Regjeringen er i dialog med EU om tilpasninger, og Arbeiderpartiet argumenterer for at deler av regelverket allerede er innført og at det er viktig for næringslivet og forholdet til EU. Saken kan i ytterste konsekvens føre til regjeringskrise.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter pressen for å svare på spørsmål om den pågående striden rundt EUs energidirektiver. Energiminister Terje Aasland (Ap) ønsker å innføre tre direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, noe som har skapt sterke reaksjoner hos regjeringspartner Senterpartiet (Sp). Sp, ledet av finansminister Trygve Slagsvold Vedum, er motstandere av alle direktivene og mener de vil knytte Norge tettere til det europeiske kraftmarkedet. Flere Sp-politikere har uttalt at det er uaktuelt å sitte i en regjering som innfører disse direktivene, og truer med å forlate regjeringen dersom det skjer. Dette kan føre til at Arbeiderpartiet må styre alene i en mindretallsregjering.