Rødt-politiker Siavash Mobasheri opplevde at et innlegg han publiserte etter å ha blitt valgt som leder for 17. mai-komiteen i Oslo, forsvant fra Facebook.
Mobasheri mener han ble utsatt for «shadowbanning» etter å ha mottatt hatefulle meldinger og rasisme. Han uttrykker bekymring for at dette innskrenker ytringsrommet og skaper usikkerhet rundt hans posisjon som folkevalgt.
Datatilsynet er ikke overrasket over hendelsen og påpeker at den illustrerer hvordan Metas algoritmer kontrollerer hva som er tilgjengelig på plattformen, noe som gjør enkeltpersoner maktesløse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
26 dager siden
Ap-politiker og brannmann i Gratangen, Steen Linde, har fått en advarsel fra sin arbeidsgiver, Ofoten Brann IKS, etter at anonyme meldinger om hans aktivitet på sosiale medier ble sendt til selskapet. Linde oppfatter dette som et forsøk på å kneble ham politisk, da han mener hans engasjement i lokale debatter har ført til at innbyggere har mistet tilliten til ham som brannmann. Advarselen kom etter at Linde delte et kritisk innlegg om maktpersoner som forsøker å kontrollere debatten. Mens busselskapet, hvor Linde har sin hovedjobb, støttet hans ytringsfrihet, påla brannvesenet ham å være mindre tydelig i politikken. Gruppeleder i Gratangen Ap, Idar Sandberg, støtter Linde og mener saken er et uttrykk for en tillitskrise i kommunen.
2 måneder siden
En direktør i Helse Nord omtalte en stortingspolitiker fra FrP som en trussel mot demokratiet i et Facebook-innlegg, etter at politikeren hadde kritisert nedleggelsen av en lindrende enhet ved UNN Harstad. Uttalelsen førte til reaksjoner, og politikeren sendte et skriftlig spørsmål til helseministeren. Helse Nord har beklaget hendelsen og understreker viktigheten av politisk uavhengighet blant sine ledere. Helseministeren har tatt opp den prinsipielle problemstillingen om forholdet mellom offentlig ansattes ytringsfrihet og utøvelse av god rolleforståelse.
1 måned siden
Noman Mubashir ble utsatt for rasistiske hatytringer på Facebook, noe som førte til at politiet anmeldte en mann i 50-årene for hatefulle ytringer. Mannen er tiltalt for å ha fremsatt nedsettende kommentarer om Mubashirs hudfarge og for å ha oppfordret ham til å forlate landet. Mubashir, som er født og oppvokst i Norge, ble overrasket over at saken gikk til tiltale. Han er takknemlig for politiets engasjement og håper den tiltalte vil lære av hendelsen. Mubashir understreker at hatytringer, uansett form, ikke bør tolereres.
4 dager siden
En mann bestemte seg for å slette Facebook-kontoen sin på påskeaften. Dette utløste uventede reaksjoner fra omgivelsene.
29 dager siden
En kommentator uttrykker skepsis rundt Rødts Siavash Mobasheris rolle som leder for 17. mai-feiringen i Oslo, med henvisning til hans tidligere kritikk av Norge. Kommentatoren sår tvil om hvorvidt Rødt kan lede en nasjonal feiring på en inkluderende måte, og håper at Mobasheri vil overraske ved å fremheve positive aspekter ved landet og dets verdier under feiringen.
1 måned siden
En Frp-politiker fra Akershus opplevde en storm av hatefulle kommentarer etter å ha delt et positivt innlegg på Facebook om sitt besøk hos en muslimsk familie under ramadan. Innlegget, der hun beskrev et hyggelig møte og roste fellesskapet, resulterte i beskyldninger om landssvik og krav om eksklusjon fra partiet. Politikeren avviser kritikken, understreker Frps prinsipp om religionsfrihet, og fordømmer de rasistiske kommentarene som generaliserer muslimer. Hun fremhever at hun deltok i arrangementet som fylkesvaraordfører og mener det er viktig å bli kjent med ulike kulturer i Norge.
3 måneder siden
Etter innsettelsen av Donald Trump og J.D. Vance har flere brukere reagert på at de automatisk begynte å følge dem på Facebook og Instagram. Meta forklarer at dette skyldes at kontoene er knyttet til Det hvite hus og endres ved presidentskifter. Noen brukere rapporterer problemer med å avfølge kontoene, til tross for gjentatte forsøk. I tillegg opplevde flere brukere feilmeldinger ved søk etter ord knyttet til det demokratiske partiet på Instagram. Meta avviser anklager om politisk slagside og forklarer problemene med tekniske feil i søkemotoren. En statsviter påpeker at det er farlig om medieplattformer rigges til fordel for de som har makten, men mener det er hykleri å ikke kritisere tech-selskaper når de støtter andre politiske agendaer.
