Under et regjeringsmøte diskuterte statsminister Jonas Gahr Støre og justisminister Emilie Enger Mehl strømpolitikk. Mehl foreslo å ta kontroll over utenlandskabler, ikke fornye avtaler med Danmark og forlenge bruken av kraftverket på Melkøya.
Støre avviste forslagene, og mente kraftutveksling med Europa har tjent Norge godt. Diskusjonen viste uenighet mellom regjeringspartiene Sp og Ap.
Ingen av de involverte vil kommentere saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møter pressen angående strømkrisen og den pågående uenigheten i regjeringen om EUs Ren energi-pakke. Tre direktiver i pakken har skapt splittelse, der Arbeiderpartiet ønsker å innføre dem i norsk lov, mens Senterpartiet er sterkt imot. Denne uenigheten har ført til spekulasjoner om regjeringens fremtid og muligheten for at samarbeidet mellom AP og SP kan opphøre. Støre har uttalt at han ønsker at Senterpartiet skal fortsette i regjeringen. Saken ble diskutert på en regjeringskonferanse, men det ble ikke fattet et endelig vedtak.
3 måneder siden
Det er uenighet mellom statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum om EUs energidirektiver. Støre hevder at direktivene ikke påvirker Norges kontroll over strømpriser, mens Vedum mener de fører til tettere integrering med EU. Flere sentrale Sp-politikere har signalisert at de kan trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet presser gjennom de tre aktuelle direktivene. Vedum ønsker mer nasjonal kontroll over strømpolitikken og utenlandskablene, og mener Norge må utfordre EU på styringen av disse. Støre på sin side understreker at direktivene må innføres for å følge EØS-avtalen. Vedum er enig i at regjeringen er bedre med Sp, men poengterer at politisk gjennomslag er viktig.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen for å forklare energistriden som har skapt splid i regjeringen. Striden dreier seg om innføring av tre EU-direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet er sterkt imot direktivene, spesielt fornybardirektivet, og truer med å forlate regjeringen dersom de blir innført. Arbeiderpartiet ønsker å innføre direktivene og mener det er viktig for forholdet til EU. Energiminister Terje Aasland har uttalt at han ikke vil gå med på utsettelser. De to regjeringspartiene har ulikt syn på kraftmarkedet, der Arbeiderpartiet ønsker å videreføre dagens system, mens Senterpartiet ønsker økt nasjonal kontroll.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre vil møte pressen for å svare på spørsmål om den pågående striden rundt EUs energidirektiver. Energiminister Terje Aasland ønsker å innføre Fornybardirektivet, Bygningsenergidirektivet og Energieffektiviseringsdirektivet, noe som har skapt sterke reaksjoner hos regjeringspartner Senterpartiet. Senterpartiet, ledet av Trygve Slagsvold Vedum, er motstandere av alle direktivene i energimarkedspakken og mener de vil knytte Norge tettere til det europeiske kraftmarkedet. Flere Sp-politikere har uttalt at de vil forlate regjeringen dersom direktivene blir innført, noe som kan føre til at Arbeiderpartiet må styre alene i en mindretallsregjering.
3 måneder siden
I en opphetet debatt på NRK konfronterte Trygve Slagsvold Vedum statsminister Jonas Gahr Støre etter at Senterpartiet gikk ut av regjering. Uenigheten dreide seg om EUs energidirektiver, der Vedum anklaget regjeringen for å være for ettergivende overfor EU. Støre forsvarte regjeringens linje og understreket at de handler i Norges interesse. Erna Solberg ga sin støtte til Støre, mens andre partiledere kritiserte Senterpartiets fokus på EU-motstand. Vedum uttrykte bekymring for at Norge mister nasjonal kontroll over energipolitikken, mens Støre forsikret at Norge fortsatt bestemmer over sine ressurser. Debatten viste et dypt skille mellom partiene i synet på Norges forhold til EU.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal møtes til nye samtaler etter dagens gruppemøter for å diskutere den fastlåste situasjonen rundt EUs energipakke. Flere forslag som tidligere er avvist, som å ta en større del av strømmen av børs eller opprette et statlig strømselskap, er nå aktuelle. Det er store variasjoner i kraftprisene mellom de ulike prisområdene, og flere politikere har signalisert behov for endringer i strømpolitikken. SV har lenge foreslått et statlig strømselskap, men har møtt motstand fra regjeringspartiene. Statsminister Støre er optimistisk og håper å finne en løsning, men vil ikke kommentere fare for brudd i regjeringssamarbeidet.
