Artikkelen omhandler en kraftig økning i steinsprutskader på biler. I 2023 ble det meldt inn 310 000 glasskader, og økningen fortsetter i år.
Bruk av knust stein til strøing og piggfrie vinterdekk bidrar til problemet. Risikoen er størst på veier med påkjøringsfelt, der akselererende biler slynger stein.
Artikkelen anbefaler å holde god avstand til andre kjøretøy for å unngå skader, som kan bli kostbare, spesielt hvis lykter eller lakk blir skadet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en kraftig økning i steinsprutskader på biler i Norge, hvor kostnadene i 2023 var 2,1 milliarder kroner. Forsikringsselskapene melder om en markant økning i år, og eksperter forklarer dette med værsvingninger, bruk av skarpere strømateriale og økt bruk av piggfrie dekk. Skader som ikke dekkes av forsikringen kan bli svært kostbare, spesielt på moderne biler med avansert teknologi. Artikkelen gir råd om hvordan man kan redusere risikoen for steinsprut, blant annet ved å holde god avstand og reparere skader raskt.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende forekomsten av glasskader på biler, spesielt som følge av steinsprut om våren. Forsikringsbransjen rapporterer om en betydelig kostnadsøkning knyttet til disse skadene. Det anbefales å holde tilstrekkelig avstand til andre kjøretøy for å redusere risikoen for steinsprut. Et praktisk råd er å umiddelbart dekke steinsprutskader med teip for å forhindre at smuss forverrer skaden. Hurtig reparasjon kan ofte utføres uten kostnad gjennom forsikringen, mens større skader kan medføre egenandel.
24 dager siden
Våren fører til flere steinsprutskader på norske veier. I fjor ble det satt ny rekord med over 318 000 registrerte glasskader, som kostet forsikringsselskapene 2,2 milliarder kroner. Tyngre elbiler bidrar til økningen, og montering av skvettlapper anbefales. Hold god avstand og reparer småskader raskt for å unngå større problemer.
1 måned siden
Artikkelen utforsker hvorfor skvettlapper har forsvunnet fra bilene, til tross for en dobling i steinsprutskader de siste 20 årene. NAF og KNA påpeker at skvettlapper kan redusere skader, men at de har blitt ansett som mindre estetiske. Rånere fremhever derimot skvettlapper som et statussymbol og viktig for å beskytte andre kjøretøy mot steinsprut. Hyppige værskifter med strøing bidrar også til økningen i steinsprutskader, noe som gjør debatten om gjeninnføring av skvettlapper aktuell.
2 måneder siden
Antall bilskader i Norge øker, til tross for at moderne biler har mer sikkerhetsutstyr. Enkelte eksperter mener at den økende andelen elbiler bidrar til dette. Elbiler har ofte kraftig akselerasjon og høyere vekt, noe som kan skape utfordringer, spesielt på vinterføre. Statistikker viser at elbiler er mer involvert i ulykker på vinterføre enn fossilbiler. Det understrekes at nye bilister bør gjøre seg kjent med bilens egenskaper for å unngå ulykker.
4 måneder siden
En nyhetsartikkel rapporterer om en betydelig økning i bilskader på parkeringsplasser i dagene før jul. I fjor ble det registrert 8500 skader de tre siste handledagene, med en kostnad på over 236 millioner kroner. Ryggeskader og påkjørsler av parkerte biler er de vanligste skadene, ofte forårsaket av stress og dårlig sikt. Menn er overrepresentert i statistikken over skader. Forsikringsselskapene advarer bilister om å ta det med ro og unngå stress i julehandelen. Selv små skader kan bli dyre å reparere, med kostnader som varierer fra 5 000 til 50 000 kroner.
1 måned siden
Artikkelen belyser økningen i bilskader, særlig i parkeringshus, og de tilhørende kostnadene. Siv Andresen deler sin erfaring der en bulk i et parkeringshus kostet henne 18.000 kroner. Trange parkeringsplasser kombinert med stadig større biler bidrar til problemet. Forsikringsselskapet Fremtind påpeker at mange skader skjer i lav fart, ofte som følge av kontakt med stolper. Svein Halland (87) etterlyser bredere parkeringsplasser og mer hensynsfull oppførsel fra bilister. De høye kostnadene ved bilskader fører til økte forsikringspremier for kundene, og flere parkeringshus har startet utvidelse av parkeringslukene.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler skader som oppstår på biler i vaskehaller, hvor det årlig registreres rundt 1000 skader i Norge. Vanlige årsaker er slitte børster som skraper opp lakken, eller at antenner og takstativ henger seg fast. Bileiere rådes til å lese bruksanvisningen nøye, fjerne løse deler, låse bilen og parkere korrekt for å unngå skader. Ved skade skal man dokumentere hendelsen, varsle betjeningen og melde skaden til forsikringsselskapet. Ansvarsfordelingen avhenger av om skaden skyldes feil ved maskinen eller manglende forberedelser fra bileieren.