1 måned siden
Frp-fylkesvaraordfører Liv Thon Gustavsen ble møtt med sterke negative reaksjoner etter å ha delt et positivt Facebook-innlegg om sitt Ramadan-besøk hos en norsk-tyrkisk familie. Hun ble kalt «landssviker» og mottok hatefulle meldinger. Gustavsen uttrykker sjokk over reaksjonene, men fastholder viktigheten av å forstå ulike kulturer. Vertsfamilien og RamadanGjestProsjekt, som initierte kontakten, støtter Gustavsen og fremhever betydningen av dialog for å bygge bro mellom kulturer og bekjempe fordommer. Gustavsen har også mottatt støtteerklæringer, men er rystet over nivået på kommentarene.
28 dager siden
Siavash Mobasheri, leder for 17. mai-komiteen i Oslo, svarer på Espen Goffengs anklager om forsøk på å kuppe nasjonaldagen. Mobasheri avviser dette og understreker at nasjonaldagen er en feiring for alle, uavhengig av bakgrunn og politisk ståsted. Han kritiserer Goffengs retorikk for å skape mistillit og et fiendtlig offentlig miljø. Mobasheri fremhever at ekte patriotisme handler om å ta til orde mot urettferdighet og å ønske et mer rettferdig samfunn. Han lover en inkluderende 17. mai-feiring som omfavner mangfold og fellesskap, og understreker at uenighet kan styrke samfunnet.
4 måneder siden
LO-sjef Peggy Hessen Følsvik uttrykker sterk bekymring over Arbeiderpartiets lave oppslutning og advarer mot Sylvi Listhaug som statsminister, og kaller det "skrekk og gru". Hun mener Listhaug vil øke forskjellene i samfunnet og er mot fagorganisasjoner. Følsvik erkjenner at mange LO-medlemmer er usikre på hvem de skal stemme på, og understreker viktigheten av å overbevise dem om å stemme på Arbeiderpartiet eller andre rødgrønne partier. Hun forteller også om frustrasjon over dårlig internettdekning i Amazonas som hindret henne i å følge med på politiske hendelser.
17 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
2 måneder siden
Aslak Sira Myhre, Korsvoll-leder, uttrykker bekymring for at «VAR-aktivister» dominerer debatten og truer fotballdemokratiet. Han mener disse aktivistene tar for stor plass og presser fotballedere til å slutte. Myhre frykter også at dette kan føre til en løsrivelse av toppklubbene fra breddefotballen. Ole Kristian Sandvik fra Norsk Supporterallianse er uenig og mener Sira Myhre bommer i sin analyse. Sira Myhre understreker at han egentlig gir litt «faen» i VAR.
3 måneder siden
FNs menneskerettssjef Volker Türk avviser at regulering av hatefullt innhold på internett er sensur, og understreker at slikt innhold har reelle konsekvenser. Uttalelsen kommer etter at Meta kunngjorde at de vil stanse faktasjekking på Facebook og Instagram. Meta-sjef Mark Zuckerberg mener at faktasjekksystemet har ført til for mye sensur, og uttrykker bekymring for at eksterne faktasjekkere er partiske. Tesla-sjef Elon Musk støtter denne bekymringen.
1 måned siden
Leif Ove Andsnes uttrykte bekymring for den politiske situasjonen i USA i et Facebook-innlegg før sin nylige konsertturné. Han delte sin tristhet over bekymringene til sine amerikanske venner og den tilsynelatende avstanden fra Europa under Trump. Innlegget utløste en polarisert debatt blant hans følgere, der noen takket ham for å ikke avlyse, mens andre mente han burde boikotte landet slik som andre musikere har gjort. Andsnes håper musikken kan bidra positivt i en tid preget av vanskeligheter. Han har tidligere uttrykt sjokk over Trumps involvering i Kennedysenteret.
6 dager siden
Professor Benedikte Moltumyr Høgberg har gjentatt sine bekymringer om regjeringens forslag til sivilbeskyttelsesloven både i en høring i justiskomiteen og i et Facebook-innlegg som fikk bred oppmerksomhet. Flere viktige aktører, som NIM, LO og NHO, har også uttrykt kritikk mot de vide fullmaktene lovforslaget gir regjeringen uten tilstrekkelig demokratisk kontroll. Selv om disse innvendingene har vært kjent for Stortinget siden januar, ble de først virkelig tatt opp i offentligheten etter Facebook-innlegget. Flere partier har ikke klart å forklare sin motstand mot lovforslaget, og saken er nå utsatt, men det er bekymring for at loven likevel kan bli vedtatt. Forfatteren mener at saken viser viktigheten av å engasjere seg og at sosiale medier kan ha stor effekt for å sette fokus på viktige politiske spørsmål.