Aksjonister som kjemper for å bevare Ullevål sykehus, har startet et nytt politisk parti med det formål å forhindre nedleggelsen av sykehuset. Blant kandidatene er Jan Bøhler, som melder seg ut av Senterpartiet, og Lene Haug, leder for aksjonsgruppa «Redd Ullevål sykehus». De mener at de etablerte partiene ikke prioriterer denne saken høyt nok.
Partiet mener at den neste stortingsperioden er siste mulighet for å stoppe nedleggelsen. De håper å få to representanter på Stortinget.
Byggingen av de nye sykehusene er allerede i gang, men partiet mener det fortsatt er mulig å endre planene. De viser til at Høyesterett skal behandle gyldigheten av sykehusplanene, og at de også har klaget saken inn for EFTA-domstolen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Foreningen Redd Ullevål sykehus lanserer en egen liste til høstens valg i Oslo, med støtte fra Jan Bøhler. Bøhler melder seg ut av Senterpartiet for å stille for listen, som er sterkt imot nedleggelsen av Ullevål sykehus. En måling viser at over 12 prosent av Oslos befolkning vil stemme på listen, og 15,5 prosent vurderer det. Foreningen er kritisk til planene om å bygge et nytt sykehus på Gaustad og et lokalsykehus på Aker. De starter nå arbeidet med å samle inn 4859 underskrifter for å kunne stille til valg.
3 måneder siden
Jan Bøhler har meldt seg ut av Senterpartiet og stiller til stortingsvalget for «Redd Ullevål sykehus». Bøhler, som tidligere var en profilert politiker for Arbeiderpartiet, byttet til Senterpartiet i 2020. En av årsakene til utmeldingen er nedleggelsen av Ullevål sykehus. Bøhler mener Senterpartiet ikke lenger prioriterer rettferdighet og fordeling. Utmeldingen kommer etter at Bøhler tidligere har uttalt at Senterpartiet var blitt et mer folkekjært parti. Bøhlers partibytte i 2020 skapte sterke reaksjoner, blant annet fra tidligere byråd Steinar Saghaug.
3 måneder siden
Jan Bøhler har meldt seg ut av Senterpartiet og stiller til valg for Redd Ullevål Sykehus. Bøhler, som tidligere var en sentral politiker i Arbeiderpartiet, byttet til Senterpartiet i 2020, men oppnådde ikke gjenvalg til Stortinget. Han har tidligere uttalt seg kritisk til nedleggelsen av Ullevål sykehus, og dette var en av årsakene til at han forlot Arbeiderpartiet. Senterpartiet har ikke kommentert Bøhlers utmelding. Bøhler var leder for Oslo Ap fra 2004 til 2016 og satt på Stortinget fra 2005 til 2021.
4 måneder siden
Artikkelen presenterer nyttårsforsettene til en rekke norske partiledere for 2025. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ønsker å være romslig, mens Sylvi Listhaug (FrP) vil skifte regjering. Arbeiderpartiets nestledere, Jan Christian Vestre og Tonje Brenna, har mål om å redusere helsekøer og å være snill. Høyre-ledelsen, med Erna Solberg, fokuserer på bedre søvn og livskvalitet. Guri Melby (V) ønsker valgseier, Dag-Inge Ulstein (KrF) håper på fred, og Arild Hermstad (MDG) vil lede en god valgkamp og ta vare på ekteskapet.
1 måned siden
Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, stiller klare krav til Arbeiderpartiet for et mulig samarbeid etter valget. Kravene inkluderer å fjerne helseforetakene og gi staten kontroll over sykehusene, styre strømpolitikken uten nye EU-direktiver, og unngå økte avgifter på biler samt subsidiert havvind i klimapolitikken. Arbeiderpartiets nestleder, Tonje Brenna, avviser å forhandle via media og understreker at partiene vil fokusere på egne saker i valgkampen. Vedum avviser at han ikke stoler på Støre, men mener han har vært uklar i EU-saken. Han bekrefter at han fortsetter som partileder og er motivert for å utvikle hele Norge, til tross for sin MS-diagnose.
1 måned siden
Senterpartiet sliter med dårlige meningsmålinger og risikerer å miste profilerte politikere. Partiet ser en mulighet i den økende EU-debatten, etter Høyres landsmøtevedtak om å jobbe for EU-medlemskap. På landsmøtet i Haugesund understreket Trygve Slagsvold Vedum partiets motstand mot EU og fremhevet Senterpartiet som en garantist for norsk selvbestemmelse. Vedum hyllet Anne Enger som et ideal og bekreftet partiets ambisjon om å kjempe for sine saker i regjering. Han kritiserte også høyresiden og understreket partiets engasjement for velferdsstaten og nasjonal kontroll.
23 dager siden
Til tross for motstand fra flere partier, ser det ikke ut til å være flertall på Stortinget for å stoppe elektrifiseringen av Melkøya. KrF snudde i saken og vektlegger nå trygghet rundt lovlig gitte konsesjoner. Rødt og SV gir ikke opp kampen og håper Frp vil støtte forslag om karbonfangst og lagring som et alternativ. Senterpartiet er kritisk til Aps støtte til elektrifiseringen, og mener det vil føre til høyere strømpriser i Finnmark. Samtidig er det enighet om å fremskynde realiseringen av nye kraftprosjekter i Finnmark innen 2030.
