Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer mot å bryte handlingsregelen for å gi mer penger til Ukraina. Han understreker at handlingsregelen er viktig på grunn av varierende inntekter, spesielt i krisetider.
Stoltenberg viser til Nansen-programmet som et betydelig bidrag.
Venstre har oppfordret finansministeren til å følge opp sine tidligere krav om økt støtte til Ukraina, fra hans tid som Nato-generalsekretær, og øke den norske støtten betraktelig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer mot å bryte handlingsregelen for å øke økonomisk støtte til Ukraina. Han understreker at regelen er ment å håndtere varierende inntekter, spesielt i krisetider. Stoltenberg uttrykker tilfredshet med den nylige økningen i Nansen-programmet, som også støtter Ukraina. Venstre har oppfordret Stoltenberg til å følge opp tidligere kritikk av europeisk støtte til Ukraina, og øke Norges bidrag betraktelig.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler forventninger om at Jens Stoltenberg, i sin nye rolle som finansminister, vil øke Norges økonomiske støtte til Ukraina. Stoltenberg har tidligere oppfordret NATO-land til å øke forsvarsbudsjettene, og eksperter mener han nå vil bli presset til å etterleve dette selv. Venstre-leder Guri Melby etterlyser en klarere politikk fra Stoltenberg om Ukraina-støtten. Norge kritiseres fra dansk hold for å gi mindre bistand enn Danmark, til tross for store inntekter fra gassalg under krigen.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre varsler økt økonomisk støtte til Ukraina, uavhengig av signaler fra USA om mulig pause i støtten. Regjeringen vil fokusere på Ukrainas behov, samordne innsatsen med europeiske partnere, og sikre god kontroll over pengebruken gjennom Nansen-programmet. Støre kommenterer også Forsvaret, og sier regjeringen vil vurdere justeringer i langtidsplanen etter å ha lyttet til tilbakemeldinger fra de ansatte og forsvarssjefen.
1 måned siden
Stortinget har vedtatt å øke Norges økonomiske støtte til Ukraina til 85 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte de parlamentariske lederne for å diskutere bidraget. Støtten skal brukes til å styrke Ukrainas forsvar, inkludert luftvern og artilleri, samt støtte landets egen forsvarsindustri. Støre understreker at dette er i Norges sikkerhetsinteresse og vil bidra til europeiske fredsplaner. Stoltenberg forsikrer at økningen er innenfor forsvarlige økonomiske rammer. Bakgrunnen for økningen er den alvorlige sikkerhetssituasjonen og at USA har stanset militærhjelp og etterretningsdeling med Ukraina.
1 måned siden
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud oppfordrer Norge til å bevilge 100 milliarder kroner i støtte til Ukraina, i tillegg til Nansen-programmet. Han argumenterer for at Norge har økonomisk kapasitet til dette på grunn av økte inntekter fra olje og gass, og understreker at støtte til Ukraina er viktig for Norges sikkerhet. Skjæggerud får støtte fra Finanspolitisk utvalg og flere samfunnsøkonomer. Statsminister Jonas Gahr Støre har invitert de parlamentariske lederne til et møte for å diskutere økt støtte til Ukraina.
1 måned siden
Finansminister Stoltenberg understreker at regjeringen vil øke støtten til Ukraina innenfor handlingsregelen. Sammen med statsminister Støre møter han de parlamentariske lederne for forhandlinger om støtten. Støre håper på enighet. Handlingsregelen tilsier at regjeringen ikke skal bruke mer enn 3 prosent av Oljefondet i statsbudsjettet. Både Høyre og Frp mener handlingsregelen ikke er til hinder for å øke støtten til Ukraina betraktelig.
1 måned siden
Erna Solberg og Sylvi Listhaug støtter økt støtte til Ukraina, selv om det betyr å overskride handlingsregelen for bruk av Oljefondet. De mener situasjonen i Ukraina rettferdiggjør et unntak. Listhaug understreker behovet for å kutte i andre budsjettposter for å finansiere økningen. Trygve Slagsvold Vedum signaliserer også økt støtte, men innenfor handlingsregelens rammer. Jonas Gahr Støre vil legge frem et forslag som holder seg innenfor handlingsregelen.
1 måned siden
Det er bred politisk enighet om å øke Norges støtte til Ukraina til 85 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre begrunner økningen med den dramatiske situasjonen Ukraina er i, redusert støtte fra USA og et samlet Europa. Støtten skal bidra til fred og stabilitet i Europa, samt støtte den europeiske fredsplanen. Ine Eriksen Søreide (H) understreker at det kan bli behov for ytterligere økning i støtten fremover, og regjeringen har tidligere blitt kritisert for å være for gjerrig sammenlignet med andre land som Danmark og Sverige.
