Artikkelen omhandler Julie Alapnes' tredje album «Reinkalvria», der hun kombinerer folkemusikk med rock og joik. Alapnes skriver selv tekstene, som omhandler temaer som kjærlighet, tvil og håp.
Hun får skryt for sin stemme og sitt musikalske uttrykk, og for å ha med seg dyktige musikere som Petter Carlsen, Aleksander Kostopoulos og Halvard Rundberg.
Instrumentalsporet «Gazas håp» fremheves spesielt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Carl Petter Opsahls nye album «Peace, Love & Justice», som avslutter hans trilogi om tro, håp og kjærlighet. Opsahl, kjent fra Caledonia Jazzband, har utviklet seg musikalsk mot folkemusikk og frijazz. På det nye albumet spiller han bassklarinett og har med seg tre unge musikere fra Norges musikkhøgskole. Musikken er skrevet av Opsahl selv og beskrives som personlig og inspirert av ulike sjangre. Artikkelen trekker også frem den positive utviklingen med flere kvinnelige instrumentalister i musikkmiljøet.
4 måneder siden
Artikkelen gir en oversikt over ny julemusikk fra en rekke norske artister. Blant utgivelsene er det både tradisjonelle og nyskapende tolkninger av kjente og ukjente julesanger. Øyvind Kristiansen og Jonas Kilmork Vemøy leverer vakre versjoner, mens Trude Kristin Bjørnstad presenterer et album bygd på kjærlighet. Trio Mediæval skiller seg ut med 18 julesanger på flere språk. Gjermund Larsen Trio kombinerer folkemusikk og jazz, og Uranienborg Vokalensemble tilfører et unikt korpreg. Berit Opheim fortsetter sin tradisjon, mens Liv Ellen Rønning gir en live jazz-konsert. Gitarist Knut gir ut to album, og Ytre Suløens Jass-ensemble spiller tradjazz. Audun Barsten og Marlen Tjøsvoll gir ut tre julesanger.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Mari Boines utvikling som artist og person, med fokus på hennes nye album «Alva». Det beskrives hvordan hun har gått fra å være en forsiktig artist til en trygg og utadvendt kvinne. Albumet representerer et oppgjør med hennes strenge religiøse oppvekst. Boine har skrevet de fleste tekstene selv, med bidrag fra andre samiske forfattere. Musikalsk samarbeider hun med et sterkt band, og sammen skaper de et unikt lydlandskap. Artikkelen konkluderer med at Mari Boine er en artist i verdensklasse.
1 måned siden
Artikkelen presenterer felespilleren Marie Klåpbakken og hennes nye soloutgivelse, hvor hun viser seg som en dyktig instrumentalist og historieforteller. Med røtter i Vinstra formidler hun musikken sin på en måte som skaper en unik forbindelse med lytteren. Albumet er et resultat av samarbeid med anerkjente tekstforfattere og musikere, og kombinerer folkemusikk med singer/songwriter-elementer. Artikkelen konkluderer med at Marie Klåpbakken fortjener mer anerkjennelse og oppmerksomhet for sitt musikalske talent.
2 måneder siden
Signe Førre fra Voss debuterer med albumet «Fagert», som henter inspirasjon fra musikalske tradisjoner fra Balkan og Norge. Hun har reist i land som Tyrkia, Kroatia og Bulgaria, og kombinerer tradisjonelle melodier med egne komposisjoner. Førre synger på flere språk, men formidler en sterk troverdighet i sin musikk. Med seg har hun et band bestående av Jo Asgeir Lie, Kåre Opheim og Torbjørn Økland. Musikken er en blanding av folkemusikk, verdensmusikk, rock og jazz, og albumet fremstår som en lovende debut.
2 måneder siden
Artikkelen hyller Ine Hoems nye album «Minnelandet», og beskriver Hoem som en av landets største historiefortellere. Albumet er skrevet og produsert av Hoem selv, og tar for seg personlige minner og erfaringer. Musikalsk sett beskrives albumet som singer-songwriter med jazzimpulser. Kjente musikere som Pål Hausken, Markus Lillehaug Johnsen, Jo Berger Myhre og Andreas Ulvo bidrar, i tillegg til gjestevokalister som Trygve Skaug og Marthe Wang.
2 måneder siden
Denne ukens musikkanmeldelser fremhever flere norske artister, inkludert Signe Førre, Sigurd Hole og Wako, som alle får gode kritikker. Ghawgha Tabans musikk, som kombinerer elementer fra hennes hjemland med andre impulser, får terningkast 5. Det gis også ut et nydelig gjenhør med gitaristen Emily Remler, som gikk bort i ung alder. Hennes liveopptak fra 1980-tallet er utgitt for første gang på 33 år. Sigurd Hole Ensembles verk er inspirert av hans miljøengasjement og bekymring for naturen. I tillegg anmeldes Blood Sweat Drum + Bass, som viser at det danske jazzmiljøet er mer enn bare København. kÖök har tatt en radikal u-sving og går fra elektrisk til akustisk lyd på sitt nye album.
