En nordmann ble overrasket over å finne norsk laks til en betydelig lavere pris i Spania enn i Norge. I en spansk butikk kostet fersk laks fra Lerøy rundt 130 kroner per kilo, mens den i Norge ofte koster 300 kroner eller mer.
Lerøy forklarer prisforskjellen med faktorer som produkttype, konkurranse og distribusjonskostnader. Statistikk viser at fiskeprisene i EU generelt er lavere enn i Norge, og at Spania ligger under gjennomsnittet.
Forskjeller i kjøpekraft og lokale preferanser kan også bidra til prisforskjellene. Til tross for at Norge har fisk «utenfor stuedøra», er prisene høyere enn i mange andre land.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Sigurd Oleivsgård (81) ble overrasket over å finne fersk, hel norsk laks til en betydelig lavere pris i Thailand enn i Norge, og stiller spørsmål ved hvor fortjenesten på laksen i norske butikker ender opp. Dagligvarekjedene Coop og Rema 1000 har kommentert saken. Coop uttrykker forundring over prisen, mens Rema 1000 avstår fra å kommentere prisnivået i Thailand. Kiwi peker på den svake kronekursen som en mulig forklaring. Sjømatrådet spekulerer i om laksen selges med tap eller om den kan ha vært opptint før salg.
1 måned siden
Kjell Litangen ble overrasket over å finne at en liten pakke Maldon salt (125g) var nesten dobbelt så dyr per kilo som en større pakke (250g) hos Eurospar i Bodø. Spar forklarer prisforskjellen med konkurranse på de større pakningene. Litangen oppfordrer nå andre forbrukere til å være mer oppmerksomme på kilopriser for å unngå å bli lurt. Prisforskjellen ble også bekreftet hos Meny. Kiwi og Rema 1000 selger kun 250g-pakningen, hvor Kiwi tilbyr den laveste prisen.
2 måneder siden
Artikkelen avdekker store prisforskjeller på Kvikklunsj, spesielt mellom Sverige og Norge, hvor prisen i Sverige er betydelig lavere. Den viser også at Kiwi og Rema 1000 hadde ulogiske priser på sine Kvikklunsj-pakker, der det var dyrere å kjøpe en større pakke enn enkeltprodukter. Etter henvendelse fra Nettavisen, endret Rema 1000 prisen på sekspakningen. En ekspert advarer forbrukerne mot å automatisk anta at store pakker er billigere.
19 dager siden
Nordmenn opplever uvanlig lave strømpriser i mars, som ikke er sett siden 2020. Fornybar Norge forklarer dette med en tidlig vår, mye nedbør og redusert strømforbruk til oppvarming. En gjennomsnittlig husstand i Oslo kan forvente en strømregning på rundt 1880 kroner etter strømstøtte, som er 26 prosent lavere enn i februar. Unntaket er Midt-Norge, hvor regningene er de laveste siden 2022. Høy solkraftproduksjon i Europa og fulle vannmagasin bidrar også til de lave prisene, og beskytter Norge mot høyere priser fra kontinentet. Fyllingsgraden i norske vannmagasin er nest høyest siden 1995.
3 måneder siden
Strømprisene i Nord-Norge har nådd rekordlave nivåer, med en pris på kun 1 øre per kWh natt til tirsdag. Dette skyldes uvanlig mye vann i magasinene, som er 17 TWh over det normale. Døgnprisen endte på under 4 øre, den laveste i januar noensinne. Samtidig opplever Sør-Norge høye priser, med en timepris opp mot 301 øre per kWh. Forvaltningssjef Johnny Horsdal i SKS Handel AS mener prisene i nord er urimelig lave og at det kan tappe nordnorske kraftselskaper for ressurser, da produksjonskostnaden er høyere enn salgsprisen. Han anslår en gjennomsnittspris på 10 øre per kWh ut året for Nord-Norge.
3 måneder siden
En artikkel i DinSide undersøker hvorfor Big One frossenpizza er billigere i Sverige enn i Norge. Dagligvareinfluenser Anders Nordstad hevder at prisforskjellen ikke skyldes landbrukspolitikk, men markedets betalingsvilje og merkevarestyrke. Han mener lavere kjøpekraft og svakere merkevare i Sverige fører til lavere pris. Økonom Odd Gisholt tror derimot at prisforskjellen skyldes store innkjøp og lavere avgifter i Sverige, og mener importvernet gjør norske landbruksprodukter for dyre. Orkla Foods Norge opplyser at det er kjedene, og ikke leverandørene, som bestemmer prisene.
3 måneder siden
Strømprisene i Nord-Norge er svært lave, med priser under fire øre per kWh fredag. Dette skyldes fulle vannmagasiner, høye temperaturer og mye vind. Midt-Norge opplever lignende lave priser, mens Sør-Norge har noe høyere priser, men fortsatt lavere enn normalt for årstiden. Norge er isolert fra de høye strømprisene i Europa, der Tyskland har over 50 ganger høyere priser enn Nord-Norge. De lave prisene i Norge skyldes god tilgang på vannkraft og gunstige værforhold.
