Safran er betydelig dyrere i Norge sammenlignet med Sverige, med prisforskjeller på opptil 50 000 kroner per kilo. En stikkprøve viser at samme pose safran koster over dobbelt så mye i norske butikker.
Forskjellen skyldes blant annet at Norge importerer fra Iran, mens Sverige importerer fra Spania som er billigere. I tillegg importerer Sverige betydelig større mengder safran.
Mindre konkurranse og tollvern i det norske markedet bidrar også til de høye prisene. Dette fører til at norske forbrukere betaler mer for safran enn svenske forbrukere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Matprisene i Norge har økt betydelig mer enn i Sverige det siste året. Landbruksminister Geir Pollestad mener dagligvarekjedene er ansvarlige for de høye prisene og ønsker bedre konkurranse i bransjen. Han peker på at prisene på fisk og grønnsaker har hatt en spesielt dårlig utvikling i Norge sammenlignet med Sverige. Bransjeorganisasjonen Virke mener derimot at Pollestads egen landbrukspolitikk, med økt toll på importerte varer, bidrar til de høye prisene. De viser også til at Konkurransetilsynet ikke har funnet bevis for at dagligvarekjedene har økt sine marginer. Pollestad mener forbrukere og bønder har en felles interesse av å redusere dagligvarekjedenes makt, mens Virke mener at leverandørmakten bør kartlegges.
3 måneder siden
En artikkel i DinSide undersøker hvorfor Big One frossenpizza er billigere i Sverige enn i Norge. Dagligvareinfluenser Anders Nordstad hevder at prisforskjellen ikke skyldes landbrukspolitikk, men markedets betalingsvilje og merkevarestyrke. Han mener lavere kjøpekraft og svakere merkevare i Sverige fører til lavere pris. Økonom Odd Gisholt tror derimot at prisforskjellen skyldes store innkjøp og lavere avgifter i Sverige, og mener importvernet gjør norske landbruksprodukter for dyre. Orkla Foods Norge opplyser at det er kjedene, og ikke leverandørene, som bestemmer prisene.
4 måneder siden
En reportasje fra Charlottenberg viser at prisene på julevarer i Sverige varierer stort. Noen varer, som ribbe, har blitt betydelig dyrere, mens andre fortsatt er billigere enn i Norge. Butikksjefen på Hypermat forteller at de har mange norske kunder, spesielt fra Innlandet. Priskrigen i Norge har ført til at enkelte julevarer er billigere der enn i Sverige, noe som gjør det viktigere å være prisbevisst. Den totale prisforskjellen på en handlekurv er mindre enn tidligere, men det er fortsatt penger å spare på enkelte varer.
2 måneder siden
Artikkelen avdekker store prisforskjeller på Kvikklunsj, spesielt mellom Sverige og Norge, hvor prisen i Sverige er betydelig lavere. Den viser også at Kiwi og Rema 1000 hadde ulogiske priser på sine Kvikklunsj-pakker, der det var dyrere å kjøpe en større pakke enn enkeltprodukter. Etter henvendelse fra Nettavisen, endret Rema 1000 prisen på sekspakningen. En ekspert advarer forbrukerne mot å automatisk anta at store pakker er billigere.
3 måneder siden
Matprisene i Norge har økt betydelig mer enn i Sverige det siste året, med en vekst på 4,2 prosent mot Sveriges 1,3 prosent. Spesielt store forskjeller sees i prisene på brød, grønnsaker og fisk. Brød har blitt billigere i Sverige, men dyrere i Norge. Det samme gjelder grønnsaker, som har falt i pris i Sverige, men økt i Norge. Fiskeprisene har også utviklet seg forskjellig, med en nedgang i Sverige og en økning i Norge. Ekspert Ivar Pettersen finner det vanskelig å forklare de store forskjellene, da verken valutakurs, lønnsvekst eller energipriser gir en fullgod forklaring.
1 måned siden
VG har undersøkt prisene og funnet at storhandel i Sverige er 35 prosent billigere enn i Norge, selv med sterk svensk krone. Dette gjelder typiske grensehandelsvarer som kjøtt, ost, godteri og drikke. Energidrikker og sellerirot har spesielt stor prisforskjell. Noen varer, som Kvikk Lunsj og potetgull, er billigere i Norge. Rema 1000 forklarer at høyere avgifter i Norge bidrar til prisforskjellene, men at de har gode tilbud på frukt og grønt.
3 måneder siden
En prissjekk av salt hos ulike dagligvarekjeder avslører store prisforskjeller. Spesielt Seltin-salt viser seg å ha svært ulik kilopris avhengig av pakningsstørrelse og butikk. Kiwi har prislås på en liten pakke som er betydelig dyrere per kilo enn en større pakke hos Rema 1000. Maldon-salt er det dyreste, med en kilopris 100 ganger høyere enn det billigste saltet. Lavpriskjedene forklarer prisforskjellene med konkurranse og ulikt sortiment. Kiwi forsvarer sin prislås med at de har holdt prisen uendret på den aktuelle pakken.