1 måned siden
Reolôs album «Dystopi Delete» utforsker et unikt musikalsk landskap ved å blande norsk folkemusikk med indierock og jazz. Vokalist Anders Røine bidrar med skarpe, kritiske og morsomme tekster sunget med en særegen stemme. Med musikere som Hans Hulbækmo og brødrene Kjorstad, som trakterer et mangfold av instrumenter, skapes et lydbilde utenfor det vanlige. Støymagiker Lasse Marhaug tilfører en improvisert dimensjon som gir albumet et ekstra krydder.
1 måned siden
Artikkelen er en hyllest til Eyolf Dale Trio og deres nye album «When Shadows Dance». Skribenten fremhever Dales komposisjonstalent, som kombinerer elementer fra jazz, klassisk musikk og norsk folkemusikk. Trioens samspill, med Audun Kleive på trommer og Per Zanussi på bass, beskrives som empatisk og kollektivt. Kleives perkusjon og Zanussis solide bassarbeid fremheves som essensielle for trioens uttrykk. Dale roses for sitt tekniske arsenal og melodiske bredde, som plasserer ham i elitesjiktet av akustiske pianister.
14 dager siden
Artikkelen er en positiv anmeldelse av EH3s nye album, oppfølgeren til debutalbumet «Improve Reality». Anmelderen fremhever gitarist Erland Helbøs talent og trioens samspill med Frode Berg på elbass og Erik Smith på trommer. Albumet beskrives som jazzrock av høy kvalitet, med innslag av soul, funk og rhythm and blues. Knut Løchsen bidrar på tangenter og Brynjulf Blix på orgel på enkelte spor. Helbø har skrevet all musikken, som kombinerer melodiske og rytmiske elementer. Anmelderen mener EH3 fortjener mer oppmerksomhet.
25 dager siden
Artikkelen oppsummerer en uke med musikkanmeldelser, og dekker et bredt spekter av sjangere. Blant artistene som anmeldes er Julie Alapnes med folkemusikk og rock, Anouar Brahem med politisk instrumentalmusikk, og Vinterhagen med melodisk jazz. Wayne Wallace presenterer salsa fra San Fransisco, mens Trygve Fiske Sextet leverer et elektroakustisk fyrverkeri. Bugge Wesseltoft utfordrer med sin musikalske gumbo, og Marius Neset bekrefter sitt rykte som en saksofonist i verdensklasse. Flere av artistene får svært gode kritikker.
19 dager siden
Artikkelen omhandler Silje Nergaards nye album «Tomorrow We'll Figure Out the Rest», som beskrives som artistens beste til nå. Albumet inneholder både egne låter og en versjon av «Lover Man», og viser Nergaards utvikling og modenhet som artist. Barndommen hennes trekkes frem med et gammelt kassettopptak av foreldrene som synger jazz. Vince Mendoza har bidratt med arrangementer, og flere kjente musikere deltar. Anmelderen mener Nergaard fremstår som tryggere, sterkere og mer ekte enn noen gang.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler det nye albumet «Remembrance» av In the Country, Solveig Slettahjell og Knut Reiersrud, som også inkluderer Sidsel Endresen. Albumet inneholder musikk skrevet av Morten Qvenild, basert på lyrikk av Emily og Charlotte Brontë, samt Emily Dickinson. Solveig Slettahjell synger tekstene, mens Sidsel Endresen resiterer deler av diktene. Musikken er utviklet over en toårsperiode i Morten Qvenilds studio. Anmelderen beskriver albumet som en tidløs opplevelse med sterke personlige uttrykk fra alle involverte, og fremhever spesielt Slettahjells evne til å formidle tekstene og Endresens resitasjon.
1 måned siden
Kvedarkvintetten, en vokalgruppe fra Hallingdal, gir ut albumet «Tagal» med musikk skrevet av Jorun Marie Rypdal Kvernberg. Albumet utforsker ordløs sang og grensene mellom språk og musikk. Anmelderen beskriver musikken som tidvis pirrende med uforløste spenninger, og fremhever låten «Ho oppa haia» som et moderne lokkerop. Selv om gruppen får ros for sin homogene klang, savner anmelderen mer spenningsutløsning og rom for individuelle stemmer. Likevel beskrives innspillingen som gripende, spesielt når vokalistene etterligner felespill.
14 dager siden
Artikkelen omhandler Simin Tanders nye album «The Wind», der den tysk-afghanske vokalisten med base i Oslo utforsker sin musikalske identitet. Albumet er inspirert av ulike kulturer og språk, inkludert pasjto, og kombinerer elementer fra Spania, Italia, England og Norge. Tander har satt sammen et band bestående av Harpreet Bansal, Björn Meyer og Samuel Rohrer, som sammen skaper et sjangersprengende lydbilde. Musikken beskrives som et personlig visittkort som løfter Tander opp på et høyt og originalt nivå.