Nasjonalmuseet får låne Theodor Kittelsens maleri «Kvitebjørn kong Valemon» av den nye eieren, og stiller det ut fra søndag.
Maleriet ble solgt på auksjon i november for 36 millioner kroner, som er ny norgesrekord.
Hvem som kjøpte maleriet er ikke kjent.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Theodor Kittelsens maleri «Kvitebjørn kong Valemon» er nå utstilt på Nasjonalmuseet etter at en anonym kjøper lånte det ut. Maleriet ble solgt på auksjon for 36 millioner kroner, totalt 45 millioner med omkostninger, og satte dermed auksjonsrekord. Petter Olsen, tidligere eier, er lettet over at bildet nå er tilgjengelig for publikum og ikke havnet i privat eie. Kjøperen ønsker å forbli anonym, men har inngått en utlånsavtale med Nasjonalmuseet. Auksjonshuset beskriver salget som en historisk begivenhet.
1 måned siden
Det ikoniske maleriet «Kvitebjørn kong Valemon» av Theodor Kittelsen ble solgt på auksjon for 36 millioner kroner til en anonym norsk kjøper. Den hemmelige eieren har lånt ut kunstverket til Nasjonalmuseet, hvor det stilles ut fra 9. mars. Direktøren ved Nasjonalmuseet, Ingrid Røynesdal, beskriver opplevelsen av å se maleriet som magisk og rørende, og fremhever dets betydning for norsk kulturarv. Maleriet oppbevares i museets kunstmagasin under strenge sikkerhetsforhold med kontrollert klima og lavt oksygennivå.
4 måneder siden
Det er fortsatt ukjent hvem som kjøpte Theodor Kittelsens «Kvitebjørn kong Valemon» etter at det ble solgt for 36 millioner kroner på auksjon. Flere norske milliardærer og Sparebankstiftelsen DNB har avvist å være kjøperen. Oljefondssjef Nikolai Tangen, Christian Ringnes og Reitan-familien er blant de som benekter kjøpet. Ferd-milliardær Johan H. Andresen, som tidligere har vist interesse for bildet, vil heller ikke kommentere. Nasjonalmuseet hadde ikke økonomi til å delta i budrunden, men ønsker å stille ut maleriet.
1 måned siden
William Heimdal (21) opplever stor suksess med sin debututstilling «Vulkanen» på Fineart i Oslo, og har solgt kunst for over én million kroner før åpningen. Utstillingen viser et variert utvalg av hans arbeider, fra tegninger til malerier, med priser fra 9000 til 260.000 kroner. Blant verkene er det kontroversielle maleriet «Wolfgang Wee spiser et hjerte», som er solgt for over 225.000 kroner. Heimdal, kjent fra «Farmen kjendis», beskriver utstillingen som en nervepirrende og personlig opplevelse. Utstillingen varer frem til 30. mars.
2 måneder siden
Kunstner Dag Hol selger sin eiendom i Ullevål Hageby for 62 millioner kroner etter å ha bodd der i 38 år. Han flytter for å frigjøre penger til å utvikle Løkka gård, som han kjøpte tidligere i år, til et galleri. Eiendommen i Ullevål Hageby beskrives som et oppussingsobjekt med behov for oppgradering, men megleren mener beliggenheten forsvarer prisen. Salget kommer i en tid hvor markedet for luksusboliger viser tegn til bedring, etter en periode med stillstand. Boliger i Ullevål Hageby har en høyere kvadratmeterpris enn gjennomsnittet i Oslo.
1 måned siden
Et maleri av den indiske kunstneren Maqbool Fida Husain, kjent som Indias «Picasso», er solgt på auksjon i New York for 122 millioner kroner. Bildet har hengt på Ullevål sykehus i over 60 år etter å ha blitt donert av legen Leon Elias Volodarsky, som kjøpte det for 176 kroner i 1954. Salget har skapt reaksjoner, da flere mener at en gave til sykehuset ikke burde selges. Salgssummen oversteg auksjonshusets forventninger.
2 måneder siden
Etter at en Nerdrum-entusiast etterlyste maleriet «Mann og hestehode», hentet KODE det frem fra sitt magasin. Maleriet hadde vært lagret siden 2017 etter å ha vært en del av KODEs samtidsutstilling. Museumsdirektøren tok utfordringen og sørget for at det ble hentet frem. Maleriet er nå midlertidig plassert i trappeoppgangen på museet, men vil få en mer permanent plassering senere. KODE mottok maleriet som erstatning for et annet Nerdrum-maleri i 1996, da det opprinnelige maleriet ikke tørket ordentlig. Direktøren mener Nerdrums evne til å skape debatt er bra for kunsten.