4 måneder siden
En reportasje fra Charlottenberg viser at prisene på julevarer i Sverige varierer stort. Noen varer, som ribbe, har blitt betydelig dyrere, mens andre fortsatt er billigere enn i Norge. Butikksjefen på Hypermat forteller at de har mange norske kunder, spesielt fra Innlandet. Priskrigen i Norge har ført til at enkelte julevarer er billigere der enn i Sverige, noe som gjør det viktigere å være prisbevisst. Den totale prisforskjellen på en handlekurv er mindre enn tidligere, men det er fortsatt penger å spare på enkelte varer.
3 måneder siden
Strømprisene i Nord-Norge har nådd rekordlave nivåer, med priser ned mot 1 øre per kWh natt til tirsdag. Dette skyldes overfylte vannmagasiner i regionen. Kontrasten er stor til Sør-Norge, hvor strømprisene er opptil 60 ganger høyere. På Østlandet er timeprisen på det høyeste 301 øre per kWh, mens den på Vestlandet er 105 øre per kWh. Døgnprisene i Sør-Norge ligger mellom 78 og 89 øre per kWh, mens Nord-Norge har priser rundt 5 øre per kWh. Dette viser en betydelig prisforskjell mellom nord og sør i landet.
3 måneder siden
Matprisene i Norge har økt betydelig mer enn i Sverige det siste året, med en vekst på 4,2 prosent mot Sveriges 1,3 prosent. Spesielt store forskjeller sees i prisene på brød, grønnsaker og fisk. Brød har blitt billigere i Sverige, men dyrere i Norge. Det samme gjelder grønnsaker, som har falt i pris i Sverige, men økt i Norge. Fiskeprisene har også utviklet seg forskjellig, med en nedgang i Sverige og en økning i Norge. Ekspert Ivar Pettersen finner det vanskelig å forklare de store forskjellene, da verken valutakurs, lønnsvekst eller energipriser gir en fullgod forklaring.
1 måned siden
VG har undersøkt prisene og funnet at storhandel i Sverige er 35 prosent billigere enn i Norge, selv med sterk svensk krone. Dette gjelder typiske grensehandelsvarer som kjøtt, ost, godteri og drikke. Energidrikker og sellerirot har spesielt stor prisforskjell. Noen varer, som Kvikk Lunsj og potetgull, er billigere i Norge. Rema 1000 forklarer at høyere avgifter i Norge bidrar til prisforskjellene, men at de har gode tilbud på frukt og grønt.
1 måned siden
Prisene på fersk torsk har steget til historisk høye nivåer, spesielt for skrei, på grunn av reduserte kvoter og endringer i fiskens vandring. Dette fører til at torsk nærmer seg å bli en luksusvare i Norge. Fiskere har hatt høyere inntekter til tross for redusert fangst, men markedet opplever en nedgang i torskekonsumet da forbrukerne ser etter billigere alternativer. Sjømatrådet anbefaler å utforske andre fiskesorter som sei, lange og steinbit for å kompensere for de høye torskeprisene.
3 måneder siden
Nord-Norge opplevde rekordlave strømpriser natt til tirsdag, med 1 øre per kWh, mens Sør-Norge opplever priser som er 60 ganger høyere på onsdag. De lave prisene i nord skyldes fulle vannmagasiner, mens vedlikeholdsstans ved Svartisen kraftverk ikke forventes å påvirke prisene. Strømprisene i Sør-Norge vil nå over 3 kroner per kWh på det høyeste. Strømeksperter forventer at de lave prisene i nord vil vedvare ut året, noe som kan skape utfordringer for kraftprodusenter, spesielt de mindre, da produksjonskostnadene er høyere enn salgsprisen.
2 måneder siden
Nettavisen har undersøkt prisene på frukt og grønt og funnet at Grønland Torg i Oslo er betydelig billigere enn lavpriskjedene. Prisforskjellen kan være opp mot 50 prosent. Grønland Torg forklarer de lave prisene med direkte import og fokus på kvalitet. En professor ved NHH mener kjedene tar høyere priser grunnet manglende markedsoversikt hos kundene, og at rabattordninger er villedende. Kjedene begrunner prisforskjellene med krav til kvalitet, volum og distribusjon.
4 måneder siden
Safran er betydelig dyrere i Norge sammenlignet med Sverige, med prisforskjeller på opptil 50 000 kroner per kilo. En stikkprøve viser at samme pose safran koster over dobbelt så mye i norske butikker. Forskjellen skyldes blant annet at Norge importerer fra Iran, mens Sverige importerer fra Spania som er billigere. I tillegg importerer Sverige betydelig større mengder safran. Mindre konkurranse og tollvern i det norske markedet bidrar også til de høye prisene. Dette fører til at norske forbrukere betaler mer for safran enn svenske forbrukere.