To utviklingshemmede menn i Stange kommune risikerer tvangsflytting fra bofellesskapet sitt. Likestillings- og diskrimineringsombudet kritiserer kommunen for brudd på menneskerettighetene i saken.
To utviklingshemmede menn, Tore Dillerud (41) og Trond Posaasen (62), risikerer tvangsflytting fra Nordstad bofelleskap i Stange, hvor de har bodd i henholdsvis 17 og 32 år. Likestillings- og diskrimineringsombudet har i en rapport konkludert med at kommunen har brutt deres menneskerettigheter ved ikke å involvere dem tilstrekkelig i prosessen, noe ombudet mener bryter med FN-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne.
Ombudet anbefaler kommunen å omgjøre flyttevedtaket. SVs gruppeleder i Stange, Amund Røhr Heggelund, kritiserer kommunen sterkt og krever at vedtaket omgjøres.
Kommunedirektør Kaija Drønen sier kommunen tar rapporten på alvor, men er ikke enig i alt og vil avvente politisk behandling. Fungerende ordfører Truls Gihlemoen (Frp) ønsker også å avvente kommunedirektørens sak.
Tore Dillerud
Trond Posaasen
Amund Røhr Heggelund
Kaija Drønen
Truls Gihlemoen
Ikea
Likestillings- og diskrimineringsombudet
SV
TV 2
Frp
Stange kommune
Stortinget
Statsforvalteren
Husleietvistutvalget
Hamar
Stange
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Likestillings- og diskrimineringsombudet kritiserer Stange kommune kraftig. Kommunen skal ha brutt menneskerettighetene til to utviklingshemmede menn som risikerer tvangsflytting.
2 måneder siden
Helsetilsynet undersøker vedtaket om å flytte utviklingshemmede Marita til Ålesund, samtidig som Herøy kommune planlegger å avslutte tjenestene i hennes nåværende hjem, noe som forutsetter at hun flyttes. Familien og deres advokat kritiserer kommunen for å forsere flyttingen før Helsetilsynet har tatt en avgjørelse. Helsetilsynet vurderer å omgjøre vedtaket og vil vurdere å utsette iverksettelsen. Statsforvalteren støtter kommunens beslutning, men Helsetilsynet vil overstyre deres vurdering. Saken omhandler også spørsmål rundt fjerning av Maritas bror som verge, samtykkekompetanse og taushetsplikt.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler tvangsflytting av funksjonshemmede i Norge, hvor minst 107 personer har blitt tvangsflyttet de siste fem årene. Mange opplever mangel på reelt valg når de tilbys institusjonsplass istedenfor tilstrekkelig BPA, noe som strider mot FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helseministeren anerkjenner problemet, men det kreves politiske tiltak for å sikre funksjonshemmedes rett til selvbestemmelse. Det er store forskjeller i kommunenes BPA-ordninger, og økonomi prioriteres ofte over menneskerettigheter, noe som fører til at mange funksjonshemmede lever med frykt for å miste friheten og kontrollen over egne liv.
3 måneder siden
Flere kommuner har flyttet utviklingshemmede personer mot deres eller deres familiers vilje, ved å bruke en lov som egentlig er ment for å gi helsehjelp til personer uten samtykkekompetanse. Helseminister Jan Christian Vestre kaller dette uakseptabelt og sier at alle steiner skal snus i saken. En kartlegging viser at 107 utviklingshemmede er flyttet mot sin vilje, hvorav 53 uten tvangsvedtak. Helseministeren har bedt tilsynsmyndighetene om å se på saken og vurdere tiltak. Eksperter kritiserer statsforvalterne for uklar forståelse av tvangsregelverket, og sammenligner saken med NAV-skandalen.
4 måneder siden
Herøy kommune har utsatt flyttingen av utviklingshemmede Marita til Ålesund, etter at VG har avdekket at flyttingen er basert på en lovparagraf som ikke er ment for flytting. Kommunedirektøren ønsker nå å undersøke muligheten for at Marita kan flytte tilbake til Herøy. For å få til dette, vil kommunen utlyse et anbud der tjenesteleverandører kan konkurrere om å tilby tjenester til Marita, men trenger samtykke fra verge og pårørende. Familien er åpen for dialog om dette, men ønsker en garanti for at Marita får flytte hjem. Statens helsetilsyn har gått inn i saken og bedt om svar fra to statsforvaltere etter VGs avsløringer.
1 måned siden
Helsedirektoratet har gjennomført tilsyn i Herøy og Siljan kommune etter medieomtale om mangelfulle vedtak og økte kostnader knyttet til tjenester for utviklingshemmede. Tilsynet avdekket ingen grunn til å kreve tilbakebetaling av utbetalte refusjoner, til tross for mangler i vedtakspraksisen. Helsetilsynet vurderer fortsatt gyldigheten av et flyttevedtak for Anita fra Siljan. Maritas situasjon er fortsatt uavklart, og kommunen jobber med å finne en løsning i samarbeid med hennes verge og pårørende. Helsedirektoratet understreker at ansvaret for å fatte vedtak om tjenester ligger hos kommunene.
4 måneder siden
Oslo tingrett har dømt staten til å betale 100.000 kroner i oppreisning til to av brødrene i Tolga, etter at de feilaktig ble registrert som psykisk utviklingshemmet. Denne feilregistreringen førte til at brødrene ble satt under personlig og økonomisk vergemål. Retten mener at vedtakene krenket brødrenes rett til privatliv etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Selv om staten tidligere har beklaget hendelsen gjennom mediene, vektlegger tingretten at beklagelsene ikke har blitt gitt personlig til brødrene. I tillegg til oppreisningen, tilkjennes brødrene sakskostnader på 620.000 kroner. Regjeringsadvokaten vurderer anke.
