Den taiwanske dollaren har opplevd en kraftig styrking, den største på over 30 år. Forventninger knyttet til handelssamtaler med USA pekes på som hovedårsaken til de store bevegelsene i valutamarkedet.
Den taiwanske dollaren har styrket seg markant, og nådde mandag sitt sterkeste nivå på tre år. Valutaen opplevde en oppgang på opptil 5 prosent, noe som er den største daglige styrkingen siden 1988. Årsaken til den plutselige bevegelsen antas å være forventninger i det lokale markedet om at USA ville kreve en sterkere taiwansk dollar som del av kommende handelssamtaler.
Taiwans regjering bekreftet nylig å ha fullført første runde med toll-samtaler med USA. Sentralbanken i Taiwan har imidlertid avvist påstander om at USA har bedt om en sterkere valuta.
De kraftige bevegelsene har ført til at sentralbanken har grepet inn for å stabilisere markedet. Eksportører, livsforsikringsselskaper og optimisme rundt USA-Kina-samtaler nevnes som faktorer som bidrar til valutastyrkingen.
Shekhar Kumar
Bloomberg
Exante Data
Reuters
Taiwans regjering
Sentralbanken
TSMC
Financial Times
E24
Taiwan
USA
Europa
London
Kina
Israelske myndigheter bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse og mulig tømming av Nord-Gaza for sivile. Samtidig forverres den humanitære krisen, med akutt mangel på nødhjelp siden mars grunnet israelsk blokade, og rapporter om barn som dør av sult. Nye israelske regler for internasjonale hjelpeorganisasjoner på Vestbredden og i Gaza skaper frykt for at viktig arbeid stanses.
India har gjennomført militære angrep i Pakistan og pakistanskkontrollert Kashmir, kalt «Operasjon Sindoor». India hevder målene var terrorinfrastruktur, mens Pakistan rapporterer at indiske missiler traff militære mål, drepte minst ett barn og skadet to personer. Pakistan har varslet et svar på angrepene, som kommer etter et tidligere angrep i indisk Kashmir der 26 sivile ble drept.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å stanse all import av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Målet er å kutte Russlands finansiering av krigen i Ukraina. Planen innebærer forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette skjer etter at EU har økt importen av flytende naturgass (LNG) fra Russland, til tross for tidligere sanksjoner.
Kine Asper Vistnes er eneste gjenværende kandidat og storfavoritt til å bli ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk seg. Valget skjer på LO-kongressen torsdag. Kongressen vil også preges av store debatter om fremtidens AFP-ordning, der Fagforbundet ønsker radikale endringer, og et krav fra Fellesforbundet-veteraner om nasjonal kontroll over strømpriser.
Stortinget behandler tirsdag kveld Norges fremtidige oljepolitikk, inkludert den 26. konsesjonsrunden og elektrifisering av Melkøya. Uavhengig representant Christian Tybring-Gjeddes stemme er avgjørende. Det ligger an til flertall for å forberede den 26. konsesjonsrunden, da Tybring-Gjedde støtter Senterpartiets forslag. Et kompromissforslag om alternativer til Melkøya-elektrifisering ser derimot ut til å mangle flertall.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Den norske kronen har styrket seg betydelig mot dollaren, og nådde mandag sitt sterkeste nivå siden september i fjor. Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets forklarer at kronen har hatt medvind til tross for urolige børser og fallende olje- og gasspriser. Kronen har også styrket seg mot euro. Cekov påpeker at dollaren har svekket seg bredt, og at Trumps nye tollsatser kan påvirke kronekursen. Markedet venter nå på Norges Banks rentebeslutning, og flere økonomer tror et rentekutt kan utebli. Nordea Markets mener uendret rente kan styrke kronen ytterligere mot euroen.
3 måneder siden
Dollaren har nådd sitt høyeste nivå mot den norske kronen siden mars 2020, med en kurs på 11,52 kroner mandag. Styrkingen skyldes flere faktorer, inkludert sterke jobbtall i USA og forventninger om at den amerikanske sentralbanken vil kutte renten mindre enn tidligere antatt. Dette tolkes som et tegn på god vekst i amerikansk økonomi. Mens kronen er relativt stabil mot euro, styrker dollaren seg bredt mot flere valutaer. En sterkere dollar gjør import og reiser til USA dyrere for nordmenn, men gir høyere inntekter for bedrifter som selger varer i dollar. Valutastrategen påpeker at privat forbruk i USA blir en nøkkelfaktor for dollarens videre utvikling, og at markedet har priset inn gode utsikter for amerikansk økonomi.