3 måneder siden
Kraftig snøvær har ført til utfordrende kjøreforhold og et stort antall bilskader. Forsikringsselskapet Fremtind har mottatt over 400 skademeldinger og forventer at tallet vil stige. Bilister oppfordres til å la bilen stå hvis de er usikre på kjøreforholdene. Typiske skader inkluderer påkjørsler og utforkjøringer. Det understrekes at bilister er ansvarlige for å ha tilstrekkelig veigrep og må fjerne snø og is fra taket for å unngå farlige situasjoner.
2 måneder siden
Tyveri av dekk og felger har økt kraftig de siste årene, spesielt rettes det mot store elbiler med dyre hjulsett. Prisene på dekk og felger har steget, noe som gjør dem attraktive for tyver. Tyvene opererer frekt og stjeler hjul fra garasjer og parkerte biler. Forsikringsselskapet Tryg anbefaler å sikre hjulene med kjetting. Finans Norge rapporterer en kraftig økning i tyverier av bilutstyr, med kostnader estimert til 288 millioner kroner i 2024. Økningen forklares med at vinningskriminelle bander er tilbake etter corona-nedstengningen.
4 måneder siden
Trafikkforsikringsforeningen (TFF) slår alarm om en stor økning i antall skader med uforsikrede kjøretøy. Over 24 000 kjøretøy mangler forsikring, og mange eiere risikerer å bli gjeldsslaver. Økningen skyldes delvis at det er mulig å avregistrere kjøretøy digitalt uten å levere inn skiltene, noe som automatisk opphever forsikringen. TFF advarer mot å spare penger på denne måten, da det kan føre til store kostnader ved ulykker og et daglig gebyr på 150 kroner for manglende forsikring. Også el-sparkesykler er omfattet av kravet om ansvarsforsikring.
4 måneder siden
Antall bulkeskader på bil øker markant i desember, spesielt de to dagene før julaften. Stress og distraksjon i julerushet fører til mange ulykker, særlig på parkeringsplasser. I fjor kostet disse skadene 1,3 milliarder kroner, med en snittpris på 28.000 kroner per ulykke. Menn er overrepresentert i ulykkesstatistikken, og det advares mot bruk av mobiltelefon og blind tillit til ryggesensorer. Bilister oppfordres til å være mer oppmerksomme i trafikken for å unngå skader.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler problemet med bruk av piggsko og brodder innendørs, som fører til kostbare skader på gulv og farlige situasjoner. Det påpekes at piggene, som er ment for å hindre fall utendørs, kan gjøre gulv glatte innendørs, spesielt på fliser. Skadene på gulv, både i private hjem og offentlige bygg, beløper seg til millioner årlig. Det oppfordres til økt bevissthet og ansvarlighet, samt tiltak som plakater, tørkematter og lånetøfler for å beskytte gulvene. Det understrekes at dette ikke bare er en uvane, men også hærverk.
2 måneder siden
Bilverksteder og forsikringsselskaper rapporterer om en økning i skader som skyldes at bilførere stoler for mye på bilens sensorer. Moderne biler er utstyrt med ryggekamera, avstandsfølere og blindsonevarsling, men disse systemene er ikke feilfrie og kan svikte. Flere bilførere opplever at sensorer ikke varsler om hindringer, noe som fører til bulking. Selv om bilene blir stadig smartere, øker antall skader. Trygg Trafikk understreker at førerstøttesystemer er viktige, men at de ikke fritar føreren fra ansvar. Det er viktig å huske at sensorer er ment som en støtte, og at førerens oppmerksomhet og vurderingsevne fortsatt er avgjørende for å unngå ulykker.
19 dager siden
Fredag før påske erfaringsmessig en dyr dag på veiene, og Frende Forsikring anslår at bilskader kan koste 50 millioner kroner. Skadestatistikken viser at utfartsdagene i 2023 og 2024 hadde mange ulykker, med en snittkostnad på 25 000 kroner per ulykke. Fagsjef i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, oppfordrer bilister til å kjøre forsiktig og tilpasse farten. Han påpeker at reparasjoner har blitt dyrere, spesielt for nyere biler med avansert elektronikk.