3 måneder siden
Regjeringen skal etter planen behandle EUs nye energipakke på torsdagens regjeringskonferanse. Energidepartementet innstiller på at deler av pakken skal innføres. Det er uenighet mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet om fornybardirektivet, som er en del av pakken. Senterpartiet er sterkt imot å innføre direktivet, da de mener det vil svekke nasjonal kontroll over strømpolitikken og muligheten for lave strømpriser. Det er usikkert om regjeringen vil komme til enighet i saken på torsdag. Verken statsminister Jonas Gahr Støre eller finansminister Trygve Slagsvold Vedum ønsker å kommentere saken.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter pressen for å svare på spørsmål om den pågående striden rundt EUs energidirektiver. Energiminister Terje Aasland (Ap) ønsker å innføre tre direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke, noe som har skapt sterke reaksjoner hos regjeringspartner Senterpartiet (Sp). Sp, ledet av finansminister Trygve Slagsvold Vedum, er motstandere av alle direktivene og mener de vil knytte Norge tettere til det europeiske kraftmarkedet. Flere Sp-politikere har uttalt at det er uaktuelt å sitte i en regjering som innfører disse direktivene, og truer med å forlate regjeringen dersom det skjer. Dette kan føre til at Arbeiderpartiet må styre alene i en mindretallsregjering.
3 måneder siden
I NRK-programmet «Debatten» møttes Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å diskutere EUs energiregler, som truer med å splitte regjeringen. Statsminister Støre (Ap) fremmet tre EU-direktiver, noe Senterpartiet sterkt motsetter seg. Sp frykter for norsk selvråderett og mener Ap overkjører dem i energipolitikken. Arnstad (Sp) uttrykte mistillit til Ap, mens Aasland (Ap) understreket viktigheten av å ivareta norske interesser i lys av internasjonal utvikling. Partiene Høyre, Rødt, MDG og Frp presenterte også sine synspunkter. Saken har ført til hastemøter i begge partier.
3 måneder siden
En energikonflikt i regjeringen tilspisser seg, der Senterpartiet vurderer å trekke seg på grunn av uenighet om EUs energipakke. Senterpartiveteran Per Olaf Lundteigen ser ingen løsning på konflikten, og mener at statsminister Støre står fast på EUs regler. Senterpartiet frykter at innføring av deler av energipakken vil føre til at hele pakken blir innført. Statsminister Støre ønsker å fortsette samarbeidet med Senterpartiet, men er taus om mulige løsninger. Energiminister Aasland mener det er mulig å finne en løsning, men vil ikke konkretisere den. Senterpartiet har kalt inn til ekstraordinært møte i stortingsgruppa for å diskutere situasjonen.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre har hasteinnkalt Arbeiderpartiets stortingsgruppe til et digitalt møte torsdag kveld for å diskutere den pågående strømstriden i regjeringen. Både Støre og energiminister Terje Aasland deltar på møtet. Bakgrunnen er uenighet mellom regjeringspartiene om EUs fjerde energimarkedspakke, der Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet er imot. Denne uenigheten har skapt en betent situasjon, og det er fare for regjeringskrise dersom Arbeiderpartiet tvinger frem en beslutning. Senterpartiet skal ikke ha gruppemøte om saken i dag.
4 måneder siden
Aps programkomité foreslår å avvikle strømkablene til Danmark i 2026 for å ta kontroll over strømprisene, etter at prisene i Sørvest-Norge passerte 10 kroner per kilowattime. Statsminister Jonas Gahr Støre er uenig i tidspunktet for avgjørelsen og vil vurdere situasjonen nærmere når 2026 nærmer seg. Han understreker at Norge trenger utenlandsforbindelser for forsyningssikkerhet og at eventuelle forlengelser av kablene må være til fordel for begge parter. Støre poengterer også at Norge må overholde inngåtte avtaler, og at regjeringens ansvar er å sørge for forsyningssikkerhet og lave, stabile priser.
3 måneder siden
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum står fast på at EUs energipakke er feil for Norge, og ønsker å reforhandle avtalen om strømkabler. Han mener Norge bør ha mer nasjonal kontroll over strømpolitikken for å sikre lave og stabile strømpriser. Regjeringspartner Arbeiderpartiet, med statsminister Jonas Gahr Støre i spissen, støtter derimot innføring av energipakken. Energiminister Terje Aasland (Ap) avviser at regjeringen vil gå av på denne saken. Uenigheten om energipakken skaper spenning i regjeringssamarbeidet, og flere stortingsrepresentanter i Senterpartiet har uttalt at partiet må forlate regjeringen dersom pakken blir innført.
4 måneder siden
Det er intern uenighet i Arbeiderpartiet om fremtiden til strømkablene til Danmark. LO-sekretær Are Tomasgard og stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol ønsker å vrake kablene når de skal fornyes i 2026, og mener dette bør vedtas på partiets landsmøte. Partileder Jonas Gahr Støre vil ikke ta stilling til dette nå, og vil vente med å vurdere saken. Energiminister Terje Aasland åpner for å forlenge kablenes levetid, men stiller krav om at de ikke skal bidra til høye strømpriser. Tomasgard mener at programkomiteen ikke lar seg diktere av partiledelsen, mens Kjerkol mener at kabel-vraking kan skjerme mot prissmitte.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer den pågående striden med Senterpartiet (Sp) angående EUs fjerde energimarkedspakke. Striden har oppstått etter at Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å innføre tre direktiver fra pakken, som omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi. Sp er sterkt imot dette, og deler av partiet vurderer å forlate regjeringen som følge av uenigheten. EU-kommisjonen har over tid presset Norge til å innføre deler av energimarkedspakken, og saken har skapt stor intern uro i regjeringen. Det har vært intens møtevirksomhet i begge partiene for å finne en løsning.