1 måned siden
Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum håper å snu dårlige målinger ved å fronte motstand mot EU som hovedsak i valgkampen. Han frykter Høyres ønske om å jobbe aktivt for norsk EU-medlemskap, og lover å blokkere ethvert forsøk på å starte en ny søknadsprosess. Vedum understreker viktigheten av at Norge beholder kontroll over egne naturressurser, og han ønsker ikke økte avgifter. Han sammenligner partiet med Askeladden og mener de kan overraske ved valget, til tross for nåværende målinger.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) varsler en intens kamp mot Høyres EU-ambisjoner, spesielt knyttet til EUs fjerde energimarkedspakke. Frp, som nå er landets største parti på meningsmålingene, vil ikke implementere denne pakken og krever at Høyre bruker reservasjonsretten i EØS. Frp mener EU er på feil kurs, ønsker ikke å avstå mer suverenitet, og ser ingen grunn til å knytte seg tettere til EUs kraftmerking. De mener EU er mer avhengig av norsk energi enn omvendt, og vil bruke reservasjonsretten mer for å beskytte norske interesser. Selv om de ikke stiller et EU-ultimatum til Høyre, vil dette være en av Frps store kampsaker.
21 dager siden
Ap-ordfører Ann Jeanett Klinkenberg kritiserer Senterpartiet for å prioritere statsråder fremfor innføring av EU-direktiver, noe som utløser reaksjoner fra Sp. Marit Arnstad (Sp) stiller spørsmål ved Aps evne til samarbeid etter Klinkenbergs utspill. Klinkenberg modererer senere sin uttalelse og uttrykker håp om et rødgrønt samarbeid etter valget, til tross for uenighet om EØS-avtalen. Vedum antyder at mange Ap-velgere støtter Sp i EU-saken, mens Giske støtter Støre. Samtidig forlater Ingvild Kjerkol sentralstyret i Ap, og Klinkenberg og Emil Raaen blir valgt inn.
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø signaliserer at partiet kan være villig til å gå inn i regjering dersom Senterpartiet trekker seg fra det nåværende regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet. Hun understreker at SV er opptatt av å få gjennomslag for sin politikk, spesielt knyttet til å redusere forskjeller, trygge velferden og fremme en grønn omstilling. Bergstø er åpen for samtaler med statsminister Jonas Gahr Støre, men understreker at politikken må være i fokus. Hun avviser ikke et regjeringssamarbeid selv om Arbeiderpartiet går videre med EU-direktiver som SV er skeptiske til. Bergstø mener det er for tidlig å diskutere posisjoner, og håper at de nåværende regjeringspartiene finner en løsning for å fortsette samarbeidet.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet har hatt krisemøter om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet mener en tettere tilknytning til EUs energimarked er feil vei å gå, og har fått støtte fra sin stortingsgruppe for en tøff linje. Arbeiderpartiet diskuterer de tre direktivene og ønsker å finne en løsning med Senterpartiet. Statsminister Støre understreker at han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper på enighet. Det er fortsatt usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er beredskap for flere møter.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet holder krisemøter på Stortinget grunnet uenighet om energipolitikken. Senterpartiet er sterkt imot å knytte seg tettere til EUs kraftmarked og mener det er feil vei å gå. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver om energi, noe Senterpartiet er imot. Statsminister Støre sier han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper de kan finne en løsning. Det er usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er fare for at regjeringssamarbeidet kan gå i oppløsning. Senterpartiet har tradisjon for at stortingsgruppen fatter viktige beslutninger, mens Arbeiderpartiets sentralstyre har mer makt.
2 måneder siden
Stortinget kan vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen, et omstridt journalsystem i Helse Midt-Norge, stikk i strid med regjeringens ønske. Flere partier ser ut til å støtte forslaget, og Fremskrittspartiet vurderer å endre sin posisjon. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene lider under mangelen på en langsiktig plan for Helseplattformen. Systemet har møtt kritikk fra Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener det øker risikoen for feilbehandling av pasienter. Riksrevisjonen har også påpekt svakheter i prosessen rundt Helseplattformen. Den nåværende mindretallsregjeringen opplever flere nederlag i Stortinget.
1 måned siden
I en EU-debatt i Politisk kvarter argumenterte Sveinung Rotevatn (V) for å starte en EU-søknad og avholde folkeavstemning i neste stortingsperiode. Han mener en søknad er nødvendig for å få en ordentlig debatt om temaet. Ine Eriksen Søreide (H) ønsker å vente til det er et stabilt flertall for EU over tid før en eventuell folkeavstemning, mens Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener det pågår en kampanje for å snu opinionen, og at Norge har klart seg bedre utenfor EU. Nye meningsmålinger viser et svært jevnt løp mellom ja- og nei-siden.