1 måned siden
En økonom ved BI Bergen hevder at landbrukspolitikken, med tollmurer og subsidier, koster hver nordmann 10.000 kroner i året. Dette fører til at matprisene er betydelig høyere enn i Sverige. Høy toll beskytter norske produsenter, men begrenser samtidig konkurransen og utvalget i dagligvaremarkedet. Flere økonomer mener at dette systemet indirekte gagner dagligvarekjedene og leverandørene. Orkla avviser at de tjener på tollmurene, mens Virke innrømmer at toll begrenser konkurransen fra utenlandske aktører.
2 måneder siden
Nettavisen har undersøkt prisene på frukt og grønt og funnet at Grønland Torg i Oslo er betydelig billigere enn lavpriskjedene. Prisforskjellen kan være opp mot 50 prosent. Grønland Torg forklarer de lave prisene med direkte import og fokus på kvalitet. En professor ved NHH mener kjedene tar høyere priser grunnet manglende markedsoversikt hos kundene, og at rabattordninger er villedende. Kjedene begrunner prisforskjellene med krav til kvalitet, volum og distribusjon.
4 måneder siden
Strømprisene i Sør-Norge har nådd rekordhøyder, med en topp på 13,15 kroner per kWh. Dette skyldes mangel på vindkraft i Europa og lave temperaturer, ikke lite vann i norske kraftmagasiner. Husholdninger med strømstøtte betaler en redusert pris på 2,14 kroner per kWh i den dyreste timen, mens hytteeiere og bedrifter må betale full pris. Dette gjør det svært dyrt å bruke strøm, spesielt på hytta. For eksempel kan en times bruk av stekeovn koste 126 kroner, noe som gjør det dyrere å steke ribbe enn å kjøpe den. Norge eksporterer mye strøm via utenlandskabler, spesielt til England.
1 måned siden
En familie som nylig flyttet fra Danmark til Norge, har opplevd en markant økning i matvarekostnader, med en dobling av det månedlige matbudsjettet. De stiller spørsmål ved de høye prisene i Norge, spesielt i Nord-Norge sammenlignet med Nord-Sverige, og kritiserer mangelen på konkurranse i det norske markedet. Artikkelforfatteren savner lavpriskjeder som Lidl, som kan bidra til å presse ned prisene. Fremskrittspartiet (FrP) ønsker å redusere momsen på matvarer, men frykter at matvarebransjen vil beholde overskuddet. Det argumenteres for at Stortinget må regulere markedet bedre og åpne for økt konkurranse for å redusere matvareprisene.
4 måneder siden
En nordmann ble overrasket over å finne norsk laks til en betydelig lavere pris i Spania enn i Norge. I en spansk butikk kostet fersk laks fra Lerøy rundt 130 kroner per kilo, mens den i Norge ofte koster 300 kroner eller mer. Lerøy forklarer prisforskjellen med faktorer som produkttype, konkurranse og distribusjonskostnader. Statistikk viser at fiskeprisene i EU generelt er lavere enn i Norge, og at Spania ligger under gjennomsnittet. Forskjeller i kjøpekraft og lokale preferanser kan også bidra til prisforskjellene. Til tross for at Norge har fisk «utenfor stuedøra», er prisene høyere enn i mange andre land.
1 måned siden
Den svenske kronen har steget betydelig mot den norske, noe som gjør det dyrere for nordmenn å handle i Sverige. Styrkelsen har vært på rundt 8 øre siden november, og over 4 prosent den siste måneden. Til tross for dette har ikke butikksjefen ved Maximat på Nordby-senteret sett noen merkbar nedgang i handelen, da prisforskjellen mellom Norge og Sverige fortsatt er betydelig. Sjefstrateg i SEB mener den svenske kronens styrkelse er overraskende gitt den internasjonale politiske situasjonen. Butikksjefen forventer en god påskehandel, da tidspunktet er gunstig med tanke på lønnsutbetalinger.
3 måneder siden
En artikkel i Nettavisen hevdet at matprisene i Norge har økt tre ganger så mye som i Sverige i 2024. Denne artikkelen nyanserer bildet ved å se på prisveksten over en lengre periode, fra 2020 til 2024. Den viser at den samlede prisveksten på mat og drikkevarer i Norge er lavere enn i Sverige, Danmark og EU generelt. Artikkelen peker på flere årsaker til dette, blant annet sterk priskonkurranse, jordbruksoppgjøret og importvernet. Selv om prisveksten i Norge har vært høyere i det siste, er den akkumulerte prisveksten fortsatt lavere enn i mange andre land.
4 måneder siden
Strømprisen i Sør-Norge vil onsdag nå rekordhøye nivåer, med en makspris på 6,29 kroner per kWh i de sørligste områdene. Gjennomsnittsprisen i landsdelen blir 3,2 kroner per kWh, mens Østlandet får en pristopp på 5,11 kroner per kWh. Årsaken til prisøkningen er lav fornybar strømproduksjon i Europa, spesielt i Tyskland, som er avhengig av import. Dette påvirker også Norge gjennom strømforbindelser til Tyskland og Danmark. Høye priser gjør dusjing og elbillading kostbart, men strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 91,25 øre for privatkunder. Hytteeiere og bedrifter må betale full pris.