1 måned siden
Den norske kronen opplever en markant styrking mot dollaren i mars, drevet av overraskende høye inflasjonstall og forventninger om økte renter. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR Bank fremhever at Donald Trumps konfronterende politikk og usikkerhet rundt tollsatser også bidrar til denne utviklingen. Tirsdag kostet en dollar 10,70 kroner, ned fra 10,90 før helgen. Statistikk fra SSB viser en prisstigning på 3,6 prosent i februar, noe som ifølge Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen gjør et rentekutt mindre sannsynlig. Olsen spår at Norges Bank må heve rentebanen med 50 punkter.
4 måneder siden
Dollaren har nådd sitt høyeste nivå mot den norske kronen i år, med en kurs på 11,21 kroner. Styrkingen av dollaren har skjedd etter at Donald Trump ble valgt til president, og dollaren har også styrket seg mot andre valutaer. Flere storbanker forventer at dollaren vil fortsette å stige, selv om Trump har ønsket en svakere dollar for å lette presset på amerikansk økonomi. Trumps politikk antas å være positiv for dollaren, og en sterk dollar gjør amerikanske eksportvarer dyrere.
2 måneder siden
Den svenske kronen har nådd sitt sterkeste nivå mot den norske siden november 2020, etter en styrking på nesten fire prosent den siste måneden. En svensk krone handles nå for 1,06 norske kroner. Valutaeksperter beskriver denne utviklingen som overraskende, gitt den nåværende usikkerheten i markedet. Mulige årsaker inkluderer investorers interesse for svensk forsvarsindustri i lys av forventede økninger i europeiske forsvarsbudsjetter, samt svakere amerikanske makrotall. Analytikere påpeker at spekulasjon kan spille en rolle i den svenske kronens styrke, og at markedet kan være for optimistisk.
4 måneder siden
Den amerikanske dollaren har nådd sitt høyeste nivå mot den norske kronen siden mars 2020, med en kurs på 11,384 kroner. Dette skjer etter at den amerikanske sentralbanken signaliserte en mer forsiktig tilnærming til rentekutt i 2025, noe som har ført til at dollaren styrker seg bredt, også mot euro. Renten i USA og Norge nærmer seg hverandre, og det forventes ingen positiv rentedifferanse mellom landene neste år. Samtidig stiger rentene på amerikanske statsobligasjoner, mens Wall Street reagerte negativt på sentralbankens signaler.
1 måned siden
Den norske kronen har opplevd en styrking mot både euro og dollar, og nådde sitt sterkeste nivå mot euro siden juni 2024. Styrkingen skyldes høyere prisvekst enn forventet, noe som har redusert forventningene til snarlige rentekutt fra Norges Bank. I tillegg har en svekkelse av dollaren bidratt positivt. Valutastrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets påpeker at markedets forventninger til renteutsiktene i Norge har endret seg raskt. Hun advarer om at kronen kan svekke seg igjen frem mot sommeren, noe som kan gjøre ferie i Europa dyrere. Signalene fra sentralbanksjefen om rentebeslutningen på torsdag kan også påvirke kronekursen.
27 dager siden
Kronen styrker seg mot euro og dollar etter at USA kunngjorde en 90-dagers tollpause for flere land, samtidig som tollen for Kina økes. Denne vendingen fører også til en kraftig oppgang i oljeprisen. Markedene reagerer positivt, men seniorstrateg Dane Cekov understreker at handelskrigen mellom USA og Kina fortsatt pågår, og at kronen derfor fortsatt kan være svak. Tidligere i år styrket kronen seg, men har siden april svekket seg igjen på grunn av tolluro og fallende oljepriser.
1 måned siden
Den norske kronen styrker seg markant mot både euro og dollar, og handles nå på sitt sterkeste nivå siden juli i fjor. Denne styrkingen kommer som følge av overraskende høye inflasjonstall for februar, noe som har skapt usikkerhet rundt Norges Banks kommende rentebeslutning. Flere økonomer spekulerer nå i om rentekuttet vil utebli. Handelsbanken påpeker at de sterke inflasjonstallene har ført til en reprising av det norske rentemarkedet, og valutastrateg Nils Kristian Knudsen fremhever at kronen har blitt en attraktiv valuta for investorer.