3 måneder siden
Artisten Kygo, med det borgerlige navnet Kyrre Gørvell-Dahll, har sammen med samboeren Victoria Karlskås Andersen, kjent som artisten Victoria Nadine, kjøpt en leilighet på Tjuvholmen i Oslo for 36,75 millioner kroner. Leiligheten er på 150 kvadratmeter, noe som gir en kvadratmeterpris på 243.377 kroner. Dette er den ellevte høyeste kvadratmeterprisen som er oppnådd i Norge. Victoria Nadine skal selge sin egen leilighet og flytte inn i den nye felles boligen. Kygos eiendomsportefølje består nå av fire eiendommer i Oslo og Bergen, med en samlet verdi på rundt 120 millioner kroner.
2 måneder siden
Et maleri av Donald Trump, fylt med kontroversiell symbolikk, er til salgs på Finn.no for 160.000 kroner. Maleriet, som befinner seg på Biristrand, viser blant annet Trump med kneet på nakken til en mørkhudet mann og symboler knyttet til Ku Klux Klan og koronaviruset. Eieren kjøpte maleriet i håp om videresalg dersom Trump ble gjenvalgt. Kunstneren, Rolf Groven, forklarer at verket er ment som en spissformulering og et uttrykk for ytringsfrihet, og at han anser Trump for å være nær å være rasist.
1 måned siden
Artikkelen forteller historien om legen Leon Elias Volodarsky, som kjøpte et maleri i India for en liten sum penger. Maleriet ble testamentert til Ullevål sykehus og har nå steget enormt i verdi. Volodarsky hadde et turbulent liv; han mistet sitt hjemland, en kjæreste og en adoptivdatter. Det avsløres også at han hadde en sønn, Hans Petter Eide, som var ukjent for mange av hans venner. Maleriet skal auksjoneres bort, og inntektene vil gå til sykehuset. Historien avdekker en manns liv fylt med både tap og generøsitet, og en hemmelighet som først ble avslørt etter hans død.
3 måneder siden
Nerdrum-museet i Stavern har hatt et økonomisk godt første driftsår, med 17.000 besøkende og en omsetning på tre millioner kroner. I tillegg solgte Odd Nerdrum kunst for minst fem millioner. NRK-serien om familien har bidratt til økt interesse. Museumsdirektør Martin Romberg forteller om planer for utvidelse og et mål om å bli en internasjonal kulturinstitusjon. Museet tar seg god tid med utvidelsen og har åpnet for private donasjoner. En fellesutstilling med Bjarne Melgaard bidro også positivt.
3 måneder siden
Ida Bjerkeskaug opplevde en uventet budkrig etter å ha publisert sitt maleri «Bend over» på Facebook. Maleriet, som viser Donald Trump og Elon Musk i en kontroversiell situasjon, har skapt stor interesse. En amerikansk kjøper har tilbudt seg å by 1000 kroner over ethvert bud, opp til 25.000 kroner. Bjerkeskaug, som opprinnelig hadde lovet maleriet til Horten Børs, vurderer nå å selge til høyeste bud. Hun jobber allerede med et nytt maleri inspirert av Elon Musks nazi-hilsen, som skal henge på Børsen. Pengene fra salget av «Bend over» skal brukes til å kjøpe en håndholdt støvsuger.
3 måneder siden
Skipsreder Kristian Siem kjøpte sin venn Petter Olsens barndomshjem «Langveis» i Bærum for 35 millioner kroner. Eiendommen, som opprinnelig ble forsøkt solgt for 85 millioner, deretter 70 og 50 millioner, ble dermed solgt med en betydelig rabatt. Petter Olsen ble slått personlig konkurs etter store investeringer i Ramme Gård. Siem-gruppen kjøpte hele konkursboet, som inkluderte Ramme fjordhotell, en kunstsamling og barndomshjemmet. Konsesjonssøknaden til Bærum kommune avslørte den endelige kjøpesummen.
2 måneder siden
Norwegian-gründer Bjørn Kjos har solgt 500.000 aksjer i selskapet, verdt omtrent 5,4 millioner kroner. Salget kommer like før Norwegian legger frem sin kvartalsrapport, hvor de allerede har varslet et svakere resultat enn forventet på grunn av en svak krone. Kjos begrunner aksjesalget med at han investerer i helikoptre gjennom selskapet Lufttransport, hvor han er storeier og styreleder. Lufttransport har nylig sikret seg en stor kontrakt med Equinor til en verdi av syv milliarder kroner. Kjos forsikrer at han fortsatt har tro på Norwegian og fortsatt eier aksjer i selskapet.
3 måneder siden
Christian Krohgs maleri «Albertine i politilægens venteværelse» skal stilles ut på Musée d'Orsay i Paris. Maleriet, som skildrer en kvinne som har blitt voldtatt, skapte stor debatt i Norge på slutten av 1880-tallet og bidro til å forby offentlig prostitusjon. Utstillingen i Paris, som varer fra 25. mars til 27. juli, er en viktig markering av Krohgs kunstnerskap utenfor Norge. Nasjonalmuseet understreker at dette er en unik mulighet de ikke ville la gå fra seg. Maleriet er sentralt i Nasjonalmuseets faste utstilling og har sjelden vært utlånt. Det er nå forsiktig fraktet ned fra veggen for en sjekk før den lange reisen til Frankrike.