1 måned siden
Stjørdal kommune har vedtatt å flytte de 8 år gamle, utviklingshemmede tvillingdøtrene til Tonje Avløs til en barnebolig, begrunnet med at de mener barna vil få bedre oppfølging av helsepersonell der. Foreldrene er sterkt uenige og fremhever viktigheten av familiens nærhet og omsorg for jentenes utvikling. Norsk forbund for utviklingshemmede kritiserer også vedtaket, og understreker barns rett til å vokse opp i en familie. Familien har engasjert advokat for å kjempe mot avgjørelsen. Kommunen mener at en barnebolig best kan ivareta barnas behov, mens foreldrene frykter at en slik plassering vil ha en negativ innvirkning på jentenes trivsel og utvikling, og viser til tidligere negative erfaringer med barnebolig.
4 måneder siden
Oslo tingrett har dømt staten til å betale 100.000 kroner i oppreisning til to brødre fra Tolga som ble feilaktig registrert som psykisk utviklingshemmet. Retten konkluderte med at vedtakene krenket brødrenes rett til privatliv etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), og under tvil også forbudet mot nedverdigende behandling. Staten argumenterte med at feilen var rettet opp gjennom en offentlig beklagelse fra daværende statsminister Erna Solberg i 2018, men retten la vekt på at beklagelsen ikke var personlig rettet mot brødrene. I tillegg til oppreisningen, ble staten dømt til å betale 620.000 kroner i sakskostnader. Brødrenes advokat uttrykte tilfredshet med dommen, mens statens advokat vurderer anke.
4 måneder siden
To brødre fra Tolga har vunnet et søksmål mot staten etter å ha blitt feilaktig registrert som psykisk utviklingshemmede av Tolga kommune. De ble i tillegg satt under vergemål mot sin vilje. Dommen tilkjenner hver av brødrene 100.000 kroner i erstatning, samt dekning av saksomkostninger på 623.750 kroner. Brødrenes advokat sier dommen er en oppreisning og slår fast at staten har begått alvorlig urett mot dem. Saken ble først avslørt av VG i 2018, og det har siden vært uklart hvem som skulle stå til ansvar.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trond Vesterås (68), en ALS-pasient som opplevde å bli tvangsflyttet av Gjøvik kommune til en skjermet avdeling for demente. Flyttingen skjedde etter at Vesterås hadde klaget på forholdene ved sitt tidligere omsorgssenter. Kommunen begrunnet først flyttingen med at Vesterås manglet samtykkekompetanse, men trakk vedtaket tilbake dagen etter. Vesterås selv opplever oppholdet på den skjermede avdelingen som svært negativt, preget av hyling og skriking, og han savner muligheten til å spise middag sammen med andre beboere. Pasient- og brukerombudet har klaget på tvangsvedtaket, og stiller spørsmål ved vurderingen av Vesterås' samtykkekompetanse. Vesterås har søkt om overflytting til en lindrende avdeling, men har fått avslag. Statsforvalteren og Pasient- og brukerombudet er uenige om klagen er gyldig eller ikke.
3 måneder siden
Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet kritiserer norske myndigheter for brudd på menneskerettigheter og EUs returdirektiv ved Politiets utlendingsinternat på Trandum. Rapporten avdekker at internerte avhøres av hjemlandets myndigheter uten norsk tilsyn, mangelfullt helsetilbud, begrensninger i kommunikasjon og manglende psykologbistand. Tilsynsrådet savner handlekraft fra departementet og krever umiddelbar stans av menneskerettsbruddene, samt en erstatningsordning for de rammede. Samtidig understreker Kong Carl Gustaf i Sverige alvoret i den sikkerhetspolitiske situasjonen og behovet for tydelig kommunikasjon til allmennheten.
2 dager siden
Stortinget bryter et tidligere løfte om å forby plassering av unge på sykehjem mot deres vilje. Regjeringen droppet lovforslaget og får nå støtte fra et flertall i Stortinget.
3 måneder siden
To menn, på 28 og 30 år, er varetektsfengslet i to nye uker etter en voldsepisode i Moss i romjulen. De er siktet for grov kroppsskade med døden til følge. Politiet begrunner forlengelsen med fare for bevisforspillelse, og de har ennå ikke avhørt de siktede. Politiet rykket først ut til adressen der avdøde ble funnet etter meldinger om bråk, men gikk ikke inn. En halvtime senere ble de to mennene pågrepet etter en voldshendelse på en annen adresse. Søndre Østfold tingrett mener det er en nærliggende fare for at de siktede vil forsøke å forspille bevis dersom de får anledning til det.
1 måned siden
Glenn Andre Hanssen (46), som lider av muskelsykdom og er lam, står i fare for å bli tvangsflyttet til sykehjem av Sortland kommune. Kommunen begrunner dette med vanskeligheter med å rekruttere assistenter og påstander om et dårlig arbeidsmiljø i Hanssens hjem, anklager Hanssen selv benekter. Hans advokat kritiserer kommunen for manglende dialog og for ikke å vurdere alternative løsninger, spesielt med tanke på at Hanssen har en spesialtilpasset bolig. Saken er nå under behandling hos Statsforvalteren, og familien vurderer å ta saken til retten. Hanssen uttrykker at situasjonen har redusert hans livsglede.