13 dager siden
Finansmarkedene verden over opplever en markant oppgang etter at Donald Trump har dempet spenningen rundt Kina-tollene og USAs sentralbanksjef Jerome Powell. Trump uttalte at tollene mot Kina kan bli betydelig redusert dersom partene blir enige, og avviste samtidig planer om å sparke Powell. Disse signalene har skapt optimisme i markedene, med kraftig oppgang på børser i Europa, Asia og USA. Oslo Børs følger også med på oppgangen. Til tross for den positive utviklingen, advarer eksperter om at markedet fortsatt er uforutsigbart, og at det kan være nødvendig å ta situasjonen dag for dag. Nasdaq og S&P 500 har falt betydelig tidligere i år, og det er usikkert når tapene kan tas igjen. Tesla-aksjen bidro til oppgangen etter at Elon Musk kunngjorde at han vil bruke mindre tid på Trump-politikk.
13 dager siden
Børsene i Asia og Stillehavsregionen opplever en kraftig oppgang onsdag morgen, spesielt i Japan og Hongkong. Nikkei 225 i Tokyo steg med 2,07 prosent, Hang Seng i Hongkong med 2,41 prosent, mens Shanghai Composite falt marginalt med 0,04 prosent. Oppgangen følger en positiv utvikling på amerikanske børser tirsdag kveld, hvor alle tre hovedindekser steg over 2,5 prosent. Markedssentimentet påvirkes av president Donald Trumps uttalelse om at tollene mot Kina kan reduseres betydelig dersom de to landene inngår en handelsavtale. Trump presiserte at tollene ikke vil bli helt fjernet, men redusert fra dagens nivåer på opptil 145 prosent fra USA og 125 prosent fra Kina. Også meldinger om at USAs finansminister Scott Bessent ikke anser handelskrigen som bærekraftig, bidro til optimisme i markedet.
13 dager siden
Wall Street opplevde en kraftig oppgang onsdag etter spekulasjoner om at Trump-administrasjonen vurderer å kutte tollsatsene mot Kina med 50–60 prosent. S&P 500 steg først 3,4 prosent, men finansminister Scott Bessent avkreftet senere at det foreligger noe ensidig tilbud om tollkutt fra USA. Oppgangen dempet seg deretter, og de viktigste indeksene endte med moderate stigninger: Dow Jones opp 1,1 prosent, Nasdaq 2,5 prosent og S&P 500 1,7 prosent. Trump avviste også planer om å sparke sentralbanksjef Jerome Powell. Eventuelle tollkutt mot Kina skal skje gjensidig og i forbindelse med pågående forhandlinger, ikke som et ensidig trekk. Tesla-aksjen steg 5,8 prosent til tross for skuffende kvartalstall, etter at Elon Musk varslet mer fokus på selskapet fremover. Også børser i Asia, Europa og Oslo opplevde markant oppgang i kjølvannet av nyhetene.
1 måned siden
Den norske kronen har styrket seg til sitt sterkeste nivå i 2025 mot både euro og dollar. Én euro koster nå 11,53 kroner, ned fra 11,77 ved årsskiftet, mens dollaren handles for 10,56 kroner, ned fra 11,37. Denne styrkingen skyldes overraskende høye inflasjonstall i februar, som igjen kan føre til at Norges Bank holder renten uendret. Økonomer antyder at renten kan forbli høyere lenger enn tidligere forventet. Til tross for den nylige styrkingen, er kronen fortsatt svakere enn før pandemien, da dollaren lå mellom åtte og ni kroner.
1 måned siden
Kronen har opplevd en betydelig styrking mot euro og dollar de siste ukene, men seniorstrateg Dane Cekov advarer om at denne trenden trolig ikke vil vare. Styrkingen startet etter overraskende høye inflasjonstall og en påfølgende nedjustering av renteforventningene. I tillegg har Trumps utspill om Venezuela og forventninger om at Norges Bank vil holde renten uendret, bidratt til kronens styrke. Cekov påpeker at markedet allerede har tatt høyde for en viss sannsynlighet for rentekutt, og han advarer om at et faktisk rentekutt kan utløse et kraftig fall i kronekursen. Han understreker at det skal lite til av negative nyheter før kronen igjen svekkes.
1 måned siden
Den norske kronen opplever en kraftig styrkelse mot både euro og dollar, og når sitt sterkeste nivå hittil i år. Dette skyldes økende usikkerhet rundt veksten i USA, samt trusler om nye tollsatser på import fra Europa. Investorer ser nå på kronen som en tryggere havn, spesielt sammenlignet med dollaren, og lav politisk risiko i Norge gjør landet attraktivt for investorer fra blant annet Asia og Midtøsten. I tillegg bidrar økte renteforventninger i Norge til å styrke kronen ytterligere.