1 måned siden
47 samfunnsøkonomer, inkludert tidligere Oljefond-sjef Knut N. Kjær, argumenterer for å overskride handlingsregelen for å øke Norges støtte til Ukraina. De beskriver situasjonen som kritisk, særlig med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige engasjement, og Kjær sammenligner den med Hitlers aggresjon. Ola Grytten fremhever at Norge har hatt betydelige merinntekter som følge av krigen og derfor bør bidra mer til Ukraina. Finansminister Stoltenberg (Ap) fastholder at støtten må gis innenfor handlingsregelen, mens MDG har utfordret denne posisjonen og bedt om en revurdering.
1 måned siden
Regjeringen møter de parlamentariske lederne for å diskutere en betydelig økning i støtten til Ukraina gjennom Nansen-programmet. Norge har allerede forpliktet seg til å støtte Ukraina med 155 milliarder kroner frem til 2030. Finansminister Stoltenberg understreker at all støtte må være innenfor handlingsregelen, mens Erna Solberg (H) og Sylvi Listhaug (Frp) mener behovet for støtte bør veie tyngre enn handlingsregelen. MDG har foreslått å bevilge 1000 milliarder kroner fra Oljefondet til Ukraina.
2 måneder siden
Venstre-leder Guri Melby kritiserer regjeringen for manglende økonomisk støtte til Ukraina, og mener Norges 12. plass på giverlisten er pinlig. Hun oppfordrer finansminister Jens Stoltenberg til å bruke landets inntekter til å øke bidraget, og håper det vil inspirere andre land. Stoltenberg kommenterer ikke Norges plassering, men er fornøyd med Stortingets vedtak om økt støtte. Frp ønsker ikke å delta i en «overbudspolitikk», men er åpen for å diskutere ytterligere støtte.
7 dager siden
Finansminister og tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg møtte Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal i Washington D.C. for å uttrykke Norges støtte til Ukraina. Han understreket at støtten ikke bare er symbolsk, men også i norsk sikkerhetsinteresse, da Ukraina bruker våpen til å bekjempe russiske militære kapasiteter som kan true Norge. Stoltenberg påpekte at en sterk Ukraina på slagmarken gir bedre forhandlingsposisjon for fred, men at det er Ukraina som må bestemme eventuelle kompromisser i en fredsavtale. Han deltar også på IMF og G20-finansministermøter, og skal møte USAs president for å diskutere toll og handelsbarrierer. Stoltenberg advarer mot negative konsekvenser av høye tollsatser og fremhever viktigheten av åpen handel mellom allierte.
1 måned siden
En rådgiver for Ukrainas president Zelenskyj oppfordrer Norge til å øke sin støtte til Ukraina betydelig for å sikre seier over Russland. Han argumenterer for at dagens støttenivå ikke er tilstrekkelig, selv med nylige økninger. Rådgiveren foreslår blant annet å etablere produksjon av det norske luftvernsystemet Nasams i Ukraina for raskere og mer effektivt forsvar. Han påpeker at Norge har økonomiske ressurser til å bidra mer, gitt landets økte inntekter fra energipriser som følge av krigen. Han advarer om at krigen kan eskalere og true sikkerheten i hele Europa dersom Ukraina ikke får tilstrekkelig hjelp, og trekker paralleller til Norges grense mot Russland.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltok på Oslo Sikkerhetskonferanse og kommenterte Jens Stoltenbergs overraskende utnevnelse til finansminister. Kristoffersen spøkte om at dette kan bety økt støtte til Ukraina og høyere forsvarsutgifter. Han understreket at Stoltenbergs kjennskap til Forsvaret og langtidsplanen er en fordel, og forventer ingen endringer i forsvarsutviklingen. Kristoffersen fremhevet også viktigheten av Stortingets samlede støtte til langtidsplanen, som sikrer forutsigbarhet for investeringer i Forsvaret frem mot 2036.
1 måned siden
Tidligere oljefondssjef Knut N. Kjær og 46 andre samfunnsøkonomer har signert et opprop der de krever økt støtte til Ukraina. De mener handlingsregelen ikke må stå i veien for dette. Kjær og de andre mener Russlands angrep er en eksistensiell trussel mot europeisk frihet og demokrati, og at Norge som en finansiell stormakt har et ansvar for å bidra. De argumenterer for at å hjelpe Ukraina er å sikre et godt liv for kommende generasjoner.